מדוע בנקים אמריקאים גדולים פורשים מברית בנקאות אפס נטו

מהו ברית הבנקאות לאפס פליטות?

ברית הבנקאות לאפס פליטות (NZBA) היא יוזמה המאגדת בנקים ברחבי העולם במטרה משותפת: ליישר את תיקי ההלוואות וההשקעות שלהם עם אפס פליטות עד 2050. משמעות הדבר היא שהבנקים המשתתפים מתחייבים להפחית את טביעת הרגל הפחמנית שלהם ולתמוך בפרויקטים התורמים לכלכלה בת קיימא, דלת פחמן.

ה-NZBA, שהוקמה באפריל 2021, היא חלק מהברית הפיננסית של גלזגו לאפס פליטות (GFANZ) הרחבה יותר, שמטרתה לגייס טריליוני דולרים לתמיכה ביעדי האקלים. על ידי הצטרפות ל-NZBA, הבנקים מתחייבים להציב יעדי ביניים לשנת 2030 או מוקדם יותר, בהתאם ליעדי הסכם פריז להגביל את ההתחממות הגלובלית ל-1.5 מעלות צלזיוס מעל לרמות הפרה-תעשייתיות.

הברית מעודדת שקיפות ואחריותיות. הבנקים החברים נדרשים לחשוף את התקדמותם באופן קבוע, תוך הבטחה שהם עומדים בהתחייבויותיהם. יוזמה זו נתפסת כדרך למנף את השפעת המגזר הפיננסי כדי להניע שינוי משמעותי במאבק נגד שינויי האקלים.

עם זאת, הנסיגה האחרונה של בנקים אמריקאים גדולים מה-NZBA מעלה שאלות לגבי קיימות ההתחייבויות הללו והאתגרים של איזון אינטרסים כלכליים עם אחריות סביבתית.

מדוע בנקים אמריקאים גדולים נסוגים?

הנסיגה של בנקים אמריקאים גדולים מברית הבנקאות לאפס פליטות נטו נובעת בעיקר מלחצים פוליטיים. עם שובו של דונלד טראמפ לבית הלבן, הבנקים להוטים להתרחק מסדר יום הקשור לאקלים כדי להימנע מעימותים פוליטיים. האקלים הפוליטי בארה”ב הקשה על הבנקים להישאר מחויבים לברית מבלי להתמודד עם תגובת נגד משמעותית.

ההחלטה של הבנקים להצטרף לברית מלכתחילה הייתה יותר הצהרתית מאשר מעשית. בנקים רבים ראו בחברות דרך לסמן את תמיכתם ביעדי אקלים גלובליים מבלי ליישם שינויים מהותיים. תפיסה זו הדהדה על ידי פרופסור ג’יל פיש מאוניברסיטת פנסילבניה, שתיארה את החברות כ”אות וירטואלי” ולא ככלי לשינוי משמעותי.

בנוסף, ההשפעה הגוברת של המפלגה הרפובליקנית, הידועה בתמיכתה ביצרני דלק מאובנים, הוסיפה לחשש של הבנקים. הבנקים חוששים להיראות כמתנגדים לאינטרסים של מפלגה פוליטית המחזיקה בכוח משמעותי. חשש זה מוגבר עוד יותר על ידי האיום בתביעות משפטיות ממדינות כמו טקסס, שהאשימו חברות באכיפת אסטרטגיות סביבתיות הפוגעות בתעשיית הפחם.

לסיכום, ההחלטה לסגת מברית הבנקאות לאפס פליטות נטו משקפת שילוב של לחצים פוליטיים, הרצון להימנע מאתגרים משפטיים וההכרה כי יעדי הברית עשויים שלא להתאים לאינטרסים הכלכליים קצרי הטווח של הבנקים.

אילו לחצים פוליטיים משפיעים על החלטות אלה?

