נקודות מפתח

  • סין אישרה את מסירתם של 120 מטוסי איירבוס שהוזמנו בעבר — אך הזמנת הענק החדשה טרם יצאה לפועל.
  • איירבוס מפגרת אחרי בואינג בהזמנות נטו לשנה הנוכחית ומתמודדת עם ביקורת גוברת על אמינות המסירה.
  • עסקת ה־500 מטוסים נותרת תלויה בדינמיקה הגיאופוליטית, ומגבילה את הוודאות לגבי התחזית המסחרית של איירבוס ל־2026.
hero

איירבוס קיבלה סוף־סוף את אישור סין להמשיך במסירתם של 120 מטוסים שהוזמנו בעבר, צעד המהווה חיזוק משמעותי ליצרנית האירופית בעוד היא מתמודדת עם שרשרת אספקה גלובלית תנודתית. אולם למרות ההתקדמות, השאלה המרכזית המרחפת מעל תעשיית התעופה והגיאופוליטיקה נותרת ללא מענה: האם סין תתקדם סוף־סוף עם הזמנה חדשה של 500 מטוסים — עסקה שאיירבוס מנסה לייצר כבר למעלה משנה?

חתימת הסכם תנאים כללי במהלך ביקורו האחרון של נשיא צרפת עמנואל מקרון בבייג’ינג פורשה בתקשורת האירופית כסימן לתנופה מסחרית מחודשת. אולם איירבוס הבהירה במהרה כי ההסכם מאפשר אך ורק את מסירת המטוסים שכבר מופיעים בפנקסי ההזמנות — ואינו מאשר רכישות חדשות. עבור יצרנית השואפת לבסס את יתרונה התחרותי מול בואינג ב־2025 ומעבר לכך, ההבחנה הזו חיונית.

המסירות מתחדשות — אך העמימות האסטרטגית נמשכת

סין הייתה לאורך השנים אחד ממנועי הצמיחה החשובים ביותר של איירבוס. צרכי התרחבות הצי שלה עצומים, והזמנות ענק בדרך כלל משולבות בעסקאות דיפלומטיות ברמת מנהיגות. הפעם, לעומת זאת, ביקורו של מקרון לא הניב הזמנות דרמטיות — סטייה בולטת מהעבר, שבו ביקורים ממלכתיים כללו בדרך כלל הזמנות של מאות מטוסים.

העמידה הזהירה של בייג’ינג משקפת את הרקע האסטרטגי הרחב יותר. על רקע מתחים גיאופוליטיים ממושכים, סין מנהלת באופן סלקטיבי עסקאות גדולות ורגישות פוליטית. הן איירבוס והן בואינג נמצאות כיום בהמתנה, ממתינות לאותות מצד בייג’ינג על חזרה לתכנון צי ארוך־טווח.

איירבוס מנהלת מו”מ לסירוגין מאז לפחות 2024 בניסיון לסגור עסקה של 500 מטוסים — עסקה שיכולה לשנות את מאזן הכוחות מול היריבה האמריקאית. אך לפי גורמי תעשייה, אין כמעט סימנים לכך שסין מוכנה להתחייב להזמנה בסדר גודל כזה השנה.

הלחץ התחרותי גובר כאשר בואינג מצמצמת פערים

הנרטיב התחרותי בין שתי יצרניות המטוסים הדומיננטיות בעולם ממשיך להשתנות. איירבוס אמנם הובילה את בואינג במסירות במשך שבע שנים רצופות, אולם שיבושי שרשרת אספקה — במיוחד בעיות בפאנלי גוף המטוס — אילצו אותה להוריד את תחזיות הייצור. נכון לסוף נובמבר, איירבוס רשמה 700 הזמנות נטו לאחר ביטולים, לעומת 782 הזמנות שדיווחה בואינג עד אוקטובר.

גם תעשיית התעופה העולמית הביעה באחרונה ספקות הולכים וגוברים לגבי יכולתה של איירבוס לעמוד בהתחייבויות המסירה בטווח הקרוב. בהנהלת התאחדות חברות התעופה הבינלאומית ציינו כי הביטחון ביכולת המסירה של איירבוס נחלש, בעוד בואינג מציגה שיפור ביציבות התפעולית שלה לאחר שנות משבר רגולטורי וייצורי.

תפקידה של סין בעתיד האסטרטגי של איירבוס

עבור איירבוס, unlocking ההזמנות מסין אינו רק חשוב כלכלית — הוא קריטי אסטרטגית. השוק הסיני מספק גם היקף גדול וגם פיזור סיכונים, במיוחד בזמן שהחברה מגבירה ייצור באירופה, בארה”ב ובטיאנג’ין. ללא בהירות לגבי חבילת ה־500 מטוסים, קיים סיכון שאיירבוס לא תעמוד ביעד הפנימי שלה — כ־1,200 הזמנות לשנה.

