נקודות מפתח

  • הנפט נותר רגיש מאוד להתפתחויות גיאופוליטיות ולאותות מדיניות סותרים.
  • אובדן זרימת האספקה ​​העיקרית ממשיך לתמוך במחירים הגבוהים למרות התנודתיות.
  • הכיוון העתידי תלוי בשאלה האם דיפלומטיה יכולה לקזז את הסיכון להסלמה אזורית עמוקה יותר.
hero

שווקי הנפט נעו בחדות כאשר סוחרים עיכלו דיווחים כי נשיא ארה״ב דונלד טראמפ עשוי לשאוף לסיים את הפעולות הצבאיות באיראן מבלי להבטיח את פתיחתו מחדש של מצר הורמוז. בעוד שהכותרת רמזה בתחילה על אפשרות להפחתת מתיחות, ההשלכות הבסיסיות על שרשראות האספקה הגלובליות הציגו תמונה מורכבת יותר. כאשר נפט מסוג ווסט טקסס אינטרמידייט נסחר סביב 103 דולר לחבית ונפט מסוג ברנט סביב 113 דולר, הנפט ממשיך להיות מושפע עמוקות הן מאותות גיאופוליטיים והן מהאובדן המוחשי של זרימות אנרגיה קריטיות.

אותות מדיניות אסטרטגית משאירים את השווקים במתח

ההתפתחויות האחרונות מדגישות פער הולך ומתרחב בין מסרים פוליטיים לבין יסודות השוק. דיווחים מצביעים על כך שהממשל האמריקאי שוקל לוח זמנים צבאי מקוצר, ייתכן תוך ויתור על מאמצים לפתוח מחדש באופן מיידי את מצר הורמוז—צוואר בקבוק האחראי לחלק משמעותי ממעבר הנפט והגז העולמי.

במקביל, הרטוריקה הרשמית ממשיכה להדגיש הסלמה. איומים המכוונים לתשתיות איראניות, כולל מתקני אנרגיה, מאותתים כי פתרון סופי עדיין רחוק. תקשורת דו-מסלולית זו יצרה סביבת מסחר תנודתית, שבה מחירי הנפט מגיבים בחדות לכותרות אך מתקשים לבסס כיוון יציב. עבור משקיעים מוסדיים, הדבר משקף מקרה קלאסי של אי-ודאות מדיניות המגבירה פרמיות סיכון ברחבי שווקי הסחורות.

הלם האספקה ממשיך לשלוט בתמחור

למרות נסיגות מחירים בטווח הקצר, שיבוש האספקה המבני נותר חמור. הסגירה האפקטיבית של מצר הורמוז הסירה מהשווקים הגלובליים הערכה של 10 עד 12 מיליון חביות ביום, והידקה משמעותית את תנאי האספקה. הדבר הוביל לזינוק דרמטי במחירי הנפט, כאשר הנפט האמריקאי עלה ביותר מ-50% במהלך החודש—העלייה החדה ביותר מאז 2020.

מתקפות אחרונות על תשתיות אנרגיה ונכסי שיט החריפו עוד יותר את החששות. הפגיעה במכלית-על כוויתית בדובאי מדגישה את פגיעות שרשראות האספקה גם מחוץ לאזור העימות המיידי. בנוסף, איומים על נתיבים חלופיים, כולל נתיבי השיט בים האדום, מצביעים על כך שאסטרטגיות ניתוב מחדש עשויות להציע הקלה מוגבלת בטווח הקרוב.

מנקודת מבט מקרו-כלכלית, שיבושים אלה מזינים ישירות את ציפיות האינפלציה ומעלים את הסבירות ללחצי מחירים ממושכים בכלכלות התלויות באנרגיה. דינמיקה זו רלוונטית במיוחד הן לשווקים האמריקאיים והן לשווקים הישראליים, שבהם עלויות האנרגיה ממלאות תפקיד מרכזי ביציבות הכלכלית הרחבה.

פסיכולוגיית השוק ופערי תמחור

משתתפי השוק מתמודדים יותר ויותר עם מה שחלק מהאנליסטים מתארים כ“פער תמחור” בין מציאות פיזית לבין ציפיות פיננסיות. בעוד הנפט נותר מעל 100 דולר לחבית, יש הטוענים כי המחירים עדיין אינם משקפים במלואם את היקף שיבוש האספקה.

פער זה מונע בחלקו מאי-ודאות לגבי משך הסכסוך. משקיעים מהססים לתמחר באופן מלא תרחישי קיצון, כגון מלחמה אזורית ממושכת או סגירה מתמשכת של נתיבי שיט מרכזיים. במקביל, תקוות לפתרון דיפלומטי ממשיכות להגביל מהלכי עלייה חדים, ויוצרות טווח מסחר צר ולא יציב.

מבחינה התנהגותית, סביבה זו מעודדת מיצוב לטווח קצר ושינויים מהירים בסנטימנט, במקום עסקאות המבוססות על אמונה ארוכת טווח. כתוצאה מכך, התנודתיות צפויה להישאר גבוהה, כאשר תנודות המחירים מונעות יותר מזרימת חדשות מאשר ממודלים מסורתיים של היצע וביקוש.