הנסיגה של בנקים אמריקאים גדולים מברית הבנקאות נטו-אפס נובעת במידה רבה מלחצים פוליטיים. הנוף הפוליטי האחרון בארצות הברית הפך למורכב יותר ויותר, במיוחד עם חזרתו של דונלד טראמפ לבית הלבן. שינוי זה יצר סביבה שבה בנקים מרגישים מחויבים להתרחק מסדר יום הקשור לאקלים כדי להימנע מעימותים פוליטיים.

אחת הסיבות העיקריות לכך היא ההשפעה הגוברת של המפלגה הרפובליקנית, התומכת באופן מסורתי ביצרני דלק מאובנים. מכיוון שלבנקים אלה יש קשרים פיננסיים משמעותיים עם תעשיות אלה, הם ניצבים בפני לחץ גובר ליישר את פעולותיהם עם האינטרסים הפוליטיים של בעלי העניין שלהם. עמדתה של המפלגה הרפובליקנית בנושאי מדיניות אקלים מתנגשת לעתים קרובות עם יעדי ברית הבנקאות נטו-אפס, מה שמקשה על הבנקים לשמור על חברותם מבלי להתמודד עם תגובות נגד.

בנוסף, איום התביעות הפך לדאגה משמעותית עבור מוסדות פיננסיים אלה. בנובמבר, זמן קצר לאחר בחירתו של טראמפ, הגישה מדינת טקסס תביעה נגד חברות כמו בלאקרוק. התביעה האשימה חברות אלו באכיפת אסטרטגיות סביבתיות שלטענתן מדכאות את תעשיית הפחם. פעולה משפטית זו משמשת אזהרה לבנקים לגבי ההשלכות האפשריות של דבקות בהתחייבויות נטו-אפס, ומניעה אותם עוד יותר לפרוש מהברית.

גם ועדת המשפט של בית הנבחרים האמריקאי, בראשותו של ג’ים ג’ורדן, מילאה תפקיד בהחלטה זו. הוועדה האשימה את ברית הבנקאות נטו-אפס בהיותה אנטי-תחרותית, בטענה שהדרישות מחברות לחשוף ולהפחית את מחויבותן ליעדי נטו-אפס עלולות להגביל את התחרות בשוק. האשמה זו מוסיפה נדבך נוסף של לחץ פוליטי על הבנקים, שכן עליהם לנווט את האיזון העדין בין ציות רגולטורי לבין פרקטיקות תחרותיות.

לסיכום, הנסיגה של בנקים אמריקאים גדולים מברית הבנקאות נטו-אפס היא תגובה ללחצים הפוליטיים הגוברים העומדים בפניהם. לחצים אלה כוללים את השפעתה של המפלגה הרפובליקנית, איום התביעות והאשמות של פרקטיקות אנטי-תחרותיות. ככל שהסביבה הפוליטית ממשיכה להתפתח, על הבנקים לשקול בקפידה את פעולותיהם כדי להימנע מסכסוכים ומאתגרים משפטיים אפשריים.

כיצד משפיעות תביעות משפטיות על החלטות הבנקים?

תביעות משפטיות הן גורם משמעותי בהחלטה של בנקים גדולים בארה”ב לפרוש מברית הבנקאות נטו-אפס. הנוף הפוליטי בארצות הברית השתנה באופן דרמטי, במיוחד עם עלייתה של המפלגה הרפובליקנית ותמיכתה ביצרני דלק מאובנים. שינוי זה הוביל לעלייה בפעולות משפטיות נגד בנקים הנתפסים ככופים אסטרטגיות סביבתיות.

דוגמה בולטת לכך היא התביעה שהוגשה על ידי מדינת טקסס נגד חברות כמו בלקרוק. תביעה זו טוענת כי חברות אלה דוחפות אסטרטגיות סביבתיות, חברתיות וממשל (ESG) המדכאות את תעשיית הפחם. פעולות משפטיות כאלה יוצרות סביבה עוינת לבנקים שהם חלק מבריתות כמו ברית הבנקאות נטו-אפס.

