האם אפקט ינואר אמיתי במדד נאסד”ק 100
מהי השפעת ינואר?
אפקט ינואר הוא תופעה ידועה בשווקים הפיננסיים, שבה מחירי המניות נוטים לעלות במהלך ינואר. מגמה זו נצפתה היסטורית ולעתים קרובות מיוחסת לגורמים שונים. אחד מהסיבות העיקריות הוא שיקולי מס סוף השנה. משקיעים עשויים למכור מניות מפסידות בדצמבר כדי לתבוע הפסדי הון לצורכי מס, ובכך ליצור ירידה במחירים. ברגע שהשנה החדשה מתחילה, הם משקיעים מחדש, ומעלים את המחירים בחזרה.
גורם נוסף הוא ההשפעה הפסיכולוגית של התחלה חדשה. תחילת שנה חדשה מביאה לרוב אופטימיות וביטחון מחודשים בשווקים, מה שמוביל לפעילות קנייה מוגברת. בנוסף, משקיעים רבים מקבלים בונוסים בסוף השנה, אותם הם עשויים להשקיע בינואר, מה שמגביר עוד יותר את מחירי המניות.
אפקט ינואר אינו מוגבל לשוק או מדד ספציפי. הוא נצפה בשוקי מניות שונים ברחבי העולם, כולל מדד נאסד”ק 100. עם זאת, עוצמת ועקביות האפקט יכולות להשתנות בין מדדים שונים ותקופות זמן. הבנת אפקט ינואר וההשפעה הפוטנציאלית שלו על השקעות יכולה לעזור למשקיעים לקבל החלטות מושכלות יותר בעת תכנון האסטרטגיות שלהם לשנה החדשה.
כיצד בוצע הניתוח?
כדי להבין האם אפקט ינואר אמיתי במדד נאסד”ק 100, נקטנו בגישה שיטתית לניתוח נתונים היסטוריים. התמקדנו באופן ספציפי בתשואות של מדד נאסד”ק 100 במהלך חודש ינואר לאורך תקופה של 39 שנים. תקופה זו סיפקה מערך נתונים משמעותי לזיהוי דפוסים או חריגות עקביים.
התחלנו באיסוף מחירי הסגירה היומיים של מדד נאסד”ק 100 מה-1 בינואר עד ה-31 בינואר בכל אחת מ-39 השנים. נתונים אלה אפשרו לנו לחשב את התשואות החודשיות על ידי השוואת מחיר הסגירה ביום המסחר האחרון של ינואר עם מחיר הסגירה ביום המסחר הראשון של החודש. על ידי כך, לכל שנה, יכולנו לראות באיזו תדירות המדד חווה רווחים או הפסדים בינואר.
לאחר מכן, סיווגנו את תשואות ינואר לשתי קבוצות: שנים עם תשואות חיוביות ושנים עם תשואות שליליות. שלב זה היה מכריע לזיהוי התדירות של תשואות חיוביות, שהיא היבט מרכזי של אפקט ינואר. ספרנו את מספר השנים בכל קטגוריה כדי לקבוע את אחוז השנים שראו רווחים לעומת הפסדים.
לאחר מכן חישבנו את התשואה הממוצעת לחודש ינואר בכל 39 השנים. בנוסף, חישבנו ממוצעים נפרדים לשנים עם תשואות חיוביות ולשנים עם תשואות שליליות. זה עזר לנו להבין את גודל הרווחים וההפסדים האופייני במהלך ינואר.
כדי לספק תצוגה מקיפה יותר, סיכמנו גם את סך התשואות החיוביות ואת סך התשואות השליליות לאורך תקופה של 39 שנים. זה נתן לנו מושג על ההשפעה המצטברת של אפקט ינואר.
לבסוף, ניתחנו את יחסי הסיכון-תגמול על ידי השוואת התשואה החיובית הממוצעת עם התשואה השלילית הממוצעת, ועל ידי השוואת סך התשואות החיוביות עם סך התשואות השליליות. יחסים אלה עזרו לנו לאמוד את התגמולים הפוטנציאליים כנגד הסיכונים של השקעה בהתבסס על אפקט ינואר.
באמצעות ניתוח קפדני זה, שמנו לנו למטרה לקבוע את המשמעות הסטטיסטית וההשקעתית של אפקט ינואר במדד נאסד”ק 100.
מה הם הממצאים ההיסטוריים?
