הקדמה למדדים הפיננסיים

המדדים הפיננסיים מהווים מדד אמין למעקב אחר ביצועי השוק ומהווים בסיס להשקעות רבות. שלושת המדדים S&P 500, Nasdaq 100 וסקטור הפיננסים XLF, נחשבים כמדדים מובילים המייצגים את המגזרים המרכזיים של הכלכלה האמריקאית. בעוד S&P 500 מייצג את הכלכלה הכללית, Nasdaq 100 מתמקד בחברות טכנולוגיה וצמיחה, ו-XLF מתמקד ספציפית במגזר הפיננסים.

מדד S&P 500

S&P 500 הוא אחד המדדים המובילים בארה”ב, המייצג את 500 החברות הגדולות והמשפיעות ביותר בשוק האמריקאי. המדד מכסה מגזרים מגוונים כמו טכנולוגיה, בריאות, פיננסים, תעשייה ועוד. מטרתו של המדד היא לשקף את הביצועים הכלליים של הכלכלה האמריקאית, שכן הוא כולל את החברות עם השווי הגבוה ביותר בארה”ב.

ביצועים בשלוש השנים האחרונות

בשלוש השנים האחרונות, מדד S&P 500 הציג צמיחה מרשימה. בין 2020 ל-2023, המדד רשם עליות שנתיות יציבות, בעיקר בזכות גידול בביקוש לטכנולוגיות חדשות, התאוששות השוק לאחר מגפת הקורונה ותמיכה מוניטרית מממשלת ארה”ב. עליות נוספות נבעו מצמיחה בחברות האנרגיה, הבריאות והטכנולוגיה.

סיבות לצמיחה

  1. תמיכה מוניטרית ופיסקלית: הבנק המרכזי של ארה”ב הוריד את שיעורי הריבית והעניק תמריצים כלכליים שהובילו להרחבת האשראי והשקעות רבות.
  2. ביצועי סקטור הטכנולוגיה והבריאות: החברות בענף זה שגשגו בזכות גידול בדרישה לטכנולוגיה רפואית, פלטפורמות אונליין ומחשוב ענן.
  3. משקיעים זרים: לאור צמיחת השוק בארה”ב, משקיעים מרחבי העולם המשיכו להזרים הון אל המדד, תורמים לעליית ערכו.

מדד Nasdaq 100

Nasdaq 100 הוא מדד שמייצג את 100 החברות הגדולות הנסחרות בבורסה של נאסד”ק, והן כוללות בעיקר חברות טכנולוגיה. המדד מתמקד בחברות צמיחה ומייצג את הסקטורים החדשניים בכלכלה כמו טכנולוגיה, צריכה מחזורית ובריאות.

ביצועים בשלוש השנים האחרונות

בשלוש השנים האחרונות, Nasdaq 100 הציג תשואה גבוהה יותר בהשוואה ל-S&P 500, בעיקר בזכות הצמיחה המהירה בחברות הטכנולוגיה הגדולות. בשנת 2021 המדד חווה עליות מרשימות, ומגפת הקורונה רק הגבירה את הביקוש לטכנולוגיות דיגיטליות, מסחר אלקטרוני, ומחשוב ענן.

סיבות לצמיחה

  1. חדשנות טכנולוגית: חברות כמו אפל, אמזון ומיקרוסופט ממשיכות לפתח טכנולוגיות חדשות ולהרחיב את קו המוצרים שלהן, מה שמעלה את הביקוש למניות שלהן.
  2. מעבר לעבודה מרחוק: עם מגפת הקורונה, חברות הטכנולוגיה ראו עלייה חדה בביקוש לשירותי אונליין, תקשורת ומחשוב ענן.
  3. מימון זול: הריבית הנמוכה אפשרה לחברות טכנולוגיה לגייס הון ולהשקיע בצמיחה וחדשנות, והמשקיעים נהנו מכך.

