השקעות אלטרנטיביות

מה המשמעות של המושג? למי השקעות מסוג כזה יכולות להתאים? ומה עלינו לדעת כשמדברים על השקעות מסוג זה? במאמר הבא נעסוק בסוג השקעות זה אל מול תיקי השקעות ונבדוק מה יש למומחים להגיד בנושא זה לאור המצב בשוק כיום

כל אחד מאיתנו מושקע ע”י מוצרים פיננסים שונים כמו קופות גמל, קרנות השתלמות, פנסיה ותיקי השקעות אשר נסחרים בשוק ההון ומושפעים בצורה ישירה מהתנודות בו. אפיק השקעות נוסף שיכול לשמש כאלטרנטיבה לשוק ההון הינו השקעות באפיקים אשר אינם מושפעים בצורה ישירה משוק ההון כמו נדל”ן, טכנולוגיה, תשתיות, חומרי גלם ועוד. בתי השקעות רבים מבצעים שילוב של השקעות אלטרנטיביות מאחר וזה מאפשר מגוון ופיזור גבוהים יותר ובכך מוריד את רמת הסיכון בתי ולרוב משיג תשואות גבוהות יחסית לאלטרנטיבות הקיימות. אין זה אומר שהשקעות אלטרנטיביות הן נטולות סיכון, אך בימים בהם שוק ההון חווה תנודות קיצוניות, היתרון בהשקעות מסוג זה הוא שהן מסייעות בגידור הסיכונים בתיק ההשקעות, ומוסיפות לו ביטחון ותשואה.

מאחר ואנחנו מעוניינים לבצע השקעות אשר יניבו תשואות ויהוו השקעה “בטוחה” יחסית, כשמדברים על השקעות אלטרנטיביות רצוי מאוד לבצע זאת בעזרת מומחים בתחום מאחר ובהשקעות מסוג זה לא תמיד לנו כאדם פרטי יש את הגישה לכל הנתונים שעלינו לדעת כדי לקבל החלטה. ערכנו בנושא ראיון עם עידן כץ, מנכ”ל נטו משווקים פיננסים, מומחה לתכנון פיננסי והשקעות אלטרנטיביות, בעל רישיון סוכן ביטוח פנסיוני cfpl בתחום הביטוח והפיננסים מזה כ-20 שנים. ממנהלי ומייסדי סוכנות ״נטו תכנון פיננסי״ וכיום מתפקד גם כדירקטור בחברת “וולת’סטון אחזקות”

לפני שנדבר על השקעות אלטרנטיביות, מה יש לך לאמר על מצב השוק היום?

אנחנו נמצאים בעיצומו של משבר גדול, השווקים ירדו משמעותית, יש כל מיני בעיות בעולם כמו לדוגמא אבטלה גבוהה, ככל הנראה נלך למיתון, יהיו גרעונות עצומים למדינות כי הן הוציאו המון תקציבים על משבר הקורונה ואלו כמובן דברים לא טובים עבור המשק העולמי שבגללם הבורסות יורדות. הבורסות צופות פני עתיד, כמה שנים קדימה. בימים האחרונים הבורסות צפו דברים טובים יותר מכיוון שטראמפ הגיע עם התוכנית הכלכלית של 2 טריליון דולר שזה התוכנית הכי גדולה שהיתה עד היום בהיסטוריה, זה הוסיף המון צבע וחמצן לשווקים. בגדול, ככל והמדינות יתחילו להשתלט על הקורונה, כמו שקרה בסין או בדרום קוריאה, הצפי העתידי של הבורסות יהיה חיובי ואז השווקים צפויים לעלות. עכשיו השאלה היא “מה גובר על מה?” צפי שהמצב בעתיד יהיה גרוע יותר מהצפי כרגע מה שיגרום להמשך ירידות בשווקים או צפי לעתיד טוב יותר שיגרום לעליות בשווקים.

לאור המשבר אנשים רבים מפחדים ממצב השוק ומבקשים למשוך את הכספים שלהם או לחלופין אנשים עם כספים נזילים מתלבטים האם להיכנס עכשיו לשוק, מה דעתך בנושא?

אני מנסה להתייחס למשבר הזה, ולכל משבר, אותו דבר. אף אחד לא יודע מה יהיה בטווח הקצר האם הבורסות ירדו או יעלו. יכול להיות שהשווקים עוד יתרסקו, יכול להיות שהם יעלו, הכל יכול להיות. כנראה שתמשיך להיות סטיית תקן גבוהה, זאת אומרת פאניקה ותנודתיות בשווקים. מה שכן, אנחנו יוצאים מנקודת הנחה, שכל משבר שהיה עד היום ב-100 שנים האחרונות בטווח של כמה שנים השוק תיקן את עצמו, לפעמים זה היה יותר מהר, לפעמים זה היה יותר לאט, ולכן, מי שלא מנסה לתזמן שווקים, לצאת מהשוק ולחזור כשהמצב יהיה טוב יותר, מצליח. סטטיסטית מי שמנסה לתזמן שווקים לרוב נכשל ומאבד תשואות משמעותיות, כי בדר”כ הוא מפספס את הכניסה הנכונה ואת העליות בשוק, אז הדבר החכם ביותר הוא להישאר ולחכות שהשוק יתקן את עצמו. אם כבר, ברגעים כאלו שהשווקים יחסית נמוכים כי הם ירדו לאחרונה משמעותית לעומת מה שהיה, זה אומר שהמחירים של המניות זולים כבר משמעותית לעומת מה שהן היו בתחילת המשבר, באג”חים הקונצרנים נפתחו גם מרווחים, אז אם כבר, זה הזמן לחשוב על לקנות (להגדיל חשיפה לסיכון), כי זה לקנות בזול. בטח ובטח אם השווקים ימשיכו להתרסק למטה ואז נוכל באמת לקנות מניות ואג”חים קונצרנים במחירי רצפה.

