הפד משאיר את הריבית ללא שינוי
שמירה על יציבות ריבית לנוכח אי ודאות כלכלית מוגברת
הפדרל ריזרב (הפד) הודיע ביום רביעי האחרון על החלטתו לשמור על שיעורי הריבית בארצות הברית ללא שינוי, ברמה של 4.25% עד 4.5%. החלטה זו, שהתקבלה בתום ישיבה בת יומיים של ועדת השוק הפתוח (FOMC), משקפת את הזהירות הגוברת של הבנק המרכזי לנוכח אי הוודאות הכלכלית הנובעת בעיקר ממדיניות המכסים הנרחבת של ממשל טראמפ. בהודעת הפד ובדבריו של היו”ר ג’רום פאוול לאחר מכן, הודגש כי הסיכונים הן לעלייה באינפלציה והן לעלייה בשיעורי האבטלה התגברו משמעותית.
ההחלטה הנוכחית היא הפעם השלישית ברציפות שהפד משאיר את הריבית ללא שינוי, לאחר תקופה של שלוש הורדות ריבית מצטברות שהסתיימו בדצמבר 2024. מהלך זה מצביע על שינוי בגישת הפד, אשר בתקופה שקדמה לכך הגיב להאטה כלכלית באמצעות הפחתת עלויות ההלוואה. כעת, נראה כי הפד נאלץ לתמרן בין הצורך לתמוך בצמיחה כלכלית לבין החשש מהתפרצות מחודשת של אינפלציה, אשר עלולה להיות מוגברת על ידי מכסי היבוא החדשים.
השפעת מכסי טראמפ על נתוני המאקרו והתחזית הכלכלית
בהערכתו את מצב הכלכלה, הפד לא הזכיר ישירות את מכסי טראמפ, אך ציין כי “תנודות בפעילות המסחר” השפיעו על הנתונים הכלכליים שעליהם הוא מתבסס לקבלת החלטות. רבים פירשו זאת כהתייחסות ישירה לנתון התמ”ג המאכזב שפורסם לאחרונה, אשר הראה התכווצות של 0.3% ברבעון הראשון של 2025. התכווצות זו יוחסה בחלקה לעלייה חדה ביבוא, שכן יבואנים מיהרו להכניס סחורות לפני כניסת המכסים לתוקף.
יו”ר הפד, ג’רום פאוול, התייחס לכך במסיבת העיתונאים וציין כי הירידה החדה בתוצר ברבעון הראשון מעידה על השפעה ישירה של מדיניות הסחר. הוא הוסיף כי הסנטימנט הצרכני לגבי מצב הכלכלה בארצות הברית ירד אף הוא, וכי הפד יצטרך לעקוב אחר התפתחות נתונים אלה כדי לגבש תמונה ברורה יותר של מצב המשק.
פאוול הזהיר כי “יישום המכסים שהוכרזו יכול להביא לעלייה באינפלציה ובאבטלה”, אך הדגיש כי לא ברור אם השפעות אלה יהיו זמניות או ארוכות טווח. הוא ציין כי הפד פועל במטרה למנוע מעלייה חד פעמית במחירים, כתוצאה מהמכסים, להפוך למצב מתמשך של זינוק במדד המחירים לצרכן.
ניתוח המצב הנוכחי: שוק עבודה יציב מול אינפלציה עיקשת
הודעת הפד מצביעה על תמונה מורכבת של הכלכלה האמריקאית. מצד אחד, שוק העבודה מתואר כ”יציב”, ושיעור האבטלה נותר נמוך יחסית בחודשים האחרונים. נתונים שפורסמו לאחרונה אף הראו עלייה בריאה של 177,000 משרות באפריל 2025. נתונים אלה עומדים בניגוד לחששות מפני האטה כלכלית משמעותית.
מצד שני, הפד מציין כי האינפלציה נותרה “גבוהה במידה מסוימת”, וכי הסיכונים לעלייה נוספת במחירים התגברו. מדד האינפלציה המועדף על הפד (PCE) אמנם הראה התמתנות מסוימת בקצב עליית המחירים, כאשר במרץ 2025 הוא עמד על 2.6%, אך זה עדיין גבוה מהיעד של הפד – 2%. העלאת מכסים על סחורות מיובאות עלולה לסכן את ההתקדמות שהושגה במאבק באינפלציה, שכן היא עלולה לייקר את עלויות הייבוא ולהתגלגל למחירים לצרכן.
ניגודים בין נתונים לביצועים: חוסן שוק העבודה מול סיכוני מאקרו גוברים
הדילמה העומדת בפני הפד מתחדדת לנוכח הניגודים בין נתוני שוק העבודה החיוביים לבין הסיכונים המאקרו-כלכליים הגוברים. שוק העבודה האיתן מעניק לפד מרחב תמרון מסוים, אך החששות מפני השפעת המכסים על האינפלציה והצמיחה הכלכלית מגבילים את יכולתו לפעול באופן חד משמעי להורדת ריבית.
