נקודות מפתח
- JPMorgan מעריך כי הבנק המרכזי של טורקיה יעלה את הריבית ל־40% בעקבות הלחץ על הלירה והחרפת חוסר היציבות הפוליטית.
- המשקיעים ממשיכים לחשוש מהאינפלציה הגבוהה, מאמינות המדיניות המוניטרית ומסיכוני המימון החיצוניים.
- מחירי האנרגיה הגבוהים והתנאים הפיננסיים ההדוקים בעולם מגבירים את הלחץ על שווקים מתעוררים כדוגמת טורקיה.
השווקים הפיננסיים בטורקיה מתמודדים מחדש עם לחץ גובר, כאשר חוסר הוודאות הפוליטי והיחלשות מחודשת של הלירה מאלצים את המשקיעים לעדכן את תחזיותיהם למדיניות המוניטרית במדינה. ב־JPMorgan מעריכים כעת כי הבנק המרכזי של טורקיה יעלה את הריבית המרכזית ל־40%, ואף מזהירים כי ייתכן שהמהלך יבוצע מוקדם מהצפוי כדי לבלום את התנודתיות ולהחזיר את אמון השווקים.
אי־היציבות הפוליטית מגבירה את הלחץ על המטבע הטורקי
לפי אנליסטים ב־JPMorgan, ההתפתחויות הפוליטיות האחרונות יצרו מחדש תנאי אי־יציבות עבור הלירה הטורקית בתקופה רגישה במיוחד לכלכלה המקומית.
בבנק ההשקעות מעריכים כי הבנק המרכזי עשוי להעלות את ריבית הריפו לשבוע מ־37% כיום ל־40%, אם בישיבת המדיניות המתוכננת ל־11 ביוני ואם באמצעות מהלך חירום מוקדם יותר.
הלירה הטורקית נותרה בשנים האחרונות רגישה במיוחד הן להתפתחויות פוליטיות פנימיות והן לשינויים בסנטימנט הסיכון הגלובלי. אנליסטים מציינים כי אי־הוודאות הגיאופוליטית, האינפלציה המתמשכת והירידה באמון המשקיעים ממשיכים להכביד על המטבע.
ב־JPMorgan תיארו את ההתפתחויות האחרונות ככאלו שמגיעות בעיתוי “בעייתי במיוחד” עבור הלירה, בזמן שטורקיה עדיין מתמודדת עם אינפלציה גבוהה, צורכי מימון חיצוניים ותנודתיות בזרימת ההון.
הציפייה להעלאת ריבית נוספת משקפת חשש גובר כי הבנק המרכזי יידרש להדק עוד יותר את התנאים הפיננסיים כדי למנוע פיחות חד נוסף במטבע ולייצב את ציפיות האינפלציה.
השווקים ממשיכים להטיל ספק באמינות המדיניות המוניטרית
הבנק המרכזי של טורקיה מנסה בשנים האחרונות לשקם את אמינותו לאחר תקופות ממושכות של מדיניות מוניטרית לא קונבנציונלית, אשר תרמה לזינוק באינפלציה ולמשברי מטבע חוזרים.
למרות שסבבי העלאות הריבית האחרונים סייעו לייצב חלקית את התנאים הפיננסיים, המשקיעים עדיין מטילים ספק ביכולתו של הבנק המרכזי לשמור על קו תקיף לאורך זמן מול לחצים פוליטיים מתמשכים.
האפשרות להעלאת ריבית לרמה של 40% מדגישה את עומק בעיית האינפלציה שעמה מתמודדת הכלכלה הטורקית. ריבית גבוהה נועדה לתמוך במטבע המקומי, לצמצם לחצי ביקוש אינפלציוניים ולחזק את אמון המשקיעים הזרים, אך במקביל היא עלולה להכביד על הצמיחה ולהעלות את עלויות המימון במשק.
המשקיעים הגלובליים ממשיכים לעקוב מקרוב אחר טורקיה, בין היתר בשל תלותה הגבוהה בהון זר לצורך מימון המערכת הבנקאית, המגזר העסקי והגירעון בחשבון השוטף. כל פגיעה נוספת באמון במדיניות הכלכלית עלולה להגביר את הלחץ על יתרות המט”ח ועל תנאי המימון של המדינה.
תנאי המאקרו הגלובליים מוסיפים לחץ על השווקים המתעוררים
האתגרים של טורקיה מתרחשים גם על רקע סביבה גלובלית מורכבת הכוללת מחירי נפט גבוהים, חששות אינפלציוניים ותנאים מוניטריים הדוקים יותר ברחבי העולם.
עליית מחירי האנרגיה בעקבות המתיחות במזרח התיכון בעייתית במיוחד עבור טורקיה, אשר תלויה במידה רבה בייבוא אנרגיה.
