נקודות מפתח

  • גלי החום הקיצוניים צפויים להפוך לגורם משמעותי יותר באינפלציית המזון מאשר זעזועי האנרגיה שנרשמו בעבר.
  • כלכלנים מעריכים כי הפגיעה ביבולים כתוצאה ממזג האוויר עשויה להעלות את אינפלציית המזון בגוש האירו לכ-3% בשנת 2027.
  • מגמת האינפלציה בשנים הקרובות תהיה תלויה במידה רבה בתוצאות הקציר, בתנאי האקלים ובהתפתחויות בשוקי הסחורות החקלאיות.
hero

לאחר מספר שנים של עליות חדות במחירי המזון, אינפלציית המזון בגוש האירו התמתנה באופן משמעותי במהלך שנת 2026, והעניקה לצרכנים תקופה של הקלה. עם זאת, כלכלנים מעריכים יותר ויותר כי האיום המרכזי על מחירי המזון בשנה הבאה לא ינבע ממתיחות גיאופוליטית או ממחירי האנרגיה, אלא מתנאי מזג האוויר הקיצוניים. גלי חום ממושכים ובצורות ברחבי אירופה מעוררים חשש לירידה בתפוקה החקלאית, כאשר אנליסטים מזהירים כי יבולים חלשים יותר עלולים להביא לגל נוסף של עליות מחירים במהלך 2027.

סיכוני האקלים מחליפים את החששות הגיאופוליטיים

מוקדם יותר השנה חששו השווקים כי העימות במזרח התיכון יוביל לעלייה במחירי המזון בעקבות התייקרות הנפט והדשנים. אולם לאחר שמחירי האנרגיה והדשנים נרגעו, סבורים כלכלנים כי תנאי האקלים הפכו לגורם הסיכון המרכזי לאינפלציה.

לפי הערכות של Oxford Economics, שיבושים הנובעים ממזג האוויר בלבד עשויים להוסיף כנקודת אחוז אחת לאינפלציית המזון בגוש האירו בשנה הבאה ולהעלות אותה לכ-3% במהלך 2027. בחברה מעריכים כי גלי חום ובצורות ממושכים יפגעו ביבולים ברחבי אירופה ויובילו לעליית מחירי הפירות, הירקות, הדגנים וסחורות חקלאיות נוספות.

למרות שעליות קודמות במחירי האנרגיה והדשנים עשויות עדיין להשפיע במידה מסוימת על המחירים בשל עיכובים בשרשרת האספקה, נראה כי תנאי מזג האוויר הם כיום גורם אי-הוודאות המרכזי.

אינפלציית המזון התמתנה, אך הסיכונים ממשיכים להצטבר

נתוני האינפלציה האחרונים מצביעים על שיפור משמעותי. אינפלציית המזון בגוש האירו ירדה מ-2.5% בסוף שנת 2025 לכ-1.6% ביוני 2026 – הרמה הנמוכה ביותר שנרשמה זה מספר שנים.

השיפור נתמך ביבולי דגנים טובים, היצע גבוה של מוצרי חלב וירידת מחירים במספר סחורות חקלאיות שהתייקרו בשנים האחרונות. גם הירידה במחירי שמן הזית, התייצבות מחירי הקקאו והקפה והוזלת מחירי האנרגיה סייעו להפחית את הלחצים לאורך שרשרת ייצור המזון והפצתו.

Oxford Economics מעריכה כי גורמים אלו ימשיכו לרסן את אינפלציית המזון במהלך יתרת שנת 2026. עם זאת, כלכלנים מזהירים כי השפעות מחסור ביבולים כתוצאה ממזג אוויר קיצוני נוטות להתבטא רק לאחר עונת הקציר, ולכן הצרכנים עשויים לחוש את מלוא ההשפעה רק במהלך 2027.

שינויי האקלים עשויים להפוך למנוע אינפלציוני ארוך טווח

מעבר לתחזית הקרובה, כלכלנים ובנקים מרכזיים מעניקים תשומת לב הולכת וגוברת לשינויי האקלים כמקור מבני ללחצים אינפלציוניים. עלייה בטמפרטורות פוגעת בייצור החקלאי באמצעות ירידה ביבולים, הגדלת צורכי ההשקיה והגברת אי-הוודאות בתפוקה – גורמים המשפיעים בסופו של דבר על מחירי המזון לצרכן.

מחקרים שאליהם מתייחסת Oxford Economics מצביעים על כך שטמפרטורות גבוהות עשויות להשפיע על אינפלציית המזון במשך עד שנה לאחר אירועי מזג אוויר קיצוניים. בנוסף, מחקרים אלו מעריכים כי גלי חום עתידיים עלולים לגרום להשפעות אינפלציוניות משמעותיות אף יותר, ככל שההתחממות הגלובלית תגביר את רגישות הגידולים לעומסי חום ולבצורות ממושכות.

גם דפוסי מזג האוויר הקשורים לתופעת אל ניניו עשויים להחריף את הפגיעה בייצור החקלאי, אם תנאי החום והיובש יימשכו באזורי ייצור המזון המרכזיים בעולם.

