hero

החל משנת 2008 כל שכיר במשק זכאי להפרשות לחיסכון פנסיוני, בקרן פנסיה או בכלי חיסכון אחר כגון קופת גמל. לכל עובד יש את הזכות לבחור את סוג החיסכון הרצוי לו וכך ניתן לבחור את קרן הפנסיה המתאימה לנו ביותר. משנת 2017 גם עצמאים מחויבים לדאוג לעצמם לחיסכון פנסיוני וצריכים לבחור בין כלי החיסכון השונים הבאים בחשבון. אם החלטנו שקרן פנסיה היא כלי החיסכון העדיף עלינו נצטרך לבחור קרן פנסיה מסוימת על מסלול ההשקעה המאפיין אותה. המסלולים הבולטים הקיימים הם, בין השאר, קרנות פנסיה במסלול מנייתי, קרנות פנסיה במסלולים כלליים וקרנות פנסיה במסלולי אג”ח. מסלול כללי ואג”ח נחשבים סולידיים והמסלולים המנייתיים נחשבים לנועזים וספקולטיביים יותר.
באופן כללי נעדיף בדרך כלל לבחור קרן פנסיה עם מדיניות השקעה המתאימה למשך הזמן שיש לנו לחסוך בה, ככל שיש לנו יותר שנים לחסוך כך ניתן להרשות לעצמנו ליטול יותר סיכון.

מדיניות ההשקעה מפורטת בתשקיף שמפרסם מנהל קרן הפנסיה. במדיניות ההשקעה מתוארת הפעילות שמתכוון מנהל קרן הפנסיה לבצע עם כספי החוסכים. משתנים נוספים שיש לקחת בחשבון בבואנו לבחור קרן פנסיה הם התשואה שהקרן השיגה בטווחי זמן שונים (בשנה האחרונה למשל) ובהשוואה לקרנות אחרות, גובה דמי הניהול ועוד.

רמת הסיכון של מסלול ההשקעה

באופן כללי רמת סיכון גבוהה מלווה גם בתשואה גבוהה יחסית לאורך זמן אולם גם בתנודתיות רבה. מי שלפניו עוד שנים רבות של חיסכון יכול להרשות לעצמו לבחור במסלול מסוכן, זאת מתוך הנחה שרכבת ההרים של עליות ומורדות תסתכם ביום המשיכה בתשואה גבוהה יחסית. עבור אדם מבוגר (שלפניו רק מעט שנים של חיסכון בקרן הפנסיה) עדיף מסלול סולידי כדי למנוע מצב של ירידות בתשואה דווקא לקראת מועד תום החיסכון ותחילת משיכת הכספים מקרן הפנסיה. חשוב להשוות בין מדדי הסיכון של הקרנות הבאות בחשבון מבחינתנו ובמיוחד להשוות את מדד שארפ עליו נרחיב בהמשך.

מדד שארפ

מדד שארפ מאפשר לנו לקבל מידע אודות היחס שבין רמת הסיכון לפוטנציאל לתשואה. ככל שערכו של מדד שארפ גבוה יותר כך הקרן הצליחה להשיג תשואה נאה יותר ותוך סיכון נמוך יותר. אם אנו מתלבטים בין שתי קרנות אשר מסלול ההשקעה שלהן דומה (למשל שתי קרנות אג”ח) ואשר התשואה שהשיגו בטווחי הזמן הרלוונטיים דומה (למשל 20% בחמש השנים האחרונות ו – 10% במהלך השנה האחרונה)

נתון חשוב נוסף שבכוחו להשפיע על בחירת קרן הפנסיה שלנו הוא גובה דמי הניהול. החוק מאפשר לגבות דמי ניהול בגובה של עד 6% מכל הפקדה ועד 0.5% מהסכום המצטבר בקרן. בפועל דמי הניהול נעים סביב 2.3% עבור כל הפקדה וסביב ה – 0.25% על הסכום שנצבר. בארבע קרנות הפנסיה של ברירת המחדל (אלה הנבחרות על ידי משרד האוצר במכרז  וששכירים מופנים אליהן אם אינם מעוניינים להתעמק ולבצע בחירה בעצמם) דמי הניהול הם נמוכים במיוחד.

משתנים נוספים שיסייעו בבחירת קרן פנסיה

ישנו מגוון של גורמים נוספים שכדאי לקחת בחשבון בבואנו לבחור קרן פנסיה בה מדיניות השקעה הרצויה לנו. בין היתר כדאי לדעת מיהו מנהל קרן הפנסיה ומה הוותק, הניסיון והיכולות המוכחות  שלו עד היום (כמה זמן הוא מנהל את הקרן המסוימת, מה הוותק הכללי שלו, מה הסיכוי שימשיך וינהל אותה ועוד). עוד כדאי להעניק תשומת לב להרכב העמיתים בקרן הפנסיה זאת מכיוון שבקרנות פנסיה העמיתים ערבים זה לזה ולכן עדיף שיגיעו מתחומים שונים במשק על מנת להשיג גיוון שיבטיח מפני אירוע שישפיע על מספר רב של עמיתים.