מה זה אומר השקעות אלטרנטיביות?

השקעות אלטרנטיביות אלה השקעות שהמתאם שלהם לשוק ההון הוא לא קיים או נמוך, וזאת המטרה המרכזית שבעקבותיה אנחנו חושבים שלקוחות צריכים ללכת עם חלק מההשקעות שלהם להשקעות אלטרנטיביות, כדי ליצור תיק שחלקו לא חשוף לשוק ההון ובכך אנחנו מורידים את הסטיית התקן (התנודתיות) בתיק. אם כל התיק יהיה חשוף לשוק ההון אז הוא יהיה תנודתי בהתאם למה שהבורסות עושות, ואם ניקח חלק מהתיק של הלקוח לנכסים שהם לא תלויי שוק ההון, נכסים אלטרנטיביים, אז נקטין לו התנודתיות בתיק וניצור הגנה לתיק בעיקר תקופות של דשדוש בשווקים ומשברים. כשאני מדבר על נכסים אלטרנטיביים אני מתכוון לנכסים שהם לא בבורסה, כמו למשל נכסי נדל”ן, תשתיות, מנהרות, אגרות חוב שהונפקו מחוץ לבורסה, הלוואות לא סחירות, בנייני משרדים, תחנות כח, בתי חולים ועוד נכסים נוספים. אנחנו כבר הצענו ב-7 שנים האחרונות לחלק מאוד גדול מהלקוחות שלנו לשקול להשקיע חלק מהכספים שלהם בהשקעות אלטרנטיביות, כי הבנו כבר מזמן, שהריביות אפסיות כבר הרבה שנים וזה גרם לכך שצפי התשואה העתידית של אגרות החוב, גם הממשלתיות וגם הקונצרניות, היה מאוד נמוך.

נניח ויש לנו מיליון שקל ואנחנו מתלבטים בין תיק השקעות מנוהל, פוליסת חיסכון או השקעות אלטרנטיביות, איזה היבטים אני צריכה לבחון כשאני מתלבטת בין המוצרים השונים?

המטרה היא להשקיע חלק בשוק ההון וחלק מחוץ לשוק ההון שאלו אותם השקעות אלטרנטיביות, מחליטים על החלוקה שמתאימה ללקוח, כמה בשוק ההון וכמה לא. צריך לזכור שבנכסים האלטרנטיביים אנחנו בדר”כ גם צריכים לסגור את הכסף לכמה שנים, צריך לבדוק האם מתאים ללקוח לסגור את הכסף לכמה שנים. אדם שצריך לקנות בית עוד שנה אז הוא לא יכול להיכנס להשקעות אלטרנטיביות

בהנחה שאנחנו לא צריכים חלק מהכספים בשנים הקרובות , אנחנו יכולים להנות מפיזור סיכונים וצפי בהגדלת התשואה, מאחר ובנכסים האלטרנטיביים התשואה הצפוייה היא גבוהה יותר, אז נעשה פיזור בין שוק ההון לבין נכסים אלטרנטיביים.

כשאנחנו מדברים על השקעות אלטרנטיביות איך ניתן לעקוב אחרי הביצועים של הקרנות השונות וכנל אחרי הביצועים של קופות גמל והפוליסות חסכון?

לגבי קופות הגמל והפוליסות חסכון ניתן לעקוב אחר הביצועים דרך האתרים של משרד האוצר שם ניתן לראות את כל הקופות מה שהן עשו באיזה תקופה שרק נרצה, אפילו ניתן לראות ביצועים 20 שנים אחרונות .  הנכסים האלטרנטייבים רובם, מנוהלים ע”י גופים פרטיים ולא עי בתי ההשקעות ואז זה תלוי כמה זמן הקרנות פעילות, ככל והן פעילות יותר אז ניתן לראות את התשואות שלהן מאז שנוסדו.

האם אנחנו לא יכולים לבקש מבית ההשקעות לקנות קופת גמל של נכסים לא סחירים/אלטרנטיבים? ומה חשוב לבדוק בהשקעה בנכסים אלטרנטיבים? 

