אחד הטרנדים שתופסים תאוצה בשוק ההשקעות הוא השקעות ESG או בשמן המלא: Environmental, Social and Governance. המשמעות של הביטוי הוא השקעות שלוקחות בחשבון גם שיקולים חברתיים ומוסריים ולא רק שיקולים כספיים, ומנסות לוודא שהכסף המושקע אינו יוצר השפעה שלילית על החברה והסביבה, וכי החברות בהן משקיעים מתנהלות באופן אחראי והוגן.
ישנם כאלה הטוענים שלטווח ארוך שיקולי ESG הם אף רווחיים שכן בסופו של דבר חברות כאלה ישגשגו לטווח ארוך, אולם נראה שנתון זה שנוי במחלוקת. חברות הטבק לדוגמה לא נכנסות לשום מדד ESG אך הן נחשבות לרווחיות בטווח הארוך. כך גם חברות הנשק או ההימורים.
השקעות מן הסוג הזה ירצו לבחון שהחברה בה משקיעים תקפיד על שמירה על איכות הסביבה (ה-E שב-ESG), היבטים חברתיים (S) והיבטים של ממשל תאגידי (יחסי עבודה לדוגמה – G). יש כאלה הכוללים בקטגוריה הזו הימנעות מהשקעה בחברות המוכרות נשק, הימורים, אלכוהול או טבק, או כאלה שמתבססות על ניצול עובדים או עבודת ילדים במדינות נחשלות או חברות המזיקות לאיכות הסביבה. ישנם נתונים שונים לגבי היקף ההשקעות המסווגות כ-ESG אולם מדובר בכמה עשרות טריליוני דולרים.
אולם מה מוגדר כהשקעת ESG ואיך נדע אם חברה מסוימת שייכת להגדרה? כדי לעזור למשקיעים בהחלטה הזו חברות מפורסמות כמו בלומברג, MSCI או FTSE מדרגים חברות לפי ביצועי ה-ESG שלהן. ישנם גם מדדים מפורסמים כמו GRI או SASB.
גם בדף המניה של אתרים פיננסים יהיו לרוב התייחסות לנושא. כך לדוגמה, ב-YAHOO FINANCE ניתן לראות בסרגל הכלים את הקטגוריה Sustainability בו מדורגת כל חברה לפי קריטריונים מסוימים הקשורים לשלושת מרכיבי ה-ESG: סיכון סביבתי, סיכון חברתי וענייני ממשל תאגידי. בסופו של דבר מוענק ציון סופי – Total ESG Risk score.. לאפל לדוגמה ניתן ציון 17 שנחשב לנמוך במדד ה-ESG של יאהו, כלומר מצבה טוב יחסית, ואילו טסלה מקבלת ציון 29 שנחשב בינוני, בעיקר עקב סיכון חברתי (S) גבוה. דירוגים דומים נעשים באתרים אחרים עם תוצאות שונות ברמה כזו או אחרת.
כדי להקל על המשקיעים ישנן חברות שמציעות כלי השקעה מותאמים לפילוסופיית ה-ESG שלהן. בלקרוק מציעה בין השאר את iShares ESG Aware MSCI USA המנהלת מעל 20 מיליארד דולר, או את iShares Global Clean Energy ETF הקטנה יותר, וונגווארד את Vanguard ESG U.S. Stock , תעודת Nuveen ESG Mid-Cap Growth ETF הקטנה יותר מנהלת 350 מיליון דולר ויש עוד רבות נוספות בשוק. ישנן גם קרנות מנוהלות של בתי ההשקעות הגדולים והקטנים, וגם בשוק המקומי ישנן כמה קרנות נאמנות או תעודות סל שמתהדרות בתוספת ה-ESG בשמן כמו מיטב מניות ESG ישראל או אילים אנטרופי מניות ESG ישראל. ישנם גם מדדים רשמיים של הבורסה בתל אביב כמו מדד ת”א מעלה או מדד ת”א 125 אקלים נקי שמתחשבות בקריטריונים של ESG.
אולם לאחרונה עלתה ביקורת על כל שיטת דירוג ה-ESG שמושפעת לעיתים קרובות מפוליטיקה או אינטרסים זרים, או פשוט מושפעת מעולם הערכים הספציפי של מנהלי חברות הדירוג, שלא תמיד עולה בקנה אחד עם עולם הערכים של אנשים אחרים. אלון מאסק מנכ”ל חברת טסלה התלונן על כך שהחברה שהוא מנהל, שמייצרת מכוניות חשמליות שמפחיתות זיהום אוויר במרכזי הערים והזניקה את כל תחום הרכב החשמלי למרכז הבמה, מדורגות נמוך יותר או לא נכללות במדדי ESG מסוימים ואילו חברות הנפט הגדולות מקבלות דירוג גבוה יותר, מה שנראה, על פניו, כאבסורד. מנהלי חברות הדירוג טענים שהדירוג הנמוך של טסלה לא נגרם מההשפעה הסביבתית (E) אלא מיוחס להתנהלות לא תקינה של החברה עצמה בכל הקשור לסביבת העבודה בחברה שלוקה על פי השמועות במיזוגניות וגזענות (G).
בעיה נוספת היא, כאמור, העובדה שעולם הערכים של כל אדם הוא שונה. מה אם פערי שכר לא מטרידים אותי אבל פגיעה בשכבת האוזון כן? מה אם לדעתי ייצור נשק חיוני לשמירה על שלום העולם, אך חברות טבק הן טאבו מבחינתי, או דווקא חברות הנשק נוגדות באופן מהותי את עולם הערכים שלי, אך חברות אלכוהול באות לי בטוב? איך אפשר להחליט על עולם ערכים אחיד שיתאים לכל המשקיעים בכל העולם?