הבנקים חוששים מהסיכונים הפיננסיים והמוניטין הקשורים לתביעות אלו. עלות המאבקים המשפטיים יכולה להיות משמעותית, והקנסות הפוטנציאליים עלולים להשפיע על רווחיות הבנקים. בנוסף, מעורבות בתביעות משפטיות מתוקשרות עלולה לפגוע במוניטין של הבנק, ולהוביל לאובדן אמון וביטחון הלקוחות.

ועדת המשפט של בית הנבחרים האמריקני, בראשותו של ג’ים ג’ורדן, האשימה גם בריתות כמו ברית הבנקאות נטו-אפס בהיותן אנטי-תחרותיות. הוועדה טוענת כי הדרישות מהחברות לחשוף ולהפחית את מחויבויותיהן לפליטת פחמן עלולות להוביל לשיטות תחרות לא הוגנות. האשמה זו מוסיפה רובד נוסף של מורכבות משפטית עבור הבנקים, שכן עליהם לנווט לא רק תביעות משפטיות ברמת המדינה אלא גם ביקורת פדרלית.

יתר על כן, לא ניתן להתעלם מהלחצים הפוליטיים המשפיעים על החלטות אלו. עם חזרתו של דונלד טראמפ לבית הלבן, האקלים הפוליטי הפך עוין יותר ויותר כלפי סדר יום הקשור לאקלים. הבנקים להוטים להימנע מעימותים פוליטיים שעלולים לנבוע מחברותם המתמשכת בברית הבנקאות נטו-אפס. רצון זה להימנע מתגובה פוליטית שלילית הוא כוח מניע מאחורי החלטתם לפרוש.

לסיכום, תביעות משפטיות משפיעות באופן משמעותי על החלטותיהם של בנקים גדולים בארה”ב לפרוש מברית הבנקאות נטו-אפס. השילוב של סיכונים פיננסיים, פגיעה במוניטין ולחצים פוליטיים יוצר סביבה מאתגרת עבור הבנקים. ככל שהנוף הפוליטי והמשפטי ימשיך להתפתח, גורמים אלו ככל הנראה ימלאו תפקיד מכריע בעיצוב ההחלטות העתידיות של הבנקים בנוגע למעורבותם ביוזמות הקשורות לאקלים.

מהן ההשלכות הכלכליות של הנסיגות?

לנסיגתם של בנקים אמריקאים גדולים מברית הבנקאות לאפס פליטות יהיו השפעות כלכליות משמעותיות. בראש ובראשונה, בנקים אלה צפויים להמשיך להרוויח מהיחסים שלהם עם תעשיות הדלק המאובנים. למעשה, בנקים בארה”ב היו מובילים במימון עסקאות דלק מאובנים, כאשר ג’יי.פי מורגן צ’ייס עומד בראש. שיתוף פעולה מתמשך זה עשוי להביא לרווחים כספיים ניכרים בטווח הקצר, שכן תעשיית הדלק המאובנים נותרה שחקנית כלכלית מרכזית.

עם זאת, ההשלכות הכלכליות ארוכות הטווח עשויות להיות מורכבות יותר. על ידי התרחקות מהתחייבויות הקשורות לאקלים, בנקים אלה עלולים להתמודד עם סיכונים תדמיתיים. תפיסת הציבור מעדיפה יותר ויותר פרקטיקות בנות קיימא ואחראיות לסביבה. לקוחות, במיוחד הדורות הצעירים, הופכים מודעים יותר לסביבה ועשויים לבחור להעביר את עסקיהם למוסדות התואמים את ערכיהם. שינוי זה בהתנהגות הצרכנים עלול להוביל לאובדן לקוחות, וכתוצאה מכך לירידה בהכנסות עבור בנקים הנתפסים כמי שאינם תומכים ביוזמות אקלים.

יתר על כן, קיים פוטנציאל לבדיקה רגולטורית מוגברת. כאשר ארגוני סביבה דוחפים לתקנות מחמירות יותר, בנקים עלולים בסופו של דבר להתמודד עם דרישות חובה לחשוף ולהפחית את טביעות הרגל הפחמניות שלהם. אם תקנות אלה ייכנסו לתוקף, הבנקים שנסוגו מה-NZBA עשויים למצוא את עצמם בנחיתות, כשהם נאלצים להדביק את הסטנדרטים של ציות שבנקים אחרים כבר עובדים לקראתם.

