אם תיק ההשקעות שלכם מכיל לא רק מוצרים שאתם מאמינים ברווחיות שלהם אלא גם מוצרים שאתם רוצים להיות חלק מהם מסיבות מוסריות, אם אתם מאמינים ששוק ההון אחראי לתרומה, ניווט וכיוון של המשק והמוצרים הפופולאריים בו – כדאי שתכירו מושג חדש שבשנה האחרונה הופך פופולארי בעולם וגם בארץ – תחום ההשקעות האחראיות, או באנגלית ESG.

איך מבצעים השקעה אחראית והאם כדאי שיהיו לכם גם מאלה בתיק ההשקעות שלכם? כל הפרטים – לפניכם.

האם אתם משקיעים אחראיים?

הביטוי “השקעות אחראיות” הוא תרגום מדוייק חלקית לביטוי המקביל באנגלית: ESG, ראשי תיבות לשלושה סקטורים של השקעות: Environmental, Social, and Governance.

השקעות שמוגדרות כאלה הן מוצרים בשוק ההון שיש להם היבטים אקולוגיים, היבטים של אחריות חברתית והשקעה בעתיד – ולא רק היבטים של תשואה ומיקסום הרווח.

שלושת הסקטורים הכלולים בהגדרה הם:

  1. השקעות סביבתיות: למשל השקעה בחברות שעוסקות בהפחתת פליטת פחמן, בייצור אנרגיה ממקורות שאינם מתכלים, בהקטנת הפגיעה בסביבה, בהתייעלות אנרגטית וכדומה
  2. השקעות חברתיות: השקעה בחברות שעוסקות בקידום רווחה חברתית, כמו למשל קידום הזכויות של עובדים בחברות, קידום בריאות ובטיחות, הגנה על זכויות האדם והחברה, וכדומה.
  3. השקעות ממשלתיות / תאגידיות: השקעות שמקדמות איכות ושוויון חברתי בתוך תאגידים וממשל, כמו למשל ארגונים שעומדים בתקנים מחמירים בתחומים של איכות ההנהלה, שקיפות, שמירה על זכויות בעלי המניות, וכדומה.

תחילת הטרנד – בעקרונות ה – PRI שהוגדרו באו”ם

מובן מאליו כי השקעות בסגנון ESG הן השקעות שתורמות להתפתחות אנושית, לשוויון, להזדמנויות ולעתיד ירוק ואיכותי יותר על כדור הארץ.

מעבר לנושאים אלה – כנראה שבהשקעות הנחשבות בעלות אחריות חיובית יש מקדם סיכון נמוך יותר, מכיוון שהן נדרשות לעמוד בסטנדרטים גבוהים של יעילות ופעילות כלכלית אחראית.

אפשר למצוא עקבות ראשונים לטרנד ההשקעה החברתית בשנת 2005, כאשר מזכ”ל האו”ם דאז קופי ענאן יזם את “עקרונות ההשקעה האחראית”, או בקיצור ה – PRI, ביחד עם עוד עשרים ממנהלי הארגונים הגדולים בעולם.

המטרה בפרסום עקרונות אלה היתה להוסיף נדבך של ערך חברתי להשקעות בתחום הפיננסי, והיוזמה שלא קיבלה מימון ממשלתי, כיום זוכה לתמיכה בקרב מספר רב של מנהלי קרנות בארה”ב – מעל 50 קרנות משקיעות כ – 64 מיליארדי דולרים בחברות שעומדות בתקן ה – PRI בלבד.

בישראל – השקעה מוסדית בתחום ה – ESG עדיין בחיתוליה

נדגיש שוב, כאמור, כי חברות שנחשבות להשקעות ESG הן חברות המציגות רף סיכונים נמוך יותר למשקיע, עם סיכויים גבוהים יותר לתשואות ונמוכים יותר להפסדים.

בעולם מספר מדדי ESG  שנחשבים אמינים, ביניהם מדד ה – ESG של MSCI וסקטור חברות ה – ESG בתוך מדד ה – S&P 500. האחרון, השיג תשואה של מעל 30% ב – 12 החודשים האחרונים.

בשנה האחרונה אנחנו רואים מספר חברות מוסדיות שמדווחות על הקצאת משאבים להשקעות במוצרי שוק ההון בתחומים שנחשבים השקעה אחראית.

אשתקד, למשל, הודיעה חברת הביטוח מגדל כי תקצה 3 מיליארדי שקלים להשקעות בתחום ה – ESG, לא רק על מנת לייצר תשואה אלא גם על מנת לתמוך בהשקעות בעלות ערכים של קיימות ואחריות חברתית.

בעולם כולו מדובר בטרנד אדיר של השקעות, עם מספר הולך ועולה של משקיעים פרטיים ומוסדיים שהופכים את הרעיון של השקעה חברתית לערך דרכו נבחרות ההשקעות בתיק ההשקעות המנוהל.

במהלך שנת 2020 חתמו מעל 2,300 מנהלי השקעות מסביב לעולם על מסמך עקרונות ה – PRI להשקעות ESG שנכתב באו”ם, והסכומים שהושקעו בחברות ESG הכפילו את עצמן פי שלושה.

