נקודות מפתח

  • מחיקות בתחום הרכב החשמלי משקפות חוסר התאמה בין שאפתנות למוכנות השוק.
  • חולשת הביקוש בארה״ב ומלחמות המחירים בסין משנות אסטרטגיות גלובליות.
  • רכבים היברידיים חוזרים למעמד של גשר פרגמטי במעבר האנרגטי.
hero

יצרניות הרכב הגדולות בעולם מתמודדות עם בדיקת מציאות יקרה. במהלך השנה האחרונה, קבוצות הרכב המובילות רשמו מחיקות בהיקף מוערך של כ־55 מיליארד דולר, לאחר שהחלו לצמצם שאיפות בתחום הרכב החשמלי שהתבררו כלא תואמות את תנאי השוק. מה שבעבר הוצג כמעבר מהיר ובלתי נמנע הפך למסלול הרבה יותר לא אחיד, המושפע מפוליטיקה, התנהגות צרכנים ותחרות עזה — במיוחד מצד סין.

היפוך אסטרטגי מתחיל להתגבש

הדוגמה הבולטת ביותר הגיעה החודש מ־Stellantis, בעלת מותגים החל מג’יפ ועד פיאט. החברה דיווחה על מחיקות של כ־22.2 מיליארד אירו במחצית השנייה של 2025, שהם כ־26.5 מיליארד דולר, מהלך שהוביל לצניחת המניה לשפל של שש שנים. מנכ״ל החברה, אנטוניו פילוסה, תיאר את המחיקה כעלות של “הערכת יתר של קצב המעבר האנרגטי” — ביטוי שהופך שכיח יותר ויותר בתעשייה.

Stellantis ציינה כי המחיקות משקפות חשיבה מחודשת מהותית על תמהיל המוצרים שלה, במיוחד בארצות הברית, שם אימוץ רכבים חשמליים נבלם בחדות תחת נשיאותו של דונלד טראמפ. חלק מהמחיקה כולל תשלומים צפויים בהיקף של כ־6.5 מיליארד אירו בארבע השנים הקרובות, מה שמדגיש כי ההשפעה הפיננסית תימשך הרבה מעבר לתקופת דיווח אחת.

ארה״ב וסין חושפות חולשות מבניות

השוק האמריקאי הפך לנקודת לחץ מרכזית. ביקוש צרכני חלש מהצפוי, ריביות גבוהות וצמצום תמיכה מדינית הותירו מלאים גבוהים ותשואות מאכזבות. עבור יצרניות ותיקות, הפער בין התחייבויות השקעה לבין ביקוש בפועל הפך לבלתי ניתן להתעלמות.

סין מציבה אתגר מסוג שונה. מלחמות מחירים אגרסיביות בהובלת אלופות מקומיות של רכב חשמלי דחסו את שולי הרווח והעלו את רף היעילות והקנה מידה הנדרש. יצרניות מערביות, שכבר סובלות ממבני עלויות גבוהים יותר, מתקשות להתחרות ברווחיות — מה שמוביל לצינון יעדי החשמול ולשימור הון.

התפכחות רחבת היקף בתעשייה

Stellantis אינה לבד. Ford Motor הודיעה בדצמבר כי תרשום מחיקה של 19.5 מיליארד דולר, תבטל מספר דגמי רכב חשמלי ותפנה באופן מובהק חזרה לרכבי בנזין והיברידיים. General Motors הצטרפה בינואר עם מחיקה של 6 מיליארד דולר לביטול השקעות בתחום הרכב החשמלי, כולל 4.2 מיליארד דולר בעלויות מזומן הקשורות לביטול חוזים והסדרים עם ספקים.

באירופה, Volkswagen הכריזה על פגיעה של 5.1 מיליארד אירו הקשורה לשינוי מקיף בחטיבת Porsche. האיפוס הזה דחה השקות של רכבים חשמליים מסוימים לטובת דגמים היברידיים ורכבי מנוע בעירה פנימית, וכלל הפחתות ערך בהיקף של כ־3.5 מיליארד דולר. המהלך הדגיש כי גם מותגי פרימיום מאזנים מחדש סדרי עדיפויות כאשר איתותי הביקוש משתנים.

הממד התחרותי והפסיכולוגי

מעבר למספרים, המחיקות משקפות נקודת מפנה פסיכולוגית. יצרניות רכב מיהרו בעבר לאותת על הובלה בתחום הרכב החשמלי כלפי משקיעים ורגולטורים, לעיתים תוך התחייבות להון שנים לפני שנוצר ביקוש מוכח. כאשר התשואות לא התממשו, האמון נשחק, והדירקטוריונים החלו להתמקד יותר במשמעת הונית ובגמישות.

רכבים היברידיים, שבעבר נתפסו כטכנולוגיית מעבר, חוזרים למרכז הבמה האסטרטגית. הם מספקים עמידה ברגולציה ושיפור ביעילות הדלק, מבלי לשאת את פרופיל הסיכון המלא של פלטפורמות חשמליות לחלוטין — מה שהופך אותם לגידור אטרקטיבי בסביבת מדיניות וביקוש לא ודאית.

