hero

במרץ של שנת 2000 עמד מדד הנאסד”ק האמריקאי על שווי שיא של 4,963 נקודות, ובפברואר 2007 היה שווי המדד הפופולארי כ – 2,680 נקודות. ואז הגיע משבר הסאב פריים שסחף את הבורסה האמריקאית והיכה הדים בכל העולם. בסוף פברואר 2009 הגיע מדד הנאסד”ק לשפל של 1,470 נקודות, שפל שלא נראה כמותו מאז תחילת שנות האלפיים. עם תום משבר הסאב פריים, ידעו משקיעים כי הגיע הזמן לחזור לשוק ההון – והם צדקו. ממרץ 2009 ועד מרץ 2010, בשנה שחלפה עם הירידה הגדולה של משבר הסאב פריים, עלה מדד הנאסד”ק בכ – 63%. ממרץ 2009 ועד מרץ 2020, עלה המדד בכמעט 500%. אבל כעת נראה שהמדד, כמו מדדים בולטים אחרים, מאבד גובה, ומאז תחילת שנת 2022 איבד המדד כ – 12.3% משוויו.

משקיעים יודעים שבמקום של ירידות שערים, ניתן למצוא הזדמנויות קניה, אולם על מנת לזהות את הרגע הנכון לרכוש מניות שמחירן ירד – חשוב לזהות את הזמן שבו מחירי המניות יפסיקו לרדת, ויתחילו לעלות. היום אנחנו מוצאים בשוק ההון בישראל, בארה”ב, באירופה ובשאר העולם, שפע של מניות שנסחרות במחירים נמוכים משמעותית ביחס למחיריהן בסוף שנת 2021. מתי יהיה הזמן הנכון לרכוש מניות אלה, רגע לפני שהמחירים ישובו לעלות?

ירידות השערים של 2022 ולאן אנחנו הולכים מפה

שוק ההון היה שוק שורי, כלומר, שוק של עליות שערים רציפות, מאז שנת 2018. בעשור האחרון, בכל פעם שמחיר מניה יציבה ירד – היה מדובר בהזדמנות רכישה. שנת 2021 הייתה שנה פנומנאלית למשקיעים. אם נבדוק את התשואות בממוצע לאורך השנה, נוכל לקבל מושג על כיווני שוק ההון מביצועי המדדים הגדולים: מדד הנאסד”ק הציג תשואה של 22%, מדד ה – S&P 500 השיג תשואה של כמעט 27%, הדאקס הגרמני המהווה אינדקס מפתח לכלכלת אירופה עלה בכמעט 16%, וגם אצלנו, מדד תל אביב 125 – עלה בכ – 31%. מי שהשקיע בשוק ההון בתחילת שנת 2021 ובנה תמהיל השקעות סביר – הרוויח תשואות דו ספרתיות לאורך שנת 2021, כך גם קופות הגמל, קרנות הפנסיה ומוצרי ההשקעה.

מאז תחילת 2022 אנחנו רואים מגמה הפוכה בשוק ההון: אם נחזור לאותם מדדים שבדקנו את ביצועיהם לאורך שנת 2021, אנחנו רואים ירידות שערים גורפות בחודשים האחרונים: הנאסד”ק כבר איבד כ – 12.3%, מדד S&P 500 איבד כ – 7%, הדאקס איבד מעל 10%, ורק מדד תל אביב 125 נמצא כרגע ברווח של 0.34% מאז תחילת השנה, כמובן שמדובר ברווח בשיעורים שוליים והפכפכים.

אם נתבונן במניות בולטות ויציבות בשוק לאורך השנים האחרונות, נראה גם שם מגמה של ירידות שערים: מניית Apple, החברה המוכלת במדד ה – S&P בהיקף הגבוה ביותר, איבדה מאז תחילת השנה כמעט 10%. מיקרוסופט איבדה השנה 10.3%, טסלה איבדה השנה יותר מ – 24%, חברת התעופה בואינג איבדה מאז תחילת 2022 כ – 7.3%, והרשימה הולכת ומתארכת. האם מדובר בהזדמנויות רכישה?

מאז ומעולם, ההשקעה הרווחית בשוק ההון היא השקעה לטווח ארוך

מי שהם לא סוחרי יום, שסוחרים במניות דואליות ומשקיעים שעות רבות בביצוע עסקאות רכישה ומכירה כמעט סימולטניות, בדרך כלל רוכשים מוצרי השקעה לתיק ההשקעות שלהם, על מנת להחזיק אותם למשך תקופה. האימפולסיביות בשוק ההון, שקל לאמוד אותה על פי מדד הפחד בשווקי ההון, מלמדת שמשקיעים רוכשים ומוכרים מוצרי השקעה במהירות, מה שמייצר שוק תנודתי ועצבני. ככל הנראה, אותה האימפולסיביות בשוק ההון אינה משרתת את רווחי התיק לטווח ארוך. ירידות השערים של שוק ההון נובעות כעת ממשברים שעדיין משפיעים על מדינות העולם, כמו האינפלציה ועליות המחירים הדרמטיות, משבר האנרגיה, הכשלים בשרשראות האספקה והתובלה, המלחמה בין רוסיה ואוקראינה, ואחרים. בעוד המשברים כבר כאן, אנחנו רואים סימנים של עליות שערים שבשוק תנודתי אולי עוד יתחלפו בתקופות של ירידות שערים וחוזר חלילה. ההיסטוריה מלמדת אותנו שגם בתקופות כאלה, משקיעים לטווח ארוך גוזרים תשואות גם כשבטווח הקצר הם נמצאים בהפסד. זה הזמן להשקיע במניות יציבות, להגדיל את שיעור המוצרים הדפנסיביים והיציבים בתיק ההשקעות, ולסמוך על תבונת השוק והאיזון הטבעי, שיחזירו אותנו לעליות שערים בטווח הארוך.

