לא מזמן סקרנו את ההשפעה של ההון הרוסי על שוק ההון וספציפית על שוק דירות היוקרה בישראל, עם עליה דרמטית בביקושים לרכישה והשכרה לטווח קצר של דירות במחירים של 5,000,000 שקלים ויותר. לצד ההשפעה של המלחמה בין רוסיה לאוקראינה על שוק הנדל”ן הישראלי, שכבר נמצא בשנים האחרונות בחוסר איזון ומצייר גרף של עליות שערים גבוהות במשך מעל עשור, חשוב לדעת כי בישראל מושקעים מיליארדי דולרים של משקיעים רוסים – במוצרי השקעה בשוק ההון, בהשקעה ישירה בחברות ובפרט בחברות הייטק, בתעשייה ובאפיקים נוספים. כעת, עם המתיחות העולמית מסביב למלחמת רוסיה אוקראינה והדרישה של מדינות העולם המערבי להחרים את הכספים המגיעים מאוליגרכים, אנשי הון ומשקיעים רוסיים – נראה שהמשק הישראלי יושפע ממשיכת הכספים ההמונית ומהשינוי במפת ההשקעות עקב סגירת הבורסה הרוסית והירידה במחירי ההשקעות המקומיות בשוק ההון הרוסי.
לאן הולכים הכספים מרוסיה?
יש מי שיספרו כי דווקא ראש הממשלה החדש יחסית של ישראל מהווה גורם מפתח במשא ומתן העולמי המנוהל על מנת להשכין שלום בין רוסיה לאוקראינה. אבל לצד המעורבות הישראלית במערכה, שוק ההון והשווקים האחרים משתדלים לשמור על ניטרליות ביחס לחוסר האיזון ההולך ומחריף של מדינות אירופה. לצד הניסיון לשמור על הגוף הישראלי הבריא, יחסית, מחוץ למיטה האירופאית החולה, כדאי לדעת כי בסקטור ההייטק לבדו הוזרמו בחמש השנים האחרונות עשרות מיליוני דולרים בהשקעות מעל ומתחת לרדאר בחברות סטארט אפ, בקרנות הון סיכון ובקרנות פרייבט אקוויטי ישראליות על ידי משקיעים, מיליארדרים ואוליגרכים רוסיים. לאחרונה פורסם כי על ישראל מופעל לחץ מטעם ארצות הברית וחלק ממדינות אירופה להיפרד לשלום, כחלק מהלחץ העולמי על רוסיה, מאותן השקעות רוסיות.
הבחירה לשחרר את עשרות המיליארדים ממקורות רוסיים שמניעה חלק מגלגלי השיניים של הכלכלה, ההון, וההייטק הישראלי מציבה את ישראל בפני מצב מורכב: לאחר שנה של שגשוג בענף ההייטק ועם מה שנראה כמו פריחה של ההייטק הישראלי בכל העולם – משיכת כזו כמות של השקעות תשקיע ללא ספק על המאזן הסקטוריאלי של השקעות בפיתוחים אל מול הכנסות ועשויה לגרור את שוק ההייטק הישראלי הפורח לא מעט שנים אחורה.
בעולם, זרם הכספים הרוסיים כבר חווה קיפאון עם החרמה של ממשלות אירופה וארה”ב את נכסיהם של בעלי ההון הרוסים. למשל, בתחילת מרץ שמענו כי המיליארדר הרוסי ישראלי רומן אברמוביץ’ המחזיק בקבוצת הכדורגל המפורסמת הבריטית צ’לסי ואשר הונו האישי נאמד בכ – 15 מיליארדי דולרים, הודיע כי יעביר את האחזקה בחברת הכדורגל לנאמנים, עקב אותה הקפאה של נכסים מרוסיה.
