נקודות מפתח

  • ברנט ו-WTI עלו בכ-15% ב-2026 למרות עודף צפוי של 3.7 מיליון חביות ביום.
  • סנקציות, שיבושי צינורות ומתיחות מול איראן משמרים פרמיה גיאופוליטית במחיר.
  • בנקים גדולים עדיין צופים מחירים ממוצעים נמוכים יותר בהמשך השנה כל עוד העודף נמש
hero

בתחילת 2026, אנליסטים בשוק הנפט היו כמעט תמימי דעים: השוק נכנס למחזור עודף היצע עמוק שיפעיל לחץ מתמשך כלפי מטה על המחירים לאורך השנה. סוכנות האנרגיה הבינלאומית העריכה עודף של כ-3.7 מיליון חביות ביום, ולאחר ירידה של 20% ב-2025, נפט מסוג ברנט נראה פגיע מבנית. במקום זאת, הנפט עלה בכ-15% מתחילת השנה, סתר תחזיות ואילץ משקיעים לבחון מחדש כיצד יסודות ההיצע מתקשרים עם פרמיות סיכון גיאופוליטיות ומאקרו-כלכליות.

הפער מדגיש מציאות קריטית בשווקי הסחורות: עודף היצע לבדו אינו מכתיב אוטומטית את כיוון המחיר.

הסיכון הגיאופוליטי מתמחר מחדש את החבית

בעוד שהמאזנים הכמותיים מצביעים על עודף של 2–3 מיליון חביות ביום, סוחרים תימחרו יותר ויותר שיבושים שמקזזים חלק מהעודף. סנקציות אמריקאיות על יצרניות רוסיות מרכזיות Rosneft ו-Lukoil הסירו לפי דיווחים כ-600,000 חביות ביום מהזרמים הגלובליים. תקיפות רחפנים שפגעו ב-Caspian Pipeline Consortium צמצמו יצוא בעוד כ-440,000 חביות ביום והורידו את היקפי ההובלה לשפל רב-שנתי.

משמעותי אף יותר, ההסלמה במתיחות מול איראן יצרה סיכון סביב מצר הורמוז, דרכו עוברים כ-20 מיליון חביות ביום של מוצרי נפט. גם ללא חסימה בפועל, עצם ההסתברות לשיבוש מסוגלת לשמר פרמיה גיאופוליטית במחיר. במקביל, תקיפות בים האדום אילצו אוניות לעקוף דרך אפריקה, הידקו את השוק הפיזי והעלו את עלויות ההובלה.

בפועל, אף שההיצע הכולל עולה על הביקוש, חלקים ממנו נתפסים כשבריריים. עצם התפיסה הזו מספיקה לעגן מחירים מעל לרמות שהיסודות הטהורים עשויים להצדיק.

הביקוש התגלה כעמיד מהצפוי

אנליסטים העריכו בתחילה כי האטה בייצור באירופה ובסין, לצד מגמות חשמול, יחלישו את הביקוש. בפועל, צריכת התחבורה נותרה חזקה, גלי קור הגדילו את צרכי החימום, ונתוני שוק העבודה בארה”ב עלו על התחזיות.

סוכנות האנרגיה הבינלאומית עדכנה לאחרונה כלפי מעלה את תחזית הביקוש ל-2026 ב-100,000 עד 200,000 חביות ביום, וציינה במקביל ירידה חודשית של 1.2 מיליון חביות ביום בהיצע הגלובלי. הרחבת קיבולת האחסון בסין תומכת אף היא בביקוש מיידי, כאשר בייג’ינג ממשיכה ברכישות נפט אופורטוניסטיות.

בנוסף, תפוקת OPEC+ נותרה מתחת למכסות הרשמיות, מה שממתן את קצב חזרת ההיצע לשוק. גורמים אלה אינם מבטלים את העודף, אך מצמצמים אותו דיו כדי לשנות את הסנטימנט בטווח הקצר.

יעדי מחיר מול פסיכולוגיית שוק

למרות הראלי, בנקים גדולים ממשיכים להחזיק בעמדות דוביות מבניות. Goldman Sachs צופה כי ברנט יעמוד בממוצע על 56 דולר לחבית ב-2026 — ירידה של יותר מ-20% מהרמות הנוכחיות. Rystad Energy מעריכה “שווי הוגן” סביב 61 דולר בהתבסס על המאזנים הבסיסיים.

הפער מדגיש ממד התנהגותי. שווקים מתמחרים סיכון, לא רק פערים אריתמטיים בין היצע לביקוש. בסביבה גיאופוליטית תנודתית, סוחרים מהססים לפתוח פוזיציות שורט אגרסיביות גם כאשר המאזנים מצביעים על עודף.

עבור משקיעים במניות אנרגיה, סחורות או נכסים רגישי אינפלציה, השאלה היא האם הפרמיה הגיאופוליטית תדעך או תתעצם. אם המתיחות תפחת והזרמים הרוסיים יתייצבו, המחירים עשויים להתכנס לערך היסודי. מנגד, חוסר יציבות מתמשך עלול לשמר רמות מחיר גבוהות גם על רקע עודף מבני.