מה הלאה

בהסתכלות קדימה, המעבר לרכב חשמלי אינו צפוי להתהפך — אך כמעט בוודאות יתקדם לאט ובאופן לא אחיד יותר מכפי שציפו בעבר. יצרניות שיצליחו לאזן בין חשמול לבין דגמים מסורתיים והיברידיים רווחיים עשויות לצאת מחוזקות, בעוד שחברות הכלואות באסטרטגיות נוקשות מסתכנות במחיקות נוספות. עבור משקיעים, ההתפכחות של 55 מיליארד הדולר משמשת תזכורת לכך שגם מגה־טרנדים עלולים לחרוג מהמציאות לפני שהם מתכנסים לקצב בר־קיימא.


להשוואה, בדיקה וניתוח בין בתי ההשקעות

השאירו פרטים ומומחה מטעמינו יחזור אליכם בהקדם

    * אין במאמר זה, בחלקו או במלואו, כל הבטחה להשגת תשואות מהשקעות ואין האמור בו מהווה ייעוץ מקצועי לבצע השקעות בתחום כזה או אחר.

    SKN | מדד S&P 500 בדרך לירידה שבועית על רקע חולשה במניות השבבים וחששות מהאטה בהשקעות בבינה מלאכותית
    • רוני מור
    • •
    • 6 דק’ קריאה
    • •
    • לפני 4 חודשים

    SKN | מדד S&P 500 בדרך לירידה שבועית על רקע חולשה במניות השבבים וחששות מהאטה בהשקעות בבינה מלאכותית SKN | מדד S&P 500 בדרך לירידה שבועית על רקע חולשה במניות השבבים וחששות מהאטה בהשקעות בבינה מלאכותית

    מניות הטכנולוגיה ממשיכות להכביד על המדדים שוקי המניות בארצות הברית נסחרו במגמה מעורבת ביום שישי, כאשר המשקיעים המשיכו לצמצם חשיפה

    • לפני 4 חודשים
    • •
    • 6 דק’ קריאה

    מניות הטכנולוגיה ממשיכות להכביד על המדדים שוקי המניות בארצות הברית נסחרו במגמה מעורבת ביום שישי, כאשר המשקיעים המשיכו לצמצם חשיפה

    SKN | הנאסד”ק נחלש כאשר אפל מובילה את גל הירידות במניות הטכנולוגיה בעוד הדאו ג’ונס מגיע לשיא חדש
    • עומר בר
    • •
    • 8 דק’ קריאה
    • •
    • לפני 4 חודשים

    SKN | הנאסד”ק נחלש כאשר אפל מובילה את גל הירידות במניות הטכנולוגיה בעוד הדאו ג’ונס מגיע לשיא חדש SKN | הנאסד”ק נחלש כאשר אפל מובילה את גל הירידות במניות הטכנולוגיה בעוד הדאו ג’ונס מגיע לשיא חדש

    רוטציית השוק יוצרת פער חד בוול סטריט שווקי המניות בארה"ב הציגו ביום חמישי פער הולך ומתרחב בין מגזרים שונים, כאשר

    • לפני 4 חודשים
    • •
    • 8 דק’ קריאה

    רוטציית השוק יוצרת פער חד בוול סטריט שווקי המניות בארה"ב הציגו ביום חמישי פער הולך ומתרחב בין מגזרים שונים, כאשר

    SKN | דאו ג’ונס קובע שיא חדש בעוד המשקיעים ממתינים להחלטת הריבית של הפדרל ריזרב
    • עומר בר
    • •
    • 6 דק’ קריאה
    • •
    • לפני 4 חודשים

    SKN | דאו ג’ונס קובע שיא חדש בעוד המשקיעים ממתינים להחלטת הריבית של הפדרל ריזרב SKN | דאו ג’ונס קובע שיא חדש בעוד המשקיעים ממתינים להחלטת הריבית של הפדרל ריזרב

    דאו ג'ונס ממשיך לשבור שיאים מדד דאו ג'ונס רשם ביום רביעי שיא תוך-יומי חדש, והשלים יום שלישי ברציפות של עליות

    • לפני 4 חודשים
    • •
    • 6 דק’ קריאה

    דאו ג'ונס ממשיך לשבור שיאים מדד דאו ג'ונס רשם ביום רביעי שיא תוך-יומי חדש, והשלים יום שלישי ברציפות של עליות

    SKN | ביטקוין מזנק מעל 66,000 דולר לאחר הסכם השלום במזרח התיכון שמצית ראלי בשוק הקריפטו
    • ליאור מור
    • •
    • 7 דק’ קריאה
    • •
    • לפני 4 חודשים

    SKN | ביטקוין מזנק מעל 66,000 דולר לאחר הסכם השלום במזרח התיכון שמצית ראלי בשוק הקריפטו SKN | ביטקוין מזנק מעל 66,000 דולר לאחר הסכם השלום במזרח התיכון שמצית ראלי בשוק הקריפטו

    ביטקוין מתאושש כאשר המתיחות הגיאופוליטית נרגעת ביטקוין רשם עליות חדות ביום שני לאחר שארצות הברית ואיראן הודיעו על הסכם מסגרת

    • לפני 4 חודשים
    • •
    • 7 דק’ קריאה

    ביטקוין מתאושש כאשר המתיחות הגיאופוליטית נרגעת ביטקוין רשם עליות חדות ביום שני לאחר שארצות הברית ואיראן הודיעו על הסכם מסגרת