בקופות הגמל והפוליסות, חלק מהנכסים שלהם הם נכסים אלטרנטיביים, זה חלק מהרכב הקופה. אם ניקח לדוגמא את המסלולים הכלליים שמעל 90% מהאוכלוסיה נמצא בהם, הם בדר”כ מורכבים מכ- 35% מניות, כ-20% נכסים לא סחירים והשאר אגרות חוב ומזומנים. אם מסתכלים על הנכסים האלטרנטיביים שבתוך הקופות, זה מובנה בתוך הקופה. אז אנחנו שואלים את עצמנו “אם הנכסים האלטרנטייבים כל כך טובים והם לא בבורסה והתשואות הצפויות גבוהות ויש  בטוחות והגנות טובות, אז למה לא להשקיע ישירות בזה?” זה משהו שדרך הבתי השקעות אי אפשר לעשות, דרך בתי ההשקעות אפשר רק לפתוח קופת גמל/פוליסה שחלק ממנה מושקע בנכסים לא סחירים. בשביל להשקיע ישירות בנכסים אלטרנטיביים, יש גופים בארץ ובעולם שעוסקים בזה.

השקעות אלטרנטיביות, זה מושג מאוד רחב. חשוב לוודא מי הקרן, מי המנהלים שלה, מה רמת הסיכון והמוניטין שלה, באיזה תחום היא נמצאת, איזה בטחונות יש לה, האם יש נאמן ששומר על הכספים? נאמן הוא בדרכ בנק או משרד רו”ח גדול שתפקידו להגן על כספי המשקיעים ולדאוג שהכסף יושקע בהשקעות שהוסכמו מראש כשהולכים להשקיע בנכסים אלטרנטיביים חשוב לבדוק באיזה תחום החברה משקיעה , לוודא שההגנות והשיעבודים טובים כדי לוודא שנכנסים להשקעות שהן איכותיות והסיכוי שנראה שם תשואה יפה הוא סיכוי גבוה

שאלה אופטימית לסיום, מחר מודיעים שמצאו תרופה לקורונה ואפשר לחזור לשגרה, מה לדעתך יקרה בשוק?

כשתהיה בשורה כל כך משמחת שמצאו תרופה לקורנה וזאת כמובן בשורה שתגרום לכולנו להבין שהקורונה כבר לא מהווה איום וחוזרים במיידי לשוק העבודה, אני מניח שהבשורה הזו עוד די רחוקה מאיתנו, אבל אם וכאשר היא תגיע בקרוב אז אני מניח שהיינו רואים עליות יפות מאוד בבורסות שהיו מוחקות את רוב הירידות בטווח מאוד מהיר. לא בטוח שהיינו רואים תיקון מלא של כל הירידות שהיו כי עדיין נגרם לנו נזק לא קטן מכיוון שזמן מסויים שוק העבודה היה מושבת ויש לזה כבר השלכות כבדות כי הפעילות העסקית נפגעה מה שיגרום לאבטלה, מיתון, צמיחה שלילית ועוד.

 

*אין במאמר זה, בחלקו או במלואו, כל הבטחה להשגת תשואות מהשקעות ואין האמור מהווה יעוץ מקצועי להשקיע בתחום כזה או אחר.


להשוואה, בדיקה וניתוח בין בתי ההשקעות

השאירו פרטים ומומחה מטעמינו יחזור אליכם בהקדם

    * אין במאמר זה, בחלקו או במלואו, כל הבטחה להשגת תשואות מהשקעות ואין האמור בו מהווה ייעוץ מקצועי לבצע השקעות בתחום כזה או אחר.

    • אור שושן
    • 7 דק’ קריאה
    • לפני 10 חודשים

    פרק הראשון דיברנו באופן כללי על השקעות אלטרנטיביות ועל האפשרויות שאתם מציעים למשקיעים בתחום. היום נכנס לעובי הקורה ונדבר על החשיבות של אפיק הנדל”ן בתיק ההשקעות, על בחירת עסקאות, ניהול סיכונים ומצב השוק הנדל”ן באופן כללי.

    פרק הראשון דיברנו באופן כללי על השקעות אלטרנטיביות ועל האפשרויות שאתם מציעים למשקיעים בתחום. היום נכנס לעובי הקורה ונדבר על

    • לפני 10 חודשים
    • 7 דק’ קריאה

    פרק הראשון דיברנו באופן כללי על השקעות אלטרנטיביות ועל האפשרויות שאתם מציעים למשקיעים בתחום. היום נכנס לעובי הקורה ונדבר על

    תכנון פרישה – דילמות ודגשים עיקריים
    • רוני מור
    • 21 דק’ קריאה

    תכנון פרישה – דילמות ודגשים עיקריים תכנון פרישה – דילמות ודגשים עיקריים

    תכנון פרישה לאורך החיים עומדות בפנינו לא מעט החלטות שעלינו לקבל שישפיעו עלינו ויקבעו איך העתיד שלנו יראה, ככל שאנו

    • 21 דק’ קריאה

    תכנון פרישה לאורך החיים עומדות בפנינו לא מעט החלטות שעלינו לקבל שישפיעו עלינו ויקבעו איך העתיד שלנו יראה, ככל שאנו