אם אתם מנהלים תיק השקעות עצמאי בשוק ההון בשנים האחרונות, אתם בוודאי תוהים האם אסטרטגיית ההשקעה שלכם לתקופה התנודתית הנוכחית היא האופטימלית. ניהול תיק השקעות, תחום שהתקשר בעבר בעיקר עם גופים מוסדיים גדולים ועם ברוקרים מתוחכמים בבורסה, הפך בשנים האחרונות לנחלתם של משקיעים קטנים ורק במחצית הראשונה של שנת 2021 נפתחו מעל עשרה מיליון חשבונות מסחר בבורסה ברחבי העולם. בניגוד לשנים קודמות, תיקי ההשקעות החדשים של השנים האחרונות הם בדרך כלל תיקים בסכומים לא גדולים השייכים לא פעם למשקיעים צעירים בעשורים השלישי או הרביעי לחייהם.
אפשר לחלק את סגנונות הניהול של תיקי השקעות, בגדול, לשתיים: יש מנהלי השקעות אקטיביים ודינאמיים שמנהלים מסחר בסגנון המכונה “מסחר יום”, קונים ומוכרים ניירות ערך ומוצרי השקעה באופן שוטף – ולעומתם, יש את מי שמנהלים תיק השקעת פסיבי, עם השקעות לטווח ארוך וניהול מועט יותר.
אנחנו כאן כדי לספר לכם, שבניהול הרווחי של תיק השקעות יש הרבה נקודות דמיון לניהול טוב של מערכת יחסים. אם תטפחו, תאהבו ותשימו לב למה שקורה בתיק ההשקעות שלכם – סביר להניח שתקבלו אהבה וסיפוק מניהול התיק..
איך עושים את זה, אתם שואלים? אנחנו כאן, עם כל הטיפים!
מערכת יחסים זוגית בין מנהל תיק השקעות לבין התיק שלו
אנחנו שומעים משקיעים נלהבים משתמשים בשפע של מונחים ורעיונות מהעולם הרגשי בניהול תיק ההשקעות שלהם : הם רעבים להשקעות מסקרנות, הם “בורחים” מהשקעות בכל סימן של אכזבה מהתשואות הצפויות, הם מקבלים החלטות בנוגע לניירות ערך ומוצרים להשקעה עם הלב – ולפעמים, הם אפילו מגלים סימנים של כעס, כשמוצר השקעה זה או אחר מאכזבים אותם. זה אולי נשמע כמו האנשה שאין לה בסיס, אבל שפע של מחקרים מצביע על העובדה הפשוטה, שמשקיעים שפועלים תוך שילוב מושלם בין השכל לרגש בניהול תיק ההשקעות שלהם – הם אלה שמקבלים את ההחלטות הרווחיות ביותר. אנחנו למדים מזה, שאין כל פסול בניהול רגשי של תיק ההשקעות, ממש כמו בזוגיות – אבל, בתהליך קבלת ההחלטות (גם בניהול תיק ההשקעות וגם בזוגיות שלכם), חייב להיות נוכח ואקטיבי גם האלמנט השכלי של קבלת החלטות מושכלת, המבוססת על נתונים, היסטוריה ותחזיות מפוקחות.
שילוב בין השכל לבין הרגש
בין אם אתם מנהלי השקעות עצמאיים או בין אם אתם מנהלי השקעות המשתמשים בשירותיו של מנהל השקעות מקצועי – חשוב לקבל בחירות חכמות שישרתו אתכם במהלך אורך החיים של תיק ההשקעות שלכם. כשאתם בוחרים בן או בת זוג, לא די במראה עיניים על מנת לגרום לכם לשקוע במערכת יחסים ולטפח תקוות לעתיד: כולנו מחפשים מאפיינים לבן או בת זוג שמתאימים לנו מעבר למשיכה אינטואיטיבית. מאפיינים כאלה עשויים להיות: יציבות, אמון, ערכים משותפים ועוד. בדיוק את אותם המאפיינים, ואותה התחושה, אפשר להקביל לזו שכדאי להרגיש בבחירת מנהל לתיק ההשקעות שלכם או בבחירת מוצרי השקעה: אתם רוצים לא רק להרגיש אינטואיטיבית שאתם מקבלים את ההחלטה הנכונה (אם כי אינטואיציה היא כלי רב ערך, שהוא כנראה מבוסס על שפע מגוון של נתונים שקשה לתאר במילים, וחשוב להקשיב לו, בבחירת בן או בת זוג כמו בבחירת מנהל לתיק ההשקעות או מוצרי השקעה לתיק) אלא גם לתמוך בהחלטה באמצעות מאפיינים מתאימים שאתם מחפשים, כמו פעילות בסקטור שאתם מאמינים בו, יציבות, היסטוריה כלכלית מעוררת אמון וכדומה. המגוון העצום שאתם יכולים לבחור ממנו, הן בתחום של מוצרי השקעה והן בקרב קהל מנהלי ההשקעות המקצועיים, יאפשר לכם תמיד לבחור את הנכון עבורכם.
