רקע כללי על המהלך

חברת האופנה המהירה Shein, שמקורה בסינגפור ובעיקר פועלת עם רשת ייצור וספקים בסין, הגישה באופן סודי טיוטת תשקיף לבורסה של הונג קונג ולרשות ניירות ערך הסינית (CSRC). מדובר במהלך שנועד לזרז את תהליך ההנפקה הארוך שנמשך כבר 18 חודשים, מתוך רצון לצאת בהנפקה ראשונית (IPO) בלונדון.

הצעד הזה מגיע לאחר שבשלב ההכנות הראשוני, הרשות הבריטית לניירות ערך (FCA) אישרה גרסה ראשונית של תשקיף שכלל התייחסויות למקורות ייצור בשינג’יאנג, אך גרסה זו נדחתה על ידי הרגולטור הסיני. המהלך הנוכחי מצביע על שינוי כיוון טקטי, שבו Shein מנסה להפעיל לחץ הפוך – דרך הונג קונג.

המניעים שמאחורי הגשת הבקשה

השיקול המרכזי של Shein נעוץ באסטרטגיה של לחץ רגולטורי: על ידי פנייה להונג קונג, החברה יוצרת מנוף שיכול להשפיע על ה־FCA הבריטית להסכים לפשרות רגולטוריות ולהתקדם עם הרישום בבורסת לונדון. לונדון הייתה יעד מועדף בזכות הנגישות למשקיעים מוסדיים גלובליים, אך כיום סובלת מירידה דרמטית בפעילות ההנפקות – מהנמוכות שידעה מזה שלושה עשורים.

על פי דיווחים, במידה וה־FCA תבחר לאמץ את הגרסה שתקבל את אישור הסינים, תוכל החברה להנפיק בצורה כפולה או משולשת – הונג קונג, לונדון ואולי אף ניו יורק – מהלך שיאפשר פיזור גיאוגרפי ומיקסום תמחור.

אתגרים רגולטוריים ויחסים בינלאומיים

אחד המחסומים המרכזיים בהנפקה בלונדון קשור לחשיפות רגולטוריות הנוגעות לרשת הייצור של החברה, בפרט לשימוש בכותנה משינג’יאנג – אזור אשר נמצאים בו מפעלים שעוררו ביקורת בינלאומית בנוגע לזכויות אדם. בעוד שגרסה אחת של תשקיף התקבלה על ידי הרשויות הבריטיות, רגולטור השוק הסיני דחה אותה בשל רגישויות פוליטיות.

מדובר במתח מתמשך בין דרישות שקיפות מצד משקיעים מערביים לבין נטייתם של רגולטורים סיניים לשמור על ריבונות מידע. התוצאה היא מצב שבו החברה נאלצת לתמרן בין מערכות חוקים שונות, תוך ניסיון לשמור על נרטיב אחיד למשקיעים מכל העולם.

המצב הפיננסי של החברה

Shein ממשיכה להציג פעילות חזקה מבחינה תפעולית, אך מלווה בסימני האטה ברווחיות. בשנת 2024 הסתכמו הכנסותיה בכ־38 מיליארד דולר – גידול מתון יחסית לקצבי העבר – והרווח הנקי ירד בכ־40% והסתכם בכמיליארד דולר בלבד. בין הגורמים לירידה: מבצעי הנחות אגרסיביים, עלויות שינוע מוגברות, והשקעות אסטרטגיות בכניסה לשווקים חדשים כמו אמריקה הלטינית ואירופה.

למרות זאת, החברה שומרת על איתנות פיננסית: היא יושבת על יתרת מזומנים של כ־12 מיליארד דולר, דבר המאפשר לה גמישות להמשיך ולהשקיע גם בתקופה של תנודתיות כלכלית. ארה”ב נותרת השוק המרכזי של החברה, ומהווה כשליש מהכנסותיה – נתון חשוב על רקע לחצי המכס והחקיקות האפשריות של ממשל טראמפ.