תחזית קדימה: בין דיפלומטיה להסלמה

במבט קדימה, מסלול מחירי הנפט יהיה תלוי במידה רבה בשאלה האם מאמצים דיפלומטיים יוכלו לשחזר אפילו זרימה חלקית דרך מצר הורמוז. משא ומתן מוצלח עשוי להקל על מגבלות האספקה ולגרום לתיקון חד במחירים. מנגד, הסלמה נוספת—במיוחד כזו הכוללת שחקנים אזוריים רחבים יותר או שיבושים נוספים בנתיבי שיט חלופיים—עלולה לדחוף את המחירים גבוה משמעותית.

משקיעים צריכים גם לעקוב אחר האפשרות להתרחבות צבאית, כולל פעולות קרקעיות, שעלולות לערער עוד יותר את היציבות האזורית. במקביל, תגובות הבנקים המרכזיים לאינפלציה המונעת מאנרגיה ימלאו תפקיד מרכזי בעיצוב הדינמיקה הרחבה של השווקים.


להשוואה, בדיקה וניתוח בין בתי ההשקעות

השאירו פרטים ומומחה מטעמינו יחזור אליכם בהקדם

    * אין במאמר זה, בחלקו או במלואו, כל הבטחה להשגת תשואות מהשקעות ואין האמור בו מהווה ייעוץ מקצועי לבצע השקעות בתחום כזה או אחר.

    SKN | מדוע מחירי הנפט תנודתיים בצורה חדה כאשר איתותי מלחמה וזעזועי היצע מתנגשים?
    • רוני מור
    • 8 דק’ קריאה
    • לפני 46 mins

    SKN | מדוע מחירי הנפט תנודתיים בצורה חדה כאשר איתותי מלחמה וזעזועי היצע מתנגשים? SKN | מדוע מחירי הנפט תנודתיים בצורה חדה כאשר איתותי מלחמה וזעזועי היצע מתנגשים?

    מחירי הנפט סיימו חודש סוער עם תנודתיות מוגברת, כאשר סוחרים ניווטו בין שילוב מורכב של התפתחויות גיאופוליטיות והפרעות פיזיות בהיצע.West

    • לפני 46 mins
    • 8 דק’ קריאה

    מחירי הנפט סיימו חודש סוער עם תנודתיות מוגברת, כאשר סוחרים ניווטו בין שילוב מורכב של התפתחויות גיאופוליטיות והפרעות פיזיות בהיצע.West

    SKN | האם הזינוק השיא בנפט מאותת על זעזוע אנרגיה חדש לכלכלה העולמית?
    • שגיא חבסוב
    • 6 דק’ קריאה
    • לפני 17 שעה

    SKN | האם הזינוק השיא בנפט מאותת על זעזוע אנרגיה חדש לכלכלה העולמית? SKN | האם הזינוק השיא בנפט מאותת על זעזוע אנרגיה חדש לכלכלה העולמית?

    מחירי הנפט מזנקים כשהשווקים מתמחרים עימות ממושך נפט מסוג WTI טיפס לכ-101.7 דולר לחבית, ומתקרב לאחת העליות החודשיות החזקות ביותר

    • לפני 17 שעה
    • 6 דק’ קריאה

    מחירי הנפט מזנקים כשהשווקים מתמחרים עימות ממושך נפט מסוג WTI טיפס לכ-101.7 דולר לחבית, ומתקרב לאחת העליות החודשיות החזקות ביותר

    SKN | האם אירופה מתקרבת למשבר אנרגיה נוסף כאשר מחירי הגז מזנקים ב-70% בתוך חודש?
    • רוני מור
    • 6 דק’ קריאה
    • לפני 21 שעה

    SKN | האם אירופה מתקרבת למשבר אנרגיה נוסף כאשר מחירי הגז מזנקים ב-70% בתוך חודש? SKN | האם אירופה מתקרבת למשבר אנרגיה נוסף כאשר מחירי הגז מזנקים ב-70% בתוך חודש?

    מחירי הגז הטבעי באירופה זינקו לכ-55.5 אירו ל-MWh, מה שמסמן אחת העליות החודשיות החדות ביותר בשנים האחרונות ומציב את חודש

    • לפני 21 שעה
    • 6 דק’ קריאה

    מחירי הגז הטבעי באירופה זינקו לכ-55.5 אירו ל-MWh, מה שמסמן אחת העליות החודשיות החדות ביותר בשנים האחרונות ומציב את חודש

    SKN | האם שווקי הנפט ממעיטים בהערכת היקף זעזוע ההיצע האמיתי של מלחמת איראן?
    • ליאור מור
    • 7 דק’ קריאה
    • לפני 2 ימים

    SKN | האם שווקי הנפט ממעיטים בהערכת היקף זעזוע ההיצע האמיתי של מלחמת איראן? SKN | האם שווקי הנפט ממעיטים בהערכת היקף זעזוע ההיצע האמיתי של מלחמת איראן?

    בכירי תעשיית הנפט והגז בעולם מעבירים אזהרה חריפה: השיבוש האנרגטי הנוכחי שנגרם ממלחמת איראן אינו זינוק זמני, אלא זעזוע מבני

    • לפני 2 ימים
    • 7 דק’ קריאה

    בכירי תעשיית הנפט והגז בעולם מעבירים אזהרה חריפה: השיבוש האנרגטי הנוכחי שנגרם ממלחמת איראן אינו זינוק זמני, אלא זעזוע מבני