
השוואה בין תיקון 190 אל מול תיק השקעות מנוהל
רבים מתלבטים בשאלה היכן נכון להשקיע את הכסף – בתיק השקעות מנוהל או בקופת הגמל לפקודת תיקון 190. יצאנו לבדוק וחזרנו עם השוואה מקיפה בין…
בתי השקעות עוסקים בניהול כספים בשוק ההון דרך מספר מוצרי השקעה והם: תיק השקעות מנוהל, קרנות נאמנות וקרנות אלטרנטיביות. חברות הביטוח או החטיבות הפנסיוניות מנהלות את החיסכון ארוך הטווח כמו למשל: פנסיה, קרן השתלמות, פוליסת חסכון, קופת גמל, ביטוח מנהלים והשקעות אלטרנטיביות. ניתן לומר כי בתי השקעות מנהלים את הכספים הנזילים של המשקיעים ואילו חברות הביטוח את הכספים הפנסיוניים.
אז בואו נעשה סדר בין מוצר חובה למוצר רשות.
חברות ביטוח או חטיבות פנסיוניות:
1 ) קרן פנסיה – מוצר חובה / מתנהלת אצל חברות ביטוח או אצל בתי השקעות בחטיבה הפנסיונית
2 ) קופת גמל – מוצר חובה / מתנהלת אצל חברות ביטוח או אצל בתי השקעות בחטיבה הפנסיונית
3 ) ביטוח מנהלים – מוצר חובה / מתנהל אצל חברות ביטוח או אצל בתי השקעות בחטיבה פנסיונית
הערה: חובה על אדם עובד לנהל את אחד מהמוצרים הבאים קרן פנסיה, קופת גמל או ביטוח מנהלים.
4 ) קרן השתלמות – מוצר תלוי מעביד אצל שכירים ומוצר רשות אצל עצמאים / מתנהלת אצל חברות ביטוח או אצל בתי השקעות בחטיבה הפנסיונית. פטורה ממס רווחי הון! (עד תיקרה כפופה בחוק)
5 ) השקעות אלטרנטיביות – רשות / מתנהלות גם בחברות ביטוח וגם בבתי השקעות, בחברות הביטוח ניתן לשלב את ההשקעות האלטרנטיביות כחלק מקופת גמל, קרן פנסיה, קרן השתלמות או פוליסת חיסכון. בבית השקעות ניתן להשקיע בהשקעות אלטרנטיביות באופן עצמאי כהשקעה נפרדת.
6 ) תיק השקעות מנוהל – רשות / מתנהל בבית השקעות בלבד, לא ניתן לשלב השקעות אלטרנטיביות בתיק השקעות. חשבון ההשקעות מתנהל בסניף הבנק שלכם. כיום פתיחת תיק השקעות מנוהל באחד מבתי השקעות דורש סכום מינימום של כ-300 אלף ₪ לכ-500 אלף ₪.
7 ) קרן נאמנות – רשות / ניתן לרכוש באופן עצמאי דרך חשבון הבנק שלכם, ניתן לנהל תיק השקעות אצל אחד מבתי ההשקעות המובילים באמצעות תיק קרנות או תיק המשלב קרנות נאמנות, מניות ואג"ח. קיימים שתי אלטרנטיבות ניהול בקרנות, קרן מחקה ( ניהול פסיבי) וקרן מנוהלת (ניהול אקטיבי)
8 ) פוליסת חיסכון – רשות / מתנהל בחשבון אצל חברת ביטוח, לא ניתן לבנות מסלול השקעות אישי. כלומר, קיימים מספר מסלולי השקעה והמשקיע בוחר את המתאים ביותר עבורו. בפוליסת חסכון ניתן להשקיע סכום חד פעמי או בהוראת קבע חודשית. פוליסת חיסכון כוללת בתוכה השקעות אלטרנטיביות בהיקף של כ-20-40% מסך ההשקעות. מעבר בין מסלולי השקעה לא יוצר עבורכם אירוע מס, אלא אירוע המס נוצר רק בעת משיכת הכספים.
כל אדם עובד בישראל שמלאו לו 21 וכל עובדת שמלאו לה 20 זכאים להפרשות פנסיה, ביטוח מנהלים או קופת גמל וזאת עפ"י חוק מוצר חובה עבורכם. קרנות הפנסיה, ביטוח המנהלים וקופות הגמל מנוהלים על ידי חברות הביטוח והחטיבות הפנסיוניות של בתי ההשקעות, ניתן לבחור את הגוף המנהל. קרן השתלמות היא מוצר רשות תלוי מעביד אצל שכירים, אפשר להסתכל על זה כצ'ופר או תוספת שכר. מוצר זה החל בייסדו כתוכנית חיסכון לשכירים ובהמשך נפתח לעצמאים. במקור, תפקידה של קרן ההשתלמות היה לממן לימודים, השתלמויות וכנסים. כיום, מוצר זה הוא היחידי שנותר פטור ממס רווחי הון לאחר כלל הרפורמות בשוק ההון הישראלי. בנוסף לכך, קרן השתלמות הופכת לנזילה לאחר שש שנות חסכון והיא נחשבת להשקעה בטווח הבינוני. פוליסת חיסכון אולי מתנהלת אצל חברות הביטוח ונשמעת כמו מוצר ביטוחי טיפוסי אבל לא כך הדבר, פוליסת חיסכון היא מוצר השקעות אשר מורכב ממסלולי השקעה שונים, מניות, אג"ח והשקעות אלטרנטיביות. בשונה מתיק השקעות מנוהל בפוליסת חיסכון היקף ההשקעה האלטרנטיבית הוא בין 20-40%. ההשקעות האלטרנטיביות מאפשרות לתיק השקעות להיות פחות תנודתי בגלל מתאם השקעות נמוך לחברות הבורסאיות ולשוק ההון.
