נקודות מפתח

  • כלכלת יפן רשמה צמיחה חזקה ברבעון הראשון, בתמיכת היצוא, השקעות תאגידיות ושיפור בפעילות המקומית.
  • הסלמה במתיחות הקשורה לאיראן ותנודתיות בשווקי האנרגיה יוצרות סיכונים חדשים עבור הכלכלה היפנית התלויה ביבוא.
  • המשקיעים עוקבים מקרוב אחר האינפלציה, חולשת הין וציפיות המדיניות של הבנק המרכזי של יפן ככל שהאי-ודאות הגיאופוליטית גוברת.
hero

כלכלת יפן התרחבה בקצב חזק מהצפוי במהלך הרבעון הראשון, מה שחיזק את הסימנים לכך שהביקוש המקומי ופעילות היצוא התייצבו בהדרגה לאחר תקופה ממושכת של התאוששות לא אחידה. עם זאת, התחזית המשתפרת ניצבת כעת בפני אי-ודאות מחודשת כאשר מתיחויות גיאופוליטיות הקשורות לעימות עם איראן מאיימות לשבש את שווקי האנרגיה העולמיים, זרימות הסחר ודינמיקת האינפלציה. עבור משקיעים גלובליים, המצב מדגיש את האיזון השברירי בין התאוששות כלכלית לבין זעזועים מקרו-כלכליים חיצוניים באחת הכלכלות הגדולות בעולם.

הצמיחה ברבעון הראשון משקפת שיפור בביקוש המקומי והחיצוני

הביצועים הכלכליים של יפן ברבעון הראשון נתמכו בשילוב של ביקוש יציב ליצוא, צמיחה בהשקעות הון והתאוששות מתונה בפעילות הצרכנית. מגזרי הייצור הקשורים לשבבים, ציוד תעשייתי וייצור רכב המשיכו ליהנות משיפור בתנאי הטכנולוגיה והסחר העולמיים.

גם ההשקעות התאגידיות נותרו יציבות יחסית, מה שמשקף את המאמצים המתמשכים של חברות יפניות לחדש את כושר הייצור ולחזק את עמידות שרשראות האספקה. הצריכה המקומית הראתה סימני התייצבות ככל שצמיחת השכר השתפרה בהדרגה, אם כי הוצאות משקי הבית נותרו רגישות ללחצי אינפלציה ולעלויות יבוא עולות.

הביצועים החזקים יותר ברבעון סיפקו תמיכה נוספת לשווקים הפיננסיים, במיוחד למניות היפניות שנהנו משיפור בציפיות הרווחים ומהמשך עניין מצד משקיעים זרים. עם זאת, כלכלנים מזהירים שחלק ניכר מהמומנטום נותר פגיע לזעזועים חיצוניים בשל התלות הגבוהה של יפן ביבוא אנרגיה וחומרי גלם.

העימות עם איראן מגביר את הסיכונים למחירי האנרגיה ולאינפלציה

הסיכונים הגיאופוליטיים הגוברים סביב איראן הופכים לגורם דאגה מרכזי עבור התחזית הכלכלית של יפן בשל תלותה של המדינה ביבוא נפט וגז טבעי נוזלי. כל שיבוש מתמשך בנתיבי אספקת האנרגיה מהמזרח התיכון עלול להפעיל לחץ כלפי מעלה על מחירי הנפט הגולמי, עלויות התחבורה והוצאות התשומות התעשייתיות.

מחירי אנרגיה גבוהים יותר צפויים להגביר את לחצי האינפלציה בכלכלה היפנית, במיוחד במגזרים כגון ייצור, שירותים, לוגיסטיקה ומוצרי צריכה. עבור משקי הבית, עלייה בעלויות הדלק והמזון עלולה להחליש את כוח הקנייה ולהאט את תנופת הצריכה שהקובעים המדיניות ניסו לחזק.

גם שוקי המטבע מגיבים לאי-הוודאות. הין היפני, שנותר חלש יחסית מול הדולר האמריקאי, עלול לחוות תנודתיות נוספת אם מחירי האנרגיה העולמיים ימשיכו לעלות או אם משקיעים יחפשו נכסי מקלט בטוח. ין חלש עשוי לתמוך ביצואנים בטווח הקצר אך במקביל להגדיל את עלויות היבוא, מה שמסבך את תחזית האינפלציה של יפן.

