נקודות מפתח
- שרי האוצר של מדינות ה-G7 מבקשים לקדם פתרונות מתואמים לחוסר איזונים גלובליים הולכים וגדלים בתחום הסחר והפיסקאלי
- פערים בסדרי העדיפויות הכלכליים ומתחים מסחריים בוחנים את אחדות המדיניות בין הכלכלות המפותחות הגדולות
- שווקי המט"ח, החוב הממשלתי ושרשראות האספקה הגלובליות נותרו רגישים במיוחד לכיוון המדיניות של ה-G7
שרי האוצר ונגידי הבנקים המרכזיים של מדינות קבוצת שבע הכלכלות המובילות מנסים להתמודד עם חוסר איזונים כלכליים גלובליים מתרחבים, תוך ניווט בסביבה של מתחים מסחריים גוברים המאיימים על התיאום המדיני בין הכלכלות המפותחות. הדיונים מתקיימים בתקופה של רמות חוב ממשלתיות גבוהות, לחצי אינפלציה מתמשכים והעמקת הפיצול הגיאופוליטי ברשתות הסחר העולמיות. עבור המשקיעים, הפגישות מדגישות את הקושי הגובר בשמירה על שיתוף פעולה כלכלי בינלאומי בסביבה שהופכת פרוטקציוניסטית ומפולגת יותר מבחינה פוליטית.
חיכוכי סחר מאתגרים את התיאום המסורתי של ה-G7
ה-G7 שימשה לאורך השנים כפלטפורמה ליישור קו מדיני בתקופות של חוסר יציבות פיננסית ומעברים כלכליים. עם זאת, סכסוכי סחר הולכים ומתרחבים וסדרי עדיפויות פנימיים מתחרים מקשים יותר ויותר על השגת קונצנזוס. החששות סביב מכסים, סובסידיות תעשייתיות, מגבלות יצוא וביטחון שרשראות אספקה התעצמו, כאשר ממשלות מעניקות עדיפות לתעשיות אסטרטגיות ולחוסן כלכלי לאומי.
ארצות הברית, אירופה ויפן ממשיכות להתמודד עם לחצים להגן על מגזרי הייצור המקומיים, ובמקביל לשמר קשרי סחר פתוחים. בנוסף, חילוקי דעות בנוגע לחשיפה המסחרית לסין ולניהול סיכונים גיאופוליטיים רחבים יותר מוסיפים מתחים למאמצי התיאום הרב-צדדיים.
עבור השווקים הגלובליים, ירידה ברמת התיאום בין מדינות ה-G7 יוצרת אי ודאות בנוגע למסגרות מדיניות סחר עתידיות, תנאי השקעות חוצי גבולות וזרימות הון בינלאומיות. המשקיעים רגישים במיוחד לסימנים לכך שלאומנות כלכלית עלולה להחליש מנגנוני שיתוף פעולה ותיקים שתמכו בעבר ביציבות השווקים.
חוסר איזון פיסקאלי ולחצי חוב נותרים במוקד
מוקד מרכזי נוסף עבור מנהיגי הפיננסים הוא הפער המתרחב בין התחייבויות הוצאות ממשלתיות לבין קיימות פיסקאלית ארוכת טווח. הכלכלות המפותחות ממשיכות לשאת נטל חוב גבוה לאחר שנים של תמריצים מתקופת המגפה, תוכניות השקעה תעשייתיות והגדלת תקציבי הביטחון.
הצורך הגובר בגיוסי חוב ממשלתיים כבר תרם ללחץ כלפי מעלה על תשואות האג”ח הגלובליות, במיוחד בארצות הברית ובחלקים מאירופה. המשקיעים בוחנים יותר ויותר האם ממשלות יצליחו לייצב את מסלולי החוב מבלי להאט משמעותית את הצמיחה הכלכלית.
גם הבנקים המרכזיים ניצבים בפני איזון מורכב. אף שהאינפלציה התמתנה מרמות השיא במספר כלכלות מפותחות, לחצי המחירים עדיין נותרים מעל יעדי הטווח הארוך במספר אזורים. מצב זה מגביל את גמישות קובעי המדיניות המבקשים לתמוך בצמיחה תוך שמירה על אמינות פיסקאלית ומוניטרית.
משקיעים מוסדיים ישראלים ותעשיות יצוא מוכוונות חו”ל עוקבים מקרוב אחר ההתפתחויות הללו, שכן שינויים במדיניות הסחר העולמית ובתנאי החוב הממשלתי יכולים להשפיע על שווקי המט”ח, עלויות המימון ומגמות הביקוש הבינלאומיות המשפיעות על הכלכלה הישראלית.
שווקי המט”ח ושרשראות האספקה מגיבים לאי ודאות מדינית
שווקי המט”ח נותרו רגישים במיוחד לאותות היוצאים מדיוני מדיניות ה-G7. פערים במסלולי הריבית ובאסטרטגיות הפיסקאליות בין הכלכלות הגדולות תרמו לעלייה בתנודתיות בשוקי המט”ח, במיוחד סביב הדולר האמריקאי, האירו והין היפני.
במקביל, תאגידים רב-לאומיים ממשיכים לארגן מחדש את שרשראות האספקה במטרה לצמצם חשיפה גיאופוליטית ולשפר את החוסן התפעולי. המעבר ל-“Friend-shoring” ולרשתות ייצור אזוריות משנה את זרימות ההשקעה בתחומי הייצור, האנרגיה והטכנולוגיה.
