נקודות מפתח

  • מחירי הזהב ירדו ביותר מ-2% לאחר שהמשקיעים התמקדו בעליית מחירי הנפט ובציפיות למדיניות מוניטרית נוקשה יותר מצד הפדרל ריזרב.
  • הדיווחים על הפסקת התקשורת בין איראן לבין המתווכים האמריקאים הגבירו את חוסר הוודאות הגיאופוליטי, אך לא הובילו לגל ביקושים מסורתי לנכסי מקלט.
  • התחזקות הדולר ועליית תשואות האג"ח, על רקע מחירי אנרגיה גבוהים יותר, מפעילות לחץ משמעותי על שוק המתכות היקרות.

מחירי הזהב רשמו ירידה חדה ביום שני והפתיעו חלק מהמשקיעים, שבדרך כלל מצפים למעבר לנכסי מקלט בתקופות של מתיחות גיאופוליטית. במקום ליהנות מביקושים הגנתיים, הזהב איבד יותר מ-2% וירד אל מתחת לרמה של 4,500 דולר לאונקיית טרוי, כאשר השווקים התמקדו בהשלכות האינפלציוניות של העלייה במחירי הנפט ולא בסיכון הגיאופוליטי עצמו.

המהלך משקף שינוי בדפוסי הפעילות בשוק, שבו אינפלציה, ריבית ומדיניות מוניטרית משפיעות כיום על מחירי המתכות היקרות יותר מאשר הביקוש המסורתי לנכסי מקלט.

מחירי הנפט יוצרים לחץ על שוק הזהב

הירידות בזהב הגיעו לאחר דיווחים שלפיהם איראן הפסיקה את חילופי המסרים עם המתווכים האמריקאים, צעד שהעלה ספקות בנוגע לאפשרות של הסדר דיפלומטי רחב יותר והגביר את החששות לגבי היציבות במזרח התיכון.

בדרך כלל, התפתחויות מסוג זה תומכות במחירי הזהב, שכן משקיעים נוטים לחפש הגנה מפני סיכונים גיאופוליטיים. אולם הפעם התגובה הייתה שונה. במקום להגדיל חשיפה לזהב, המשקיעים התמקדו בהשלכות האפשריות על שוקי האנרגיה העולמיים.

מחירי הנפט זינקו בחדות בעקבות הדיווחים, על רקע הערכות כי שיבושים באספקה והמשך המתיחות באזור עלולים להימשך. העלייה במחירי האנרגיה הגבירה מיד את החשש כי האינפלציה תישאר גבוהה למשך תקופה ארוכה יותר מהצפוי.

על רקע זה, השווקים החלו לעדכן מחדש את הציפיות להפחתות ריבית מצד הפדרל ריזרב, מה שהכביד על שוק המתכות היקרות.

ציפיות הריבית משתנות

אחד הגורמים המרכזיים לירידה בזהב הוא ההערכה הגוברת שהפדרל ריזרב עשוי להותיר את הריבית ברמה גבוהה לאורך זמן, ואף לשקול הידוק נוסף של המדיניות אם לחצי האינפלציה יתגברו.

עלייה במחירי האנרגיה נוטה לחלחל לכלל המשק באמצעות התייקרות בעלויות התחבורה, הייצור והצריכה. משקיעים חוששים כי מחירי נפט גבוהים יקשו על הבנק המרכזי להשיב את האינפלציה ליעדיו.

כתוצאה מכך נרשמה עלייה בתשואות אג”ח ממשלת ארה”ב לצד התחזקות הדולר. שני גורמים אלה נחשבים שליליים עבור הזהב, שאינו מניב תשואה שוטפת ומתחרה מול נכסים נושאי ריבית.

בנוסף, התחזקות המטבע האמריקאי מייקרת את רכישת הזהב עבור משקיעים מחוץ לארצות הברית ומכבידה על הביקוש הגלובלי.

דפוסי המקלט המסורתיים משתנים

התנהגות השווקים בתקופה האחרונה ממחישה כי נכסי מקלט אינם מגיבים תמיד באופן אחיד לאירועים גיאופוליטיים. בשלב הנוכחי, המשקיעים מודאגים יותר מההשפעה האינפלציונית של המשבר מאשר מהמשבר עצמו.

המגמה בולטת במיוחד מאז התגברות המתיחות במזרח התיכון מוקדם יותר השנה. בעוד שמחירי הנפט נותרו ברמות גבוהות יחסית, הזהב מתקשה לשמור על מומנטום חיובי למרות חוסר הוודאות המתמשך.

בשלושת החודשים האחרונים ירדו מחירי הזהב בכ-15%, בעוד שמחירי הכסף איבדו כמעט 19%. הירידות משקפות בעיקר שינוי בציפיות למדיניות המוניטרית ולא ירידה בסיכון הגיאופוליטי.

עבור משקיעים רבים, ציפיות הריבית הפכו לגורם המרכזי המשפיע על תמחור המתכות היקרות.

מה צפוי לזהב בהמשך?

בטווח הקרוב, כיוון המסחר בזהב צפוי להיות מושפע בעיקר ממחירי האנרגיה ומהתגובה של הבנקים המרכזיים ללחצי האינפלציה. אם מחירי הנפט ימשיכו לעלות וקובעי המדיניות יאמצו גישה ניצית יותר, המתכות היקרות עשויות להמשיך להתמודד עם לחץ.

מנגד, התקדמות מחודשת במגעים בין ארצות הברית לאיראן או סימנים להתייצבות בשוקי האנרגיה עשויים להפחית את החששות האינפלציוניים ולספק תמיכה למחירי הזהב.

