נקודות מפתח

  • האשמת שווא: למרות שמנהלים בכירים (כמו בענקית הטכנולוגיה סיסקו) תולים את גלי הפיטורים בבינה המלאכותית, מחקר חדש של הבנק הפדרלי (Fed) של ניו יורק חושף כי ה-AI אינו המניע המרכזי להאטה בשוק העבודה.
  • מגמה מקדימה: הירידה בפרסום משרות בתחומים הרגישים ביותר ל-AI (כמו תכנתים ונציגי שירות) החלה עוד לפני פריצת ה-ChatGPT בשלהי 2022, והפער מול משרות אחרות אף התייצב לאחר 2023.
  • ניפוץ מיתוס הגיוס: הנתונים מפריכים את התפיסה לפיה ה-AI פוגע בעיקר בחבר'ה צעירים ובוגרי אוניברסיטאות טריים; ההאטה בגיוסים מחולקת באופן שווה בין תפקידי זוטרים (Entry-level) לתפקידים בכירים.
hero

פערים בשוק: לפי כלכלני גולדמן זאקס ואוקספורד אקונומיקס, ה-AI הוטמע בתקופה של מחסור חריף בידיים עובדות, ולכן בשלב זה הוא בעיקר משלים ומסייע לעובדים (Labor-augmenting) ולא מחליף אותם.

גל הפיטורים הנוכחי בהייטק ובסקטורים נוספים בארה”ב זוכה בשבועות האחרונים להסבר אחיד מצד ההנהלות: בינה מלאכותית. השבוע הייתה זו ענקית התקשורת סיסקו (Cisco) שהצטרפה לטרנד והסבירה את הקיצוצים שלה בצורך להסיט משאבים ל-AI. אלא שמחקר מקיף של כלכלני הבנק הפדרלי של ניו יורק מציג תמונה מורכבת בהרבה, ומציע כי המנכ”לים פשוט מצאו שעיר לעזאזל נוח במיוחד.

החוקרים בדקו את נתוני הגיוס והפיטורים בארה”ב תוך שימוש במדד של חברת Anthropic, המגדיר אילו מקצועות חשופים ביותר לאוטומציה (כגון מתכנתי מחשב, נציגי שירות לקוחות וקלדני נתונים). המטרה הייתה לבחון האם חל שינוי דרמטי בדפוסי הגיוס לפני ואחרי מהפכת ה-Generative AI של סוף 2022.

מתי התחילה ההאטה? הדברים שקרו לפני ה-ChatGPT

הנחת היסוד של המחקר הייתה פשוטה: אם ה-AI הוא הגורם המרכזי לפיטורים ולהאטה בגיוסים, היינו צריכים לראות קו מגמה אחיד לפני סוף 2022, וצניחה חדה ומתמשכת במשרות החשופות לטכנולוגיה מיד לאחר מכן. במציאות, הממצאים הראו אחרת לגמרי.

הירידה בביקוש למשרות בעלות חשיפה גבוהה ל-AI החלה כבר בתחילת שנת 2022 – חודשים ארוכים לפני שמישהו שמע על הכלים החדשים. יתרה מכך, החל משנת 2023 הפער בין המשרות החשופות לאלו שאינן חשופות ל-AI הלך והתייצב. “הנתונים הללו פשוט אינם מתיישבים עם התיאוריה לפיה הבינה המלאכותית דוחקת בהדרגה את רגלי העובדים”, כתבו החוקרים.

מיתוס הבוגרים הצעירים: כולם באותה הסירה

אחד הנרטיבים הנפוצים ביותר בשוק העבודה בשנה האחרונה הוא שחברות הפסיקו לגייס עובדים מתחילים (Junior-level) מכיוון שיישומי AI יכולים לבצע את משימות הבסיס שלהם. המחקר של ה-Fed בדק את עומק פרסומי המשרות וגילה כי ההאטה בביקוש פגעה באופן רוחבי הן במשרות זוטרות והן במשרות בכירות באותם הסקטורים.

למרות ששיעור האבטלה בקרב צעירים ובוגרי קולג’ טריים אכן עלה מאז 2022, החוקרים מדגישים כי מדובר בתוצאה של האטה מאקרו-כלכלית רחבה ועליית ריבית, ולא בגלל “שוק אוטומטי” שסגר את שעריו בפניהם.

מבט לעתיד: תחלופה גבוהה, אבל לא אבטלה המונית

ניתוח נפרד שפורסם על ידי חברת המחקר Oxford Economics תומך בממצאי ה-Fed. הכלכלן הראשי מייקל פירס מציין כי למרות שאימוץ ה-AI הפך למיינסטרים, השימוש בפועל עדיין נמוך יחסית, מה שמסביר מדוע ההשפעה על הפריון הכללי ועל שוק העבודה נותרה מתונה. למעשה, שיעור האבטלה במקצועות החשופים ביותר ל-AI דווקא ירד בחודשים האחרונים, במקביל לשיפור הכללי בשוק העבודה האמריקאי.

המקום היחיד שבו ה-AI מייצר רעידת אדמה מקומית הוא סקטור המידע (Information Sector). שם, קצב הגיוסים והפיטורים זינק במקביל – תופעה המכונה “Labor Churn” (תחלופת עובדים גבוהה), בעוד שנטו כמות המשרות נותרה כמעט ללא שינוי.