ובכל זאת, החידוש במסירות מהווה התקדמות משמעותית ומרמז כי ייתכן שבייג’ינג מכינה את הקרקע לשיתוף פעולה עמוק יותר כאשר התנאים הגיאופוליטיים יתייצבו. עד אז, איירבוס נדרשת לאזן בין ציפיות משקיעים לבין מגבלות תפעוליות — תוך המשך טיפוח אחד מלקוחותיה החשובים ביותר.


להשוואה, בדיקה וניתוח בין בתי ההשקעות

השאירו פרטים ומומחה מטעמינו יחזור אליכם בהקדם

    * אין במאמר זה, בחלקו או במלואו, כל הבטחה להשגת תשואות מהשקעות ואין האמור בו מהווה ייעוץ מקצועי לבצע השקעות בתחום כזה או אחר.

    SKN | סיכום שווקי גלובלי: 9 בדצמבר 2025 – מסחר מעורב באמריקה, אירופה, אסיה ותל אביב לקראת 10 בדצמבר 2025
    • אור שושן
    • 7 דק’ קריאה
    • לפני 7 שעה

    SKN | סיכום שווקי גלובלי: 9 בדצמבר 2025 – מסחר מעורב באמריקה, אירופה, אסיה ותל אביב לקראת 10 בדצמבר 2025 SKN | סיכום שווקי גלובלי: 9 בדצמבר 2025 – מסחר מעורב באמריקה, אירופה, אסיה ותל אביב לקראת 10 בדצמבר 2025

    שווקי ההון הגלובליים ב-9 בדצמבר 2025 הציגו ביצועים מעורבים, כאשר המשקיעים עיבדו אינדיקטורים מקרו-כלכליים, דוחות רווחים והטיות מט"ח. בעוד שמניות

    • לפני 7 שעה
    • 7 דק’ קריאה

    שווקי ההון הגלובליים ב-9 בדצמבר 2025 הציגו ביצועים מעורבים, כאשר המשקיעים עיבדו אינדיקטורים מקרו-כלכליים, דוחות רווחים והטיות מט"ח. בעוד שמניות

    SKN | האם המומנטום של אנבידיה נחלש כאשר סנטימנט המשקיעים מתקרר למרות דוחות חזקים?
    • אור שושן
    • 6 דק’ קריאה
    • לפני 15 שעה

    SKN | האם המומנטום של אנבידיה נחלש כאשר סנטימנט המשקיעים מתקרר למרות דוחות חזקים? SKN | האם המומנטום של אנבידיה נחלש כאשר סנטימנט המשקיעים מתקרר למרות דוחות חזקים?

    מחיר מניית אנבידיה ירד ביום שני בכ־0.7% לכ־184.29 דולר, למרות רקע חיובי של האצת רווחיות ותחזיות הכנסות. המהלך משקף סנטימנט

    • לפני 15 שעה
    • 6 דק’ קריאה

    מחיר מניית אנבידיה ירד ביום שני בכ־0.7% לכ־184.29 דולר, למרות רקע חיובי של האצת רווחיות ותחזיות הכנסות. המהלך משקף סנטימנט

    SKN | האם מכסים באמת מממנים את תוכנית החילוץ לחקלאים של טראמפ? הנשיא לשעבר אומר שכן
    • אור שושן
    • 6 דק’ קריאה
    • לפני 16 שעה

    SKN | האם מכסים באמת מממנים את תוכנית החילוץ לחקלאים של טראמפ? הנשיא לשעבר אומר שכן SKN | האם מכסים באמת מממנים את תוכנית החילוץ לחקלאים של טראמפ? הנשיא לשעבר אומר שכן

    נשיא ארה״ב לשעבר דונלד טראמפ חזר על טענתו שתוכניות החילוץ לחקלאים — שנועדו לפצות על הפסדים מהמלחמה המסחרית — “לא

    • לפני 16 שעה
    • 6 דק’ קריאה

    נשיא ארה״ב לשעבר דונלד טראמפ חזר על טענתו שתוכניות החילוץ לחקלאים — שנועדו לפצות על הפסדים מהמלחמה המסחרית — “לא

    SKN | האם המעבר של וולמארט לנאסד״ק הוא אות להפיכתה למעצמת קמעונאות מונעת בינה מלאכותית?
    • ליאור מור
    • 6 דק’ קריאה
    • לפני 17 שעה

    SKN | האם המעבר של וולמארט לנאסד״ק הוא אות להפיכתה למעצמת קמעונאות מונעת בינה מלאכותית? SKN | האם המעבר של וולמארט לנאסד״ק הוא אות להפיכתה למעצמת קמעונאות מונעת בינה מלאכותית?

    המעבר של וולמארט מבורסת ניו יורק אל נאסד״ק, המובילה בתחום החברות הטכנולוגיות, מייצג הרבה יותר משינוי טכני — זהו הצהרה

    • לפני 17 שעה
    • 6 דק’ קריאה

    המעבר של וולמארט מבורסת ניו יורק אל נאסד״ק, המובילה בתחום החברות הטכנולוגיות, מייצג הרבה יותר משינוי טכני — זהו הצהרה