מבוא: האם העולם עדיין בוטח בשוק ההון האמריקאי?
בעיצומו של חודש מלא מתחים גיאופוליטיים והערכות מחודשות לגבי הסכמי סחר, נשאלה שאלה מתבקשת: האם המשקיעים הזרים בורחים מהשוק האמריקאי? עם פרסום נתוני זרימות ההון הזרות לארה״ב לאפריל 2025 על ידי משרד האוצר האמריקאי (TIC), התשובה ברורה – לא רק שלא מדובר בבריחה, אלא שהנתונים מצביעים על יציבות יחסית ואף התאוששות חלקית.
דו”ח ה־TIC, הנחשב לאחד המדדים המרכזיים לאמון בינלאומי בשוקי ההון של ארה״ב, מראה כי לא נרשמה נטישה מסיבית של נכסים אמריקאיים. הזרימות השליליות, שהופיעו בתחילת החודש, התמתנו במהירות ברגע שהוסר האיום למכסים הדדיים בין ארה”ב לשותפות הסחר המרכזיות. בכך, נשלל החשש המרכזי שעלה בקרב אנליסטים של שוק ההון לגבי “capital flight” או בריחה של הון חכם.
תמונת מצב: זרימות הון זרות לארה”ב באפריל 2025
לפי הגרף המצורף, ניתן לראות שהזרימות נטו להישאר סביב רמה נייטרלית לאורך החודש, ללא סטיות קיצון. סך הזרימות נטו לתוך נכסים ארוכי טווח בארה”ב היה קרוב לאפס, והנתון זכה לפרשנות חיובית מצד אנליסטים. המשמעות בפועל: אמון גלובלי מתמשך בכלכלה האמריקאית, חרף הסיכונים הרבים באותה תקופה – החל מהתנגשות סביב נושאי סחר ועד אי־ודאות סביב מדיניות הריבית של הפד.
ברקע, על רקע המשא ומתן להפסקת המכסים ההדדיים מול סין והאיחוד האירופי, ניכר כי המשקיעים הזרים נקטו בגישה זהירה אך לא שלילית. הנתונים מראים שהירידות הקלות בזרימות התרחשו בתחילת אפריל בלבד, ככל הנראה כתגובה לפסימיות טרם השגת ההבנות, ואילו בהמשך החודש נרשמה התאוששות קלה.
ניתוח לפי קטגוריות השקעה
מניות אמריקאיות (U.S. Equities): הזרימות למניות היו מעורבות אך לא שליליות באופן קבוע. זהו אינדיקטור חיובי שמרמז על כך שמשקיעים מוסדיים וקרנות בינלאומיות לא פעלו בפאניקה אלא נשארו מושקעים במניות אמריקאיות, בעיקר במגזרים מובילים כמו טכנולוגיה, בריאות ופיננסים.
אג”ח קונצרניות (Corporate Bonds): המשיכו להוות מוקד משיכה עבור משקיעים בינלאומיים. פערי התשואה בין אג”ח אמריקאיות לאלו של גוש האירו והשווקים המפותחים סיפקו תמריץ להשקעה.
אג”ח סוכנויות (Agency Debt): קטגוריה זו שמרה על יציבות, ונראה שהיא ממשיכה להיחשב כאופציה בטוחה עבור משקיעים בעלי פרופיל סיכון נמוך יותר.
אג”ח ממשלת ארה”ב (U.S. Treasuries): אף שמוקדי הלחץ היו על שוק האג”ח הממשלתי, הנתונים מראים שהמשקיעים הזרים לא נטשו אותו. גם בנקים מרכזיים בשווקים מתעוררים, שבעבר נאלצו למכור אג”ח כדי לייצב את שערי המטבע (כפי שניתן לראות בצלילה החריפה של תחילת 2020), לא ביצעו מהלך דומה הפעם.
זרימות הון והקשר לריבית הפדרלית
אחד הגורמים התומכים בשמירה על יציבות ההשקעות הזרות הוא מדיניות הריבית של הפדרל ריזרב. אמנם קיים צפי להורדת ריבית בהמשך 2025, אך הפד הקפיד על מסרים מתונים וזהירים, שלא הפתיעו את השווקים. הדבר אפשר למשקיעים הזרים לשקלל את הסיכון מבלי לבצע מימושים אגרסיביים. סביבת ריבית גבוהה יחסית עדיין הופכת את ארה”ב ליעד מועדף בהשוואה למדינות מפותחות אחרות עם ריבית אפסית או שלילית.