כדי להבין את אפקט ינואר במדד נאסד”ק 100, בחנו את הנתונים ההיסטוריים ב-39 השנים האחרונות. להלן מה שמצאנו:
מספר השנים עם תשואות חיוביות
מתוך 39 שנים, ינואר ראה תשואות חיוביות ב-25 מהן. המשמעות היא שבכ-64.1% מהשנים, מדד נאסד”ק 100 חווה עליות במהלך החודש הראשון של השנה. תדירות זו מצביעה על כך שאכן ישנה נטייה למניות בתוך מדד זה להניב ביצועים טובים בינואר, בהתאם לתיאוריית אפקט ינואר.
מספר השנים עם תשואות שליליות
לעומת זאת, היו 14 שנים שבהן התשואות של ינואר היו שליליות, המהוות 35.9% מהשנים שנצפו. אמנם פחות תדירות מהשנים החיוביות, אך התשואות השליליות עדיין מייצגות חלק משמעותי מהזמן. זה מצביע על כך שלמרות שיש מגמה לתשואות חיוביות, היא אינה מובטחת, והשוק יכול באותה מידה לחוות ירידות בינואר.
תשואות ממוצעות לינואר
כאשר חישבנו את ממוצע התשואות עבור ינואר במשך 39 השנים, התשואה הממוצעת הכוללת הייתה 2.21%. ממוצע חיובי זה תומך בהנחה שינואר נוטה להיות חודש טוב עבור נאסד”ק 100. בפירוט נוסף, התשואה הממוצעת במהלך השנים החיוביות הייתה 6.43%. מצד שני, התשואה הממוצעת במהלך השנים השליליות הייתה -5.33%.
ממוצעים אלה מדגישים את הרווחים הפוטנציאליים בינואר, אך גם מזהירים אותנו מפני הירידות האפשריות. השונות בין הממוצעים החיוביים והשליליים מראה כי בעוד שהתגמולים יכולים להיות משמעותיים, הסיכונים גם הם משמעותיים.
לסיכום, הנתונים ההיסטוריים ממדד נאסד”ק 100 אכן מראים דפוס התואם את אפקט ינואר. עם זאת, נוכחות של שנים עם תשואות שליליות והטווח בתשואות הממוצעות מצביעים על כך שבעוד שאפקט ינואר עשוי להיות אמיתי, הוא מגיע עם סט סיכונים משלו שיש לשקול בזהירות.
עד כמה משמעותיים יחסי הסיכון-תגמול?
כאשר אנו בוחנים את יחסי הסיכון-תגמול עבור אפקט ינואר במדד נאסד”ק 100, חשוב להבין כיצד מחושבים יחסים אלו ומה הם מסמלים עבור משקיעים. על ידי ניתוח יחסים אלו, נוכל לקבל תמונה ברורה יותר האם אפקט ינואר מציע הזדמנות השקעה משתלמת.
יחס לפי ממוצעים
ראשית, נבחן את היחס לפי ממוצעים. יחס זה מחושב על ידי השוואת התשואה החיובית הממוצעת לתשואה השלילית הממוצעת. במהלך 39 השנים שניתחנו, התשואה החיובית הממוצעת לינואר הייתה 6.43%, ואילו התשואה השלילית הממוצעת הייתה -5.33%. על ידי חלוקת הממוצע החיובי בממוצע השלילי, אנו מקבלים יחס סיכון-תגמול של 1.21.
יחס זה אומר לנו שבממוצע, התשואות החיוביות גדולות פי 1.21 בערך מהתשואות השליליות. למרות שזה עשוי להיראות מושך במבט ראשון, חשוב לקחת בחשבון את ההקשר. יחס של 1.21 אינו גבוה במיוחד, מה שמצביע על כך שהתשואות החיוביות עולות רק במעט על התשואות השליליות. עבור משקיעים רבים, זה אולי לא מספיק כדי להצדיק את הסיכון, במיוחד כאשר הזדמנויות השקעה אחרות עשויות להציע יחסי סיכון-תגמול טובים יותר.
יחס לפי סכומים
לאחר מכן, אנו בוחנים את היחס לפי סכומים, אשר בוחן את סך התשואות החיוביות בהשוואה לסך התשואות השליליות לאורך כל התקופה. סכום התשואות החיוביות עבור 25 השנים עם רווחים היה 160.75%, ואילו סכום התשואות השליליות עבור 14 השנים עם הפסדים היה -74.62%. על ידי חלוקת סך התשואות החיוביות בסך התשואות השליליות, אנו מקבלים יחס של 2.15.
