SKN | קרנות הגידור חוזרות להמר נגד הין, גם לאחר העלאת הריבית ביפן
שגיא חבסוב
•
8 דק’ קריאה
•
לפני 3 שעה
נקודות מפתח
קרנות הגידור הגדילו מחדש את הפוזיציות הדוביות על הין לכ-210 מיליארד ין (1.3 מיליארד דולר) בשבוע שהסתיים ב-29 בספטמבר, לפי נתוני השוק שצוטטו על-ידי Bloomberg.
המהלך הגיע לאחר שבועיים רצופים שבהם הפוזיציות על הין היו חיוביות, ובמקביל להיחלשות הין מול הדולר האמריקאי זה השבוע השלישי ברציפות.
העלאת הריבית ביפן עדיין לא סגרה את פער התשואות הרחב מול ארה״ב, בעוד שבכירי ממשל יפנים ממשיכים להזהיר כי היחלשות חריגה של הין עלולה להוביל להתערבות נוספת בשוק המט״ח.
הין היפני חוזר לעמוד במוקד שוקי המט״ח העולמיים, לאחר שקרנות גידור הפכו מחדש את הפוזיציות החיוביות שבנו לאחרונה והגדילו את ההימורים נגד המטבע. לפי הנתונים שצוטטו בדוח Bloomberg המצורף, קרנות ממונפות החזיקו בשבוע שהסתיים ב-29 בספטמבר חשיפה דובית של כ-210 מיליארד ין (1.3 מיליארד דולר). הנתונים מדגישים עד כמה פער הריביות בין ארה״ב ליפן ממשיך להשפיע על מיצוב המשקיעים בשוק המט״ח.
המהלך התרחש למרות העלאת הריבית האחרונה של Bank of Japan ולצד אזהרות הולכות וגוברות מצד בכירים יפנים מפני היחלשות חריגה של המטבע. העובדה שהין לא הצליח לשמור על התחזקותו לאחר הידוק המדיניות המוניטרית מצביעה על כך שהמשקיעים עדיין רואים בפער התשואות מול ארה״ב גורם מרכזי בשוק המט״ח.
קרנות הגידור הופכות מחדש לדוביות על הין
ניתוח של Bloomberg לנתוני הפוזיציות של Commodity Futures Trading Commission מראה כי הקרנות הממונפות חזרו לעמדה דובית על הין, לאחר שני שבועות רצופים של פוזיציות חיוביות. המפנה התרחש בשבוע שהסתיים ב-29 בספטמבר, כאשר קרנות הגידור הגדילו מחדש את החשיפה לשורט במקביל להיחלשות הין מול הדולר.
נתוני ה-CFTC מראים כי נכון ל-29 בספטמבר החזיקו הקרנות הממונפות ב-77,429 חוזי לונג על הין היפני, לעומת 91,590 חוזי שורט. כתוצאה מכך נרשמה פוזיציית שורט נטו של 14,161 חוזים. כל חוזה Futures סטנדרטי על הין היפני ב-CME מייצג 12.5 מיליון ין, ולכן מדובר בשינוי משמעותי במיצוב, גם אם השווי המדויק בדולרים או בינים תלוי בשיטת החישוב המשמשת לצבירת הפוזיציות.
למפנה הזה יש משמעות משום שהמיצוב הספקולטיבי נע בשבועות שקדמו לו בכיוון ההפוך. נתוני ה-CFTC מראים כי מוקדם יותר בספטמבר הגיעו הקרנות הממונפות לפוזיציית לונג נטו, לפני שחזרו בהדרגה לטריטוריה שלילית. ההתפתחות ממחישה עד כמה מהר סוחרי מט״ח יכולים לשנות את ציפיותיהם כאשר הסיכונים הקשורים למדיניות המוניטרית ולהתערבות ממשלתית משתנים.