במקביל, הריביות הגבוהות בעולם ממשיכות למשוך הון לשווקים מפותחים ולהפחית את התיאבון לנכסים מסוכנים יותר בשווקים מתעוררים. מצב זה מגביר את הרגישות של מדינות בעלות מטבע חלש וחשיפה גבוהה לחוב חיצוני.
אנליסטים מעריכים כי הצעדים הבאים של הבנק המרכזי הטורקי יהיו גורם מרכזי בקביעת יכולת השווקים להתייצב במהלך המחצית השנייה של 2026. העלאת ריבית חדה עשויה להרגיע זמנית את שוק המט”ח, אך יציבות ארוכת טווח תלויה גם בשיקום האמון הפוליטי והכלכלי במדינה.
התחזית: השווקים ממתינים לצעדי המדיניות הבאים
המשקיעים צפויים להמשיך ולעקוב אחר יכולת קובעי המדיניות בטורקיה לשמור על מאבק עקבי באינפלציה, תוך איזון בין לחצים פוליטיים, האטה בצמיחה וסיכוני מימון חיצוניים.
כל סימן להססנות או לשינוי כיוון במדיניות עלול לחדש במהירות את התנודתיות בשווקים הפיננסיים במדינה.
להשוואה, בדיקה וניתוח בין בתי ההשקעות
השאירו פרטים ומומחה מטעמינו יחזור אליכם בהקדם
* אין במאמר זה, בחלקו או במלואו, כל הבטחה להשגת תשואות מהשקעות ואין האמור בו מהווה ייעוץ מקצועי לבצע השקעות בתחום כזה או אחר.
- ליאור מור
- •
- 8 דק’ קריאה
- •
- לפני 16 mins
SKN | Kevin Warsh נכנס לתפקיד יו”ר הפדרל ריזרב כאשר האינפלציה והעימות מול איראן מסבכים את תחזית הריבית
Kevin Warsh נכנס רשמית לתפקיד יו"ר הפדרל ריזרב ביום שישי במסגרת טקס בבית הלבן, באחת מחילופי ההנהגה הרגישים ביותר מבחינה
- לפני 16 mins
- •
- 8 דק’ קריאה
Kevin Warsh נכנס רשמית לתפקיד יו"ר הפדרל ריזרב ביום שישי במסגרת טקס בבית הלבן, באחת מחילופי ההנהגה הרגישים ביותר מבחינה
- עומר בר
- •
- 7 דק’ קריאה
- •
- לפני 6 שעה
SKN | הליש”ט נחלשה לאחר ירידה חדה בצריכה בבריטניה וזינוק בגירעון הממשלתי
הליש"ט נחלשה לאחר שמכירות הקמעונאות בבריטניה רשמו את הירידה החודשית החדה ביותר זה כמעט שנה, ובמקביל היקף ההלוואות הממשלתיות זינק
- לפני 6 שעה
- •
- 7 דק’ קריאה
הליש"ט נחלשה לאחר שמכירות הקמעונאות בבריטניה רשמו את הירידה החודשית החדה ביותר זה כמעט שנה, ובמקביל היקף ההלוואות הממשלתיות זינק
- רוני מור
- •
- 6 דק’ קריאה
- •
- לפני 11 שעה
SKN | הפיליפינים מאותתים על אפשרות להעלאת ריבית מפתיעה לנוכח התחדשות לחצי האינפלציה
הבנק המרכזי של הפיליפינים שוקל העלאת ריבית מחוץ למועד הקבוע, כך לפי דברי הנגיד, מה שמאותת על שינוי אפשרי בעמדת
- לפני 11 שעה
- •
- 6 דק’ קריאה
הבנק המרכזי של הפיליפינים שוקל העלאת ריבית מחוץ למועד הקבוע, כך לפי דברי הנגיד, מה שמאותת על שינוי אפשרי בעמדת
- ליאור מור
- •
- 8 דק’ קריאה
- •
- לפני 14 שעה
SKN | האטת האינפלציה ביפן מעלה שאלות חדשות עבור הבנק המרכזי כאשר סיכוני האנרגיה מתגברים
שיעור אינפלציית הליבה ביפן האט לרמתו הנמוכה ביותר בארבע השנים האחרונות, מה שמחזק את הסימנים לכך שלחצי המחירים המקומיים מתמתנים
- לפני 14 שעה
- •
- 8 דק’ קריאה
שיעור אינפלציית הליבה ביפן האט לרמתו הנמוכה ביותר בארבע השנים האחרונות, מה שמחזק את הסימנים לכך שלחצי המחירים המקומיים מתמתנים