מה עומד מאחורי ההפסד הגדול של יצרנית הרכב האמריקאית-אירופית?
בוקר יום שני, 21 ביולי 2025, נפתח בהודעה דרמטית מכיוונה של סטלנטיס, יצרנית הרכב הרב-לאומית שמאחוריה מותגים כמו Jeep, פיאט, דודג’, קרייזלר ופיג’ו. החברה פרסמה נתונים ראשוניים לקראת פרסום הדו”ח המלא לסיכום המחצית הראשונה של השנה, וציינה כי היא צופה הפסד נקי של כ-2.7 מיליארד דולר (2.3 מיליארד אירו) – הפתעה שלילית בהיקף חריג לחברת ענק מהשורה הראשונה. מאחורי המספרים נחשף סיפור של זעזוע עולמי בתחום הסחר, כשהשפעת המכסים שהוטלו על כלי רכב אמריקאים, לצד גידול בעלויות והאטה במכירות, הובילו לשחיקה חדה ברווחיות החברה.
נפילה חדה בהכנסות – והפסד תפעולי היסטורי
על פי ההודעה שפורסמה, סטלנטיס צופה הכנסות של 74.3 מיליארד אירו במחצית הראשונה של 2025, ירידה של כ-13% ביחס לתקופה המקבילה אשתקד, אז עמדו ההכנסות על 85 מיליארד אירו. מעבר לפגיעה בצמיחה, הדוח המקדים משקף מעבר מהיר מהכנסות ורווחיות שיא של השנים הקודמות, להפסד תפעולי ברבעון זה – תוצאה שאינה אופיינית לחברה בסדר גודל זה. הירידה החדה ברווחיות מיוחסת לשורת גורמים מרכזיים: ראשית, העלויות הישירות שנגרמו בשל תחילת יישום המכסים בארה”ב, על רקע סכסוכי סחר בין הממשל האמריקאי לאירופה ולסין, והשפעתם המידית על תמחור כלי הרכב והכדאיות הכלכלית בייצוא לארה”ב. שנית, גידול בעלויות הייצור והלוגיסטיקה, ברקע אינפלציה עולמית ושיבושי שרשראות אספקה. בנוסף, ההאטה בביקוש בשווקים המרכזיים, במיוחד בצפון אמריקה ובאירופה, פגעה בנפח המכירות.
המשבר בארה”ב: מכסים כבדים חותכים את שורת הרווח
המדיניות האמריקאית להטלת מכסים חדשים על כלי רכב ומוצרים תעשייתיים ממדינות אירופה, לצד הוספת מכסים על רכיבים מסוימים מסין, פגעה באופן ישיר ברווחיות סטלנטיס. על פי ניתוח ראשוני, עיקר ההשפעה של המכסים מתבטאת בקטגוריות הרווח הגולמי והוצאות המס. סטלנטיס – הפועלת באמצעות מותגים חזקים כמו Jeep ו-Ram – מייצאת היקף משמעותי של כלי רכב לארה”ב, והייתה עד כה מהמוטבים הבולטים של שוק זה. אולם, בהודעה שפרסמה החברה, צוין כי חלק ניכר מההפסד הנקי צפוי לנבוע מהפרשות חד פעמיות בגין המסים החדשים. בחודשים הקרובים תעמוד החברה בפני אתגר כפול: הסתגלות למבנה עלויות חדש, לצד מאבק על שמירה על נתח שוק בארה”ב מול מתחרים מקומיים ובינלאומיים.
שינוי מגמה: מהתבססות על שוק הרכב האמריקאי – לחשיפה לסיכונים גלובליים
שנת 2024 הסתיימה עבור סטלנטיס במגמת צמיחה משמעותית, עם ביצועים יציבים במכירות ורווחיות נאה ממותגי Jeep, Ram ופיאט. אולם, המחצית הראשונה של 2025 מהווה קו פרשת מים. לא זו בלבד שהחברה רשמה ירידה דו-ספרתית בהכנסות, אלא שבפעם הראשונה מאז איחודה, היא מצפה להפסד נקי חצי שנתי. מעבר להשפעות הגלובליות, ההתמודדות עם מגבלות סחר ועננות פוליטית סביב יחסי ארה”ב-אירופה, יצרו סביבת פעילות מורכבת ביותר. ראוי להדגיש כי סטלנטיס אינה לבד – גם חברות רכב אחרות כמו וולוו, פולקסווגן וטויוטה סובלות מהאטה ברווחיות, אך היקף ההפסד הצפוי לסטלנטיס גבוה באופן יחסי לענף.