יחס זה נוח יותר, מה שמרמז שהתשואות החיוביות המצטברות לאורך השנים עולות באופן משמעותי על התשואות השליליות המצטברות. יחס של 2.15 מצביע על כך שבטווח הארוך, התשואות החיוביות הן יותר מכפולות מהתשואות השליליות. זה עשוי להיות מעודד יותר עבור משקיעים לטווח ארוך שמוכנים לעבור את העליות והמורדות של השוק.
עם זאת, חשוב לציין שהיחס הגבוה יותר לפי סכומים לא בהכרח הופך את אפקט ינואר לאסטרטגיה אמינה בפני עצמה. נוכחותן של תשואות שליליות משמעותיות בשנים מסוימות מעידה כי עדיין קיים סיכון ניכר. על המשקיעים לשקול סיכון זה אל מול יעדי ההשקעה שלהם וסובלנות הסיכון שלהם.
לסיכום, בעוד שיחסי הסיכון-תגמול מספקים תובנה מסוימת לגבי היתרונות הפוטנציאליים של השקעה בהתבסס על אפקט ינואר, הם גם מדגישים את הסיכונים הטמונים בכך. היחס לפי ממוצעים מצביע על יתרון צנוע, בעוד שהיחס לפי סכומים מציע מבט אופטימי יותר עבור משקיעים לטווח ארוך. בסופו של דבר, ההחלטה להשקיע בהתבסס על אפקט ינואר צריכה להתבצע תוך התחשבות זהירה בגורמים אלה ובשילוב עם אסטרטגיית השקעה רחבה יותר.
מהי משמעות ההשקעה?
כשבוחנים את משמעות ההשקעה של אפקט ינואר בתוך מדד נאסד”ק 100, אנו רואים תמונה מעורבת. מצד אחד, הנתונים מראים שאפקט ינואר אכן קיים במידה מסוימת, כאשר 64.1% מהשנים בין 1986 ל-2024 מראות תשואות חיוביות בינואר. זה מצביע על כך שאכן קיימת נטייה למדד להציג ביצועים טובים בתחילת השנה. עם זאת, ההשלכות עבור משקיעים אינן פשוטות כל כך.
ראשית, נשקול את התשואה הממוצעת. התשואה הממוצעת הכוללת לינואר היא 2.21%, וזה יחסית צנוע. אמנם תשואה חיובית תמיד מתקבלת בברכה, אבל היא אינה גבוהה משמעותית ממה שאפשר לצפות בחודשים אחרים או מאסטרטגיות השקעה שונות. התשואה הממוצעת בשנים חיוביות היא 6.43%, וזה די אטרקטיבי, אך זה מתקזז על ידי הפסד ממוצע של 5.33% בשנים שליליות.
גורם קריטי נוסף הוא יחס הסיכון-תגמול. הניתוח שלנו מראה שהיחס לפי ממוצעים הוא 1.21, מה שאומר שעל כל יחידת סיכון, יש תגמול פי 1.21. זה לא מרשים במיוחד, במיוחד בהשוואה להזדמנויות השקעה אחרות שעשויות להציע איזון טוב יותר בין סיכון לתגמול. היחס לפי סכומים הוא מעט יותר חיובי ועומד על 2.15, אך זה משקף ביצועים מצטברים לאורך שנים רבות וייתכן שזה לא רלוונטי במיוחד עבור מי שמסתכל על תשואות משנה לשנה.
בסופו של דבר, השקעה על סמך אפקט ינואר עשויה שלא להתאים לכולם. עבור משקיעים עם סובלנות גבוהה לסיכון, הרווחים הפוטנציאליים עשויים להצדיק את ההפסדים מדי פעם. עם זאת, עבור אלה המעדיפים תשואות יציבות וצפויות יותר, אפקט ינואר עשוי שלא להיות האסטרטגיה הטובה ביותר. חשוב לשקול גורמים ואסטרטגיות אחרים, ולא להסתמך רק על תופעה זו. גיוון וניהול סיכונים צריכים להיות תמיד חלק מכל תוכנית השקעה.
סיכום: האם כדאי להשקיע על סמך אפקט ינואר?