בנוסף, יש לקחת בחשבון השפעות מסדר גודל שני ושלישי. המלחמה ביצרניות האנרגיה מדלקים פוסיליים יצרה חוסר בהשקעה בפיתוח מקורות אנרגיה מסורתיים באירופה למרות שמקורות האנרגיה החלופיים הנחשבים ירוקים יותר כמו סולאר או רוח עדיין לא בשלים לספק את כל הצרכים של היבשת, וכך נוצרה תלות בעייתית במקורות אנרגיה של מדינות כמו רוסיה או קטאר. יש שיצדיקו זאת שכן בטווח הארוך נגרם נזק גבוה יותר מזיהום, אך יש שיאמרו שסדר העדיפויות מעוות היווה אחד הגורמים שאפשרו למלחמה לפרוץ בלב אירופה, מלחמה שגורמת סבל בל יתואר למיליוני אנשים, לפצועים והרוגים, מלבד הזינוק במחירי האנרגיה שפוגע בכל משקי הבית באירופה, בין השאר של העניים ביותר.
הפתרון הסביר אם כן הוא ביקורת עצמית. מדדי ה-ESG יכולים להיות כלי עזר אך לא הקריטריון היחידי. אם אני מאמין במהפכת הרכב החשמלי כנראה שלא יפריע לי ואני אף אשמח להשקיע בטסלה למרות שהיא מדורגת נמוך במדד של חברה כזו או אחרת. אם אני מאמין באנרגיה גרעינית כפתרון זול ונקי למשבר האנרגיה אוכל להשקיע בחברות כאלו גם אם הן לא נכנסו למדד של בלקרוק או של MSCI.
פתרון נוסף מציעות חברות השקעה פרטיות שלרבות מהן ישנן מחלקות ESG משלהן או שכוללות שיקולי ESG במערך ההמלצות שלהן. במקרה של תיק אישי מנוהל אוכל להגדיר עם מנהל התיק את הקריטריונים החשובים לי מבחינה מוסרית חברתית או סביבתית והוא יציג בפני את אפשרויות ההשקעה העונות על הקריטריונים הללו על פי מחלקת האנליזה של אותו בית השקעות.
להשוואה, בדיקה וניתוח בין בתי ההשקעות
השאירו פרטים ומומחה מטעמינו יחזור אליכם בהקדם
* אין במאמר זה, בחלקו או במלואו, כל הבטחה להשגת תשואות מהשקעות ואין האמור בו מהווה ייעוץ מקצועי לבצע השקעות בתחום כזה או אחר.
- אור שושן
- •
- 6 דק’ קריאה
- •
- לפני 5 mins
מדד ה-PMI לשירותים של ISM מצביע על התרחבות מתונה באפריל
מדד ה-PMI לשירותים של ISM מצביע על התרחבות מתונה באפריל סקירה של הדוח האחרון ב-5 במאי 2025, פרסם מכון ניהול
- לפני 5 mins
- •
- 6 דק’ קריאה
מדד ה-PMI לשירותים של ISM מצביע על התרחבות מתונה באפריל סקירה של הדוח האחרון ב-5 במאי 2025, פרסם מכון ניהול
- רוני מור
- •
- 5 דק’ קריאה
- •
- לפני 51 mins
סקצ’רס בדרך למהפכה פרטית: כך הפכה ממותג נישה לעסקת ענק של 9.4 מיליארד דולר
סקצ'רס בדרך למהפכה פרטית: כך הפכה ממותג נישה לעסקת ענק של 9.4 מיליארד דולר המהלך שמטלטל את שוק ההנעלה ב־5
- לפני 51 mins
- •
- 5 דק’ קריאה
סקצ'רס בדרך למהפכה פרטית: כך הפכה ממותג נישה לעסקת ענק של 9.4 מיליארד דולר המהלך שמטלטל את שוק ההנעלה ב־5
- עומר בר
- •
- 5 דק’ קריאה
- •
- לפני 58 mins
שבוע הדוחות הגדול יוצא לדרךשני: פתיחה טכנולוגית עם Palantir, Ford ו-BioNTech
שבוע הדוחות הגדול יוצא לדרך: עשרות ענקיות אמריקאיות צפויות לפרסם תוצאות – מי תכה את התחזיות? שוקי ההון נערכים לשבוע
- לפני 58 mins
- •
- 5 דק’ קריאה
שבוע הדוחות הגדול יוצא לדרך: עשרות ענקיות אמריקאיות צפויות לפרסם תוצאות – מי תכה את התחזיות? שוקי ההון נערכים לשבוע
- ליאור מור
- •
- 7 דק’ קריאה
- •
- לפני 3 שעה
העסקה שמחברת ליתיום, טיטניום וטראמפ: שיתוף הפעולה החדש בין ארה”ב ואוקראינה מסמן שינוי גישה עולמי
העסקה שמחברת ליתיום, טיטניום וטראמפ: שיתוף הפעולה החדש בין ארה"ב ואוקראינה מסמן שינוי גישה עולמי מעבר מגישת סיוע לשותפות כלכלית
- לפני 3 שעה
- •
- 7 דק’ קריאה
העסקה שמחברת ליתיום, טיטניום וטראמפ: שיתוף הפעולה החדש בין ארה"ב ואוקראינה מסמן שינוי גישה עולמי מעבר מגישת סיוע לשותפות כלכלית