נקודות מפתח

  • שר האוצר הבריטי, ג׳ון הילי, צפוי לקרוא לכלכלות הגדולות לגבש תוכניות אמינות לריסון ההלוואות הממשלתיות במסגרת הכינוסים השנתיים של קרן המטבע הבינלאומית והבנק העולמי בבנגקוק.
  • עלויות גיוס החוב הממשלתי בעולם טיפסו לרמות הגבוהות ביותר זה עשרות שנים, על רקע החששות מאינפלציה, מהתרחבות החוב הציבורי ומחוסר היציבות הגיאופוליטית.
  • הילי מתמודד עם לחץ תקציבי גובר לקראת הגשת התקציב ב-28 באוקטובר. לפי הערכות, הממשלה עשויה להידרש להעלאות מסים בהיקף של 36 מיליארד ליש״ט כדי להתמודד עם לחצי ההוצאה ועם התחייבויות ביטחוניות נוספות.
hero

שר האוצר הבריטי, ג׳ון הילי, צפוי לקרוא לכלכלות הגדולות לרסן את ההלוואות הממשלתיות, בשעה שהעלייה בעלויות שירות החוב והמתיחות הגיאופוליטית מכבידות יותר ויותר על תקציבי המדינות. במסגרת הכינוסים השנתיים של קרן המטבע הבינלאומית והבנק העולמי, המתקיימים השבוע בבנגקוק, צפוי הילי להדגיש את חשיבות המשמעת התקציבית וחיזוק החוסן הכלכלי. זאת, בתקופה שבה מחירי האנרגיה הגבוהים והחששות האינפלציוניים דוחפים את עלויות המימון כלפי מעלה בשווקים ברחבי העולם.

עלויות החוב הגואות מצמצמות את מרחב הפעולה התקציבי

הקריאה של הילי מגיעה כאשר תשואות האג״ח הממשלתיות בכלכלות הגדולות עלו לרמות שלא נראו זה עשרות שנים. המשקיעים דורשים תשואות גבוהות יותר על רקע החששות מאינפלציה מתמשכת, מהתרחבות החוב הציבורי ומההשלכות הכלכליות של העימות בין ארה״ב לאיראן. עליית התשואות מייקרת את מימון הגירעונות הממשלתיים ואת מיחזור החוב שמגיע לפירעון. כתוצאה מכך, לממשלות נותר פחות מרחב למימון שירותים ציבוריים, תשתיות וביטחון ללא העלאת מסים או קיצוץ בהוצאות.

הלחץ אינו מוגבל לבריטניה. הכלכלות הגדולות נדרשות לאזן בין הצורך בהשקעות ציבוריות ובהגדלת הוצאות הביטחון לבין השמירה על מדיניות תקציבית אמינה. אם הממשלות ימשיכו ללוות בהיקפים נרחבים בעוד האינפלציה נותרת גבוהה, שוקי האג״ח עשויים לדרוש פיצוי נוסף על הסיכונים הכרוכים בהחזקת החוב. מצב כזה עלול ליצור מעגל שמזין את עצמו: תשלומי ריבית גבוהים יותר יכבידו עוד יותר על התקציבים ויקשו על הממשלות לייצב את החוב.

התקציב הבריטי מציב בפני הממשלה הכרעות קשות

עבור הילי, המסר בזירה הבינלאומית קשור ישירות למגבלות התקציביות בבית. הוא נערך להגיש את התקציב השנתי הראשון שלו ב-28 באוקטובר. הממשלה מבקשת לעמוד בתוכניותיה לצמצום ההלוואות, למרות העלייה בעלויות הריבית על החוב והלחץ להגדיל את הוצאות הביטחון ולהפחית את עלויות האנרגיה למשקי הבית.

המכון למחקרי מדיניות כלכלית Institute for Fiscal Studies מעריך כי הממשלה עשויה להזדקק להעלאות מסים בהיקף של 36 מיליארד ליש״ט, כדי לקזז במלואה את השחיקה ביכולת לממן הוצאות ציבוריות בעקבות האינפלציה הגבוהה ולממן התחייבויות ביטחוניות נוספות. היקף ההתאמה האפשרית ממחיש את מרחב התמרון המצומצם של משרד האוצר הבריטי.

העלאות מסים עשויות לחזק את מצבה הפיננסי של הממשלה, אך גם לצמצם את ההכנסה הפנויה של משקי הבית ולפגוע בפעילות העסקית. מנגד, קיצוצי הוצאות עלולים לפגוע בשירותים הציבוריים או לעכב השקעות, דווקא בתקופה שבה חיזוק החוסן הכלכלי מוגדר יעד מרכזי.

כינוסי קרן המטבע יתמקדו בחוסן הכלכלי העולמי

הקריאה של הילי מצטרפת לאזהרות דומות מצד מנכ״לית קרן המטבע הבינלאומית, קריסטלינה גאורגייבה, ומושל הבנק המרכזי של אנגליה, אנדרו ביילי. שניהם הדגישו את חשיבותה של מדיניות תקציבית אמינה. הכינוסים השנתיים מספקים לשרי האוצר ולבכירי הבנקים המרכזיים הזדמנות לדון בדרכים להתמודד עם זעזועים גיאופוליטיים, בלי לאפשר לסיכוני החוב והאינפלציה להפוך לממושכים ומושרשים.