לסיכום, בעוד שאפקט ינואר אכן מראה נוכחות מסוימת במדד נאסד”ק 100, הממצאים הכלליים מצביעים על זהירות. הנתונים ההיסטוריים מגלים כי ינואר מניב לרוב תשואות חיוביות, עם סיכוי של 64.1% לרווחים. עם זאת, הסיכון בשנים השליליות הוא משמעותי, ויחס הסיכון-תגמול הממוצע של 1.21 אינו משכנע במיוחד.
השקעה המבוססת אך ורק על אפקט ינואר עשויה שלא להיות האסטרטגיה הטובה ביותר עבור רוב המשקיעים. בעוד שבעלי סובלנות גבוהה לסיכון עשויים למצוא את הסיכוי מושך, אחרים צריכים לשקול לשלב אסטרטגיות נוספות וטכניקות לניהול סיכונים. אפקט ינואר יכול להיות התייחסות שימושית, אך להסתמך עליו באופן בלעדי אינו מבטיח הצלחה.
בסופו של דבר, ההחלטה להשקיע על סמך אפקט ינואר צריכה להתקבל תוך התחשבות מדוקדקת בסובלנות הסיכון ובמטרות ההשקעה של האדם. תמיד מומלץ לגוון ולא להסתמך על תופעת שוק אחת לצורך קבלת החלטות השקעה.
להשוואה, בדיקה וניתוח בין בתי ההשקעות
השאירו פרטים ומומחה מטעמינו יחזור אליכם בהקדם
* אין במאמר זה, בחלקו או במלואו, כל הבטחה להשגת תשואות מהשקעות ואין האמור בו מהווה ייעוץ מקצועי לבצע השקעות בתחום כזה או אחר.
- אור שושן
- •
- 6 דק’ קריאה
- •
- לפני 4 שעה
מדד ה-PMI לשירותים של ISM מצביע על התרחבות מתונה באפריל
מדד ה-PMI לשירותים של ISM מצביע על התרחבות מתונה באפריל סקירה של הדוח האחרון ב-5 במאי 2025, פרסם מכון ניהול
- לפני 4 שעה
- •
- 6 דק’ קריאה
מדד ה-PMI לשירותים של ISM מצביע על התרחבות מתונה באפריל סקירה של הדוח האחרון ב-5 במאי 2025, פרסם מכון ניהול
- רוני מור
- •
- 5 דק’ קריאה
- •
- לפני 4 שעה
סקצ’רס בדרך למהפכה פרטית: כך הפכה ממותג נישה לעסקת ענק של 9.4 מיליארד דולר
סקצ'רס בדרך למהפכה פרטית: כך הפכה ממותג נישה לעסקת ענק של 9.4 מיליארד דולר המהלך שמטלטל את שוק ההנעלה ב־5
- לפני 4 שעה
- •
- 5 דק’ קריאה
סקצ'רס בדרך למהפכה פרטית: כך הפכה ממותג נישה לעסקת ענק של 9.4 מיליארד דולר המהלך שמטלטל את שוק ההנעלה ב־5
- עומר בר
- •
- 5 דק’ קריאה
- •
- לפני 4 שעה
שבוע הדוחות הגדול יוצא לדרךשני: פתיחה טכנולוגית עם Palantir, Ford ו-BioNTech
שבוע הדוחות הגדול יוצא לדרך: עשרות ענקיות אמריקאיות צפויות לפרסם תוצאות – מי תכה את התחזיות? שוקי ההון נערכים לשבוע
- לפני 4 שעה
- •
- 5 דק’ קריאה
שבוע הדוחות הגדול יוצא לדרך: עשרות ענקיות אמריקאיות צפויות לפרסם תוצאות – מי תכה את התחזיות? שוקי ההון נערכים לשבוע
- ליאור מור
- •
- 7 דק’ קריאה
- •
- לפני 6 שעה
העסקה שמחברת ליתיום, טיטניום וטראמפ: שיתוף הפעולה החדש בין ארה”ב ואוקראינה מסמן שינוי גישה עולמי
העסקה שמחברת ליתיום, טיטניום וטראמפ: שיתוף הפעולה החדש בין ארה"ב ואוקראינה מסמן שינוי גישה עולמי מעבר מגישת סיוע לשותפות כלכלית
- לפני 6 שעה
- •
- 7 דק’ קריאה
העסקה שמחברת ליתיום, טיטניום וטראמפ: שיתוף הפעולה החדש בין ארה"ב ואוקראינה מסמן שינוי גישה עולמי מעבר מגישת סיוע לשותפות כלכלית