מדד סקטור הפיננסים – XLF

סקטור XLF הוא קרן סל שמייצגת את סקטור הפיננסים במדד S&P 500, כולל בתוכה את הבנקים הגדולים, חברות ביטוח, חברות השקעות, ובתי השקעות. קרן הסל כוללת חברות כמו ג’יי. פי. מורגן, בנק אוף אמריקה וגולדמן זאקס.

ביצועים בשלוש השנים האחרונות

קרן הסל XLF הציגה עליות מתונות אך יציבות בשלוש השנים האחרונות. העלייה בריבית בשנת 2022, בעקבות האינפלציה, חיזקה את רווחיות הבנקים והחברות הפיננסיות, שכן הם נהנים ממחזורי ריבית גבוהים על הלוואות ועל נכסים אחרים.

סיבות לצמיחה

  1. עליית ריבית: הריבית הגבוהה שהחלה בשנת 2022 הגבירה את רווחי הבנקים, שמפיקים רווחים ממרווחי הריבית בין פיקדונות להלוואות.
  2. חדשנות טכנולוגית בתחום הפיננסים: שילוב טכנולוגיות מתקדמות כגון בינה מלאכותית, בלוקצ’יין ופתרונות פינטק ייעולו את תהליכי הבנקים והגבירו את הרווחיות.
  3. צמיחה כלכלית: ההתאוששות הכלכלית לאחר מגפת הקורונה הגדילה את הביקוש לשירותים פיננסיים והשקעות.

סיכום

שלושת המדדים הללו מהווים מדדי מפתח בשוק ההון האמריקאי, ומשקפים את הטרנדים הכלכליים המרכזיים של השנים האחרונות. S&P 500 מייצג את הכלכלה הכללית וצומח על בסיס מגזרים מגוונים. Nasdaq 100, לעומתו, משקף את ההתפתחות הטכנולוגית ואת המהפכה הדיגיטלית. XLF, המייצג את סקטור הפיננסים, מושפע בעיקר מהתנאים הכלכליים והריבית. עליות המדדים לאורך שלוש השנים האחרונות מייצגות את הגידול בביקוש לטכנולוגיה, את הצמיחה הכלכלית לאחר הקורונה, ואת השינויים במערך הריביות בארה”ב.

סקטור XLF הוא קרן סל (ETF) המייצגת את סקטור הפיננסים במדד S&P 500. הוא מנוהל על ידי חברת State Street Global Advisors ונועד לעקוב אחר ביצועי הסקטור הפיננסי בארצות הברית. תעודת הסל כוללת את החברות הפיננסיות הגדולות במשק האמריקאי, ומורכבת ממספר סוגי חברות, כולל בנקים, חברות ביטוח, בתי השקעות, וחברות אשראי. המבנה של XLF מגוון, כך שהוא מכסה את כל קשת השירותים הפיננסיים.

מבנה החזקות עיקריות בסקטור XLF

XLF מחולק למספר מגזרים עיקריים בתחום הפיננסים, והחזקותיו מתמקדות בעיקר בחברות הבאות:

  1. בנקים – חברות בנקאות מסחריות הן מרכיב מרכזי בתעודת הסל, שכן הבנקים הגדולים נהנים מרווחיות גבוהה במגוון שירותים פיננסיים.
    • דוגמאות: ג’יי פי מורגן צ’ייס (JPMorgan Chase), בנק אוף אמריקה (Bank of America), וולס פארגו (Wells Fargo), סיטי בנק (Citigroup).
  1. חברות ביטוח – חברות ביטוח נכנסות גם הן לקטגוריות החזקות, במיוחד חברות ביטוח בריאות, ביטוח חיים, וביטוח כללי.
    • דוגמאות: ברקשייר האת’וויי (Berkshire Hathaway), מטרופוליטן לייף (MetLife), פרוגרסיב (Progressive).
  1. חברות שירותים פיננסיים והשקעות – כוללות בתי השקעות וחברות ניהול נכסים, שהן בין המשפיעות ביותר על הסקטור.
    • דוגמאות: גולדמן זאקס (Goldman Sachs), מורגן סטנלי (Morgan Stanley), בלקרוק (BlackRock).
  1. חברות כרטיסי אשראי ותשלומים – עם עלייה בשימוש באשראי ובתשלומים דיגיטליים, גם חברות אלו מהוות נתח משמעותי מהחזקות XLF.
    • דוגמאות: ויזה (Visa), מסטרקארד (MasterCard).