בתי ההשקעות ממתינים לחוסכים אשר מעוניינים להשקיע את הכספים הפנויים שלהם דרך אחד מהמוצרים הבאים: קרן נאמנות, תיק השקעות מנוהל או השקעות אלטרנטיביות. בקרנות נאמנות של בתי השקעות ניתן להשקיע באופן פרטי דרך תיק ני"ע אצל יועץ השקעות בבנק או דרך חברת ניהול תיקים של בית השקעות. קרנות נאמנות הם מוצר השקעות אשר מאפשר למקסם פיזור השקעה בסכום כסף זהה. חשוב לציין, דרך קרנות נאמנות ניתן לקבל חשיפה למדינות, לסקטורים, מטבעות ומדדים מהארץ ומהעולם. בשנים האחרונות עולם ההשקעות למד לדבר שפה אלטרנטיבית חדשה, ההשקעות האלטרנטיביות מאפשרות למשקיעים לבצע השקעות עם מתאם נמוך לשוק ההון, לפזר השקעות בתחומים נוספים כמו קרנות אנרגיה מתחדשת, חברות טכנולוגיה, פרויקטים בתחום התשתיות ועוד.
סה"כ קרנות הנאמנות : כ-24 קרנות נאמנות
היקף נכסים מנוהלים: כ- 1.9 מיליארד ₪
סה"כ קרנות נאמנות: כ-100 קרנות נאמנות
היקף נכסים מנוהלים: כ- 11 מיליארד ₪
סה"כ קרנות נאמנות: כ- 118 קרנות נאמנות
היקף נכסים מנוהלים: כ- 5 מיליארד ₪
סה"כ קרנות נאמנות: כ-23 קרנות נאמנות
היקף נכסים מנוהלים: כ- 745 מיליון ₪
סה"כ קרנות נאמנות: כ-70 קרנות נאמנות
היקף נכסים מנוהלים: כ- 21.1 מיליארד ₪
סה"כ קרנות נאמנות: כ-50 קרנות נאמנות
היקף נכסים מנוהלים: כ- 5.6 מיליארד ₪
סה"כ קרנות נאמנות: כ- 30 קרנות נאמנות
היקף נכסים מנוהלים: כ- 2.3 מיליארד ₪
סה"כ קרנות נאמנות: כ-211 קרנות נאמנות
היקף נכסים מנוהלים: כ- 38.3 מיליארד ₪
סה"כ קרנות נאמנות: כ-65 קרנות נאמנות
היקף נכסים מנוהלים: כ- 22.3 מיליארד ₪
סה"כ קרנות נאמנות: כ-216 קרנות נאמנות
היקף נכסים מנוהלים: כ- 30.8 מיליארד ₪
סה"כ קרנות נאמנות: כ-15 קרנות נאמנות
היקף נכסים מנוהלים: כ- 94 מיליון ₪
סה"כ קרנות נאמנות: כ-45 קרנות נאמנות
היקף נכסים מנוהלים: כ- 15.9 מיליארד ₪
סה"כ קרנות נאמנות: כ-168 קרנות נאמנות
היקף נכסים מנוהלים: כ- 51.3 מיליארד ₪
סה"כ קרנות נאמנות: כ-35 קרנות נאמנות
היקף נכסים מנוהלים: כ- 2.9 מיליארד ₪
סה"כ קרנות נאמנות: כ-8 קרנות נאמנות
היקף נכסים מנוהלים: כ- 3 מיליארד ₪
סה"כ קרנות נאמנות: כ-184 קרנות נאמנות
היקף נכסים מנוהלים: כ- 39.6 מיליארד ₪
סה"כ קרנות נאמנות: כ-189 קרנות נאמנות
היקף נכסים מנוהלים: כ- 42 מיליארד ₪
סה"כ קרנות נאמנות: כ-18 קרנות נאמנות
היקף נכסים מנוהלים: כ- 525 מיליון ₪
*אין במאמר זה, בחלקו או במלואו, כל הבטחה להשגת תשואות מהשקעות ואין האמור מהווה יעוץ מקצועי להשקיע בתחום כזה או אחר.