נקודות מפתח

  • מחירי הנפט עלו ביותר מ-5% בעקבות החרפת המתיחות במזרח התיכון והחששות מפגיעה באספקת האנרגיה העולמית.
  • ארצות הברית מתכננת לבטל את הפטור שאפשר לאיראן לייצא נפט, לאחר התקיפות נגד כלי שיט מסחריים סמוך למצר הורמוז.
  • המשקיעים ימשיכו לעקוב אחר ההתפתחויות הגיאופוליטיות, החלטות OPEC+ ומגמות הביקוש העולמי, בעוד שוק הנפט נותר תנודתי במיוחד.
hero

המתיחות הביטחונית מחזירה את פרמיית הסיכון לשוק הנפט

מחירי הנפט העולמיים זינקו ביום שלישי לאחר שהחרפת המתיחות במזרח התיכון הגבירה מחדש את החששות מפני שיבושים באספקת האנרגיה מאחד מנתיבי השיט החשובים בעולם. מחירי הנפט מסוג Brent ו-West Texas Intermediate המשיכו לעלות בעקבות דיווחים כי ארצות הברית מתכוונת לבטל את הפטור שאפשר לאיראן להמשיך לייצא נפט, בעוד תקיפות חדשות נגד כלי שיט מסחריים במצר הורמוז העמיקו את אי-הוודאות בשוק.

ההתאוששות החדה במחירי הנפט ממחישה עד כמה שוק האנרגיה רגיש להתפתחויות גיאופוליטיות העלולות לשבש את שרשראות האספקה העולמיות, גם לאחר מספר שבועות של ירידות מחירים.

התקיפות במצר הורמוז מגבירות את החשש לשיבושי אספקה

מחירי הנפט הגולמי זינקו בכ-5% לרמה של כ-72 דולר לחבית, לאחר דיווחים שלפיהם איראן תקפה את מכלית הגז הטבעי הנוזלי הקטארית Al-Rekayyat, בעוד כלי שיט מסחרי נוסף נפגע, על פי הדיווחים, מטיל בלתי מזוהה בעת שחצה את מצר הורמוז. נתיב ימי זה נחשב לאחד מצירי הסחר האסטרטגיים ביותר בעולם, דרכו עוברת חלק משמעותי מיצוא הנפט והגז הטבעי הנוזלי העולמי.

בעקבות ההסלמה הודיעה וושינגטון כי בכוונתה לבטל את הפטור שאפשר לאיראן להמשיך לייצא נפט במהלך המשא ומתן הדיפלומטי המתמשך. המהלך משקף הקשחת עמדה מצד ארצות הברית כלפי טהרן ומעלה את האפשרות לצמצום נוסף בהיצע הנפט העולמי אם היצוא האיראני יוגבל מחדש.

המשא ומתן בין ארצות הברית לאיראן ניצב בפני אתגרים

ההתפתחויות הביטחוניות האחרונות מסבכות את המגעים הרגישים ממילא בין ארצות הברית לאיראן. גורמים איראניים מסרו כי לא ניתן לקדם דיונים משמעותיים על הסדר מדיני כל עוד האיומים הביטחוניים נמשכים, דבר שמגביר את חוסר הוודאות סביב האפשרות למנוע הסלמה נוספת באמצעים דיפלומטיים.

הנשיא דונלד טראמפ הוסיף לחששות בשווקים כאשר הזהיר כי אם המשא ומתן לא יוביל להסכם, ארצות הברית “תשלים את המשימה”. ההתבטאות חידשה את החששות מפני פעולה צבאית שעלולה לפגוע בתשתיות האנרגיה באזור. כתוצאה מכך, הסוחרים מגיבים במהירות לכל התפתחות פוליטית, ופרמיית הסיכון הגיאופוליטית שבה ומשפיעה על מחירי הנפט.

תנאי ההיצע ממשיכים למתן חלק מהלחצים

למרות העלייה החדה במחירים, תמונת ההיצע העולמית נותרה מאוזנת יותר בהשוואה לתחילת השנה. Saudi Aramco הפחיתה לאחרונה את מחיר המכירה הרשמי של נפט Arab Light ללקוחות באסיה ב-1.10 דולר לחבית, כך שההנחה התרחבה ל-1.50 דולר מתחת למדד הייחוס האזורי. המהלך משקף היחלשות בביקוש בחלק ממדינות אסיה והתגברות התחרות בין יצואניות הנפט הגדולות.

מחיר הנפט נסגר סביב 72.22 דולר לחבית, עלייה יומית של כ-5.35%. למרות זאת, המחיר עדיין נמוך בכ-21% מהרמה שנרשמה לפני חודש, נתון המדגיש את השינוי החד בסנטימנט לאחר התאוששות חלקית בנתיבי האספקה בעקבות השיבושים הקודמים. במבט שנתי, מחירי הנפט עדיין גבוהים בכ-5.7%, דבר המעיד כי אי-הוודאות הגיאופוליטית ממשיכה להיות גורם משמעותי בתמחור השוק.

ההתפתחויות הגיאופוליטיות ימשיכו להכתיב את כיוון השוק

במבט קדימה, שוקי האנרגיה ימשיכו לעקוב אחר ההתפתחויות במצר הורמוז, אחר המשא ומתן בין ארצות הברית לאיראן ואחר מדיניות התפוקה של OPEC+. אף ששיפור בתנאי ההיצע העולמיים עשוי לתרום ליציבות מחירים בטווח הבינוני, כל תקיפה נוספת של תשתיות או כלי שיט, או החמרה נוספת בסנקציות על יצוא הנפט האיראני, עלולים להחזיר במהירות פרמיית סיכון משמעותית למחירי הנפט.

