נקודות מפתח

  • גירעון הסחר של ארה״ב ירד לרמתו הנמוכה ביותר מאז 2009, בעיקר בשל ירידה חדה ביבוא.
  • היצוא הגיע לשיאים, אך העליות התרכזו במתכות יקרות ולא במוצרי צריכה.
  • הסחר ממשיך לתמוך בצמיחת התמ״ג, אך ירידת היבוא עשויה גם לאותת על ריכוך בביקוש המקומי.
hero

גירעון הסחר של ארצות הברית הצטמצם בחדות באוקטובר לרמתו הנמוכה ביותר מאז 2009, אבן דרך שנבעה לא מעלייה בביקוש המקומי אלא מהתכווצות משמעותית ביבוא. בעוד שגירעון סחר מצומצם נחשב בדרך כלל כתומך בצמיחה כלכלית, ההרכב של שינוי זה מעורר שאלות האם מדובר בשיפור במאזן החיצוני או בסימנים מוקדמים להאטה במומנטום של הכלכלה הגדולה בעולם.

היבוא נסוג כאשר מכסים והביקוש נותנים את אותותיהם

היבוא ירד ב-3.2% באוקטובר ל-331.4 מיליארד דולר, הרבה מתחת לציפיות השוק להתרחבות הגירעון. יבוא הסחורות ירד בחדות אף יותר — 4.5% ל-255.0 מיליארד דולר — הרמה הנמוכה ביותר מאז אמצע 2023. הירידה הייתה רוחבית, כאשר אספקות תעשייתיות הובילו את המהלך. היבוא בקטגוריה זו ירד ב-2.7 מיליארד דולר והגיע לרמתו החלשה ביותר מאז תחילת 2021.

חלק מהירידה משקף צמצום ביבוא זהב לא-מוניטרי, שירד ב-1.4 מיליארד דולר. אף שזהב אינו נכלל בחישובי התמ״ג, תנודתיותו מעוותת לעיתים קרובות את נתוני הסחר. עם זאת, באופן מבני יותר, כלכלנים מזהים את השפעתם של המכסים הרחבים שהטיל הנשיא דונלד טראמפ כגורם שמתחיל לבוא לידי ביטוי. חסמי סחר גבוהים יותר נראים כמדכאים זרימות נכנסות, ובמקביל מאותתים על ביקוש מקומי רך יותר כאשר עסקים וצרכנים מתאימים את דפוסי הרכישה שלהם.

היצוא שובֵר שיאים — אך ההרכב קובע

היצוא סיפק משקל נגד, ועלה ב-2.6% לשיא של 302.0 מיליארד דולר. יצוא הסחורות טיפס ב-3.8% לשיא כל הזמנים של 195.9 מיליארד דולר, בתמיכת זהב לא-מוניטרי ומתכות יקרות נוספות. עוצמה זו סייעה לצמצם את גירעון הסחר בסחורות ב-24.5% ל-59.1 מיליארד דולר — הפער הצר ביותר מאז 2016.

עם זאת, מתחת לכותרות החיוביות נותרות נקודות חולשה. יצוא מוצרי צריכה, ובמיוחד תרופות, ירד, וכך גם משלוחים בכמה קטגוריות נוספות. פער זה מצביע על כך שבעוד יצוא הקשור לסחורות נהנה מדינמיקת מחירים וזרימות מקלט בטוח, הביקוש למוצרים מיוצרים ולמוצרי צריכה בעלי ערך גבוה נותר לא אחיד.

סחר בשירותים והשלכות על התמ״ג

גם יצוא וגם יבוא השירותים הגיעו לשיאים חדשים באוקטובר, מה שמדגיש את החשיבות הגוברת של מגזר השירותים במאזן החיצוני של ארה״ב. מגזר זה שימש ככוח מייצב, פיצה על תנודתיות בסחר בסחורות ושיקף את היתרון היחסי של הכלכלה האמריקאית בתחומים כמו פיננסים, טכנולוגיה ושירותים מקצועיים.

הסחר כבר תרם תרומה חיובית לצמיחה הכלכלית ברבעונים השני והשלישי של 2025, וסיפק חיץ לכלכלה על רקע אי־ודאות מדינית. הפדרל ריזרב של אטלנטה צופה כיום צמיחת תמ״ג שנתית של 2.7% ברבעון הרביעי, לאחר התרחבות חזקה של 4.3% בתקופת יולי–ספטמבר. גירעון סחר מצומצם עשוי להמשיך ולספק תמיכה שולית, אם כי איכות התרומה תהיה חשובה יותר מהכותרת עצמה.

פענוח האות קדימה

נתוני אוקטובר פורסמו באיחור בשל השבתה ממשלתית ממושכת, מה שמוסיף רכיב של רעש לפרשנות. עם זאת, המסר ברור: מאזן הסחר משתנה במהירות תחת השפעה משולבת של מכסים, דפוסי ביקוש גלובליים ומגמות בצריכה המקומית. עבור קובעי מדיניות ומשקיעים, השאלה המרכזית היא האם חולשת היבוא משקפת איזון מחדש אסטרטגי — או האטה רחבה יותר שעלולה להעיב על הצמיחה לקראת 2026.