הילי אמר כי בכוונתו לעבוד עם שותפים בינלאומיים כדי לשמור על רציפות הסחר, לתמוך במשקי הבית ובעסקים ולחזק את כלכלת בריטניה. בפגישותיו, ובהן שיחות עם שר האוצר האוקראיני, סרחיי מרצ׳נקו, צפויים המשתתפים לדון גם בחיזוק החוסן הכלכלי לנוכח אי-הוודאות הגיאופוליטית המתמשכת.

השווקים יעקבו אחר השאלה אם הכינוסים יניבו התחייבות בינלאומית ברורה יותר לריסון ההוצאות וההלוואות, ואם התקציב הבריטי יציג צעדים שהמשקיעים יראו כאמינים. האינפלציה, מחירי האנרגיה, תשואות האג״ח ויכולתה של הממשלה לעמוד ביעדים התקציביים יישארו מדדים מרכזיים. האתגר של קובעי המדיניות הוא לרסן את ההלוואות בלי לפגוע בצמיחה, במיוחד כאשר הסיכונים הגיאופוליטיים ממשיכים לייקר את האנרגיה ואת מימון החוב הציבורי.


להשוואה, בדיקה וניתוח בין בתי ההשקעות

השאירו פרטים ומומחה מטעמינו יחזור אליכם בהקדם

    * אין במאמר זה, בחלקו או במלואו, כל הבטחה להשגת תשואות מהשקעות ואין האמור בו מהווה ייעוץ מקצועי לבצע השקעות בתחום כזה או אחר.

    SKN | לוגאן מהפד קוראת לשתי העלאות ריבית נוספות, כאשר האינפלציה נותרת מעל היעד
    • רוני מור
    • •
    • 6 דק’ קריאה
    • •
    • לפני 18 שעה

    SKN | לוגאן מהפד קוראת לשתי העלאות ריבית נוספות, כאשר האינפלציה נותרת מעל היעד SKN | לוגאן מהפד קוראת לשתי העלאות ריבית נוספות, כאשר האינפלציה נותרת מעל היעד

    מדיניות הפדרל ריזרב ניצבת בפני לחץ מחודש להידוק מוניטרי, בעוד קובעי המדיניות מעריכים את האינפלציה המתמשכת ואת הסיכונים הכרוכים בכך

    • לפני 18 שעה
    • •
    • 6 דק’ קריאה

    מדיניות הפדרל ריזרב ניצבת בפני לחץ מחודש להידוק מוניטרי, בעוד קובעי המדיניות מעריכים את האינפלציה המתמשכת ואת הסיכונים הכרוכים בכך

    SKN | עלויות התעסוקה בארה״ב עולות ב-3.4% בשנה, בעוד צמיחת השכר נותרת מתחת לאינפלציה הכללית
    • עומר בר
    • •
    • 6 דק’ קריאה
    • •
    • לפני 18 שעה

    SKN | עלויות התעסוקה בארה״ב עולות ב-3.4% בשנה, בעוד צמיחת השכר נותרת מתחת לאינפלציה הכללית SKN | עלויות התעסוקה בארה״ב עולות ב-3.4% בשנה, בעוד צמיחת השכר נותרת מתחת לאינפלציה הכללית

    עלויות התעסוקה ממשיכות לעלות מדד עלות התעסוקה בארה״ב רשם עלייה של 0.8% ברבעון השלישי של 2026, האטה לעומת העלייה של

    • לפני 18 שעה
    • •
    • 6 דק’ קריאה

    עלויות התעסוקה ממשיכות לעלות מדד עלות התעסוקה בארה״ב רשם עלייה של 0.8% ברבעון השלישי של 2026, האטה לעומת העלייה של

    SKN | בכירי הפדרל ריזרב קוראים להעלאות ריבית נוספות על רקע אינפלציה שנותרת מעל היעד
    • שגיא חבסוב
    • •
    • 8 דק’ קריאה
    • •
    • לפני 19 שעה

    SKN | בכירי הפדרל ריזרב קוראים להעלאות ריבית נוספות על רקע אינפלציה שנותרת מעל היעד SKN | בכירי הפדרל ריזרב קוראים להעלאות ריבית נוספות על רקע אינפלציה שנותרת מעל היעד

    בכירי הפד מאותתים כי המאבק באינפלציה טרם הסתיים שלושה בכירים בפדרל ריזרב הציגו ביום שישי עמדה התומכת בהעלאות ריבית נוספות,

    • לפני 19 שעה
    • •
    • 8 דק’ קריאה

    בכירי הפד מאותתים כי המאבק באינפלציה טרם הסתיים שלושה בכירים בפדרל ריזרב הציגו ביום שישי עמדה התומכת בהעלאות ריבית נוספות,

    SKN | קובעי המדיניות ב-ECB פותחים את הדלת להעלאת ריבית בדצמבר, בעוד סיכוני האינפלציה נמשכים
    • אריק ארקדי סלוצקי
    • •
    • 6 דק’ קריאה
    • •
    • לפני 19 שעה

    SKN | קובעי המדיניות ב-ECB פותחים את הדלת להעלאת ריבית בדצמבר, בעוד סיכוני האינפלציה נמשכים SKN | קובעי המדיניות ב-ECB פותחים את הדלת להעלאת ריבית בדצמבר, בעוד סיכוני האינפלציה נמשכים

    הבנק המרכזי האירופי החזיר את האפשרות להעלאת ריבית נוספת למרכז הדיון על המדיניות, יום אחד בלבד לאחר שהותיר פה אחד

    • לפני 19 שעה
    • •
    • 6 דק’ קריאה

    הבנק המרכזי האירופי החזיר את האפשרות להעלאת ריבית נוספת למרכז הדיון על המדיניות, יום אחד בלבד לאחר שהותיר פה אחד