חברות מרכזיות בתוך XLF

ג’יי פי מורגן צ’ייס (JPMorgan Chase) – מהווה אחת ההחזקות הגדולות ביותר בתעודת הסל. החברה מספקת מגוון רחב של שירותים פיננסיים: בנקאות פרטית ומסחרית, ניהול נכסים והשקעות, ומובילה במתן שירותים לתאגידים.

ברקשייר האת’וויי (Berkshire Hathaway) – חברת החזקות בבעלות וורן באפט, שנכנסה ל-XLF בעיקר בזכות תחומי הביטוח והשירותים הפיננסיים שלה.

בנק אוף אמריקה (Bank of America) – אחד הבנקים הגדולים בארה”ב, המספק שירותים פיננסיים ללקוחות פרטיים ועסקיים, וידוע בנוכחותו החזקה בתחום ניהול ההשקעות.

וולס פארגו (Wells Fargo) – בנק נוסף שמהווה החזקה משמעותית, המספק שירותים בתחום הבנקאות הקמעונאית והעסקית, ומשמש כגורם מרכזי בתחום המשכנתאות.

התפלגות סקטור XLF לפי סוג חברות

החזקות תעודת הסל מתעדכנות מעת לעת בהתאם לשינויים בביצועי החברות, אך לרוב היא נשארת יציבה באחוזים יחסייים:

  • בנקים (כ-40%-50%)
  • חברות ביטוח (כ-15%-20%)
  • חברות שירותים פיננסיים (כ-20%-25%)
  • חברות כרטיסי אשראי ותשלומים (כ-10%-15%)

סקטור XLF מספק חשיפה מגוונת לשוק הפיננסי בארה”ב, מה שמעניק למשקיעים בו ביטחון יחסי בתקופות של צמיחה כלכלית ורווחיות גבוהה על רקע עליות ריבית, לצד עמידות בתחומים כמו ביטוח ושירותי כרטיסי אשראי.

קרן הסל XLF (Financial Select Sector SPDR Fund) עוקבת אחר ביצועי סקטור הפיננסים במדד S&P 500. היא כוללת מגוון חברות מובילות בתחום הפיננסים, כגון בנקים, חברות ביטוח, בתי השקעות וחברות שירותים פיננסיים אחרות.

נכון ל-1 בנובמבר 2024, אלו הן 10 ההחזקות הגדולות בתעודת הסל XLF, יחד עם אחוז ההחזקה מכלל הנכסים:

מס’ סימול שם החברה אחוז מהנכסים
1 BRK.B Berkshire Hathaway Inc. 12.83%
2 JPM JPMorgan Chase & Co. 9.82%
3 V Visa Inc. 7.50%
4 MA Mastercard Incorporated 6.39%
5 BAC Bank of America Corporation 4.38%
6 WFC Wells Fargo & Company 3.43%
7 GS The Goldman Sachs Group, Inc. 2.54%
8 SPGI S&P Global Inc. 2.39%
9 AXP American Express Company 2.35%
10 MS Morgan Stanley 2.25%

יחד, 10 החברות הללו מהוות כ-53.78% מסך הנכסים של תעודת הסל XLF.

קרן הסל XLF ישנן כ-74 החזקות בסך הכל, הכוללות חברות נוספות בתחום הפיננסים. הרכב ההחזקות עשוי להשתנות עם הזמן בהתאם לשינויים בשוק ובמדד הבסיס. למידע מעודכן ומפורט יותר, מומלץ לבקר באתר הרשמי של מנהל הקרן או באתרים פיננסיים המתמחים בתחום.


