
סקטור האנרגיה – הדעיכה של סקטור האנרגיה המסורתית ועלייתה של האנרגיה המתחדשת
כמו הרוב המכריע של מוצרים אחרים בשוק ההון, גם מדד מניות האנרגיה העולמי (S&P 500 Energy) התרסק לאורך הרבעון הראשון של שנת 2020. משער של…
חשבתם שתיק המניות שלכם יכול לכלול רק איגרות חוב, מניות של חברות או לכל היותר מטבע חוץ תחשבו שוב! עולם ההשקעה בסחורות מאפשר לכם לסחור – בפוזיציית לונג (אם אתם מניחים שהמחירים הולכים לעלות) או שורט (אם אתם דווקא חושבים שהמחירים ירדו), כמעט בכל סחורה – מגרגירי אורז ועד זהב. איך מוסיפים מוצרים וסחורות לתיק המניות שלכם? כל הכללים למשקיע המתחיל בסחורות – לפניכם.
שוק הסחורות מתנהל באופן וירטואלי, או במילים אחרות, כשאתם משקיעים בסחורות דרך חוזים עתידיים (ולא דרך השקעה פיזית בחברות המנהלות או משתמשות בסחורות אלה), אתם מהמרים על כיוון המחיר של הסחורה שאתם משקיעים בה. הלכה למעשה, שום סחורה לא מחליפה ידיים.
חוזים עתידיים הם מעין "חוזי מכירה" בין בעל החוזה (שהוא כמו בעל הסחורה) לבין הספקולנט המניח שהוא מעוניין להמר על כיוון השינוי במחירי הסחורה האמורה. חוזים עתידיים הם חוזים למוצר אחד. מי שרוכש חוזים עתידיים, ממש כמו בהשקעה במניות, מרוויח אם מחיר המוצר עולה, ומפסיד אם הוא יורד (בעסקאות "רגילות", בפוזיציית לונג).
חוזים עתידיים נפוצים עבור סחורות כמו:
ועוד.
יש מוצרים שהשינויים במחירים שלהם נוטים להיות תנודתיים יותר, ויש כאלה שפחות. כך או כך, ההשקעה במוצר מסוים (כמו ההשקעה במנייה מסוימת) נחשבת השקעה ספקולטיבית וחושפת את המשקיע למלוא התנודתיות שמחירי אותו מוצר בלבד בשוק. זה ההיפך מפיזור או גידור של ההשקעה. על כן, מי שמעדיפים השקעה בסחורות יכולים גם למצוא מוצרים שמכילים פיזור מובנה להשקעה בסחורות, כמו למשל קרנות סל (מקבץ של מכשירי השקעה בסחורות כאשר כל סכום שאתם משקיעים מתחלק שווה בשווה בין כלל מכשירי ההשקעה) או קרן נאמנות (קרן המנוהלת בידי בית השקעות כאשר כל סכום להשקעה מחולק, תיאורטית, בין כלל מכשירי ההשקעה בקרן, והרווחים בהתאם).
השקעה בסחורות היא דרך נפלאה להשיג גיוון נרחב של תיק ההשקעות שלכם, עם רגל אחת בתוך שוק ההון – אבל גם רגל אחת מחוצה לו. הסחורות שאנליסטית מציעים לבחון השנה הן אלה:
המלצה אחת מעניינת של אנליסטים היא להשקיע בחוזים עתידיים על קפה, כמו למשל קפה ארה"ב מסוג C או קפה לונדון. באופן עקרוני, הסיבה להשקעה בשוק זה הוא הגידול בביקוש בשווקים במזרח הרחוק, עם עלייה בתיירות (בימים כתיקונם) ושינוי בהעדפות צרכנים.
השקעה בזהב נחשבת השקעה סולידית ויציבה יחסית, מפני שלטווח ארוך הביקושים לזהב שומרים על יציבות יחסית. ב – 12 החודשים האחרונים התשואה על השקעה עומדת על כ – 14%. אין ציפייה לפריצה מיוחדת בשוק הזהב אולם מדובר, כאמור, בהשקעה סולידית יחסית.
השקעה בגז טבעי היא גם השקעה בסחורות וגם השקעה במקורות חלופיים לאנרגיה – נושא "חם" בשוק ההון. ואכן, החוזים העתידיים על גז טבעי הציגו במהלך 12 החודשים האחרונים תשואה של מעל 30%, והיינו מהמרים שהשקעה בגז טבעי עשויה להוכיח את עצמה גם בעתיד.
אנחנו מסכמים את הסקירה עם פרטים על השקעה באורז, על אף שלא ניראה כי מדובר בסחורה "חמה" שכדאי להמר שמחירה יעלה כעת. לאורך השנה האחרונה מחיר האורז (הגס) איבד כ – 7% מערכו, אולם מאז אמצע השנה בערך אנחנו רואים יציבות מפתיעה במחירו. כשאתם שוקלים השקעה במוצרים כמו יבולים, חשוב לקחת בחשבון למשל את תחזית מזג האוויר והיכולת לייצר ולמכור מהסחורה, את השינויים האקלימיים ושינויים צפויים באיכות המוצרים. שינויים צפויים בביקושים או בהיצע ישפיעו גם הם על מחירי המוצרים – מה שבהשקעה נכונה, אפשר להמיר לתשואות נאות.
*אין במאמר זה, בחלקו או במלואו, כל הבטחה להשגת תשואות מהשקעות ואין האמור מהווה יעוץ מקצועי להשקיע בתחום כזה או אחר