בנוסף, שוק הכספים העולמי מראה גם מגמה לכיוון השקעות בנות קיימא. משקיעים משלבים יותר ויותר קריטריונים סביבתיים, חברתיים וממשלתיים (ESG) בתהליכי קבלת ההחלטות שלהם. על ידי נסיגה מה-NZBA, בנקים אמריקאים עלולים להחמיץ משיכת השקעות ממוקדות ESG, מה שעלול להשפיע על הגישה שלהם לשווקי הון מסוימים.

לסיכום, בעוד שההשפעה הכלכלית המיידית של הנסיגות עשויה להיראות מועילה לבנקים בארה”ב עקב מעורבותם המתמשכת בתעשיית הדלק המאובנים, ההשלכות ארוכות הטווח עלולות להציב אתגרים. סיכונים תדמיתיים, שינויים רגולטוריים פוטנציאליים ושינוי סדרי עדיפויות של משקיעים, כל אלה עלולים להשפיע על הנוף הכלכלי עבור בנקים אלה בעתיד.

אילו מגמות ניתן לצפות במגזר הפיננסי?

פרישתם של בנקים אמריקאים גדולים מברית הבנקאות נטו-אפס מסמנת שינוי פוטנציאלי במגזר הפיננסי. כאשר בנקים אלה נסוגים מהתחייבויות אקלים, ניתן לצפות למספר מגמות שתתעוררנה.

המשך מעורבות בדלקים מאובנים

עם הנוף הפוליטי בארה”ב שתומך יותר בתעשיות הדלק המאובנים, סביר להניח שהבנקים ימשיכו במעורבותם במימון מגזרים אלה. ראיתם כי בנקים אמריקאים, בניגוד לעמיתיהם האירופיים, היו נוטים יותר לממן פרויקטים של דלק מאובן. מגמה זו עשויה להימשך, כאשר בנקים נותנים עדיפות לרווחים קצרי טווח על פני קיימות ארוכת טווח.

הגברת ביקורת ורגולציה

למרות הנסיגות, הדחיפה לשקיפות ואחריות גדולות יותר במגזר הפיננסי לא נעלמת. ייתכן שתראו קריאות מוגברות לרגולציה ודיווח חובה על פליטות פחמן הממומנות על ידי בנקים. ארגוני סביבה ימשיכו ככל הנראה לתמוך בכללים מחמירים יותר כדי להבטיח שהבנקים יתרמו ליעדי האקלים העולמיים.

התפצלות בין בנקים אמריקאים ואירופאים

כאשר בנקים אמריקאים מתרחקים מהתחייבויות אקלים, עשוי להיווצר פער ברור יותר בין בנקים אמריקאים ואירופאים. בנקים אירופיים, הכפופים לתקנות סביבתיות מחמירות יותר, נוטים יותר לשמור על חברותם בברית הבנקאות נטו-אפס ויוזמות דומות אחרות. התפצלות זו עלולה להוביל לגישות שונות לאסטרטגיות פיננסיות הקשורות לאקלים משני צידי האוקיינוס האטלנטי.

חדשנות במימון ירוק

למרות נסיגתם של כמה בנקים אמריקאים מה-NZBA, הביקוש לפתרונות מימון ירוקים לא יפחת. סביר להניח שתראו חדשנות באג”ח ירוקות, מוצרי השקעה ברי קיימא ומכשירים פיננסיים אחרים שנועדו לתמוך ביוזמות סביבתיות. בנקים שממשיכים לתת עדיפות לקיימות עשויים למצוא הזדמנויות חדשות למשוך משקיעים מודעים לסביבה.