עבור משקיעים ישראלים העוקבים אחר מגמות מקרו עולמיות, הפגיעות של יפן לשיבושים בשוקי האנרגיה משקפת גם סיכונים רחבים יותר העומדים בפני כלכלות התלויות ביבוא בתקופות של אי-יציבות גיאופוליטית.

ציפיות למדיניות הבנק המרכזי של יפן הופכות למורכבות יותר

הנוף הכלכלי המתפתח מוסיף מורכבות לציפיות סביב מסלול המדיניות המוניטרית של הבנק המרכזי של יפן. קובעי המדיניות החלו בהדרגה להתרחק מתנאים מוניטריים מרחיבים במיוחד לאחר שנים של לחצים דפלציוניים וצמיחה חלשה. עם זאת, אינפלציה המונעת מגורמים גיאופוליטיים יוצרת סביבת מדיניות מאתגרת יותר.

אם האינפלציה הקשורה לאנרגיה תואץ בחדות בזמן שהפעילות הכלכלית תאט, הבנק המרכזי של יפן עשוי להתמודד עם קושי באיזון בין יציבות מחירים לבין שמירה על הצמיחה. השווקים מעריכים יותר ויותר האם הבנק המרכזי ישמור על גישת נרמול זהירה או יעכב צעדי הידוק נוספים אם הסיכונים הגיאופוליטיים יתגברו.

תשואות האג”ח הממשלתיות היפניות ושווקי המניות צפויים להישאר רגישים מאוד לתקשורת מצד הבנק המרכזי, לנתוני האינפלציה ולתנועות במחירי האנרגיה העולמיים בחודשים הקרובים. יצואני טכנולוגיה וחברות תעשייתיות עשויים להמשיך ליהנות מהתאוששות בביקוש החיצוני, אך מגזרים החשופים לצריכה המקומית עלולים להתמודד עם לחץ גדול יותר אם האינפלציה תפחית את יכולת ההוצאה של משקי הבית.

תחזית: המשקיעים עוקבים מקרוב אחר שווקי האנרגיה ואותות המדיניות

בהמשך הדרך, המשקיעים יעקבו מקרוב אחר ההתפתחויות במתיחות במזרח התיכון, מחירי הנפט העולמיים ונתוני האינפלציה ביפן כדי לזהות האם ההתאוששות של הרבעון הראשון יכולה לשמור על המומנטום. כל עלייה מתמשכת במחירי הנפט הגולמי או שיבושים בהובלה הימית עלולים להשפיע באופן מהותי על מאזן הסחר של יפן ועל מבני העלויות של החברות.

הסיכונים כוללים אי-יציבות גיאופוליטית ממושכת, חולשה נוספת של הין וירידה בהוצאות הצרכנים כתוצאה מעלייה ביוקר המחיה. מנגד, המשך חוזקה ביצוא, השקעות תאגידיות יציבות וביקוש עמיד לטכנולוגיה עשויים לסייע בקיזוז חלק מהלחצים החיצוניים העומדים בפני הכלכלה.

בסך הכול, הצמיחה הכלכלית האחרונה של יפן מדגימה עמידות בסיסית, אך התחזית של המדינה הופכת קשורה יותר ויותר להתפתחויות גיאופוליטיות עולמיות ולכיוון שווקי האנרגיה הבינלאומיים.


להשוואה, בדיקה וניתוח בין בתי ההשקעות

השאירו פרטים ומומחה מטעמינו יחזור אליכם בהקדם

    * אין במאמר זה, בחלקו או במלואו, כל הבטחה להשגת תשואות מהשקעות ואין האמור בו מהווה ייעוץ מקצועי לבצע השקעות בתחום כזה או אחר.