עבור חברות ומשקיעים, אי הוודאות סביב תיאום הסחר מסבכת החלטות תכנון ארוכות טווח. אסטרטגיות לגיוון שרשראות אספקה מגדילות לעיתים את העלויות התפעוליות בטווח הקצר, גם אם הן מחזקות את העמידות מול שיבושים גיאופוליטיים עתידיים.
החשש הרחב יותר בקרב קובעי המדיניות הוא שמערכות סחר מפוצלות עלולות להפחית את היעילות הכלכלית הגלובלית ולפגוע בצמיחת הפריון לאורך זמן.
במבט קדימה, השווקים יעקבו מקרוב אחר השאלה האם בכירי ה-G7 יצליחו להציג תיאום משמעותי בנושאי יציבות הסחר, קיימות פיסקאלית וחוסן פיננסי. המשקיעים יבחנו גם האם הצהרות המדיניות העתידיות יתורגמו לפעולות ממשיות או יישארו מוגבלות בשל מחלוקות פוליטיות בין המדינות החברות.
הסיכונים כוללים החרפה של מגבלות סחר, פיצול נוסף בשרשראות האספקה הגלובליות והמשך תנודתיות בשווקי החוב והמטח. מנגד, תיאום מדיני חזק יותר ומסגרות פיסקאליות ברורות יותר עשויים לסייע בייצוב אמון המשקיעים ובהפחתת אי הוודאות בשווקים הבינלאומיים.
בסופו של דבר, הדיונים האחרונים של ה-G7 מדגישים את האתגר המורכב והמתגבר של איזון בין סדרי עדיפויות פוליטיים פנימיים לבין הצורך בשיתוף פעולה כלכלי גלובלי בעידן המאופיין בתחרות גיאופוליטית ובשינויים פיננסיים מבניים.
להשוואה, בדיקה וניתוח בין בתי ההשקעות
השאירו פרטים ומומחה מטעמינו יחזור אליכם בהקדם
* אין במאמר זה, בחלקו או במלואו, כל הבטחה להשגת תשואות מהשקעות ואין האמור בו מהווה ייעוץ מקצועי לבצע השקעות בתחום כזה או אחר.
- רוני מור
- •
- 7 דק’ קריאה
- •
- לפני 5 שעה
SKN | האם עסקת החקלאות בהיקף 17 מיליארד דולר בין סין לארה”ב תסייע להרגיע את מתיחות הסחר ולייצב את השווקים הגלובליים?
ארצות הברית וסין עשויות להיכנס לשלב חדש של שיתוף פעולה כלכלי, לאחר שהבית הלבן אישר כי בייג'ינג התחייבה לרכוש מוצרים
- לפני 5 שעה
- •
- 7 דק’ קריאה
ארצות הברית וסין עשויות להיכנס לשלב חדש של שיתוף פעולה כלכלי, לאחר שהבית הלבן אישר כי בייג'ינג התחייבה לרכוש מוצרים
- שגיא חבסוב
- •
- 8 דק’ קריאה
- •
- לפני 6 שעה
SKN | למה מחירי המזון בארה”ב ממשיכים לעלות? מנכ”לים מזהירים שהאינפלציה בבשר, קפה ותוצרת חקלאית רחוקה מסיום
הצרכנים האמריקאים ממשיכים להתמודד עם לחץ גובר ברשתות המזון ובמסעדות, כאשר אינפלציית המזון נותרת גבוהה במיוחד במוצרים בסיסיים כמו בשר
- לפני 6 שעה
- •
- 8 דק’ קריאה
הצרכנים האמריקאים ממשיכים להתמודד עם לחץ גובר ברשתות המזון ובמסעדות, כאשר אינפלציית המזון נותרת גבוהה במיוחד במוצרים בסיסיים כמו בשר
- עומר בר
- •
- 8 דק’ קריאה
- •
- לפני 2 ימים
SKN | כלכלת המלחמה של רוסיה מתכווצת לראשונה מאז 2023 כאשר סנקציות ואינפלציה מכבידות על הצמיחה
כלכלת המלחמה של רוסיה התכווצה לראשונה מאז 2023, מה שממחיש את הלחצים הגוברים על מערכת כלכלית שהפגינה עד כה עמידות
- לפני 2 ימים
- •
- 8 דק’ קריאה
כלכלת המלחמה של רוסיה התכווצה לראשונה מאז 2023, מה שממחיש את הלחצים הגוברים על מערכת כלכלית שהפגינה עד כה עמידות
- רוני מור
- •
- 8 דק’ קריאה
- •
- לפני 2 ימים
SKN | שוקי המניות נחלשים כאשר תשואות האג”ח מזנקות וחששות האינפלציה מטלטלים את השווקים הגלובליים
שוקי המניות הגלובליים נסחרו בירידות לאחר שתשואות האג"ח הממשלתיות בארצות הברית זינקו על רקע חששות מחודשים כי האינפלציה תישאר גבוהה
- לפני 2 ימים
- •
- 8 דק’ קריאה
שוקי המניות הגלובליים נסחרו בירידות לאחר שתשואות האג"ח הממשלתיות בארצות הברית זינקו על רקע חששות מחודשים כי האינפלציה תישאר גבוהה