היצע הכסף M2 בארצות הברית, מדד מקרו-כלכלי קריטי המשקף את כמות הכסף הזמינה במערכת הפיננסית, ממשיך להיות גורם מרכזי בניתוח האינפלציה, הצמיחה הכלכלית ומדיניות הבנק המרכזי. נתונים עדכניים של YCharts, מיוני 2025, חושפים תנודתיות משמעותית בשינוי השנתי של M2 לאורך ההיסטוריה, עם תקופות של צמיחה מהירה, התכווצות חדה, וחזרה לרמות קרובות לממוצע ההיסטורי. ניתוח זה יבחן את המגמות ארוכות הטווח בהיצע הכסף, את ההשלכות של אירועים כלכליים מרכזיים על המדד, ואת משמעותו של הנתון העדכני.

היצע הכסף M2: הגדרה וחשיבות

מדד M2 מוגדר כסך המזומנים במחזור, פקדונות עו”ש, פקדונות בחשבונות חיסכון, פקדונות זמן קטנים (עד 100,000 דולר), וקרנות שוק הכסף הקמעונאיות. הוא נחשב למדד רחב יותר של היצע הכסף בהשוואה ל-M1 (הכולל רק מזומנים ופקדונות עו”ש), ומספק תמונה מקיפה יותר של הנזילות במשק. שינויים בהיצע הכסף M2 יכולים להשפיע על רמות האינפלציה, שכן גידול מהיר בהיצע הכסף ללא גידול מקביל בייצור טובין ושירותים עלול להוביל לעליית מחירים. מנגד, התכווצות בהיצע הכסף עלולה לדכא פעילות כלכלית.

הגרף מציג את שיעור הצמיחה השנתי (Year-over-Year Growth Rate) של M2 מאז ינואר 1960 ועד יוני 2025. קו אדום אופקי מציין את קצב הצמיחה ההיסטורי הממוצע של M2, העומד על 6.7%.

תנודתיות היסטורית: שיאים ושפלים

לאורך ששת העשורים האחרונים, היצע הכסף M2 בארה”ב חווה תנודתיות ניכרת, המושפעת ממחזורים כלכליים, משברים ומדיניות מוניטרית. שנות ה-60 וה-70 התאפיינו בתקופות של צמיחה גבוהה יחסית, לעיתים קרובות מעל הממוצע ההיסטורי, עם שיאים כמו 13.4% באוקטובר 1971 ו-13.8% ביולי 1974. תקופות אלו תאמו לעיתים קרובות לתקופות של אינפלציה גבוהה יחסית בארה”ב. שנות ה-80 הציגו גם הן צמיחה חזקה, עם שיא של 12.7% במאי 1986. שנות ה-90 התאפיינו בהתמתנות בצמיחה ואף בתקופות של צמיחה נמוכה מאוד, כמו 0.2% בפברואר 1992 ו-0.3% בינואר 1995. תקופה זו הייתה בדרך כלל תקופה של אינפלציה מרוסנת. שנות ה-2000 ומשבר 2008 הציגו עלייה בקצב הצמיחה של M2 במהלך המשבר, והגיע ל-10.3% באוגוסט 2009. עלייה זו שיקפה את התגובה המוניטרית של הפדרל ריזרב להזרמת נזילות למערכת הפיננסית. שנות ה-2010 הציגו צמיחה יציבה יחסית סביב הממוצע ההיסטורי.

השפעת משבר הקורונה ורטרואקציה חדה

האירוע הבולט ביותר בגרף בשנים האחרונות הוא הזינוק חסר התקדים בהיצע הכסף M2 במהלך מגפת הקורונה. באפריל 2021, קצב הצמיחה השנתי של M2 הגיע לשיא היסטורי של 26.7%. עלייה זו שיקפה את התגובה הפיסקלית והמוניטרית האגרסיבית של ממשלת ארה”ב והפדרל ריזרב, שכללה תוכניות תמריצים נרחבות, הדפסת כסף (Quantitative Easing) והורדת ריבית לאפס, במטרה לתמוך בכלכלה במהלך הסגרים וההאטה.