היתרונות של בורסת הונג קונג (HKEX)

בורסת הונג קונג רשמה במחצית הראשונה של 2025 שיא של 208 בקשות להנפקות – נתון הגבוה ביותר מאז 2021 – והקדימה את ניו יורק ולונדון במספר ובשווי ההנפקות. ההקלות הרגולטוריות והגישה הרחבה למשקיעים אסייתיים מאפשרות לחברות כמו Shein לפעול בשוק גלובלי, תוך שמירה על רגולציה שמקובלת גם על סין וגם על השווקים המערביים.

הונג קונג מהווה מבחינת החברה פתרון ביניים – גישה לרגולציה סינית אך גם שער להשקעות בינלאומיות. אם הרגולטור הסיני יאשר את הטיוטה, וה־FCA הבריטית תאמצה אותה – יתאפשר לה לצאת בהנפקה כפולה ולמקסם את הערכת השווי.

סיכונים ואתגרים

מעבר לאתגרי הרגולציה, Shein מתמודדת עם שורת סיכונים שעשויים לעכב או לפגוע במהלך ההנפקה. בראשם, שחיקה בערך השוק שלה: בעוד שב־2023 הוערכה החברה בשווי של 66 מיליארד דולר, הערכות עדכניות לקראת ההנפקה מצביעות על שווי שוק נמוך מ־50 מיליארד דולר – ירידה של כ־25%. בנוסף, החברה ניצבת בפני לחצים גוברים מצד רגולטורים בארה״ב ובאירופה, שחוקרים את מקורות הייצור ואת שרשרת האספקה שלה, במיוחד בכל הנוגע לאזור שינג׳יאנג, שם עלו טענות לעבודה בכפייה. במקביל, הרוחות הפוליטיות סביב סחר עם סין מתלהטות: ממשל טראמפ הביע כוונה להטיל מכסים מחודשים על חברות סיניות, מה שעשוי להכביד על פעילותה בארה״ב – שמהווה כ־30% מהכנסות החברה.

גם בזירה העסקית נרשמת תחרות גוברת, בעיקר מול שחקניות כמו Temu ו־Zalando. Shein אמנם שומרת על יתרון תפעולי ועל מודל ייצור גמיש, אך קצב הצמיחה שלה הואט. בשנת 2024 רשמה הכנסות של כ־38 מיליארד דולר – גידול מתון יחסית, כאשר הרווח הנקי ירד ל־1 מיליארד דולר בלבד, לעומת 1.7 מיליארד דולר שנה קודם לכן. הירידה ברווחיות מוסברת בעלייה בעלויות שילוח, מבצעים תוקפניים לשמירה על נתח שוק, והשקעות כבדות בהתרחבות גיאוגרפית, במיוחד באירופה ובאמריקה הלטינית.

סיכום

המהלך של Shein להגיש בקשה להנפקה בבורסת הונג קונג אינו רק ניסיון לגייס הון – אלא כלי אסטרטגי ללחוץ על הרגולטורים הבריטיים ולהחיות את תוכנית ההנפקה בלונדון. החברה מתמרנת בין רגולציה סינית מחמירה לבין תקנות מערביות קפדניות, תוך שמירה על גמישות פיננסית ומעמד מוביל בשוק האופנה המהירה. על אף הירידה ברווחיות והערכת שווי נמוכה מהעבר, עם תזרים מזומנים יציב של מעל 12 מיליארד דולר בקופה, Shein עדיין מחזיקה בעמדת חוזקה יחסית. אם תצליח להנפיק בהונג קונג ולקבל במקביל גם אור ירוק מרשויות לונדון, מדובר יהיה בצעד כפול שעשוי לייצב את מעמדה כחברת אופנה ציבורית גלובלית מהמובילות בשוק.

לצד זאת, הדרך להנפקה אינה חפה ממכשולים: תנאים פוליטיים משתנים, חששות מוסריים בקרב משקיעים, ושוק גלובלי תנודתי שמקשה על תמחור מדויק. הצלחת ההנפקה תלויה כעת באיזון העדין שבין גמישות רגולטורית, יציבות תפעולית ואמון ציבורי – שלושה מרכיבים שלא תמיד הולכים יחד.