החשיפה של מוצרי השקעה וקרנות פנסיה לנכסים רוסיים
בנוסף להקפאת נכסים של אזרחים רוסיים ומשיכת כספים שמושקעים בנכסים ובחברות ישראליות ובפרט בחברות סטארט אפ, כדאי לציין כי קופות הגמל, קרנות הפנסיה ומוצרים מנוהלים נוספים בשוק ההון בישראל מושקעים בכ – 200 מיליוני שקלים במוצרי השקעה בשוק ההון הרוסי, מתוכם כ – 160 מיליוני שקלים במוצרי ההשקעה של מנורה מבטחים. המדד של הבורסה במוסקבה, הוא מדד ה – MOEX, נפל מאז סוף פברואר, עת רוסיה פלשה לאוקראינה, ממחיר של 3,646 רובלים אל 2,470 רובל – ירידה של מעל 30% בתוך פחות מחודש. מי שמנהלים חלק מהנכסים במוצרי השקעה וקרנות השקעה בשוק ההון הרוסי, צפויים כפי הנראה לספור הפסדים גבוהים על החלק הזה בהשקעותיהם. כפי שדווח, ההשקעות של בית ההשקעות מנורה מבטחים מכילות פחות מחצי אחוז של השקעות בשוק הרוסי, כך שגם כאן, אנחנו רואים שגידור איכותי ופיזור מתאים מצילים תיקי השקעות מפני ספיגת הפסדים באפיק השקעות אחד שישפיעו על התשואות של כל התיק באופן דרמטי.
*אין במאמר זה, בחלקו או במלואו, כל הבטחה להשגת תשואות מהשקעות ואין האמור בו מהווה ייעוץ מקצועי לבצע השקעות בתחום כזה או אחר.
להשוואה, בדיקה וניתוח בין בתי ההשקעות
השאירו פרטים ומומחה מטעמינו יחזור אליכם בהקדם
* אין במאמר זה, בחלקו או במלואו, כל הבטחה להשגת תשואות מהשקעות ואין האמור בו מהווה ייעוץ מקצועי לבצע השקעות בתחום כזה או אחר.
- עומר בר
- •
- 7 דק’ קריאה
- •
- לפני 2 שעה
SKN | האם הראלי ההיסטורי של אינטל מסמן קאמבק אמיתי בתחום ה-AI או רק הייפ מונע מומנטום?
מניית אינטל נמצאת במסלול לרצף עליות היסטורי של תשעה ימים, עם עלייה של כ-56% בתקופה זו—מהלך שמסמן אחד הראלים הקצרים
- לפני 2 שעה
- •
- 7 דק’ קריאה
מניית אינטל נמצאת במסלול לרצף עליות היסטורי של תשעה ימים, עם עלייה של כ-56% בתקופה זו—מהלך שמסמן אחד הראלים הקצרים
- שגיא חבסוב
- •
- 6 דק’ קריאה
- •
- לפני 4 שעה
SKN | האם הנפט נכנס למחזור חדש של שוק היצע כאשר המצור האמריקאי על איראן מחריף את הסיכונים?
מחירי הנפט עלו בחדות לאחר שארצות הברית יזמה מצור ימי המכוון לכלי שיט הנעים אל נמלי איראן וממנה, מה שמסמן
- לפני 4 שעה
- •
- 6 דק’ קריאה
מחירי הנפט עלו בחדות לאחר שארצות הברית יזמה מצור ימי המכוון לכלי שיט הנעים אל נמלי איראן וממנה, מה שמסמן
- ליאור מור
- •
- 5 דק’ קריאה
- •
- לפני 14 שעה
SKN | למה יותר משקיעים בוחרים לפזר את ההון דרך בנקים בארה״ב דווקא עכשיו?
התקופה האחרונה חידדה אצל לא מעט משקיעים את הצורך בשליטה רחבה יותר על ההון שלהם. לא מתוך חשש, אלא מתוך
- לפני 14 שעה
- •
- 5 דק’ קריאה
התקופה האחרונה חידדה אצל לא מעט משקיעים את הצורך בשליטה רחבה יותר על ההון שלהם. לא מתוך חשש, אלא מתוך
- אור שושן
- •
- 4 דק’ קריאה
- •
- לפני 14 שעה
SKN | מה גורם למשפחות הון לבחור דווקא בשוויץ לניהול העושר שלהן?
כשמסתכלים על משפחות שמנהלות הון לאורך שנים, יש דבר אחד שחוזר על עצמו: בחירה במערכות יציבות שלא תלויות בטרנדים רגעיים.
- לפני 14 שעה
- •
- 4 דק’ קריאה
כשמסתכלים על משפחות שמנהלות הון לאורך שנים, יש דבר אחד שחוזר על עצמו: בחירה במערכות יציבות שלא תלויות בטרנדים רגעיים.