נקודות מפתח

  • Kevin Warsh צפוי להיות מושבע ביום שישי כיו"ר החדש של הפדרל ריזרב לאחר שאושר בסנאט מוקדם יותר החודש.
  • האינפלציה הגוברת על רקע המלחמה מול איראן ומחירי האנרגיה הגבוהים מסבכים את התחזיות להורדות ריבית, למרות הלחץ שהפעיל בעבר הבית הלבן להפחתת עלויות המימון.
  • המשקיעים דנים יותר ויותר באפשרות שהמהלך הבא של הפדרל ריזרב עשוי להיות דווקא העלאת ריבית נוספת ולא הורדה.
hero

Kevin Warsh נכנס רשמית לתפקיד יו”ר הפדרל ריזרב ביום שישי במסגרת טקס בבית הלבן, באחת מחילופי ההנהגה הרגישים ביותר מבחינה פוליטית וכלכלית שעבר הבנק המרכזי האמריקאי בשנים האחרונות.

המועמד של הנשיא Donald Trump מקבל לידיו כלכלה המתמודדת עם לחצי אינפלציה מחודשים, מחירי אנרגיה גבוהים ואי-ודאות גלובלית גוברת בעקבות העימות המתמשך מול איראן — תנאים השונים באופן משמעותי מהסביבה הכלכלית ששררה כאשר Warsh הוצג כמועמד מוקדם יותר השנה.

בזמן ש-Trump הפעיל במשך חודשים לחץ פומבי על הפדרל ריזרב להוריד ריבית, העלייה החדה במחירי הנפט והתרחבות לחצי האינפלציה הפכו את תחזית המדיניות המוניטרית למורכבת הרבה יותר וצמצמו את הסיכוי להקלה מוניטרית בטווח הקרוב.

לחצי האינפלציה מתגברים ערב חילופי ההנהגה

Warsh נכנס לתפקיד בתקופה מאתגרת עבור המדיניות המוניטרית בארצות הברית. האינפלציה נותרת מעל יעד ה-2% של הפדרל ריזרב כבר יותר מחמש שנים, בעוד שהמתיחות במזרח התיכון מוסיפה לחץ מחודש על מחירי האנרגיה והתחבורה בעולם.

נתונים כלכליים אחרונים חיזקו את החשש כי האינפלציה עשויה להישאר עיקשת יותר מכפי שקובעי המדיניות העריכו בעבר.

מחירי הסיטונאות זינקו ב-6% במהלך אפריל, בעיקר בשל העלייה בעלויות האנרגיה בעקבות השיבושים שנגרמו כתוצאה מהמלחמה מול איראן. גם מדד המחירים לצרכן האיץ, כאשר האינפלציה השנתית עלתה ל-3.8% לעומת 3.3% קודם לכן.

מחירי האנרגיה היו אחראים לכ-40% מהעלייה, בעוד שגם מחירי הדיור, המזון והשירותים המשיכו לעלות. אינפלציית הליבה, שאינה כוללת מזון ואנרגיה, עלתה ל-2.8% לעומת 2.6%, מה שממשיך להקשות על מאבק הפדרל ריזרב באינפלציה.

בהתאם לכך, גם ציפיות השוק השתנו משמעותית. לפי נתוני CME FedWatch, הסוחרים מעניקים כעת הסתברות של כ-57% לפחות להעלאת ריבית אחת נוספת עד סוף השנה.

הגישה הכלכלית של Warsh עומדת למבחן מיידי

לפני כניסתו לתפקיד, Warsh טען כי התקדמות בתחום הבינה המלאכותית ועלייה בפריון עשויות להקל לאורך זמן על לחצי האינפלציה ולאפשר לבנק המרכזי להפחית ריבית מבלי להצית מחדש עליות מחירים.

הוא גם הגדיר בעבר מכסים כאירועים אינפלציוניים חד-פעמיים יחסית, ולא כסיכון מתמשך לכלכלה.

אולם העימות מול איראן שינה באופן משמעותי את הסביבה המאקרו-כלכלית מאז אותן התבטאויות.