לחץ מצד בעלי עניין

בנקים אחראים לא רק בפני הרגולטורים אלא גם בפני בעלי העניין שלהם, לרבות משקיעים, לקוחות ועובדים. ככל שהמודעות הציבורית והדאגה לגבי שינויי האקלים גוברות, תוכלו לצפות שבעלי העניין יפעילו לחץ על הבנקים לאמץ שיטות עבודה בנות קיימא יותר. הדבר עלול להוביל להתמקדות מחודשת בקריטריונים סביבתיים, חברתיים וממשלתיים (ESG) בפעילות הבנקאית.

לסיכום, בעוד שהפרישה מברית הבנקאות נטו-אפס מסמנת שינוי משמעותי, המגזר הפיננסי ימשיך להתפתח בתגובה ללחצים פוליטיים, רגולטוריים ושוק. המגמות שאתם רואים כעת יעצבו את הנוף העתידי של הבנקאות ואת תפקידה בהתמודדות עם שינויי האקלים

כיצד עשויות רגולציות להשפיע על החלטות עתידיות של בנקים?

לרגולציה יכול להיות תפקיד משמעותי בעיצוב החלטות עתידיות של בנקים, במיוחד בכל הנוגע ליעדים הקשורים לאקלים. אם יוכנסו רגולציות מחמירות יותר, הבנקים עשויים להיות מחויבים לעמוד בתקנים סביבתיים קפדניים יותר. זה יכול לכלול דיווח חובה על פליטות פחמן ממומנות ומגבלות על השקעות בתעשיות דלק מאובנים. צעדים כאלה ידחפו את הבנקים לשלב קיימות במודלים העסקיים שלהם בצורה רצינית יותר.

יתר על כן, גופים רגולטוריים יכולים לאכוף עונשים על אי ציות, וליצור תמריץ כספי לבנקים להתיישר עם יעדי האקלים. זה עשוי להוביל להגברת השקיפות והאחריותיות במגזר הפיננסי. הבנקים עשויים אז לתעדף יתרונות סביבתיים ארוכי טווח על פני רווחים קצרי טווח, ולטפח גישה בת קיימא יותר למימון.

עם זאת, האפקטיביות של תקנות אלה תהיה תלויה בתכנון וביישום שלהן. הנחיות ברורות ואכיפה עקבית חיוניות להשגת ההשפעה הרצויה. בסופו של דבר, סביבה פיננסית מוסדרת היטב יכולה לתמוך ביעדי האקלים העולמיים ולעודד בנקים לתרום באופן חיובי למאבק בשינויי האקלים.

מה צופן העתיד ליעדי האקלים?

פרישתם של בנקים אמריקאים גדולים מברית הבנקאות נטו-אפס מעלה שאלות לגבי עתיד יעדי האקלים. ללא מחויבותם של ענקי פיננסים אלה, הדרך להשגת הפחתות משמעותיות בפליטות פחמן הופכת למאתגרת יותר. לבנקים יש תפקיד קריטי במימון פרויקטים ויוזמות שיכולים להזיק לסביבה או לעזור לה. נסיגתם מהברית מעידה על שינוי מוקד מהקיימות.

שינוי זה עשוי להאט את ההתקדמות ביוזמות אקלים גלובליות, שכן התמיכה הכספית בפרויקטים ירוקים עלולה להיפחת. עם זאת, עדיין יש תקווה. בנקים אירופיים ומוסדות פיננסיים אחרים ברחבי העולם נותרו מחויבים לברית הבנקאות נטו-אפס, וממשיכים לדחוף להשקעות ומדיניות ידידותיות לסביבה.

יתר על כן, מודעות ציבורית גוברת ודרישה לפרקטיקות בנות קיימא יכולות להשפיע על בנקים לשקול מחדש את עמדותיהם. צרכנים ומשקיעים מעניקים עדיפות הולכת וגוברת לחברות המפגינות מחויבות לאחריות סביבתית. שינוי זה בהתנהגות הצרכנים עשוי בסופו של דבר ללחוץ על בנקים בארה”ב להצטרף מחדש לברית או לאמץ באופן עצמאי אסטרטגיות דומות המתמקדות באקלים.