בכל מערכת יחסים טובה חשוב לטפח אמון
מדד הפחד הוא המדד המנבא את הפעילות הקפריזית, התזזיתית והאמוציונאלית של משקיעים שנכנסים ויוצאים מהשקעות במהירות, ומשפיעים על מחירי המוצרים השונים בשוק ההון. משקיעים מבוססים, כמו למשל וורן באפט שהוא אולי המשקיע הגדול בעולם כמו גם החסיד המפורסם ביותר של שיטת ההשקעות לטווח ארוך, לא פועלים בצורה קפריזית והם יודעים לחיות עם תקופות של הפסדים. איך זה קורה? משתי סיבות: האחת, הם מנהלים תמהיל השקעות בתיק ההשקעות שלהם שמגדר ומגביל הפסדים כך שרמת הסיכון בתיק מתאימה להם ומנוהלת, והשנייה – הם בוחרים השקעות שהם מאמינים בהן. וורן באפט, למשל, מחזיק בתיק ההשקעות שלו מעל מיליארד מניות של הבנק של אמריקה (Bank of America). מניות אלו הפסידו מאז תחילת השנה כמעט 15% – אבל באפט לא מוכר את האחזקות שלו, מפני שהוא מעריך שאם ימתין עד חלוף תקופת ירידות השערים, הבנק של אמריקה יוכיח את עצמו ומחירי המניות יעברו תיקון ויעלו.
אם כן, חשוב לא רק לראות רווחיות בתיק ההשקעות המנוהל שלכם – אלא גם להאמין במוצרים המוכלים בו. כל מניה ונייר ערך רואים תקופות של ירידות שערים לצד תקופות של עליות שערים: מניית אפל, למשל, מהחברות הגדולות לפי שווי שוק בבורסת הנאסד”ק ומהמניות הבולטות גם בפורטפוליו של וורן באפט, איבדה כ – 16% מאז תחילת מרץ השנה, ובכל זאת מאז תחילת 2022 היא הרוויחה כמעט 19%. כשאתם מחזיקים מנייה שיורדת בערכה אבל אתם מאמינים בה – יש לכם את האומץ והסבלנות לתת לה את הזמן להוכיח את עצמה.
מערכת יחסים ארוכת טווח עם תיק ההשקעות שלכם
כולנו היינו שם: אנחנו מקבלים החלטה אטרקטיבית בשעות הערב, אבל קמים בבוקר עם ייסורי מצפון. זה נכון למערכות יחסים כמו שזה נכון לניהול תיקי השקעות, והדרך הנכונה ביותר לנהל תיק השקעות היא בחשיבה לטווח ארוך. אם קניתם אתמול מניות של חברה יציבה וגדולה, והיום הפסדתם כסף כי מחירי המניות ירדו – קחו אוויר. במערכות יחסים לטווח ארוך יש עליות וירידות, יש תקופות של ריחוק ויש תקופות של קרבה, יש תקופות של כישלון ותקופות של אופוריה. גם אם אתם חדשים במערכת היחסים הזו עם תיק ההשקעות שלכם או עם מנהל תיק ההשקעות – השתדלו לאמץ עקרונות של הטווח הארוך לבחינת האטרקטיביות של השקעות, והימנעו ממוצרים להשקעה שמתאימים יותר לטווח הקצר. כשאתם מתבוננים על תיק ההשקעות שלכם דרך העיניים הסבלניות של מערכות יחסים ארוכות טווח, אתם מגלים שמותר וסביר שתיק ההשקעות שלכם יעבור תקופות של ירידות שערים – זה חלק מהמשחק, ואתם מחכים בסבלנות לתקופות טובות יותר.
איך מתמודדים עם משברים במערכת היחסים שלכם?