בגולדמן זאקס מסכמים כי השלב הראשון של מהפכת ה-AI פגש את השוק בתזמון מושלם, בדיוק כשהיה מחסור חריף בידיים עובדות באותם מקצועות חשופים, מה שמנע משבר תעסוקה. עם זאת, השלב הבא של הטמעת הטכנולוגיה צפוי לדרוש הסתגלות משמעותית בהרבה מצד כוח העבודה, שייאלץ לפתח מיומנויות חדשות כדי להישאר רלוונטי.


להשוואה, בדיקה וניתוח בין בתי ההשקעות

השאירו פרטים ומומחה מטעמינו יחזור אליכם בהקדם

    * אין במאמר זה, בחלקו או במלואו, כל הבטחה להשגת תשואות מהשקעות ואין האמור בו מהווה ייעוץ מקצועי לבצע השקעות בתחום כזה או אחר.

    SKN | האם ההתאוששות הכלכלית של יפן יכולה לעמוד בפני סיכונים גיאופוליטיים גוברים וזעזועים בשווקי האנרגיה?
    • עומר בר
    • 8 דק’ קריאה
    • לפני 3 שעה

    SKN | האם ההתאוששות הכלכלית של יפן יכולה לעמוד בפני סיכונים גיאופוליטיים גוברים וזעזועים בשווקי האנרגיה? SKN | האם ההתאוששות הכלכלית של יפן יכולה לעמוד בפני סיכונים גיאופוליטיים גוברים וזעזועים בשווקי האנרגיה?

    כלכלת יפן התרחבה בקצב חזק מהצפוי במהלך הרבעון הראשון, מה שחיזק את הסימנים לכך שהביקוש המקומי ופעילות היצוא התייצבו בהדרגה

    • לפני 3 שעה
    • 8 דק’ קריאה

    כלכלת יפן התרחבה בקצב חזק מהצפוי במהלך הרבעון הראשון, מה שחיזק את הסימנים לכך שהביקוש המקומי ופעילות היצוא התייצבו בהדרגה

    SKN | האם יפן מתקרבת למשבר פיסקלי ומשבר בשוק האג”ח כאשר תוכניות התמריצים החדשות מתרחבות?
    • ליאור מור
    • 7 דק’ קריאה
    • לפני 20 שעה

    SKN | האם יפן מתקרבת למשבר פיסקלי ומשבר בשוק האג”ח כאשר תוכניות התמריצים החדשות מתרחבות? SKN | האם יפן מתקרבת למשבר פיסקלי ומשבר בשוק האג”ח כאשר תוכניות התמריצים החדשות מתרחבות?

    ממשלת יפן מתכוננת להנפיק חוב חדש כחלק מתקציב משלים שנועד להגן על משקי הבית מפני עלויות האנרגיה המזנקות הקשורות לסכסוך

    • לפני 20 שעה
    • 7 דק’ קריאה

    ממשלת יפן מתכוננת להנפיק חוב חדש כחלק מתקציב משלים שנועד להגן על משקי הבית מפני עלויות האנרגיה המזנקות הקשורות לסכסוך

    SKN | האם מנהיגי הפיננסים של ה-G7 יכולים לשמר את האחדות הכלכלית כאשר מתחים מסחריים וחוסר איזונים גלובליים מתגברים?
    • עומר בר
    • 7 דק’ קריאה
    • לפני 1 ימים

    SKN | האם מנהיגי הפיננסים של ה-G7 יכולים לשמר את האחדות הכלכלית כאשר מתחים מסחריים וחוסר איזונים גלובליים מתגברים? SKN | האם מנהיגי הפיננסים של ה-G7 יכולים לשמר את האחדות הכלכלית כאשר מתחים מסחריים וחוסר איזונים גלובליים מתגברים?

    שרי האוצר ונגידי הבנקים המרכזיים של מדינות קבוצת שבע הכלכלות המובילות מנסים להתמודד עם חוסר איזונים כלכליים גלובליים מתרחבים, תוך

    • לפני 1 ימים
    • 7 דק’ קריאה

    שרי האוצר ונגידי הבנקים המרכזיים של מדינות קבוצת שבע הכלכלות המובילות מנסים להתמודד עם חוסר איזונים כלכליים גלובליים מתרחבים, תוך

    SKN | האם עסקת החקלאות בהיקף 17 מיליארד דולר בין סין לארה”ב תסייע להרגיע את מתיחות הסחר ולייצב את השווקים הגלובליים?
    • רוני מור
    • 7 דק’ קריאה
    • לפני 1 ימים

    SKN | האם עסקת החקלאות בהיקף 17 מיליארד דולר בין סין לארה”ב תסייע להרגיע את מתיחות הסחר ולייצב את השווקים הגלובליים? SKN | האם עסקת החקלאות בהיקף 17 מיליארד דולר בין סין לארה”ב תסייע להרגיע את מתיחות הסחר ולייצב את השווקים הגלובליים?

    ארצות הברית וסין עשויות להיכנס לשלב חדש של שיתוף פעולה כלכלי, לאחר שהבית הלבן אישר כי בייג'ינג התחייבה לרכוש מוצרים

    • לפני 1 ימים
    • 7 דק’ קריאה

    ארצות הברית וסין עשויות להיכנס לשלב חדש של שיתוף פעולה כלכלי, לאחר שהבית הלבן אישר כי בייג'ינג התחייבה לרכוש מוצרים