בטווח הארוך, האיזון בין אינטרסים כלכליים לאחריות סביבתית יעצב את עתיד יעדי האקלים. פעולותיהם של בנקים, רגולטורים וצרכנים ימלאו כולן תפקיד בקביעה האם יעדים אלה יושגו.


להשוואה, בדיקה וניתוח בין בתי ההשקעות

השאירו פרטים ומומחה מטעמינו יחזור אליכם בהקדם

    * אין במאמר זה, בחלקו או במלואו, כל הבטחה להשגת תשואות מהשקעות ואין האמור בו מהווה ייעוץ מקצועי לבצע השקעות בתחום כזה או אחר.

    מה ההשלכות של הסנקציות החדשות של ארה”ב על ענקיות הטכנולוגיה הסיניות
    • עומר בר
    • 16 דק’ קריאה
    • לפני 5 שעה

    מה ההשלכות של הסנקציות החדשות של ארה”ב על ענקיות הטכנולוגיה הסיניות מה ההשלכות של הסנקציות החדשות של ארה”ב על ענקיות הטכנולוגיה הסיניות

    מה הרקע לסנקציות החדשות של ארה"ב על ענקיות הטכנולוגיה הסיניות? הסנקציות האחרונות של משרד ההגנה האמריקאי כוונו ל-134 חברות סיניות,

    • לפני 5 שעה
    • 16 דק’ קריאה

    מה הרקע לסנקציות החדשות של ארה"ב על ענקיות הטכנולוגיה הסיניות? הסנקציות האחרונות של משרד ההגנה האמריקאי כוונו ל-134 חברות סיניות,

    כיצד ישפיע השינוי במדיניות הגיוון של מקדונלד’ס על המותג שלה
    • ליאור מור
    • 16 דק’ קריאה
    • לפני 8 שעה

    כיצד ישפיע השינוי במדיניות הגיוון של מקדונלד’ס על המותג שלה כיצד ישפיע השינוי במדיניות הגיוון של מקדונלד’ס על המותג שלה

    כיצד ישפיע השינוי במדיניות הגיוון של מקדונלד'ס על המותג שלה אילו שינויים ביצעה מקדונלד'ס ביוזמות הגיוון שלה? מקדונלד'ס הודיעה על

    • לפני 8 שעה
    • 16 דק’ קריאה

    כיצד ישפיע השינוי במדיניות הגיוון של מקדונלד'ס על המותג שלה אילו שינויים ביצעה מקדונלד'ס ביוזמות הגיוון שלה? מקדונלד'ס הודיעה על

    מה מניע את זינוק המניה של Inari Medical Inc
    • עומר בר
    • 14 דק’ קריאה
    • לפני 10 שעה

    מה מניע את זינוק המניה של Inari Medical Inc מה מניע את זינוק המניה של Inari Medical Inc

    מה מניע את זינוק המניה של Inari Medical Inc מה קרה למחיר המניה של Inari Medical Inc? מחיר המניה של

    • לפני 10 שעה
    • 14 דק’ קריאה

    מה מניע את זינוק המניה של Inari Medical Inc מה קרה למחיר המניה של Inari Medical Inc? מחיר המניה של

    בוקר כלכלי 7.1.2025 איך ביצעו מדדי העולם ב-6 בינואר 2025
    • עומר בר
    • 35 דק’ קריאה
    • לפני 16 שעה

    בוקר כלכלי 7.1.2025 איך ביצעו מדדי העולם ב-6 בינואר 2025 בוקר כלכלי 7.1.2025 איך ביצעו מדדי העולם ב-6 בינואר 2025

    איך ביצעו מדדי העולם ב-6 בינואר 2025 מה הביצועים הנוכחיים של מדדי השוק באמריקה? ביצועי מדדי השוק באמריקה נכון ל-6

    • לפני 16 שעה
    • 35 דק’ קריאה

    איך ביצעו מדדי העולם ב-6 בינואר 2025 מה הביצועים הנוכחיים של מדדי השוק באמריקה? ביצועי מדדי השוק באמריקה נכון ל-6