hero

מדדי תל בונד הם המדדים של בורסת תל אביב לאג”ח קונצרניות. משפחת המדדים מכילה כ – 20 מדדי אג”ח שונים, ביניהם המרכזיים מדד תל בונד 60, תל בונד 20 ותל בונד 40, מדד תל בונד גלובל, מדד תל בונד שקלי ודולר, ועוד. בהודעה מסקרנת מהימים האחרונים, פורסם כי החל משנת 2025 לא יכילו עוד מדדי התל בונד אג”ח זרות בדירוג הגבוה ביותר (AAA) או השני הגבוה ביותר (AA). המשמעות הלכה למעשה היא שהחל מנובמבר אשתקד (2021), אג”ח חדשות שנרשמות בבורסה בתל אביב ולא עומדות בקריטריונים – לא ייכנסו למדדי התל בונד בכל עדכון שלו, זאת פרט לשלושה מדדים עליהם לא תחול ההחלטה. מה ההשלכות על איזון המדד? מה זה אומר על מדדי האג”ח החזקים בבורסה של תל אביב מבחינת המשקיעים? ועל כמה אג”ח או כספי משקיעים מדובר?

דירוג אג”ח קובע באופן ממוסד את רמת הסיכון בהשקעה בהן

אג”ח הוא כלי השקעה שנחשב סולידי יותר ממניות. ביחד עם זאת, חשוב לזכור כי מדובר בהלוואה לארגון, עם ריבית ותאריך תפוגה נקובים. המקרה של אוורגראנד, ענקית הנדל”ן בסין אולי יכול היה להעיר בכל משקיע בשוק ההון את המחשב, שגם הגדולים בארגונים עלולים להפוך חדלי פירעון ולהותיר את המשקיעים באג”ח בהפסדים כבדים. בדיוק לשם כך מתקיימת מערכת של דירוגי אג”ח הקובעת את יכולת ההחזר של הארגון, דירוג אג”ח כזה קיים לכל איגרת חוב שנסחרת בבורסה, והוא מעניק ציון לכל אג”ח מ – AAA, הציון הגבוה ביותר המסמן יכולת פירעון מעולה, ועד C – המנפיק עומד בפני מצב של חדלות פירעון.

ארגונים מדרגים של אג”ח פועלים גם בשווקים בין לאומיים גדולים, מדרג משמעותי שאפשר לציין הוא חברת ההשקעות סטנדרד אנד פורס האחראית גם על מדדי ה – S&P, בארץ פועלות שתי חברות לדירוג אג”ח, הן חברת “מעלות” שהיא חברת בת של סטנדרד אנד פורס, וחברת “מידרוג” מבית סוכנות דירוג האשראי העולמית מודי’ס.

שינוי הדירוג של אג”ח זרות כבר החל בסוף השנה שעברה

בנובמבר 2021 קבעה הרשות לניירות ערך כי כל אג”ח של חברה בדירוג נמוך מ – AAA בסולם הדירוגים המקומיים בלבד, ואשר לחברה המנפיקה אותו אין זיקה למדינת ישראל, תיחשב אג”ח בסיכון גבוה. אג”ח של ארגונים ישראלים, אגב, נחשבות אג”ח בסיכון גבוה רק מדירוג CC, שש דרגות מתחת לדירוג המינימאלי לאג”ח זרות, דירוג ספקולטיבי שמשמעותו סבירות גבוהה לאי עמידה בתשלומים לנושים ולמחזיקי האג”ח.

כאמור, כללים אלה חלים על הדירוג המקומי בלבד. החברות הישראליות האחראיות על דירוג האג”ח אמנם מקבלות החלטות בנפרד מאלה המתקבלות עבור אותם ארגונים בשוק הבין לאומי, וביחד עם זאת, ברור שקשה מאוד להניח כי בדירוג הבין לאומי תקבל חברה דירוג ספקולטיבי ואילו על פי הדירוגים שתקבל בישראל, היא תיחשב אג”ח בסיכון מינימאלי.

מעל 10 מיליארד שקל כבר נסחרים באג”ח שלא עומדות בתקנות החדשות

כאמור, כל מדדי התל בונד מיועדים לפלוט החוצה מתוכן אג”ח של חברות ללא זיקה לישראל שאינן עומדות בקריטריונים החדשים לדירוג. זאת, פרט לשלושה מדדי תל בונד שנקבע מראש כי ההחלטה החדשה לא תחול עליהם: מדד תל בונד גלובל, המכיל 100% אג”ח של חברות זרות; מדד תל בונד תשואות שקלי, המכיל כ – 15% אג”ח של חברות זרות, ומדד תל בונד תשואות המכיל כ – 1% בלבד של אג”ח זרות. כיום נסחרות בארץ כ – 20 סדרות שונות של איגרות חוב הצפויות לצאת ממדדי התל בונד לאחר קבלת ההחלטה, בשווי כולל של יותר מ – 10 מיליארדי שקלים. לפיכך הוחלט כי הוצאת האג”ח הזרות ממדדי התל בונד תתרחש רק בשנת 2025.