במהלך הליך האישור שלו, Warsh תמך בשימוש רחב יותר במדדי אינפלציה מסוג “trimmed mean”, המנטרלים תנודות מחירים קיצוניות במטרה לזהות מגמות בסיסיות בצורה מדויקת יותר.

חלק מהאנליסטים סבורים כי Warsh עשוי להחזיק בגישה יונית יותר בהשוואה לבכירים הנוכחיים בפדרל ריזרב, למרות העלייה האחרונה באינפלציה.

Christian Floro, אסטרטג שווקים ב-Principal Asset Management, אמר כי Warsh נראה פחות מודאג מהתבססות אינפלציונית ארוכת טווח לעומת חלק ממקבלי ההחלטות הנוכחיים בבנק המרכזי.

גישה זו עשויה להיתקל במהירות בהתנגדות בתוך ועדת השוק הפתוח של הפדרל ריזרב, כאשר מספר נשיאים אזוריים ממשיכים להזהיר כי סיכוני האינפלציה נותרים גבוהים.

עצמאות הפד והלחצים הפוליטיים חוזרים למוקד

Warsh נכנס לתפקיד גם על רקע ביקורת מחודשת סביב עצמאות הפדרל ריזרב.

Jerome Powell, שכהונתו כיו”ר הסתיימה רשמית ב-15 במאי, ימשיך לכהן במועצת הנגידים, מה שיבטיח רציפות אך עלול גם ליצור מתחים פנימיים אם יתפתחו חילוקי דעות סביב החלטות הריבית העתידיות.

אנליסטים מזהירים כי כל מעבר לכיוון של הורדת ריבית עלול לעורר ביקורת שלפיה הבנק המרכזי נכנע ללחצים פוליטיים מצד הבית הלבן.

מנגד, שמירה ממושכת מדי על מדיניות מוניטרית מצמצמת עלולה להכביד עוד יותר על הצמיחה הכלכלית, בזמן שהצרכנים כבר מתמודדים עם עלויות מימון גבוהות ומחירי אנרגיה עולים.

מספר בכירים בפדרל ריזרב כבר אותתו לאחרונה על גישה זהירה. נשיא הפד של שיקגו Austan Goolsbee הזהיר כי אינפלציית השירותים נותרת גבוהה, בעוד שנשיאת הפד של בוסטון Susan Collins טענה כי ייתכן שהבנק המרכזי יצטרך להותיר את המדיניות המצמצמת על כנה לתקופה ממושכת.

Warsh עצמו קרא בעבר לדיוני פדרל ריזרב “פחות מסודרים”, שבהם מחלוקות פומביות יותר עשויות לשפר את תהליך קבלת ההחלטות — מה שמרמז על אפשרות לוויכוחים גלויים יותר סביב המדיניות בהמשך.

בהמשך, המשקיעים צפויים לעקוב מקרוב אחר יכולתו של Warsh לאזן בין לחצי האינפלציה, הציפיות הפוליטיות והאטה אפשרית בצמיחה הגלובלית, מבלי לפגוע באמון בעצמאות הפדרל ריזרב. כיוון מחירי הנפט, ההתפתחויות הדיפלומטיות במזרח התיכון ונתוני האינפלציה הקרובים עשויים לקבוע אם המהלך הבא של הבנק המרכזי יהיה השארת ריבית ללא שינוי, העלאה נוספת או חזרה עתידית להפחתות ריבית.


להשוואה, בדיקה וניתוח בין בתי ההשקעות

השאירו פרטים ומומחה מטעמינו יחזור אליכם בהקדם

    * אין במאמר זה, בחלקו או במלואו, כל הבטחה להשגת תשואות מהשקעות ואין האמור בו מהווה ייעוץ מקצועי לבצע השקעות בתחום כזה או אחר.