ביטול התחזית השנתית: סימן אזהרה לשוק ההון
באופן חריג, הודיעה סטלנטיס בסוף אפריל על ביטול התחזית הפיננסית השנתית – מהלך המעיד על אי-ודאות גוברת ועל קושי להעריך את הסביבה העסקית. הדבר יוצר לחץ מתמשך על המניה, אשר חוותה ירידה חדה מאז תחילת השנה. שוק ההון, שבעבר ראה בסטלנטיס מניה “בטוחה” יחסית, מתמודד כעת עם סימני שאלה לגבי היכולת של החברה לשמר רווחיות לטווח ארוך, בייחוד מול מתחרים המשכילים להסתגל מהר יותר למציאות הכלכלית והרגולטורית החדשה.
אתגרים תפעוליים: גידול בעלויות, שיבושי שרשרת האספקה ואינפלציה
סטלנטיס אינה מתמודדת רק עם סביבה רגולטורית עוינת, אלא גם עם אתגרים תפעוליים יומיומיים. מגפת האינפלציה, שהכבידה על מחירי חומרי הגלם, הובילה לעלייה של עשרות אחוזים בעלויות הייצור, במיוחד עבור רכיבים מתקדמים ומערכות חשמליות ברכב. בנוסף, שיבושי שרשראות אספקה מתמשכים, במיוחד בחלקי חילוף קריטיים ובשבבים אלקטרוניים, אילצו את החברה לספוג עלויות גבוהות יותר, דחיות בייצור ואף הפסדים תפעוליים נוספים. במצב כזה, כל פגיעה בביקוש – גם אם קלה – עלולה להוביל להחמרה חדה בתוצאות הכספיות.
השפעות רוחביות: סיכון מתמשך לשוק הרכב הגלובלי
המשבר בסטלנטיס הוא בבואה לבעיות רחבות יותר שמטרידות את כל תעשיית הרכב העולמית. השילוב בין הגבלות סחר, האטה בביקוש, אינפלציה ולחצים רגולטוריים, מעמיד את היצרניות הגדולות בפני שוקת שבורה. ברקע, המעבר המואץ לרכב חשמלי דורש השקעות עתק והפניית משאבים לפיתוח טכנולוגי – דבר המקשה על שמירה על רווחיות בטווח הקצר. סטלנטיס, שבעבר הצליחה לנצל גיוון גיאוגרפי ומותגי לשמירה על יציבות, מוצאת עצמה עתה חשופה לסיכונים ממספר חזיתות במקביל.
אסטרטגיית החברה: התאמות, קיצוצים וחיפוש אחר שווקים חלופיים
לנוכח האתגרים, הנהלת סטלנטיס נוקטת בשורת צעדים: בין היתר, בחינה מחודשת של קווי ייצור שאינם רווחיים, קיצוץ בהוצאות תפעוליות, וחתירה להרחבת פעילות בשווקים מתעוררים (כדוגמת הודו, דרום אמריקה ואפריקה), בהם ההשפעה הישירה של המכסים נמוכה יחסית. לצד זאת, החברה פועלת להאיץ את פיתוח המערך החשמלי והדיגיטלי של דגמיה, במטרה לצמצם תלות בשוק האמריקאי ובחומרי גלם שמקורם במדינות יעד הסחר. עם זאת, ההתמודדות עם עלויות מעבר ושינויים מבניים צפויה להכביד על שורת הרווח גם במחצית השנייה של 2025.
סיכון אשראי ותגובה בשוק ההון
הפסד כה משמעותי, יחד עם ביטול התחזית והאטה בתזרים המזומנים, עלולים להביא להעלאת סיכון האשראי של החברה ולדרוג נמוך יותר של איגרות החוב. שוק ההון עוקב בדריכות אחרי הפרסום המלא שצפוי לצאת ב-29 ביולי 2025, מתוך ציפייה לאיתותים נוספים לגבי העתיד – בין אם מדובר בתוכנית התייעלות אגרסיבית, שינויים בהרכב ההנהלה, או אף מהלכים דרמטיים של מכירת נכסים אסטרטגיים.
מבט לעתיד: האם סטלנטיס תתאושש – או שמדובר בנקודת מפנה?