יו”ר הפד, ג’רום פאוול, הבהיר כי הפד אינו ממהר להוריד את הריבית וכי הוא ימתין לראות כיצד יתפתחו הנתונים הכלכליים, במיוחד בכל הנוגע להשפעת המכסים על האינפלציה והתעסוקה. הוא הדגיש כי הפד יפעל על מנת לקדם תעסוקה מרבית ויציבות מחירים לטובת העם האמריקאי, וכי החלטותיו יתבססו על ניתוח מעמיק של הנתונים ולא על לחצים פוליטיים.
תחזיות והשפעות על השווקים
השווקים הגיבו במתינות להחלטת הפד, כאשר המשקיעים מעכלים את המסרים המעורבים העולים מההודעה ומדבריו של פאוול. התחזיות הנוכחיות בשווקים מצביעות על כך שהמשקיעים מאמינים שהפד ישמור על הריבית ברמות הנוכחיות לפחות עד אמצע 2025, כאשר הורדת הריבית הראשונה צפויה להתרחש רק ביולי 2025.
עם זאת, אי הוודאות סביב מדיניות הסחר וההשפעות הכלכליות שלה עלולות להוביל לתנודתיות בשווקים. הערכות של כלכלנים מצביעות על אפשרות של האטה כלכלית ואף מיתון קל בעתיד, אשר עשויים לאלץ את הפד לשנות את מדיניותו ולהתחיל בהורדת ריבית מוקדם מהצפוי.
בסופו של דבר, הדרך שבה יתמודד הפד עם ה”מלחמת משיכה” בין אינפלציה עיקשת לכלכלה מאטה, תחת לחץ פוליטי להורדת ריבית, תקבע את מסלול הריביות ואת מצב הכלכלה האמריקאית בחודשים הקרובים. ההחלטה להשאיר את הריבית ללא שינוי היא שיקוף של הזהירות וההמתנה של הפד לנוכח אתגרים כלכליים מורכבים ומתפתחים.
להשוואה, בדיקה וניתוח בין בתי ההשקעות
השאירו פרטים ומומחה מטעמינו יחזור אליכם בהקדם
* אין במאמר זה, בחלקו או במלואו, כל הבטחה להשגת תשואות מהשקעות ואין האמור בו מהווה ייעוץ מקצועי לבצע השקעות בתחום כזה או אחר.
- שגיא חבסוב
- •
- 4 דק’ קריאה
- •
- לפני 3 שעה
SKN | היפוך מגמה בתיקי ההשקעות: הבריחה ממדד ה-S&P 500 והשלכותיה על השקל
דינמיקת השוק ושינוי טעמי המשקיעים הנתונים במאי 2026 מצביעים על שינוי עומק בפסיכולוגיית המשקיע הישראלי. לאחר תקופה ארוכה של נהירה
- לפני 3 שעה
- •
- 4 דק’ קריאה
דינמיקת השוק ושינוי טעמי המשקיעים הנתונים במאי 2026 מצביעים על שינוי עומק בפסיכולוגיית המשקיע הישראלי. לאחר תקופה ארוכה של נהירה
- אור שושן
- •
- 8 דק’ קריאה
- •
- לפני 4 שעה
SKN | הנחושת מתקרבת לשיא היסטורי כאשר המחירים מתקרבים ל-14,000 דולר על רקע היצע מצומצם וביקושים ממעבר האנרגיה
מחירי הנחושת טיפסו לעבר רמת 14,000 דולר לטון בבורסת המתכות של לונדון (LME), מה שמציב את המתכת התעשייתית סמוך לשיאי
- לפני 4 שעה
- •
- 8 דק’ קריאה
מחירי הנחושת טיפסו לעבר רמת 14,000 דולר לטון בבורסת המתכות של לונדון (LME), מה שמציב את המתכת התעשייתית סמוך לשיאי
- אור שושן
- •
- 7 דק’ קריאה
- •
- לפני 5 שעה
SKN | אפל ממשיכה בראלי כאשר מומנטום הרווחים וציפיות הבינה המלאכותית מחזקים את אמון המשקיעים
אפל (NASDAQ: AAPL) סיימה את יום המסחר ביום שלישי, 12 במאי, בעליות והמשיכה את המומנטום החיובי האחרון שלה, כאשר המשקיעים
- לפני 5 שעה
- •
- 7 דק’ קריאה
אפל (NASDAQ: AAPL) סיימה את יום המסחר ביום שלישי, 12 במאי, בעליות והמשיכה את המומנטום החיובי האחרון שלה, כאשר המשקיעים
- ליאור מור
- •
- 7 דק’ קריאה
- •
- לפני 8 שעה
SKN | דוחות הרבעון הראשון של מיליקום ל-2026 מדגישים את אסטרטגיית הצמיחה בתחום הטלקום ברחבי אמריקה הלטינית
Millicom International Cellular S.A. (NASDAQ: TIGO), הפועלת תחת המותג Tigo, פרסמה את תוצאות הרבעון הראשון של 2026 בזמן שהמשקיעים ממשיכים
- לפני 8 שעה
- •
- 7 דק’ קריאה
Millicom International Cellular S.A. (NASDAQ: TIGO), הפועלת תחת המותג Tigo, פרסמה את תוצאות הרבעון הראשון של 2026 בזמן שהמשקיעים ממשיכים