העלאת הריבית ביפן עדיין לא סגרה את פער התשואות
היחלשות הין מתרחשת למרות החלטת Bank of Japan להעלות את הריבית ל-1.25%, הרמה הגבוהה ביותר מזה עשרות שנים. עם זאת, המהלך עדיין לא ביטל את פער הריביות המשמעותי בין יפן לארה״ב. תשואות האג״ח הממשלתיות האמריקאיות לטווח ארוך נותרו גבוהות, בעוד שהציפיות בנוגע למדיניות המוניטרית בארה״ב ממשיכות לתמוך בדולר.
Reuters דיווחה כי שינוי המדיניות האחרון של ה-BOJ פתח את האפשרות להעלאות ריבית נוספות, על רקע אינפלציה ולחצי שכר שנותרו גבוהים ביפן. נגיד הבנק המרכזי, Kazuo Ueda, אותת כי הבנק ערוך לפעול באופן מקדים אם הסיכונים האינפלציוניים יגברו. בשווקים נבחנת האפשרות להעלאה נוספת, בעוד קובעי המדיניות מעריכים מחדש את התנאים הכלכליים.
מבחינת שוק המט״ח, עם זאת, הקצב והיקף העלאות הריבית העתידיות ביפן חשובים יותר מעצם קיומה של העלאת ריבית בודדת. כל עוד התשואות בארה״ב נותרות גבוהות משמעותית מהריביות ביפן, התמריץ ללוות בינים ולהשקיע בנכסים בעלי תשואה גבוהה יותר בשווקים אחרים יכול להישאר אטרקטיבי. מצב כזה עשוי להמשיך לתמוך בחלקים מה-yen carry trade.
סיכון ההתערבות מוסיף שכבה נוספת למסחר ביין
הרשויות ביפן מתמקדות יותר ויותר בהשלכות של מטבע חלש. Atsushi Mimura, הדיפלומט הבכיר של יפן לענייני מטבע, הזהיר לאחרונה את השווקים כי יש להתייחס ברצינות לדאגותיה של טוקיו, והבהיר כי הרשויות ערוכות לפעול אם היחלשות הין תהפוך לחריגה. Reuters דיווחה כי הין המשיך להיחלש למרות העלאת הריבית של ה-BOJ, כאשר פער הריביות הגדול בין ארה״ב ליפן נותר גורם מרכזי.
האיום בהתערבות יוצר סיכון נוסף עבור פוזיציות ספקולטיביות בשורט על הין. יפן כבר הוכיחה בעבר כי היא מוכנה להתערב בשוק המט״ח כאשר תנודות המטבע הופכות לחריגות או בלתי מסודרות. לכן, היחלשות חדה של הין עלולה בסופו של דבר להוביל לתגובה מצד הרשויות, גם אם פער הריביות הבסיסי בין המדינות לא ישתנה.
השוק נדרש אפוא לאזן בין שני כוחות מנוגדים: הלחץ הבסיסי הנובע מפער התשואות והאפשרות הגוברת להתערבות רשמית לתמיכה ביין. המתח הזה הופך את מיצוב הין לרגיש במיוחד לשינויים בתשואות האג״ח הממשלתיות האמריקאיות, למסרים מצד ה-BOJ ולהצהרות ממשלת יפן.
בהמשך, כיוון הין יהיה תלוי במידה רבה בשאלה אם יפן תאיץ את הידוק המדיניות המוניטרית, במקביל להתייצבות או לירידה בתשואות בארה״ב. צמצום פער הריביות עשוי לעודד קרנות גידור לסגור פוזיציות דוביות על הין, בעוד שתשואות אמריקאיות גבוהות לאורך זמן עשויות לחזק את הדינמיקה של ה-carry trade. במקביל, סיכון ההתערבות הפך למשתנה מרכזי יותר ויותר, ולכן מיצוב שורט צפוף על הין עלול להיות חשוף להיפוך חד אם הרשויות היפניות יחליטו שתנאי השוק חצו רף שאינו מקובל מבחינתן.
להשוואה, בדיקה וניתוח בין בתי ההשקעות
השאירו פרטים ומומחה מטעמינו יחזור אליכם בהקדם
* אין במאמר זה, בחלקו או במלואו, כל הבטחה להשגת תשואות מהשקעות ואין האמור בו מהווה ייעוץ מקצועי לבצע השקעות בתחום כזה או אחר.