אולם, לאחר שיא זה, הגיע תהליך של התכווצות חדה בהיצע הכסף. הצמיחה של M2 צללה במהירות, וביולי 2023 היא הגיעה לשיא שלילי של -4.7%. התכווצות זו שיקפה את המדיניות המוניטרית ההדוקה של הפדרל ריזרב – העלאות ריבית אגרסיביות והידוק כמותי (Quantitative Tightening) – שנועדה לרסן את האינפלציה שפרצה בעקבות הגידול המסיבי בהיצע הכסף בתקופת הקורונה. התכווצות כה חדה בהיצע הכסף היא תופעה נדירה יחסית בהיסטוריה האמריקאית.

המצב הנוכחי: חזרה להתייצבות ביוני 2025

נכון ליוני 2025, קצב הצמיחה השנתי של M2 התאושש מהשלילה והגיע ל-4.5%. נתון זה נמוך מהממוצע ההיסטורי (6.7%) אך הוא חיובי ומעיד על התייצבות מסוימת בהיצע הכסף לאחר תקופת ההתכווצות. ההתאוששות החיובית הזו יכולה לשקף התמתנות בהידוק המוניטרי או שינויים אחרים בביקוש למזומנים ולנזילות במערכת.

משמעות הדבר היא שהפדרל ריזרב נמצאת ככל הנראה בנקודה שבה היא מעריכה שהפעולות המוניטריות הקודמות שלה הניבו פירות מסוימים בהורדת האינפלציה (כפי שראינו בנתוני CPI קודמים שהראו התמתנות). עם זאת, הנתון של 4.5% עדיין מצביע על גידול בהיצע הכסף, מה שמחייב את הבנק המרכזי להמשיך ולנטר את המצב מקרוב, במיוחד בהקשר של היעדים האינפלציוניים שלו.

השלכות על הכלכלה והשווקים

התפתחות היצע הכסף M2 מהווה אינדיקטור חשוב למשקיעים ולקובעי מדיניות. צמיחה מתונה וחיובית בהיצע הכסף יכולה לתמוך בצמיחה כלכלית ללא יצירת לחצים אינפלציוניים מופרזים. לעומת זאת, האטה חדה מדי או התכווצות עלולות לאותת על סיכון למיתון, בעוד צמיחה מהירה מדי עלולה לאותת על סיכון אינפלציוני.

הנתון הנוכחי של 4.5% מצביע על חזרה למגמה חיובית ומתונה יותר, מה שיכול להיתפס כסימן מעודד עבור יציבות כלכלית. עם זאת, קובעי המדיניות יצטרכו להמשיך ולאזן בין הצורך בשמירה על נזילות מספקת לתמיכה בצמיחה, לבין הצורך לשלוט בלחצים אינפלציוניים פוטנציאליים, במיוחד לאור גורמים כמו מדיניות סחר (מכסים) ומתחים גיאופוליטיים שגם הם משפיעים על המחירים.

סיכום: היצע הכסף M2 – מתייצב לאחר תנודתיות קיצונית

היצע הכסף M2 בארה”ב הציג תנודתיות קיצונית בשנים האחרונות, עם זינוק חסר תקדים במהלך מגפת הקורונה ולאחר מכן התכווצות חדה בתגובה למדיניות הפדרל ריזרב. נכון ליוני 2025, קצב הצמיחה השנתי של M2 עמד על 4.5%, נתון המצביע על התייצבות חזרה למגמה חיובית ומתונה יותר. התפתחות זו חשובה עבור הערכת האינפלציה והצמיחה הכלכלית. הפדרל ריזרב ימשיך לנטר את היצע הכסף מקרוב, תוך ניסיון לאזן בין שמירה על יציבות מחירים לתמיכה בכלכלה, בעוד שהשווקים ימשיכו להגיב לכל שינוי במגמה זו. המידע בכתבה זו מובא לצרכי סקירה מקצועית בלבד ואינו מהווה ייעוץ פיננסי או השקעות.