להשוואה, בדיקה וניתוח בין בתי ההשקעות

השאירו פרטים ומומחה מטעמינו יחזור אליכם בהקדם

    * אין במאמר זה, בחלקו או במלואו, כל הבטחה להשגת תשואות מהשקעות ואין האמור בו מהווה ייעוץ מקצועי לבצע השקעות בתחום כזה או אחר.

    בוקר כלכלי 14.11.2024  מה היו התוצאות של השווקים הפיננסיים הגלובליים אתמול
    • רוני מור
    • 20 דק’ קריאה
    • לפני 4 שעה

    בוקר כלכלי 14.11.2024  מה היו התוצאות של השווקים הפיננסיים הגלובליים אתמול בוקר כלכלי 14.11.2024  מה היו התוצאות של השווקים הפיננסיים הגלובליים אתמול

     מה היו התוצאות של השווקים הפיננסיים הגלובליים אתמול מבוא שלום, חובבי פיננסים! שוקי הכספים הגלובליים אתמול היו כמו רכבת הרים,

    • לפני 4 שעה
    • 20 דק’ קריאה

     מה היו התוצאות של השווקים הפיננסיים הגלובליים אתמול מבוא שלום, חובבי פיננסים! שוקי הכספים הגלובליים אתמול היו כמו רכבת הרים,

    מה היו התנועות המרכזיות בסגירת השוק האמריקאי
    • אור שושן
    • 6 דק’ קריאה
    • לפני 10 שעה

    מה היו התנועות המרכזיות בסגירת השוק האמריקאי מה היו התנועות המרכזיות בסגירת השוק האמריקאי

    מה היו התנועות המרכזיות בסגירת השוק האמריקאי מה היום ביצועי המדדים המרכזיים? בואו נצלול למספרים! מדד ה-S&P 500 עלה מעט

    • לפני 10 שעה
    • 6 דק’ קריאה

    מה היו התנועות המרכזיות בסגירת השוק האמריקאי מה היום ביצועי המדדים המרכזיים? בואו נצלול למספרים! מדד ה-S&P 500 עלה מעט

    האם בואינג עומדת לקרוס? המשבר שהוביל לירידה החדה בערך המניה וההשלכות האפשריות
    • ליאור מור
    • 5 דק’ קריאה
    • לפני 17 שעה

    האם בואינג עומדת לקרוס? המשבר שהוביל לירידה החדה בערך המניה וההשלכות האפשריות האם בואינג עומדת לקרוס? המשבר שהוביל לירידה החדה בערך המניה וההשלכות האפשריות

    סקירה על מצבה של בואינג, הסיבות לירידה הדרמטית במניה, ומי ירוויח אם הענקית האמריקאית תיפול   חברת בואינג היא אחת

    • לפני 17 שעה
    • 5 דק’ קריאה

    סקירה על מצבה של בואינג, הסיבות לירידה הדרמטית במניה, ומי ירוויח אם הענקית האמריקאית תיפול   חברת בואינג היא אחת

    מה הביצועים הנוכחיים של המדדים העיקריים?כיצד מתפקדים המדדים העיקריים בבורסה של ניו יורק
    • אור שושן
    • 6 דק’ קריאה
    • לפני 20 שעה

    מה הביצועים הנוכחיים של המדדים העיקריים?כיצד מתפקדים המדדים העיקריים בבורסה של ניו יורק מה הביצועים הנוכחיים של המדדים העיקריים?כיצד מתפקדים המדדים העיקריים בבורסה של ניו יורק

    כיצד מתפקדים המדדים העיקריים בבורסה של ניו יורק מה הביצועים הנוכחיים של המדדים העיקריים? בואו נצלול למספרים ונראה כיצד המדדים

    • לפני 20 שעה
    • 6 דק’ קריאה

    כיצד מתפקדים המדדים העיקריים בבורסה של ניו יורק מה הביצועים הנוכחיים של המדדים העיקריים? בואו נצלול למספרים ונראה כיצד המדדים