היבט גיאופוליטי: המכסים הוסרו, והמשקיעים נרגעו
השעיית המכסים הדדיים, שהוכרזה באמצע אפריל, שיחקה תפקיד מרכזי בשיפור התיאבון לסיכון בקרב משקיעים זרים. תחושת הדחיפות ששררה בתחילת החודש התפוגגה ככל שהתברר שהממשל האמריקאי בחר בדרך של הידברות ולא בהסלמה. המדיניות הזו מנעה עיוותים בשוק המט”ח ובשוק האג”ח האמריקאי, וסיפקה למשקיעים תחושת יציבות יחסית.
מסקנה: ארה”ב שומרת על מעמדה הפיננסי הגלובלי
הנתונים של אפריל 2025 מהווים אינדיקציה מובהקת לכך שאין תזוזה משמעותית של הון החוצה מארה”ב. להפך – המשקיעים הבינלאומיים בחרו להישאר מושקעים בנכסים ארוכי טווח, דבר המצביע על כך שארה”ב ממשיכה להיחשב כאבן שואבת להשקעות גם בתקופות של אי־ודאות פוליטית וכלכלית.
בעולם שבו כל תנודה גיאופוליטית עלולה להוביל לתגובה חדה בשווקים, העמידות היחסית של ארה”ב מוכיחה את חשיבותה כעוגן כלכלי גלובלי. השילוב בין מערכת פיננסית יציבה, מדיניות פדרלית שקולה, ודינמיות שוק ההון האמריקאי ממשיכים להוות מוקד משיכה למשקיעים מכל רחבי העולם.
להשוואה, בדיקה וניתוח בין בתי ההשקעות
השאירו פרטים ומומחה מטעמינו יחזור אליכם בהקדם
* אין במאמר זה, בחלקו או במלואו, כל הבטחה להשגת תשואות מהשקעות ואין האמור בו מהווה ייעוץ מקצועי לבצע השקעות בתחום כזה או אחר.
- Articles
- •
- 10 דק’ קריאה
- •
- לפני 42 mins
היעד החדש של נאט”ו: האם מדינות הברית מסוגלות להשקיע 5% מהתמ”ג בביטחון?
יעד היסטורי, אתגר כלכלי אדיר בצל איומי המלחמה המתמשכת באירופה ובמרחב הגלובלי, נאט"ו מעלה את הרף: החברות בברית הצפון-אטלנטית צפויות
- לפני 42 mins
- •
- 10 דק’ קריאה
יעד היסטורי, אתגר כלכלי אדיר בצל איומי המלחמה המתמשכת באירופה ובמרחב הגלובלי, נאט"ו מעלה את הרף: החברות בברית הצפון-אטלנטית צפויות
- Articles
- •
- 7 דק’ קריאה
- •
- לפני 2 שעה
וירג’ין אוסטרליה חוזרת לבורסה: הנפקה מוצלחת, זינוק במניה ותחזית אופטימית
שוק ההון האוסטרלי נושם לרווחה עם חזרת ענקית התעופה הנפקתה של וירג’ין אוסטרליה ביום שלישי, 24 ביוני 2025, סימנה לא
- לפני 2 שעה
- •
- 7 דק’ קריאה
שוק ההון האוסטרלי נושם לרווחה עם חזרת ענקית התעופה הנפקתה של וירג’ין אוסטרליה ביום שלישי, 24 ביוני 2025, סימנה לא
- קובי מזרחי
- •
- 6 דק’ קריאה
- •
- לפני 2 שעה
השווקים באירופה נפתחו היום במגמה מעורבת – 24 ביוני 2025
המסחר בשווקים האירופיים נפתח היום (שלישי) במגמה מעורבת, כאשר המשקיעים ממשיכים לעקוב אחר נתוני מאקרו, איתותים מהבנקים המרכזיים והתפתחויות גיאו-פוליטיות.
- לפני 2 שעה
- •
- 6 דק’ קריאה
המסחר בשווקים האירופיים נפתח היום (שלישי) במגמה מעורבת, כאשר המשקיעים ממשיכים לעקוב אחר נתוני מאקרו, איתותים מהבנקים המרכזיים והתפתחויות גיאו-פוליטיות.
- Articles
- •
- 7 דק’ קריאה
- •
- לפני 3 שעה
מכסי טראמפ מעוררים קריאות בקרב יצרני מתכת באירופה להגבלת יצוא גרוטאות
מבוא הטלת מכסים על פלדה ואלומיניום תחת ממשל טראמפ שינתה את דפוסי הסחר הגלובליים, והשפיעה במיוחד על יצרני המתכת באירופה.
- לפני 3 שעה
- •
- 7 דק’ קריאה
מבוא הטלת מכסים על פלדה ואלומיניום תחת ממשל טראמפ שינתה את דפוסי הסחר הגלובליים, והשפיעה במיוחד על יצרני המתכת באירופה.