המשקיעים ימשיכו לעקוב אחר נתוני המאקרו הקרובים והצהרות בכירי הפדרל ריזרב בניסיון להעריך את מסלול הריבית העתידי.

נכון לעכשיו, הזהב ניצב בין שני כוחות מנוגדים: תפקידו המסורתי כנכס מקלט בעתות משבר, מול סביבת אינפלציה גבוהה וריביות גבוהות, שממשיכות להפעיל לחץ על ביצועיו.

הצהרת סודיות: כתבה זו מיועדת למטרות מידע בלבד ואינה מהווה ייעוץ השקעות, ייעוץ פיננסי או המלצה לביצוע פעולה כלשהי. על הקוראים לבצע מחקר עצמאי ולהיוועץ באנשי מקצוע מוסמכים לפני קבלת החלטות השקעה.


להשוואה, בדיקה וניתוח בין בתי ההשקעות

השאירו פרטים ומומחה מטעמינו יחזור אליכם בהקדם

    * אין במאמר זה, בחלקו או במלואו, כל הבטחה להשגת תשואות מהשקעות ואין האמור בו מהווה ייעוץ מקצועי לבצע השקעות בתחום כזה או אחר.

    SKN | האם סיכונים גיאופוליטיים והיצע מצטמצם יכולים לדחוף את הנפט למגמת עלייה מתמשכת?
    • עומר בר
    • 6 דק’ קריאה
    • לפני 12 שעה

    SKN | האם סיכונים גיאופוליטיים והיצע מצטמצם יכולים לדחוף את הנפט למגמת עלייה מתמשכת? SKN | האם סיכונים גיאופוליטיים והיצע מצטמצם יכולים לדחוף את הנפט למגמת עלייה מתמשכת?

    שוקי הנפט הגלובליים חווים לחץ עליות מחודש כאשר המתיחות הגיאופוליטית בין ארצות הברית לאיראן מתעוררת מחדש, ומוסיפה פרמיית סיכון למחירי

    • לפני 12 שעה
    • 6 דק’ קריאה

    שוקי הנפט הגלובליים חווים לחץ עליות מחודש כאשר המתיחות הגיאופוליטית בין ארצות הברית לאיראן מתעוררת מחדש, ומוסיפה פרמיית סיכון למחירי

    SKN | מחירי הנפט יורדים לאחר שארה”ב מדווחת על התאוששות בתנועת הספינות במצר הורמוז
    • עומר בר
    • 7 דק’ קריאה
    • לפני 18 שעה

    SKN | מחירי הנפט יורדים לאחר שארה”ב מדווחת על התאוששות בתנועת הספינות במצר הורמוז SKN | מחירי הנפט יורדים לאחר שארה”ב מדווחת על התאוששות בתנועת הספינות במצר הורמוז

    הנפט נסוג כאשר תנועת הספינות משתפרת מחירי הנפט ירדו ביום שלישי לאחר ששר האנרגיה של ארצות הברית, כריס רייט, ציין

    • לפני 18 שעה
    • 7 דק’ קריאה

    הנפט נסוג כאשר תנועת הספינות משתפרת מחירי הנפט ירדו ביום שלישי לאחר ששר האנרגיה של ארצות הברית, כריס רייט, ציין

    SKN | מדוע מניית ConocoPhillips ירדה? אי-ודאות בשוק האנרגיה וציפיות למחירי הנפט מפעילות לחץ על המניה
    • שגיא חבסוב
    • 7 דק’ קריאה
    • לפני 21 שעה

    SKN | מדוע מניית ConocoPhillips ירדה? אי-ודאות בשוק האנרגיה וציפיות למחירי הנפט מפעילות לחץ על המניה SKN | מדוע מניית ConocoPhillips ירדה? אי-ודאות בשוק האנרגיה וציפיות למחירי הנפט מפעילות לחץ על המניה

    ConocoPhillips רשמה ירידה במחיר מנייתה לאחר שהמשקיעים הגיבו לשינויים בציפיות לגבי שוק האנרגיה העולמי ומחירי הסחורות. המהלך משקף מגמות רחבות

    • לפני 21 שעה
    • 7 דק’ קריאה

    ConocoPhillips רשמה ירידה במחיר מנייתה לאחר שהמשקיעים הגיבו לשינויים בציפיות לגבי שוק האנרגיה העולמי ומחירי הסחורות. המהלך משקף מגמות רחבות

    SKN | מחירי הזהב ממשיכים לרדת כאשר המתיחות מול איראן מגבירה חששות מאינפלציה ומהעלאות ריבית
    • ליאור מור
    • 7 דק’ קריאה
    • לפני 21 שעה

    SKN | מחירי הזהב ממשיכים לרדת כאשר המתיחות מול איראן מגבירה חששות מאינפלציה ומהעלאות ריבית SKN | מחירי הזהב ממשיכים לרדת כאשר המתיחות מול איראן מגבירה חששות מאינפלציה ומהעלאות ריבית

    הזהב נחלש כאשר חששות האינפלציה חוזרים למוקד מחירי הזהב המשיכו לרדת ביום שלישי, כאשר המשקיעים בחנו מחדש את תחזיות האינפלציה

    • לפני 21 שעה
    • 7 דק’ קריאה

    הזהב נחלש כאשר חששות האינפלציה חוזרים למוקד מחירי הזהב המשיכו לרדת ביום שלישי, כאשר המשקיעים בחנו מחדש את תחזיות האינפלציה