כמו במערכת יחסים, גם בניהול תיק השקעות כל משקיע ומנהל עובר תקופות של חוסר אמון, של הפסדים ושל תהיה בנוגע לאסטרטגיית ההשקעה בעתיד, הקרוב או הרחוק. וממש כמו במערכת יחסים זוגית, גם בניהול תיקים, ההתמודדות עם תקופות של משבר מתוך ראייה לטווח ארוך, אמון ויציבות, היא מועילה יותר לכל הצדדים. כשתמהיל ההשקעות בתיק מתאים למאפייני התקופה ולהעדפות המשקיע, כשההשקעות הספקולטיביות מגודרות היטב, התיק מגוון מספיק ושיעורי ההשקעות הספקולטיביות מתאימים ליכולת המשקיע לספוג הפסדים לטווחים קצרים – גם תקופות של ירידות שערים לא פוגעות באיכות מערכת היחסים בין המשקיע לתיק ההשקעות שלו או באמון שנרקם בין שניהם. אחרי הכל, מאז תחילת 2022 איבד וורן באפט 2.74 מיליארדי דולרים, וחמישים העשירים ביותר בארה”ב הפסידו באופן מצרפי מעל חצי טריליוני דולרים – אבל הם ממשיכים להשקיע, כנראה מפני שהם משערים, על סמך ניסיון קודם, שהכסף שהפסידו עוד יחזור לחשבון הבנק שלהם.
להשוואה, בדיקה וניתוח בין בתי ההשקעות
השאירו פרטים ומומחה מטעמינו יחזור אליכם בהקדם
* אין במאמר זה, בחלקו או במלואו, כל הבטחה להשגת תשואות מהשקעות ואין האמור בו מהווה ייעוץ מקצועי לבצע השקעות בתחום כזה או אחר.
- רוני מור
- •
- 5 דק’ קריאה
- •
- לפני 3 mins
סקצ’רס בדרך למהפכה פרטית: כך הפכה ממותג נישה לעסקת ענק של 9.4 מיליארד דולר
סקצ'רס בדרך למהפכה פרטית: כך הפכה ממותג נישה לעסקת ענק של 9.4 מיליארד דולר המהלך שמטלטל את שוק ההנעלה ב־5
- לפני 3 mins
- •
- 5 דק’ קריאה
סקצ'רס בדרך למהפכה פרטית: כך הפכה ממותג נישה לעסקת ענק של 9.4 מיליארד דולר המהלך שמטלטל את שוק ההנעלה ב־5
- עומר בר
- •
- 5 דק’ קריאה
- •
- לפני 10 mins
שבוע הדוחות הגדול יוצא לדרךשני: פתיחה טכנולוגית עם Palantir, Ford ו-BioNTech
שבוע הדוחות הגדול יוצא לדרך: עשרות ענקיות אמריקאיות צפויות לפרסם תוצאות – מי תכה את התחזיות? שוקי ההון נערכים לשבוע
- לפני 10 mins
- •
- 5 דק’ קריאה
שבוע הדוחות הגדול יוצא לדרך: עשרות ענקיות אמריקאיות צפויות לפרסם תוצאות – מי תכה את התחזיות? שוקי ההון נערכים לשבוע
- ליאור מור
- •
- 7 דק’ קריאה
- •
- לפני 2 שעה
העסקה שמחברת ליתיום, טיטניום וטראמפ: שיתוף הפעולה החדש בין ארה”ב ואוקראינה מסמן שינוי גישה עולמי
העסקה שמחברת ליתיום, טיטניום וטראמפ: שיתוף הפעולה החדש בין ארה"ב ואוקראינה מסמן שינוי גישה עולמי מעבר מגישת סיוע לשותפות כלכלית
- לפני 2 שעה
- •
- 7 דק’ קריאה
העסקה שמחברת ליתיום, טיטניום וטראמפ: שיתוף הפעולה החדש בין ארה"ב ואוקראינה מסמן שינוי גישה עולמי מעבר מגישת סיוע לשותפות כלכלית
- עומר בר
- •
- 6 דק’ קריאה
- •
- לפני 2 שעה
טראמפ מטיל מכס של 100% על סרטים מיובאים: “הקולנוע האמריקאי מת”
טראמפ מטיל מכס של 100% על סרטים מיובאים: "הקולנוע האמריקאי מת" הכרזה דרמטית על רקע ירידה בהפקות המקומיות נשיא ארה"ב
- לפני 2 שעה
- •
- 6 דק’ קריאה
טראמפ מטיל מכס של 100% על סרטים מיובאים: "הקולנוע האמריקאי מת" הכרזה דרמטית על רקע ירידה בהפקות המקומיות נשיא ארה"ב