בארה”ב כבר בוצעה העלאת ריבית ראשונה, ובישראל נגיד בנק ישראל כבר הודיע על העלאה צפויה של הריבית לאור הנתונים האינפלציוניים מהעולם, כמו גם של המשק הישראלי ובפרט של שוק הנדל”ן. התחזיות מדברות על העלאת ריבית בסביבות חודש אפריל, ואולי אף עוד העלאת ריבית אחת עד סוף השנה. אז אמנם, נתוני האינפלציה בישראל רחוקים מלצייר תמונה של שוק שיצא לחלוטין משליטה, דוגמת השוק האמריקאי, והריבית בארץ היא אפסית במשך שנים רבות מה שפוגע במחיר הכסף ובאטרקטיביות של מוצרי חיסכון סולידיים – אבל חשוב לזכור כי שוק המשכנתאות שבר בחודשים האחרונים שיא אחרי שיא מבחינת היקפי הנטילה של הלוואות משכנתא, וכי רק בתחילת השנה שעברה (2021) שינה בנק ישראל את הוראות המסלולים לנוטלי משכנתא ואפשר שיעור גבוה יותר של משכנתא בתנאי ריבית פריים, ריבית שמשתנה על פי ריבית המשק. המשמעות היא העלאת גובה התשלומים החודשיים בחלק של המשכנתא שהוא צמוד לריבית במשק – ובמסלול ריבית הפריים, זה יקרה באופן מיידי. כמה אנחנו צפויים לשלם על המשכנתא שלנו לאחר העלאת הריבית?
המשמעות של העלאת הריבית – אלפי שקלים בשנה לכל העלאה של אחוז אחד
הלוואת משכנתא ניטלת בדרך כלל בשלושה מסלולים שונים: מסלול של ריבית קבועה, שאינו משתנה לאורך השנים אולם הוא מוצע בשיעורי הריבית הגבוהים ביותר מבין כלל מסלולי ההלוואה; מסלול משכנתא בריבית משתנה שמשתנה רק כל תום תקופה (בדרך כלל 5 או 10 שנים) וצמוד לריבית עוגן משתנה; ומסלול ריבית פריים – שצמוד לריבית הפריים הנגזרת מריבית בנק ישראל ועוד 1.5%.
הרכיב של ריבית הפריים בהלוואת המשכנתא מוצע ללווים בריביות הנמוכות ביותר אולם הוא גם זה המציע יציבות נמוכה בגובה ההחזרים, כאשר עם כל העלאת ריבית – החזרי המשכנתא משתנים מיידית.
כלל האצבע לחישוב השינוי בגובה התשלומים לאחר העלאת הריבית הוא זה: 250 ₪ נוספים בחודש לכל העלאה של 1% בגובה הריבית במשק ולכל מיליון שקלים של הלוואה.
גובהה של הלוואת משכנתא ממוצעת בישראל בתחילת שנת 2022 עומד על קצת פחות ממיליון שקלים, והשיעור המרבי המותר לרכיב המשכנתא בריבית פריים הוא עד שני שלישים (66%) מסך ההלוואה. בתנאים אלה, בהנחה שהריבית במשק תעלה מ – 0.1% ל – 0.25% ולצרכי החישוב נניח עלייה של 0.25% (שהיא גבוהה מהעלייה הצפויה בפועל) כאשר ההלוואה במסלול ריבית הפריים עומדת על כ – 700,000 ₪, התוספת לעלות בחישוב שנתי לגובה ממוצע של הלוואת משכנתא יהיה כ – 500 ₪ בשנה.
אם המצב האינפלציוני ימשיך לתת את אותותיו על המשק הישראלי, ייתכן שהריבית במשק תמשיך לעלות, כך שבעלייה של אחוז שלם, כאמור, התוספת לתשלומי המשכנתא השנתיים עבור הלוואה של מיליון ₪ כש – 66% ממנה צמודים לריבית הפריים צפויה לעמוד על כ – 2,000 ₪.