להשוואה, בדיקה וניתוח בין בתי ההשקעות

השאירו פרטים ומומחה מטעמינו יחזור אליכם בהקדם

    * אין במאמר זה, בחלקו או במלואו, כל הבטחה להשגת תשואות מהשקעות ואין האמור בו מהווה ייעוץ מקצועי לבצע השקעות בתחום כזה או אחר.

    חברת Flex מדווחת על רבעון ראשון חזק לשנת הכספים 2026: מכירות גבוהות ותחזית משופרת
    • אור שושן
    • 8 דק’ קריאה
    • לפני 26 mins

    חברת Flex מדווחת על רבעון ראשון חזק לשנת הכספים 2026: מכירות גבוהות ותחזית משופרת חברת Flex מדווחת על רבעון ראשון חזק לשנת הכספים 2026: מכירות גבוהות ותחזית משופרת

    Flex (NASDAQ: FLEX), השותפה הייצורית הנבחרת המסייעת לבסיס לקוחות מגוון לתכנן ולבנות מוצרים המשפרים את העולם, הודיעה על תוצאות מרשימות

    • לפני 26 mins
    • 8 דק’ קריאה

    Flex (NASDAQ: FLEX), השותפה הייצורית הנבחרת המסייעת לבסיס לקוחות מגוון לתכנן ולבנות מוצרים המשפרים את העולם, הודיעה על תוצאות מרשימות

    כשהמותג כבר לא מספיק: דיסני ונייקי בעידן של ספקנות שוק
    • אור שושן
    • 6 דק’ קריאה
    • לפני 1 שעה

    כשהמותג כבר לא מספיק: דיסני ונייקי בעידן של ספקנות שוק כשהמותג כבר לא מספיק: דיסני ונייקי בעידן של ספקנות שוק

    במרחב הדינמי של שוק ההון, מעטים הם המקרים בהם שמות גדולים ומוכרים נופלים קורבן לתחושת אכזבה גוברת מצד המשקיעים. מותגים

    • לפני 1 שעה
    • 6 דק’ קריאה

    במרחב הדינמי של שוק ההון, מעטים הם המקרים בהם שמות גדולים ומוכרים נופלים קורבן לתחושת אכזבה גוברת מצד המשקיעים. מותגים

    ניתוח ביצועי IBM Corporation ברבעון השני 2025: צמיחה חזקה בתוכנה ותשתיות
    • אור שושן
    • 8 דק’ קריאה
    • לפני 2 שעה

    ניתוח ביצועי IBM Corporation ברבעון השני 2025: צמיחה חזקה בתוכנה ותשתיות ניתוח ביצועי IBM Corporation ברבעון השני 2025: צמיחה חזקה בתוכנה ותשתיות

    IBM (סימול: IBM) פרסמה את תוצאותיה לרבעון השני של 2025 ב-23 ביולי 2025, והציגה ביצועים פיננסיים ותפעוליים חזקים. הדו"ח מדגיש

    • לפני 2 שעה
    • 8 דק’ קריאה

    IBM (סימול: IBM) פרסמה את תוצאותיה לרבעון השני של 2025 ב-23 ביולי 2025, והציגה ביצועים פיננסיים ותפעוליים חזקים. הדו"ח מדגיש

    ראלי בשוקי אמריקה: זינוק מומנטום של אמצע הקיץ
    • אור שושן
    • 7 דק’ קריאה
    • לפני 5 שעה

    ראלי בשוקי אמריקה: זינוק מומנטום של אמצע הקיץ ראלי בשוקי אמריקה: זינוק מומנטום של אמצע הקיץ

    שוקי אמריקה רוחשים סנטימנט חיובי כאשר מדדים ברחבי היבשת מציגים עליות מרשימות. נכון ליום חמישי, 24 ביולי 2025, מתנהל ראלי

    • לפני 5 שעה
    • 7 דק’ קריאה

    שוקי אמריקה רוחשים סנטימנט חיובי כאשר מדדים ברחבי היבשת מציגים עליות מרשימות. נכון ליום חמישי, 24 ביולי 2025, מתנהל ראלי