האם ההפסד הכבד הוא ארעי, או שמדובר בשינוי מגמה ארוך טווח? זו השאלה שמעסיקה כעת את המשקיעים, העובדים והספקים של החברה. סטלנטיס אמנם מחזיקה בניסיון של עשורים בתחום, ובפורטפוליו מותגים בינלאומי חזק, אך כעת נדרשת גמישות תפעולית ואסטרטגית ברמה הגבוהה ביותר. ההתמודדות עם סביבה משתנה תדרוש קבלת החלטות מהירות, השקעה בחדשנות – ומוכנות לוותר על קווי ייצור מסורתיים לטובת עתיד חשמלי ודיגיטלי.
סיכום ומסקנות
ההפסד המסתמן של סטלנטיס למחצית 2025 משקף את עוצמת השיבוש שעובר על ענף הרכב העולמי: מדיניות מכסים אגרסיבית בארה”ב, אינפלציה ושיבושי אספקה, ירידה בביקוש – כל אלה משתלבים ליצירת סביבת פעילות מאתגרת במיוחד. ביטול התחזית השנתית מאותת על אי-ודאות גבוהה, וצפוי להוביל לשינויים רוחביים בהנהלת החברה ובאסטרטגיית הצמיחה שלה. העתיד של סטלנטיס תלוי ביכולתה להתאים את עצמה במהירות למגבלות הסחר החדשות, לפתח שווקים חלופיים, ולהפגין חדשנות והסתגלות מתמדת.
להשוואה, בדיקה וניתוח בין בתי ההשקעות
השאירו פרטים ומומחה מטעמינו יחזור אליכם בהקדם
* אין במאמר זה, בחלקו או במלואו, כל הבטחה להשגת תשואות מהשקעות ואין האמור בו מהווה ייעוץ מקצועי לבצע השקעות בתחום כזה או אחר.
- אור שושן
- •
- 6 דק’ קריאה
- •
- לפני 25 mins
דינקס קפיטל בע”מ: תוצאות רבעוניות חושפות לחצים בשוק ואסטרטגיית השקעות אגרסיבית
חברת דינקס קפיטל (Dynex Capital Inc), שפועלת כקרן השקעות בנדל"ן (REIT), פרסמה את דוחותיה הכספיים לרבעון השני של שנת 2025.
- לפני 25 mins
- •
- 6 דק’ קריאה
חברת דינקס קפיטל (Dynex Capital Inc), שפועלת כקרן השקעות בנדל"ן (REIT), פרסמה את דוחותיה הכספיים לרבעון השני של שנת 2025.
- אור שושן
- •
- 7 דק’ קריאה
- •
- לפני 47 mins
מדד המובילים של ארה”ב בירידה חמישית ברציפות – האם האטה כלכלית מתהווה?
סימני האזהרה מצטברים בתמונה המאקרו־כלכלית מדד המובילים של ארה"ב (LEI), שמתפרסם על ידי The Conference Board, רשם ירידה של 0.3%- בחודש
- לפני 47 mins
- •
- 7 דק’ קריאה
סימני האזהרה מצטברים בתמונה המאקרו־כלכלית מדד המובילים של ארה"ב (LEI), שמתפרסם על ידי The Conference Board, רשם ירידה של 0.3%- בחודש
- אור שושן
- •
- 7 דק’ קריאה
- •
- לפני 2 שעה
קו ההגנה החדש: כיצד CrowdStrike, Palo Alto ו־Microsoft מעצבות את עתיד הסייבר
בעשור האחרון, תחום הסייבר חדל מלהיות מחלקה טכנית בשולי הארגון והפך ללב הפועם של כל תשתית עסקית מודרנית. לפי נתוני
- לפני 2 שעה
- •
- 7 דק’ קריאה
בעשור האחרון, תחום הסייבר חדל מלהיות מחלקה טכנית בשולי הארגון והפך ללב הפועם של כל תשתית עסקית מודרנית. לפי נתוני
- אור שושן
- •
- 8 דק’ קריאה
- •
- לפני 4 שעה
שיעור הפיגורים בנדל”ן הרב-משפחתי בארה”ב מזנק לשיא של עשור וחצי – האם מדובר ב”קנר במכרה הפחם”?
עדכון מדאיג מהשוק האמריקאי: שיעור הפיגורים הרציניים בהלוואות מגובות בנדל"ן רב-משפחתי (Multifamily) חצה את רף ה־0.4% ביוני 2025, כך עולה מנתוני
- לפני 4 שעה
- •
- 8 דק’ קריאה
עדכון מדאיג מהשוק האמריקאי: שיעור הפיגורים הרציניים בהלוואות מגובות בנדל"ן רב-משפחתי (Multifamily) חצה את רף ה־0.4% ביוני 2025, כך עולה מנתוני