SKN | עסקת AES בהיקף 33 מיליארד דולר של BlackRock נתקלת בהתנגדות על רקע עלויות החשמל וסיכוני מרכזי הנתונים
רוני מור
•
7 דק’ קריאה
•
לפני 1 שעה
נקודות מפתח
קבוצה דו-מפלגתית של מחוקקים בארה״ב, ובהם הסנאטורית Elizabeth Warren, קוראת לרגולטורים הפדרליים לדחות את הצעת הרכישה של AES על ידי BlackRock, בשווי של יותר מ-33 מיליארד דולר כולל חוב.
המחוקקים טוענים כי העסקה עלולה להגביר את הלחץ על חשבונות החשמל וליצור ניגודי עניינים אפשריים, כאשר מרכזי הנתונים מניעים את הביקוש לחשמל בארה״ב לשיאים חדשים.
AES אומרת כי העסקה אינה צפויה להשפיע על תעריפי הלקוחות, וטוענת כי בעלות פרטית עשויה לשפר את הגישה להון הנדרש לתשתיות רשת חשמל חיוניות.
עסקה מוצעת לרכישת AES בהיקף של 33.4 מיליארד דולר על ידי Global Infrastructure Partners של BlackRock, חברת הפרייבט אקוויטי השוודית EQT ומשקיעים נוספים, נתקלת בהתנגדות פוליטית בארה״ב, כאשר מחוקקים מעלים חששות בנוגע לעלויות החשמל ולהשפעה הגוברת של מרכזי הנתונים על תשתיות החשמל. העסקה מגיעה בתקופה שבה הביקוש לחשמל בארה״ב מגיע לרמות שיא, ומגדיל את החשיבות האסטרטגית של חברות שירותי החשמל ושל הרשתות הנדרשות לתמיכה בעומסים תעשייתיים וטכנולוגיים חדשים.
המחוקקים מערערים על הטענה כי העסקה משרתת את האינטרס הציבורי
קבוצה דו-מפלגתית של מחוקקים בארה״ב, ובהם הסנאטורית Elizabeth Warren, ביקשה מה-Federal Energy Regulatory Commission לדחות את העסקה. במכתב מתאריך 28 בספטמבר טענו המחוקקים כי הרכישה עלולה שלא לעמוד במבחן האינטרס הציבורי, משום שהיא עלולה להגדיל את עלויות האנרגיה עבור משקי בית ועסקים.
העסקה המוצעת תהפוך את AES, הנסחרת בבורסה, לחברה פרטית, בעוד שחברות שירותי החשמל המפוקחות שלה, ובהן AES Indiana ו-AES Ohio, ימשיכו לפעול תחת רגולציה מדינתית. עם זאת, המחוקקים טוענים כי בעלות של קרנות פרייבט אקוויטי עשויה ליצור תמריצים להשגת תשואות גבוהות יותר, שעלולים בסופו של דבר להפעיל לחץ נוסף על צרכני החשמל.
החששות משמעותיים במיוחד משום ש-AES מפעילה תשתיות המספקות שירותי חשמל חיוניים. לכן, כל שינוי במבנה הבעלות עשוי להיות בעל השלכות החורגות מבעלי המניות ולהשפיע גם על רגולטורים, עסקים ומשקי בית התלויים בחברות שירותי החשמל המפוקחות של החברה.
הביקוש מצד מרכזי הנתונים מוסיף שכבת סיכון חדשה
הדיון מתקיים בתקופה שבה מרכזי נתונים מניעים עלייה מהירה בביקוש לחשמל בארה״ב. תשתיות בינה מלאכותית ומתקני מחשוב נוספים עתירי אנרגיה יוצרים צרכים משמעותיים חדשים לייצור חשמל ולקיבולת רשת, ומניעים גל של עסקאות מיזוגים ורכישות בתחום החשמל.
המחוקקים העלו חששות מכך שהאחזקות של BlackRock הן בתשתיות חשמל והן במרכזי נתונים עלולות ליצור ניגודי עניינים אפשריים. לטענתם, השקעות בחברות שירותי חשמל עשויות להיות מופנות לתשתיות שמועילות בעיקר למרכזי נתונים הקשורים לחברות בקבוצה, בעוד שצרכנים אחרים עלולים לשאת בחלק מהעלויות באמצעות תעריפי החשמל.
סוגיה זו משקפת שינוי מבני רחב יותר בשוק האנרגיה האמריקאי. מרכזי נתונים זקוקים לכמויות גדולות של חשמל אמין, בעוד שחברות שירותי החשמל זקוקות להון משמעותי כדי להרחיב את רשתות הייצור, ההולכה והחלוקה. הקשר ההולך ומתהדק בין תשתיות טכנולוגיה לנכסי חשמל מפוקחים מעלה אפוא שאלות חדשות לגבי האופן שבו יש להקצות את עלויות ההשקעה ואת התועלות ממנה.
AES מגינה על העסקה כמקור להון
AES מסרה כי הרכישה אינה צפויה להשפיע על תעריפי הלקוחות בחברות שירותי החשמל המפוקחות שלה. החברה הוסיפה כי עלויות העסקה, לרבות פרמיית הרכישה והוצאות נלוות, לא יוטלו על צרכני החשמל במדינות אינדיאנה ואוהיו.
AES טענה עוד כי העסקה תשפר את הגישה שלה להון לצורך השקעה בתשתיות רשת חשמל חיוניות. הטענה מדגישה את הסוגיה הכלכלית המרכזית סביב העסקה: חברות שירותי החשמל זקוקות למימון משמעותי כדי להתמודד עם העלייה המהירה בביקוש לחשמל, בעוד שהרגולטורים נדרשים לקבוע כיצד יש לממן את ההשקעות ומי יישא בסופו של דבר בעלויות הכרוכות בהן.
עבור משקיעים בישראל ובשווקים הגלובליים, עסקת AES ממחישה את החיבור ההולך וגובר בין הון פרטי, חברות שירותי חשמל מפוקחות וביקוש לחשמל המונע על ידי בינה מלאכותית. העסקה עדיין כפופה לאישור ה-Federal Energy Regulatory Commission, לאחר שקיבלה את אישור בעלי המניות ואישור רגולטורי באוהיו. הצדדים מצפים להשלים את העסקה בסוף 2026 או בתחילת 2027, בכפוף לקבלת האישורים הנותרים. האופן שבו הרגולטורים יתייחסו לבעלות, להגנה על תעריפי החשמל ולהוצאות תשתית הקשורות למרכזי נתונים עשוי להשפיע על מבנה העסקאות העתידיות בתחום החשמל, ככל שהביקוש לחשמל ימשיך להתרחב.
להשוואה, בדיקה וניתוח בין בתי ההשקעות
השאירו פרטים ומומחה מטעמינו יחזור אליכם בהקדם
* אין במאמר זה, בחלקו או במלואו, כל הבטחה להשגת תשואות מהשקעות ואין האמור בו מהווה ייעוץ מקצועי לבצע השקעות בתחום כזה או אחר.