עבור משקיעים וקובעי מדיניות כאחד, שוק הנפט צפוי להמשיך להיות מושפע במידה רבה הן מההתפתחויות הפוליטיות והן משינויים בביקוש העולמי במהלך המחצית השנייה של שנת 2026.


להשוואה, בדיקה וניתוח בין בתי ההשקעות

השאירו פרטים ומומחה מטעמינו יחזור אליכם בהקדם

    * אין במאמר זה, בחלקו או במלואו, כל הבטחה להשגת תשואות מהשקעות ואין האמור בו מהווה ייעוץ מקצועי לבצע השקעות בתחום כזה או אחר.

    SKN | מחיר הנפט הגולמי יורד מתחת ל-101 דולר על רקע תקוות להתקדמות דיפלומטית מול איראן
    • עומר בר
    • •
    • 5 דק’ קריאה
    • •
    • לפני 5 שעה

    SKN | מחיר הנפט הגולמי יורד מתחת ל-101 דולר על רקע תקוות להתקדמות דיפלומטית מול איראן SKN | מחיר הנפט הגולמי יורד מתחת ל-101 דולר על רקע תקוות להתקדמות דיפלומטית מול איראן

    מחיר הנפט הגולמי יורד בעקבות ההתפתחויות הדיפלומטיות מחירי הנפט הגולמי ירדו ביום חמישי מתחת ל-101 דולר לחבית, כאשר הסוחרים בחנו

    • לפני 5 שעה
    • •
    • 5 דק’ קריאה

    מחיר הנפט הגולמי יורד בעקבות ההתפתחויות הדיפלומטיות מחירי הנפט הגולמי ירדו ביום חמישי מתחת ל-101 דולר לחבית, כאשר הסוחרים בחנו

    SKN | מלאי הנפט הגולמי ותזקיקי הנפט בארה״ב יורד על רקע עלייה ביצוא הנפט, לפי ה-EIA
    • רוני מור
    • •
    • 7 דק’ קריאה
    • •
    • לפני 1 ימים

    SKN | מלאי הנפט הגולמי ותזקיקי הנפט בארה״ב יורד על רקע עלייה ביצוא הנפט, לפי ה-EIA SKN | מלאי הנפט הגולמי ותזקיקי הנפט בארה״ב יורד על רקע עלייה ביצוא הנפט, לפי ה-EIA

    מלאי הנפט הגולמי בארה״ב יורד מעבר לציפיות מלאי הנפט הגולמי בארה״ב ירד בשבוע שהסתיים ב-23 באוקטובר, בעוד שגם מלאי תזקיקי

    • לפני 1 ימים
    • •
    • 7 דק’ קריאה

    מלאי הנפט הגולמי בארה״ב יורד מעבר לציפיות מלאי הנפט הגולמי בארה״ב ירד בשבוע שהסתיים ב-23 באוקטובר, בעוד שגם מלאי תזקיקי

    SKN | רכישת Range בידי EQT תמורת 13 מיליארד דולר מאיצה את מגמת המיזוגים בשוק הגז הטבעי בארה״ב
    • ליאור מור
    • •
    • 7 דק’ קריאה
    • •
    • לפני 1 ימים

    SKN | רכישת Range בידי EQT תמורת 13 מיליארד דולר מאיצה את מגמת המיזוגים בשוק הגז הטבעי בארה״ב SKN | רכישת Range בידי EQT תמורת 13 מיליארד דולר מאיצה את מגמת המיזוגים בשוק הגז הטבעי בארה״ב

    EQT מחזקת את מעמדה באמצעות רכישת Range הרכישה המתוכננת של Range Resources בידי EQT, בעסקה בשווי 13 מיליארד דולר, ממחישה

    • לפני 1 ימים
    • •
    • 7 דק’ קריאה

    EQT מחזקת את מעמדה באמצעות רכישת Range הרכישה המתוכננת של Range Resources בידי EQT, בעסקה בשווי 13 מיליארד דולר, ממחישה

    SKN | מחירי הנפט עולים קלות על רקע המאמצים הדיפלומטיים במזרח התיכון, למרות חידוש מתקפות החות’ים
    • עומר בר
    • •
    • 7 דק’ קריאה
    • •
    • לפני 2 ימים

    SKN | מחירי הנפט עולים קלות על רקע המאמצים הדיפלומטיים במזרח התיכון, למרות חידוש מתקפות החות’ים SKN | מחירי הנפט עולים קלות על רקע המאמצים הדיפלומטיים במזרח התיכון, למרות חידוש מתקפות החות’ים

    מחירי הנפט מתאוששים בעוד הסוחרים בוחנים את ההתקדמות הדיפלומטית מחירי הנפט עלו ביום שלישי לאחר שירדו בכ-1% מוקדם יותר במהלך

    • לפני 2 ימים
    • •
    • 7 דק’ קריאה

    מחירי הנפט מתאוששים בעוד הסוחרים בוחנים את ההתקדמות הדיפלומטית מחירי הנפט עלו ביום שלישי לאחר שירדו בכ-1% מוקדם יותר במהלך