עד שנת 2030, חוזים אנליסטים, שוק ההשקעות האחראיות סביבתית והשקעות ה – ESG צפוי לנהל מעל 20 טריליוני דולרים.

*אין במאמר זה, בחלקו או במלואו, כל הבטחה להשגת תשואות מהשקעות ואין האמור בו מהווה ייעוץ מקצועי לבצע השקעות בתחום כזה או אחר.


להשוואה, בדיקה וניתוח בין בתי ההשקעות

השאירו פרטים ומומחה מטעמינו יחזור אליכם בהקדם

    * אין במאמר זה, בחלקו או במלואו, כל הבטחה להשגת תשואות מהשקעות ואין האמור בו מהווה ייעוץ מקצועי לבצע השקעות בתחום כזה או אחר.

    SKN | חוזי מניות בארה”ב מעורבים לאחר שסימני השווקים בוול סטריט רשמו עליות היסטוריות
    • שגיא חבסוב
    • 5 דק’ קריאה
    • לפני 6 שעה

    SKN | חוזי מניות בארה”ב מעורבים לאחר שסימני השווקים בוול סטריט רשמו עליות היסטוריות SKN | חוזי מניות בארה”ב מעורבים לאחר שסימני השווקים בוול סטריט רשמו עליות היסטוריות

    חוזי המניות בארצות הברית נפתחו במסחר מעורב, לאחר סשן בוול סטריט שסימן רמות שיא היסטוריות במדדים המרכזיים. הטון הזהיר במסחר

    • לפני 6 שעה
    • 5 דק’ קריאה

    חוזי המניות בארצות הברית נפתחו במסחר מעורב, לאחר סשן בוול סטריט שסימן רמות שיא היסטוריות במדדים המרכזיים. הטון הזהיר במסחר

    SKN | רדיט מערערת על איסור המדיה החברתית לאנשים מתחת לגיל 16 באוסטרליה בהגשת תביעה לבית המשפט העליון
    • ליאור מור
    • 5 דק’ קריאה
    • לפני 7 שעה

    SKN | רדיט מערערת על איסור המדיה החברתית לאנשים מתחת לגיל 16 באוסטרליה בהגשת תביעה לבית המשפט העליון SKN | רדיט מערערת על איסור המדיה החברתית לאנשים מתחת לגיל 16 באוסטרליה בהגשת תביעה לבית המשפט העליון

    המערערות המשפטיות של רדיט נגד איסור המדיה החברתית לאנשים מתחת לגיל 16 באוסטרליה מהוות מבחן משמעותי לאכיפת רגולציות דיגיטליות המיועדות

    • לפני 7 שעה
    • 5 דק’ קריאה

    המערערות המשפטיות של רדיט נגד איסור המדיה החברתית לאנשים מתחת לגיל 16 באוסטרליה מהוות מבחן משמעותי לאכיפת רגולציות דיגיטליות המיועדות

    SKN | האם ההימור של דיסני על OpenAI בהיקף מיליארד דולר יכול להגדיר מחדש את עתיד ה־IP הבידורי?
    • שגיא חבסוב
    • 6 דק’ קריאה
    • לפני 18 שעה

    SKN | האם ההימור של דיסני על OpenAI בהיקף מיליארד דולר יכול להגדיר מחדש את עתיד ה־IP הבידורי? SKN | האם ההימור של דיסני על OpenAI בהיקף מיליארד דולר יכול להגדיר מחדש את עתיד ה־IP הבידורי?

    דיסני עשתה אחד הצעדים הנועזים ביותר שלה לעבר עידן הבינה המלאכותית, כשהציגה השקעה של מיליארד דולר ב־OpenAI, אשר תשולב ביותר

    • לפני 18 שעה
    • 6 דק’ קריאה

    דיסני עשתה אחד הצעדים הנועזים ביותר שלה לעבר עידן הבינה המלאכותית, כשהציגה השקעה של מיליארד דולר ב־OpenAI, אשר תשולב ביותר

    SKN | האם המנכ״ל החדש של קוקה־קולה יכול להצית צמיחה מחדש כאשר הביקוש הצרכני נחלש?
    • ליאור מור
    • 6 דק’ קריאה
    • לפני 2 ימים

    SKN | האם המנכ״ל החדש של קוקה־קולה יכול להצית צמיחה מחדש כאשר הביקוש הצרכני נחלש? SKN | האם המנכ״ל החדש של קוקה־קולה יכול להצית צמיחה מחדש כאשר הביקוש הצרכני נחלש?

    קוקה־קולה מתכוננת למהלך הנהגתי משמעותי, כאשר מנהל התפעול הראשי, אנריקה בראון, צפוי להחליף את ג׳יימס קווינסי כמנכ״ל ב־31 במרץ 2026.

    • לפני 2 ימים
    • 6 דק’ קריאה

    קוקה־קולה מתכוננת למהלך הנהגתי משמעותי, כאשר מנהל התפעול הראשי, אנריקה בראון, צפוי להחליף את ג׳יימס קווינסי כמנכ״ל ב־31 במרץ 2026.