ב-2026 הנפט מוכיח כי עודף היצע אינו מבטיח חולשה. במקום זאת, האינטראקציה בין חביות עודפות לשרשראות אספקה שבריריות היא שמעצבת שוק שבו פרמיות סיכון — ולא רק מלאים — קובעות את הטון.

 

 


להשוואה, בדיקה וניתוח בין בתי ההשקעות

השאירו פרטים ומומחה מטעמינו יחזור אליכם בהקדם

    * אין במאמר זה, בחלקו או במלואו, כל הבטחה להשגת תשואות מהשקעות ואין האמור בו מהווה ייעוץ מקצועי לבצע השקעות בתחום כזה או אחר.

    SKN | הנפט מטפס מעל 69 דולר: האם המתיחות בין ארה”ב לאיראן מחזירה את פרמיית הסיכון הגיאופוליטית?
    • ליאור מור
    • 6 דק’ קריאה
    • לפני 4 ימים

    SKN | הנפט מטפס מעל 69 דולר: האם המתיחות בין ארה”ב לאיראן מחזירה את פרמיית הסיכון הגיאופוליטית? SKN | הנפט מטפס מעל 69 דולר: האם המתיחות בין ארה”ב לאיראן מחזירה את פרמיית הסיכון הגיאופוליטית?

    סיכון גיאופוליטי חוזר למרכז הבמה שווקי הנפט הגלובליים מונעים שוב פחות על ידי נתוני מלאים ויותר על ידי גיאופוליטיקה. נפט

    • לפני 4 ימים
    • 6 דק’ קריאה

    סיכון גיאופוליטי חוזר למרכז הבמה שווקי הנפט הגלובליים מונעים שוב פחות על ידי נתוני מלאים ויותר על ידי גיאופוליטיקה. נפט

    SKN | טראמפ משבח את הימור האנרגיה היפני בהיקף 36 מיליארד דולר: נקודת מפנה לנפט, גז ומינרלים קריטיים בארה”ב?
    • רוני מור
    • 7 דק’ קריאה
    • לפני 4 ימים

    SKN | טראמפ משבח את הימור האנרגיה היפני בהיקף 36 מיליארד דולר: נקודת מפנה לנפט, גז ומינרלים קריטיים בארה”ב? SKN | טראמפ משבח את הימור האנרגיה היפני בהיקף 36 מיליארד דולר: נקודת מפנה לנפט, גז ומינרלים קריטיים בארה”ב?

    נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ שיבח את התחייבותה של יפן להשקיע כמעט 36 מיליארד דולר בפרויקטים אמריקאיים בתחום הנפט, הגז

    • לפני 4 ימים
    • 7 דק’ קריאה

    נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ שיבח את התחייבותה של יפן להשקיע כמעט 36 מיליארד דולר בפרויקטים אמריקאיים בתחום הנפט, הגז

    SKN | ברנט מתייצב לאחר שיחות ארה”ב–איראן: האם פרמיית הסיכון הגיאופוליטית מתחילה להיחלש?
    • עומר בר
    • 6 דק’ קריאה
    • לפני 5 ימים

    SKN | ברנט מתייצב לאחר שיחות ארה”ב–איראן: האם פרמיית הסיכון הגיאופוליטית מתחילה להיחלש? SKN | ברנט מתייצב לאחר שיחות ארה”ב–איראן: האם פרמיית הסיכון הגיאופוליטית מתחילה להיחלש?

    נפט ברנט נסחר ביום רביעי מעט מעל לרמה של 67 דולר לחבית, לאחר שהתייצב בעקבות ירידות קודמות, כאשר השווקים מעכלים

    • לפני 5 ימים
    • 6 דק’ קריאה

    נפט ברנט נסחר ביום רביעי מעט מעל לרמה של 67 דולר לחבית, לאחר שהתייצב בעקבות ירידות קודמות, כאשר השווקים מעכלים

    SKN | טראנסאושן מזנקת על רקע תנופת מיזוג וחוזק בצבר ההזמנות: האם קידוחי הים חוזרים למוקד?
    • אור שושן
    • 6 דק’ קריאה
    • לפני 1 שבועות

    SKN | טראנסאושן מזנקת על רקע תנופת מיזוג וחוזק בצבר ההזמנות: האם קידוחי הים חוזרים למוקד? SKN | טראנסאושן מזנקת על רקע תנופת מיזוג וחוזק בצבר ההזמנות: האם קידוחי הים חוזרים למוקד?

    טראנסאושן בע״מ זינקה בחדות במסחר בארה״ב, עם עלייה של יותר מ-8% לרמה של 6.53 דולר, כאשר המשקיעים בחנו מחדש את

    • לפני 1 שבועות
    • 6 דק’ קריאה

    טראנסאושן בע״מ זינקה בחדות במסחר בארה״ב, עם עלייה של יותר מ-8% לרמה של 6.53 דולר, כאשר המשקיעים בחנו מחדש את