*אין במאמר זה, בחלקו או במלואו, כל הבטחה להשגת תשואות מהשקעות ואין האמור בו מהווה ייעוץ מקצועי לבצע השקעות בתחום כזה או אחר.


להשוואה, בדיקה וניתוח בין בתי ההשקעות

השאירו פרטים ומומחה מטעמינו יחזור אליכם בהקדם

    * אין במאמר זה, בחלקו או במלואו, כל הבטחה להשגת תשואות מהשקעות ואין האמור בו מהווה ייעוץ מקצועי לבצע השקעות בתחום כזה או אחר.

    SKN | תוצאות Whirlpool מדגישות פערים בין מגזר מוצרי החשמל לצריכה לבין חברות מערכות חשמל ותעשייה
    • עומר בר
    • 6 דק’ קריאה
    • לפני 52 mins

    SKN | תוצאות Whirlpool מדגישות פערים בין מגזר מוצרי החשמל לצריכה לבין חברות מערכות חשמל ותעשייה SKN | תוצאות Whirlpool מדגישות פערים בין מגזר מוצרי החשמל לצריכה לבין חברות מערכות חשמל ותעשייה

    עונת הדוחות האחרונה במניות התעשייה והצריכה המחזורית מצביעה על התרחבות הפער בין חברות החשופות למחזורי צריכה ביתיים לבין חברות הנהנות

    • לפני 52 mins
    • 6 דק’ קריאה

    עונת הדוחות האחרונה במניות התעשייה והצריכה המחזורית מצביעה על התרחבות הפער בין חברות החשופות למחזורי צריכה ביתיים לבין חברות הנהנות

    SKN | השווקים שומרים על המומנטום ב-19 ביוני 2026, אך העלייה בתנודתיות מאותתת על זהירות גוברת
    • אור שושן
    • 7 דק’ קריאה
    • לפני 52 mins

    SKN | השווקים שומרים על המומנטום ב-19 ביוני 2026, אך העלייה בתנודתיות מאותתת על זהירות גוברת SKN | השווקים שומרים על המומנטום ב-19 ביוני 2026, אך העלייה בתנודתיות מאותתת על זהירות גוברת

    שוקי המניות בארצות הברית סיימו את יום המסחר ביום שישי, 19 ביוני 2026, כאשר המשקיעים המשיכו לתמוך במגמת העליות שנרשמה

    • לפני 52 mins
    • 7 דק’ קריאה

    שוקי המניות בארצות הברית סיימו את יום המסחר ביום שישי, 19 ביוני 2026, כאשר המשקיעים המשיכו לתמוך במגמת העליות שנרשמה

    SKN | האם ההתרחבות של NVIDIA לתחומי XR ובינה מלאכותית פיזית יכולה להפוך למנוע הצמיחה הבא מעבר למרכזי הנתונים?
    • שגיא חבסוב
    • 8 דק’ קריאה
    • לפני 7 שעה

    SKN | האם ההתרחבות של NVIDIA לתחומי XR ובינה מלאכותית פיזית יכולה להפוך למנוע הצמיחה הבא מעבר למרכזי הנתונים? SKN | האם ההתרחבות של NVIDIA לתחומי XR ובינה מלאכותית פיזית יכולה להפוך למנוע הצמיחה הבא מעבר למרכזי הנתונים?

    NVIDIA ממשיכה לחזק את מעמדה במרכז מהפכת הבינה המלאכותית העולמית, אך היוזמה האחרונה שלה מעידה כי שאיפותיה חורגות הרבה מעבר

    • לפני 7 שעה
    • 8 דק’ קריאה

    NVIDIA ממשיכה לחזק את מעמדה במרכז מהפכת הבינה המלאכותית העולמית, אך היוזמה האחרונה שלה מעידה כי שאיפותיה חורגות הרבה מעבר

    SKN | שוקי המניות בארה”ב עולים בהובלת מניות הטכנולוגיה בעוד התנודתיות נחלשת
    • אור שושן
    • 7 דק’ קריאה
    • לפני 1 ימים

    SKN | שוקי המניות בארה”ב עולים בהובלת מניות הטכנולוגיה בעוד התנודתיות נחלשת SKN | שוקי המניות בארה”ב עולים בהובלת מניות הטכנולוגיה בעוד התנודתיות נחלשת

    שוקי המניות בארה"ב נסחרו בעליות ב-18 ביוני, כאשר המשקיעים המשיכו להעדיף נכסי סיכון למרות שאלות מתמשכות סביב הריבית, הצמיחה הכלכלית

    • לפני 1 ימים
    • 7 דק’ קריאה

    שוקי המניות בארה"ב נסחרו בעליות ב-18 ביוני, כאשר המשקיעים המשיכו להעדיף נכסי סיכון למרות שאלות מתמשכות סביב הריבית, הצמיחה הכלכלית