    SKN | “קיר הפירעונות” של החוב התאגידי בארה”ב: חוב בדירוג ספקולטיבי בהיקף של 1.9 טריליון דולר עומד בפני לחצי מחזור
    • רוני מור
    • •
    • 8 דק’ קריאה
    • •
    • לפני 8 שעה

    SKN | “קיר הפירעונות” של החוב התאגידי בארה”ב: חוב בדירוג ספקולטיבי בהיקף של 1.9 טריליון דולר עומד בפני לחצי מחזור SKN | “קיר הפירעונות” של החוב התאגידי בארה”ב: חוב בדירוג ספקולטיבי בהיקף של 1.9 טריליון דולר עומד בפני לחצי מחזור

    חברות אמריקאיות מתקרבות לתקופת מחזור משמעותית של חוב תאגידי, כאשר אג"ח והלוואות בדירוג ספקולטיבי בהיקף של כ-1.9 טריליון דולר מתוכננים

    • לפני 8 שעה
    • •
    • 8 דק’ קריאה

    חברות אמריקאיות מתקרבות לתקופת מחזור משמעותית של חוב תאגידי, כאשר אג"ח והלוואות בדירוג ספקולטיבי בהיקף של כ-1.9 טריליון דולר מתוכננים

    SKN | לוגאן מהפד קוראת לשתי העלאות ריבית נוספות, כאשר האינפלציה נותרת מעל היעד
    • רוני מור
    • •
    • 6 דק’ קריאה
    • •
    • לפני 1 ימים

    SKN | לוגאן מהפד קוראת לשתי העלאות ריבית נוספות, כאשר האינפלציה נותרת מעל היעד SKN | לוגאן מהפד קוראת לשתי העלאות ריבית נוספות, כאשר האינפלציה נותרת מעל היעד

    מדיניות הפדרל ריזרב ניצבת בפני לחץ מחודש להידוק מוניטרי, בעוד קובעי המדיניות מעריכים את האינפלציה המתמשכת ואת הסיכונים הכרוכים בכך

    • לפני 1 ימים
    • •
    • 6 דק’ קריאה

    מדיניות הפדרל ריזרב ניצבת בפני לחץ מחודש להידוק מוניטרי, בעוד קובעי המדיניות מעריכים את האינפלציה המתמשכת ואת הסיכונים הכרוכים בכך

    SKN | עלויות התעסוקה בארה״ב עולות ב-3.4% בשנה, בעוד צמיחת השכר נותרת מתחת לאינפלציה הכללית
    • עומר בר
    • •
    • 6 דק’ קריאה
    • •
    • לפני 1 ימים

    SKN | עלויות התעסוקה בארה״ב עולות ב-3.4% בשנה, בעוד צמיחת השכר נותרת מתחת לאינפלציה הכללית SKN | עלויות התעסוקה בארה״ב עולות ב-3.4% בשנה, בעוד צמיחת השכר נותרת מתחת לאינפלציה הכללית

    עלויות התעסוקה ממשיכות לעלות מדד עלות התעסוקה בארה״ב רשם עלייה של 0.8% ברבעון השלישי של 2026, האטה לעומת העלייה של

    • לפני 1 ימים
    • •
    • 6 דק’ קריאה

    עלויות התעסוקה ממשיכות לעלות מדד עלות התעסוקה בארה״ב רשם עלייה של 0.8% ברבעון השלישי של 2026, האטה לעומת העלייה של

    SKN | בכירי הפדרל ריזרב קוראים להעלאות ריבית נוספות על רקע אינפלציה שנותרת מעל היעד
    • שגיא חבסוב
    • •
    • 8 דק’ קריאה
    • •
    • לפני 1 ימים

    SKN | בכירי הפדרל ריזרב קוראים להעלאות ריבית נוספות על רקע אינפלציה שנותרת מעל היעד SKN | בכירי הפדרל ריזרב קוראים להעלאות ריבית נוספות על רקע אינפלציה שנותרת מעל היעד

    בכירי הפד מאותתים כי המאבק באינפלציה טרם הסתיים שלושה בכירים בפדרל ריזרב הציגו ביום שישי עמדה התומכת בהעלאות ריבית נוספות,

    • לפני 1 ימים
    • •
    • 8 דק’ קריאה

    בכירי הפד מאותתים כי המאבק באינפלציה טרם הסתיים שלושה בכירים בפדרל ריזרב הציגו ביום שישי עמדה התומכת בהעלאות ריבית נוספות,