שוק המשכנתאות שובר שיאים
בפברואר השנה (2022) ניטלו הלוואות משכנתא בסכום כולל של כ – 11.2 מיליארדי שקלים, וזה גידול של מעל 12% ביחס להיקפי הלוואות המשכנתא שניטלו רק חודש אחד קודם לכן, וגידול של כ -53% ביחס להיקפי הלוואות המשכנתא שניטלו בפברואר אשתקד. במהלך שנת 2021 עלו מחירי הנדל”ן בישראל בממוצע בכ – 13%, כאשר שוק דירות היוקרה שנמכרות במחיר של 5,000,000 ₪ ויותר גילם עלייה בביקושים של יותר מ – 100%. נוטלי המשכנתאות צפויים לשלם יותר עבור ההחזר החודשי שלהם – ברכיב המשכנתא הצמודה לריבית הפריים, ברכיבי המשכנתא הצמודים למדד ולאורך זמן גם ברכיב הריבית המשתנה של המשכנתא. העלייה בהחזרים עלולה להוביל ליותר לווים שלא מצליחים לעמוד בתשלומי ההלוואה, תסריט שמזכיר את תחילתו של משבר הסאב פריים שהפך למשבר כלכלי עולמי בסוף העשור הקודם של המאה.
*אין במאמר זה, בחלקו או במלואו, כל הבטחה להשגת תשואות מהשקעות ואין האמור בו מהווה ייעוץ מקצועי לבצע השקעות בתחום כזה או אחר.
להשוואה, בדיקה וניתוח בין בתי ההשקעות
השאירו פרטים ומומחה מטעמינו יחזור אליכם בהקדם
* אין במאמר זה, בחלקו או במלואו, כל הבטחה להשגת תשואות מהשקעות ואין האמור בו מהווה ייעוץ מקצועי לבצע השקעות בתחום כזה או אחר.
- ליאור מור
- •
- 7 דק’ קריאה
- •
- לפני 23 שעה
SKN | מחירי הצרכן בסין עולים בעדינות בעקבות ביקוש עונתי – אך לחצי הדפלציה נמשכים
הוצאות חג הגבירות את מדד המחירים לצרכן ב־0.2%, אך כלכלנים מזהירים: העלייה זמנית, הצמיחה מאטה והסיכון לדפלציה נותר ממשי מחירי
- לפני 23 שעה
- •
- 7 דק’ קריאה
הוצאות חג הגבירות את מדד המחירים לצרכן ב־0.2%, אך כלכלנים מזהירים: העלייה זמנית, הצמיחה מאטה והסיכון לדפלציה נותר ממשי מחירי
- ליאור מור
- •
- 8 דק’ קריאה
- •
- לפני 1 ימים
SKN | בסנט רומז כי “דיבידנד ה־2,000 דולר” של טראמפ עשוי להתממש דרך הפחתות מס — ולא כתשלום ישיר
שר האוצר האמריקאי מציין כי הכנסות המכסים עשויות להיות מנותבות להקלות מס נוספות, בעוד בית המשפט העליון בוחן את חוקיות
- לפני 1 ימים
- •
- 8 דק’ קריאה
שר האוצר האמריקאי מציין כי הכנסות המכסים עשויות להיות מנותבות להקלות מס נוספות, בעוד בית המשפט העליון בוחן את חוקיות
- שגיא חבסוב
- •
- 6 דק’ קריאה
- •
- לפני 3 ימים
SKN | GoDaddy תשלם פיצוי של 170 מיליון דולר בתיק פטנטים על טכנולוגיית בניית אתרים
חבר מושבעים בדלאוור פסק לטובת Express Mobile — עימות נוסף בתחום הקניין הרוחני של תעשיית עיצוב האתרים GoDaddy (NYSE: GDDY),
- לפני 3 ימים
- •
- 6 דק’ קריאה
חבר מושבעים בדלאוור פסק לטובת Express Mobile — עימות נוסף בתחום הקניין הרוחני של תעשיית עיצוב האתרים GoDaddy (NYSE: GDDY),
- אור שושן
- •
- 6 דק’ קריאה
- •
- לפני 3 ימים
SKN | מדוע פלטפורמות בינה מלאכותית הן הזדמנות ולא איום עבור אסטרטגיית Amadeus
בעוד ששווקי הנסיעות העולמיים מתאוששים וההשקעות בטכנולוגיה ארגונית מתגברות, רואה Amadeus בעלייתן של פלטפורמות הבינה המלאכותית לא איום – אלא
- לפני 3 ימים
- •
- 6 דק’ קריאה
בעוד ששווקי הנסיעות העולמיים מתאוששים וההשקעות בטכנולוגיה ארגונית מתגברות, רואה Amadeus בעלייתן של פלטפורמות הבינה המלאכותית לא איום – אלא