מבט קדימה

במהלך החודשים הקרובים ימשיכו משקיעים, קובעי מדיניות וצרכנים לעקוב אחר תוצאות עונות הקציר, התפתחויות מזג האוויר ומחירי הסחורות החקלאיות. אף שאינפלציית המזון התמתנה באופן משמעותי במהלך 2026, סיכוני האקלים הופכים בהדרגה לגורם מרכזי בעיצוב תחזיות האינפלציה, המדיניות המוניטרית והרגלי הצריכה ברחבי אירופה, ועשויים להשפיע גם על שוקי המזון העולמיים.

 


להשוואה, בדיקה וניתוח בין בתי ההשקעות

השאירו פרטים ומומחה מטעמינו יחזור אליכם בהקדם

    * אין במאמר זה, בחלקו או במלואו, כל הבטחה להשגת תשואות מהשקעות ואין האמור בו מהווה ייעוץ מקצועי לבצע השקעות בתחום כזה או אחר.

    SKN | בכירי הפדרל ריזרב קוראים להעלאות ריבית נוספות על רקע אינפלציה שנותרת מעל היעד
    • שגיא חבסוב
    • •
    • 8 דק’ קריאה
    • •
    • לפני 8 mins

    SKN | בכירי הפדרל ריזרב קוראים להעלאות ריבית נוספות על רקע אינפלציה שנותרת מעל היעד SKN | בכירי הפדרל ריזרב קוראים להעלאות ריבית נוספות על רקע אינפלציה שנותרת מעל היעד

    בכירי הפד מאותתים כי המאבק באינפלציה טרם הסתיים שלושה בכירים בפדרל ריזרב הציגו ביום שישי עמדה התומכת בהעלאות ריבית נוספות,

    • לפני 8 mins
    • •
    • 8 דק’ קריאה

    בכירי הפד מאותתים כי המאבק באינפלציה טרם הסתיים שלושה בכירים בפדרל ריזרב הציגו ביום שישי עמדה התומכת בהעלאות ריבית נוספות,

    SKN | קובעי המדיניות ב-ECB פותחים את הדלת להעלאת ריבית בדצמבר, בעוד סיכוני האינפלציה נמשכים
    • אריק ארקדי סלוצקי
    • •
    • 6 דק’ קריאה
    • •
    • לפני 32 mins

    SKN | קובעי המדיניות ב-ECB פותחים את הדלת להעלאת ריבית בדצמבר, בעוד סיכוני האינפלציה נמשכים SKN | קובעי המדיניות ב-ECB פותחים את הדלת להעלאת ריבית בדצמבר, בעוד סיכוני האינפלציה נמשכים

    הבנק המרכזי האירופי החזיר את האפשרות להעלאת ריבית נוספת למרכז הדיון על המדיניות, יום אחד בלבד לאחר שהותיר פה אחד

    • לפני 32 mins
    • •
    • 6 דק’ קריאה

    הבנק המרכזי האירופי החזיר את האפשרות להעלאת ריבית נוספת למרכז הדיון על המדיניות, יום אחד בלבד לאחר שהותיר פה אחד

    SKN | הפד מאותת על חוסן כלכלי בעוד משקיעי האג”ח מתמודדים עם תחזית ריבית מעורפלת יותר
    • עומר בר
    • •
    • 6 דק’ קריאה
    • •
    • לפני 24 שעה

    SKN | הפד מאותת על חוסן כלכלי בעוד משקיעי האג”ח מתמודדים עם תחזית ריבית מעורפלת יותר SKN | הפד מאותת על חוסן כלכלי בעוד משקיעי האג”ח מתמודדים עם תחזית ריבית מעורפלת יותר

    החלטת הפדרל ריזרב להותיר את הריבית ללא שינוי הותירה את משקיעי האג"ח הממשלתיות מול אי-ודאות גוברת בנוגע למסלול המדיניות המוניטרית

    • לפני 24 שעה
    • •
    • 6 דק’ קריאה

    החלטת הפדרל ריזרב להותיר את הריבית ללא שינוי הותירה את משקיעי האג"ח הממשלתיות מול אי-ודאות גוברת בנוגע למסלול המדיניות המוניטרית

    SKN | הבנקים המרכזיים עוצרים את העלאות הריבית, בעוד האינפלציה וסיכוני האנרגיה משאירים הידוק נוסף על הפרק
    • רוני מור
    • •
    • 6 דק’ קריאה
    • •
    • לפני 24 שעה

    SKN | הבנקים המרכזיים עוצרים את העלאות הריבית, בעוד האינפלציה וסיכוני האנרגיה משאירים הידוק נוסף על הפרק SKN | הבנקים המרכזיים עוצרים את העלאות הריבית, בעוד האינפלציה וסיכוני האנרגיה משאירים הידוק נוסף על הפרק

    הבנקים המרכזיים הגדולים עצרו השבוע את העלאות הריבית שלהם, אך ההפוגה אינה מסמנת בהכרח את סיום מחזור ההידוק המוניטרי העולמי.

    • לפני 24 שעה
    • •
    • 6 דק’ קריאה

    הבנקים המרכזיים הגדולים עצרו השבוע את העלאות הריבית שלהם, אך ההפוגה אינה מסמנת בהכרח את סיום מחזור ההידוק המוניטרי העולמי.