    SKN | אשליית האוטומציה: המנכ”לים מאשימים את ה-AI בפיטורים, אך הנתונים מראים אחרת
    • עומר בר
    • 6 דק’ קריאה
    • לפני 11 שעה

    SKN | אשליית האוטומציה: המנכ”לים מאשימים את ה-AI בפיטורים, אך הנתונים מראים אחרת SKN | אשליית האוטומציה: המנכ”לים מאשימים את ה-AI בפיטורים, אך הנתונים מראים אחרת

    פערים בשוק: לפי כלכלני גולדמן זאקס ואוקספורד אקונומיקס, ה-AI הוטמע בתקופה של מחסור חריף בידיים עובדות, ולכן בשלב זה הוא בעיקר

    • לפני 11 שעה
    • 6 דק’ קריאה

    פערים בשוק: לפי כלכלני גולדמן זאקס ואוקספורד אקונומיקס, ה-AI הוטמע בתקופה של מחסור חריף בידיים עובדות, ולכן בשלב זה הוא בעיקר

    SKN | האם יפן מתקרבת למשבר פיסקלי ומשבר בשוק האג”ח כאשר תוכניות התמריצים החדשות מתרחבות?
    • ליאור מור
    • 7 דק’ קריאה
    • לפני 18 שעה

    SKN | האם יפן מתקרבת למשבר פיסקלי ומשבר בשוק האג”ח כאשר תוכניות התמריצים החדשות מתרחבות? SKN | האם יפן מתקרבת למשבר פיסקלי ומשבר בשוק האג”ח כאשר תוכניות התמריצים החדשות מתרחבות?

    ממשלת יפן מתכוננת להנפיק חוב חדש כחלק מתקציב משלים שנועד להגן על משקי הבית מפני עלויות האנרגיה המזנקות הקשורות לסכסוך

    • לפני 18 שעה
    • 7 דק’ קריאה

    ממשלת יפן מתכוננת להנפיק חוב חדש כחלק מתקציב משלים שנועד להגן על משקי הבית מפני עלויות האנרגיה המזנקות הקשורות לסכסוך

    SKN | האם מנהיגי הפיננסים של ה-G7 יכולים לשמר את האחדות הכלכלית כאשר מתחים מסחריים וחוסר איזונים גלובליים מתגברים?
    • עומר בר
    • 7 דק’ קריאה
    • לפני 1 ימים

    SKN | האם מנהיגי הפיננסים של ה-G7 יכולים לשמר את האחדות הכלכלית כאשר מתחים מסחריים וחוסר איזונים גלובליים מתגברים? SKN | האם מנהיגי הפיננסים של ה-G7 יכולים לשמר את האחדות הכלכלית כאשר מתחים מסחריים וחוסר איזונים גלובליים מתגברים?

    שרי האוצר ונגידי הבנקים המרכזיים של מדינות קבוצת שבע הכלכלות המובילות מנסים להתמודד עם חוסר איזונים כלכליים גלובליים מתרחבים, תוך

    • לפני 1 ימים
    • 7 דק’ קריאה

    שרי האוצר ונגידי הבנקים המרכזיים של מדינות קבוצת שבע הכלכלות המובילות מנסים להתמודד עם חוסר איזונים כלכליים גלובליים מתרחבים, תוך

    SKN | האם עסקת החקלאות בהיקף 17 מיליארד דולר בין סין לארה”ב תסייע להרגיע את מתיחות הסחר ולייצב את השווקים הגלובליים?
    • רוני מור
    • 7 דק’ קריאה
    • לפני 1 ימים

    SKN | האם עסקת החקלאות בהיקף 17 מיליארד דולר בין סין לארה”ב תסייע להרגיע את מתיחות הסחר ולייצב את השווקים הגלובליים? SKN | האם עסקת החקלאות בהיקף 17 מיליארד דולר בין סין לארה”ב תסייע להרגיע את מתיחות הסחר ולייצב את השווקים הגלובליים?

    ארצות הברית וסין עשויות להיכנס לשלב חדש של שיתוף פעולה כלכלי, לאחר שהבית הלבן אישר כי בייג'ינג התחייבה לרכוש מוצרים

    • לפני 1 ימים
    • 7 דק’ קריאה

    ארצות הברית וסין עשויות להיכנס לשלב חדש של שיתוף פעולה כלכלי, לאחר שהבית הלבן אישר כי בייג'ינג התחייבה לרכוש מוצרים