רוני מור


להשוואה, בדיקה וניתוח בין בתי ההשקעות

השאירו פרטים ומומחה מטעמינו יחזור אליכם בהקדם

    * אין במאמר זה, בחלקו או במלואו, כל הבטחה להשגת תשואות מהשקעות ואין האמור בו מהווה ייעוץ מקצועי לבצע השקעות בתחום כזה או אחר.

    SKN | תוכנית Saver’s Match של ה-IRS עשויה להעניק לזכאים עד 1,000 דולר נוספים לחיסכון לפנסיה
    • ליאור מור
    • •
    • 7 דק’ קריאה
    • •
    • לפני 19 שעה

    SKN | תוכנית Saver’s Match של ה-IRS עשויה להעניק לזכאים עד 1,000 דולר נוספים לחיסכון לפנסיה SKN | תוכנית Saver’s Match של ה-IRS עשויה להעניק לזכאים עד 1,000 דולר נוספים לחיסכון לפנסיה

    רשות המסים האמריקאית, IRS, מודיעה לנישומים על תמריץ חדש לחיסכון לפנסיה שצפוי להיכנס לתוקף ב-2027. תוכנית Saver’s Match, שנוצרה במסגרת

    • לפני 19 שעה
    • •
    • 7 דק’ קריאה

    רשות המסים האמריקאית, IRS, מודיעה לנישומים על תמריץ חדש לחיסכון לפנסיה שצפוי להיכנס לתוקף ב-2027. תוכנית Saver’s Match, שנוצרה במסגרת

    SKN | שווקי אירופה ממשיכים לרדת: EURO STOXX 50 מוביל את הירידות
    • אור שושן
    • •
    • 4 דק’ קריאה
    • •
    • לפני 1 ימים

    SKN | שווקי אירופה ממשיכים לרדת: EURO STOXX 50 מוביל את הירידות SKN | שווקי אירופה ממשיכים לרדת: EURO STOXX 50 מוביל את הירידות

    שווקי אירופה המשיכו לרדת ב-8 באוקטובר, כאשר כל מדדי המניות המרכזיים ושני מדדי המטבעות שנכללו בנתונים ננעלו בירידות. מדד EURO

    • לפני 1 ימים
    • •
    • 4 דק’ קריאה

    שווקי אירופה המשיכו לרדת ב-8 באוקטובר, כאשר כל מדדי המניות המרכזיים ושני מדדי המטבעות שנכללו בנתונים ננעלו בירידות. מדד EURO

    SKN | תשואת אג”ח ארה”ב ל-10 שנים מטפסת לשיא מאז 2002, כאשר חששות האינפלציה מאתגרים את ציפיות הריבית של הפד
    • רוני מור
    • •
    • 7 דק’ קריאה
    • •
    • לפני 4 ימים

    SKN | תשואת אג”ח ארה”ב ל-10 שנים מטפסת לשיא מאז 2002, כאשר חששות האינפלציה מאתגרים את ציפיות הריבית של הפד SKN | תשואת אג”ח ארה”ב ל-10 שנים מטפסת לשיא מאז 2002, כאשר חששות האינפלציה מאתגרים את ציפיות הריבית של הפד

    תשואות האג"ח מטפסות לשיאים של יותר משני עשורים תשואות האג"ח הממשלתיות ארוכות הטווח בארצות הברית החלו את השבוע תחת לחץ

    • לפני 4 ימים
    • •
    • 7 דק’ קריאה

    תשואות האג"ח מטפסות לשיאים של יותר משני עשורים תשואות האג"ח הממשלתיות ארוכות הטווח בארצות הברית החלו את השבוע תחת לחץ

    SKN | האם דוח הרווחים האחרון של Nike יחשוף אם תוכנית ההתאוששות שלה מתחילה לצבור תאוצה?
    • עומר בר
    • •
    • 5 דק’ קריאה
    • •
    • לפני 1 שבועות

    SKN | האם דוח הרווחים האחרון של Nike יחשוף אם תוכנית ההתאוששות שלה מתחילה לצבור תאוצה? SKN | האם דוח הרווחים האחרון של Nike יחשוף אם תוכנית ההתאוששות שלה מתחילה לצבור תאוצה?

    נייקי עומדת בפני מבחן נוסף לתוכנית ההתאוששות Nike מתקרבת לפרסום דוח הרווחים האחרון שלה, כאשר המשקיעים מתמקדים פחות ברבעון בודד

    • לפני 1 שבועות
    • •
    • 5 דק’ קריאה

    נייקי עומדת בפני מבחן נוסף לתוכנית ההתאוששות Nike מתקרבת לפרסום דוח הרווחים האחרון שלה, כאשר המשקיעים מתמקדים פחות ברבעון בודד