להשוואה, בדיקה וניתוח בין בתי ההשקעות

השאירו פרטים ומומחה מטעמינו יחזור אליכם בהקדם

    * אין במאמר זה, בחלקו או במלואו, כל הבטחה להשגת תשואות מהשקעות ואין האמור בו מהווה ייעוץ מקצועי לבצע השקעות בתחום כזה או אחר.

    מכסים חדשים של ארה”ב על 14 מדינות: השפעות מיידיות והשלכות על הסחר הגלובלי
    • JIA KITCH
    • 11 דק’ קריאה
    • לפני 33 mins

    מכסים חדשים של ארה”ב על 14 מדינות: השפעות מיידיות והשלכות על הסחר הגלובלי מכסים חדשים של ארה”ב על 14 מדינות: השפעות מיידיות והשלכות על הסחר הגלובלי

    בעולם הכלכלה הגלובלי, הודעתו האחרונה של הבית הלבן בנוגע להטלת מכסים מעודכנים על ייבוא מ-14 מדינות עוררה גל של תגובות

    • לפני 33 mins
    • 11 דק’ קריאה

    בעולם הכלכלה הגלובלי, הודעתו האחרונה של הבית הלבן בנוגע להטלת מכסים מעודכנים על ייבוא מ-14 מדינות עוררה גל של תגובות

    התאוששות בצורת V בטכנולוגיה: גל העליות של XLK ומגזרי ה-S&P 500 מאז אפריל 2025
    • אור שושן
    • 9 דק’ קריאה
    • לפני 47 mins

    התאוששות בצורת V בטכנולוגיה: גל העליות של XLK ומגזרי ה-S&P 500 מאז אפריל 2025 התאוששות בצורת V בטכנולוגיה: גל העליות של XLK ומגזרי ה-S&P 500 מאז אפריל 2025

    השווקים הפיננסיים בארצות הברית רשמו בחודשים האחרונים אחת מתקופות ההתאוששות החדות ביותר שנראו אי פעם, עם הובלה מובהקת של מגזר

    • לפני 47 mins
    • 9 דק’ קריאה

    השווקים הפיננסיים בארצות הברית רשמו בחודשים האחרונים אחת מתקופות ההתאוששות החדות ביותר שנראו אי פעם, עם הובלה מובהקת של מגזר

    קרב ענקיות התוכנה בענן Salesforce מול ServiceNow – ניתוח עומק עד Q1 2025
    • JIA KITCH
    • 9 דק’ קריאה
    • לפני 1 שעה

    קרב ענקיות התוכנה בענן Salesforce מול ServiceNow – ניתוח עומק עד Q1 2025 קרב ענקיות התוכנה בענן Salesforce מול ServiceNow – ניתוח עומק עד Q1 2025

    המרוץ בין Salesforce (סימול: CRM) לבין ServiceNow (סימול: NOW) מגלם את אחת התחרותיות הבולטות ביותר בשוק התוכנה הארגונית. שתיהן פועלות

    • לפני 1 שעה
    • 9 דק’ קריאה

    המרוץ בין Salesforce (סימול: CRM) לבין ServiceNow (סימול: NOW) מגלם את אחת התחרותיות הבולטות ביותר בשוק התוכנה הארגונית. שתיהן פועלות

    הפדרל נשיונל מורטג’ אסוסיאיישן (FNMA): ניתוח מניה בצל השינויים בשוק המשכנתאות האמריקאי
    • אור שושן
    • 7 דק’ קריאה
    • לפני 1 שעה

    הפדרל נשיונל מורטג’ אסוסיאיישן (FNMA): ניתוח מניה בצל השינויים בשוק המשכנתאות האמריקאי הפדרל נשיונל מורטג’ אסוסיאיישן (FNMA): ניתוח מניה בצל השינויים בשוק המשכנתאות האמריקאי

    מניית Federal National Mortgage Association (FNMA), הידועה בשם "פאני מיי", מהווה גורם מפתח בשוק המשכנתאות בארצות הברית. ב-3 ביולי 2025,

    • לפני 1 שעה
    • 7 דק’ קריאה

    מניית Federal National Mortgage Association (FNMA), הידועה בשם "פאני מיי", מהווה גורם מפתח בשוק המשכנתאות בארצות הברית. ב-3 ביולי 2025,