SKN | כיצד המכסים של טראמפ הוסיפו 2.9 נקודות אחוז למחירי מוצרי צריכה יומיומיים, לפי מחקר של הפד בניו יורק
שגיא חבסוב
•
6 דק’ קריאה
•
לפני 45 mins
נקודות מפתח
השפעה מדידה על הצרכנים: מחקר של הבנק הפדרלי של ניו יורק מצא כי המכסים העלו את המחירים ב-67 קטגוריות של מוצרים ב-2.9 נקודות אחוז, נכון לפברואר 2026.
המחירים היו עשויים לרדת ללא המכסים: החוקרים העריכו כי בהיעדר המכסים, מחירי המוצרים שנבדקו היו יורדים בכמעט 1%.
הלחצים האינפלציוניים עשויים להימשך: אף שההשפעה הישירה של העלאות המכסים הגיעה לשיא בסביבות תחילת 2026, הצרכנים עשויים להמשיך להתמודד עם מחירים גבוהים גם במהלך 2027.
מחקר של הפד בניו יורק מודד את עלות המכסים
ההשלכות הכלכליות של מדיניות הסחר האמריקאית נעשות מדידות יותר, כאשר חוקרים בוחנים כיצד מכסים על יבוא משפיעים על מחירי הצרכן. מחקר שערכו כלכלנים בבנק הפדרלי של ניו יורק מצא כי המכסים שהוטלו במהלך 2025 ובתחילת 2026 העלו את המחירים ב-67 קטגוריות של מוצרים ב-2.9 נקודות אחוז, נכון לפברואר 2026. ללא הצעדים האלה, מחירי המוצרים שנבדקו היו יורדים בכמעט 1%.
הממצאים מספקים עדות לאופן שבו מדיניות סחר יכולה להשפיע על כוח הקנייה של משקי הבית, מעבר לעלות הישירה של מוצרים מיובאים. אף שהמכסים נגבים מהיבואנים, הנטל הכלכלי שלהם עשוי להתחלק בין עסקים לצרכנים באמצעות החלטות תמחור, התאמות בשרשראות האספקה ושינויים באסטרטגיות הרכש.
החוקרים לא פירטו אילו 67 קטגוריות נכללו בניתוח. לכן, יש להבין את ההשפעה המדווחת כמתייחסת לקבוצת המוצרים שנבחרה למחקר, ולא כעלייה אחידה בכל מחירי הצרכן.
כיצד המכסים משפיעים לאורך שרשראות האספקה
המחקר מצא כי כשני שלישים מההשפעה של המכסים על המחירים נבעו ישירות מהמכסים עצמם. העלייה הנותרת שיקפה השפעות עקיפות, ובהן עלויות גבוהות יותר לחברות אמריקאיות התלויות ברכיבים ובחומרי גלם מיובאים.
ההבחנה הזאת חשובה משום שההשלכות האינפלציוניות של מכסים עשויות לחרוג מעבר למוצרים מוגמרים החוצים את הגבול. יצרנים מקומיים ועסקים אחרים עלולים להתמודד עם הוצאות ייצור גבוהות יותר כאשר תשומות מיובאות מתייקרות, דבר שיוצר לחץ נוסף על המחירים לאורך שרשרת האספקה.
לפי החוקרים, כל עלייה של נקודת אחוז בשיעור המכס הממוצע הייתה קשורה לעלייה של כ-0.25% במחירי מוצרי הצריכה כעבור שנה. עוד צוין בדוח כי עד למועד הניתוח, כ-26% מהעלאות המכסים בשנה הקודמת כבר התגלגלו לעליות מחירים.
הממצאים מצביעים על כך שקשה להעריך את העיתוי המדויק של האינפלציה הנובעת ממכסים. חברות עשויות לספוג בתחילה חלק מהעלויות הנוספות, להתאים את הסדרי העבודה עם הספקים או לדחות שינויי מחירים, לפני שהן מגלגלות חלק גדול יותר מההוצאות אל הלקוחות.
אי-ודאות במדיניות והתחזית למחירי הצרכן
הבית הלבן ממשיך לטעון כי היצואנים הזרים הם שיישאו בסופו של דבר בעלות המכסים, בעוד שמחקר הפד בניו יורק מצביע על השפעות מדידות גם על צרכנים ועסקים בארה״ב. הפער בין העמדות מדגיש את החשיבות של בחינת נתוני המחירים בפועל, במקום להסתמך אך ורק על טיעונים הקשורים למדיניות.
הדוח מתפרסם גם לאחר שבית המשפט העליון של ארה״ב ביטל בפברואר 2026 רבים מהמכסים שהטילה הממשל. צעדי מדיניות שננקטו לאחר מכן נועדו לשמר מכסי יבוא באמצעות מנגנונים חלופיים, כאשר לפי הדיווחים, מוצרים ממדינות רבות מתמודדים עם מכסים בשיעור של כ-10% — לעיתים בשיעורים נמוכים מאלה שהיו נהוגים קודם לכן.
עבור משקי הבית, הקמעונאים והמשקיעים, השאלה הבאה היא באיזו מהירות השינויים האלה ישפיעו על המחירים. הפד בניו יורק צופה כי המחירים הגבוהים הקשורים לצעדי המכסים הקודמים יימשכו גם במהלך 2027. נתוני האינפלציה העתידיים, השינויים בעלויות היבוא והחלטות התמחור של החברות יסייעו לקבוע אם הלחץ ייחלש בהדרגה.
להשוואה, בדיקה וניתוח בין בתי ההשקעות
השאירו פרטים ומומחה מטעמינו יחזור אליכם בהקדם
* אין במאמר זה, בחלקו או במלואו, כל הבטחה להשגת תשואות מהשקעות ואין האמור בו מהווה ייעוץ מקצועי לבצע השקעות בתחום כזה או אחר.