להשוואה, בדיקה וניתוח בין בתי ההשקעות

השאירו פרטים ומומחה מטעמינו יחזור אליכם בהקדם

    * אין במאמר זה, בחלקו או במלואו, כל הבטחה להשגת תשואות מהשקעות ואין האמור בו מהווה ייעוץ מקצועי לבצע השקעות בתחום כזה או אחר.

    SKN | הפנטגון מעריך: עלויות המערכה מול איראן חצו את רף ה-47 מיליארד דולר; האם המשמעת הפיסקאלית תשרוד את ההסלמה באזור?
    • ליאור מור
    • •
    • 6 דק’ קריאה
    • •
    • לפני 7 שעה

    SKN | הפנטגון מעריך: עלויות המערכה מול איראן חצו את רף ה-47 מיליארד דולר; האם המשמעת הפיסקאלית תשרוד את ההסלמה באזור? SKN | הפנטגון מעריך: עלויות המערכה מול איראן חצו את רף ה-47 מיליארד דולר; האם המשמעת הפיסקאלית תשרוד את ההסלמה באזור?

    העלות המצטברת של הפעילות הצבאית של ארה״ב בעימות מול איראן טיפסה מעבר ל-47 מיליארד דולר, כך עולה מהערכות פנימיות של

    • לפני 7 שעה
    • •
    • 6 דק’ קריאה

    העלות המצטברת של הפעילות הצבאית של ארה״ב בעימות מול איראן טיפסה מעבר ל-47 מיליארד דולר, כך עולה מהערכות פנימיות של

    SKN | האם האינפלציה העולמית תישאר גבוהה גם בשנה הבאה, ככל שלחצי המחירים מעמיקים?
    • עומר בר
    • •
    • 7 דק’ קריאה
    • •
    • לפני 11 שעה

    SKN | האם האינפלציה העולמית תישאר גבוהה גם בשנה הבאה, ככל שלחצי המחירים מעמיקים? SKN | האם האינפלציה העולמית תישאר גבוהה גם בשנה הבאה, ככל שלחצי המחירים מעמיקים?

    האינפלציה העולמית צפויה להישאר גבוהה גם במהלך השנה הבאה, לפי סקר של Reuters בקרב מאות כלכלנים. התחזית מצביעה על כך

    • לפני 11 שעה
    • •
    • 7 דק’ קריאה

    האינפלציה העולמית צפויה להישאר גבוהה גם במהלך השנה הבאה, לפי סקר של Reuters בקרב מאות כלכלנים. התחזית מצביעה על כך

    SKN | תנופת ההשקעות ב-AI מגדילה את הזמנות ויצואי מוצרי ההון בארה״ב בספטמבר
    • ליאור מור
    • •
    • 7 דק’ קריאה
    • •
    • לפני 17 שעה

    SKN | תנופת ההשקעות ב-AI מגדילה את הזמנות ויצואי מוצרי ההון בארה״ב בספטמבר SKN | תנופת ההשקעות ב-AI מגדילה את הזמנות ויצואי מוצרי ההון בארה״ב בספטמבר

    ההשקעות העסקיות בארה״ב נותרות חזקות ההזמנות למוצרי הון בסיסיים בארה״ב עלו בספטמבר, בעוד המשלוחים האיצו, נתון המצביע על כך שההוצאות

    • לפני 17 שעה
    • •
    • 7 דק’ קריאה

    ההשקעות העסקיות בארה״ב נותרות חזקות ההזמנות למוצרי הון בסיסיים בארה״ב עלו בספטמבר, בעוד המשלוחים האיצו, נתון המצביע על כך שההוצאות

    SKN | תחזיות האינפלציה העולמית ל-2027 עולות על רקע עלויות האנרגיה וצמיחה כלכלית עמידה
    • ליאור מור
    • •
    • 7 דק’ קריאה
    • •
    • לפני 18 שעה

    SKN | תחזיות האינפלציה העולמית ל-2027 עולות על רקע עלויות האנרגיה וצמיחה כלכלית עמידה SKN | תחזיות האינפלציה העולמית ל-2027 עולות על רקע עלויות האנרגיה וצמיחה כלכלית עמידה

    סיכוני האינפלציה העולמית נמשכים אל תוך 2027 האינפלציה העולמית צפויה להישאר גבוהה גם במהלך 2027, לפי סקר של Reuters בקרב

    • לפני 18 שעה
    • •
    • 7 דק’ קריאה

    סיכוני האינפלציה העולמית נמשכים אל תוך 2027 האינפלציה העולמית צפויה להישאר גבוהה גם במהלך 2027, לפי סקר של Reuters בקרב