*אין במאמר זה, בחלקו או במלואו, כל הבטחה להשגת תשואות מהשקעות ואין האמור בו מהווה ייעוץ מקצועי לבצע השקעות בתחום כזה או אחר.


להשוואה, בדיקה וניתוח בין בתי ההשקעות

השאירו פרטים ומומחה מטעמינו יחזור אליכם בהקדם

    * אין במאמר זה, בחלקו או במלואו, כל הבטחה להשגת תשואות מהשקעות ואין האמור בו מהווה ייעוץ מקצועי לבצע השקעות בתחום כזה או אחר.

    SKN | האם הראלי ההיסטורי של אינטל מסמן קאמבק אמיתי בתחום ה-AI או רק הייפ מונע מומנטום?
    • עומר בר
    • 7 דק’ קריאה
    • לפני 1 שעה

    SKN | האם הראלי ההיסטורי של אינטל מסמן קאמבק אמיתי בתחום ה-AI או רק הייפ מונע מומנטום? SKN | האם הראלי ההיסטורי של אינטל מסמן קאמבק אמיתי בתחום ה-AI או רק הייפ מונע מומנטום?

    מניית אינטל נמצאת במסלול לרצף עליות היסטורי של תשעה ימים, עם עלייה של כ-56% בתקופה זו—מהלך שמסמן אחד הראלים הקצרים

    • לפני 1 שעה
    • 7 דק’ קריאה

    מניית אינטל נמצאת במסלול לרצף עליות היסטורי של תשעה ימים, עם עלייה של כ-56% בתקופה זו—מהלך שמסמן אחד הראלים הקצרים

    SKN | האם הנפט נכנס למחזור חדש של שוק היצע כאשר המצור האמריקאי על איראן מחריף את הסיכונים?
    • שגיא חבסוב
    • 6 דק’ קריאה
    • לפני 3 שעה

    SKN | האם הנפט נכנס למחזור חדש של שוק היצע כאשר המצור האמריקאי על איראן מחריף את הסיכונים? SKN | האם הנפט נכנס למחזור חדש של שוק היצע כאשר המצור האמריקאי על איראן מחריף את הסיכונים?

    מחירי הנפט עלו בחדות לאחר שארצות הברית יזמה מצור ימי המכוון לכלי שיט הנעים אל נמלי איראן וממנה, מה שמסמן

    • לפני 3 שעה
    • 6 דק’ קריאה

    מחירי הנפט עלו בחדות לאחר שארצות הברית יזמה מצור ימי המכוון לכלי שיט הנעים אל נמלי איראן וממנה, מה שמסמן

    SKN | למה יותר משקיעים בוחרים לפזר את ההון דרך בנקים בארה״ב דווקא עכשיו?
    • ליאור מור
    • 5 דק’ קריאה
    • לפני 14 שעה

    SKN | למה יותר משקיעים בוחרים לפזר את ההון דרך בנקים בארה״ב דווקא עכשיו? SKN | למה יותר משקיעים בוחרים לפזר את ההון דרך בנקים בארה״ב דווקא עכשיו?

    התקופה האחרונה חידדה אצל לא מעט משקיעים את הצורך בשליטה רחבה יותר על ההון שלהם. לא מתוך חשש, אלא מתוך

    • לפני 14 שעה
    • 5 דק’ קריאה

    התקופה האחרונה חידדה אצל לא מעט משקיעים את הצורך בשליטה רחבה יותר על ההון שלהם. לא מתוך חשש, אלא מתוך

    SKN | מה גורם למשפחות הון לבחור דווקא בשוויץ לניהול העושר שלהן?
    • אור שושן
    • 4 דק’ קריאה
    • לפני 14 שעה

    SKN | מה גורם למשפחות הון לבחור דווקא בשוויץ לניהול העושר שלהן? SKN | מה גורם למשפחות הון לבחור דווקא בשוויץ לניהול העושר שלהן?

    כשמסתכלים על משפחות שמנהלות הון לאורך שנים, יש דבר אחד שחוזר על עצמו: בחירה במערכות יציבות שלא תלויות בטרנדים רגעיים.

    • לפני 14 שעה
    • 4 דק’ קריאה

    כשמסתכלים על משפחות שמנהלות הון לאורך שנים, יש דבר אחד שחוזר על עצמו: בחירה במערכות יציבות שלא תלויות בטרנדים רגעיים.