האם חברות מתחילות לייצר בתוך ארה”ב? המהלך של Nvidia חושף מגמה רחבה

המהלך של Nvidia לייצור סופר-מחשבים מבוססי בינה מלאכותית בתחומי ארצות הברית מציף שאלה אסטרטגית בוערת: האם תעשיית ההייטק – ובעקבותיה גם מגזרים אחרים – מתחילים לנטוש את אסיה ולחזור לייצור מקומי?

ביום שני הודיעה Nvidia כי תקים לראשונה סופר-מחשבי AI המיוצרים כולו בארה”ב. במסגרת המהלך, החברה מתכננת השקעה של עד 500 מיליארד דולר בארבע השנים הקרובות, בשיתוף עם שורה של שותפים תעשייתיים מקומיים. לדבריה, המהלך נועד לחזק את שרשרת האספקה, לשפר את כושר העמידות ולהתמודד עם הביקוש ההולך וגדל לשבבים ולמערכות מחשוב מתקדמות.

“הוספת ייצור אמריקאי תאפשר לנו לעמוד טוב יותר בביקוש הגובר, תחזק את שרשרת האספקה ותשפר את העמידות הכללית של החברה”, ציין מנכ”ל Nvidia, ג’נסן הואנג.

החברה כבר החלה בייצור שבבי Blackwell באריזונה בשיתוף TSMC, ומתכננת להגיע לייצור המוני במפעלי טקסס החדשים בתוך 12 עד 15 חודשים. המפעלים יתבססו על טכנולוגיית “תאומים דיגיטליים” (Digital Twins) ורובוטיקה חכמה – שילוב המבטא מעבר לייצור חכם, לא רק אמריקאי.

מדיניות המכסים והחרגות אסטרטגיות

המהלך של Nvidia הגיע ברקע לחבילת מכסים רחבה שהציג ממשל טראמפ, שכללה 32% על יבוא מטייוואן ו־145% על יבוא מסין. עם זאת, ערב ההכרזה – ממשל טראמפ החריג שבבים, סמארטפונים ומחשבים מהרשימה, ככל הנראה מתוך שיקולים גיאופוליטיים וטכנולוגיים.

למרות ההחרגה, המגזר העסקי כבר קלט את המסר. השילוב בין מגמות רגולטוריות לבין ההבנה שהשוק הגלובלי עובר טרנספורמציה – מייצר תמריץ ברור עבור חברות להעביר קווי ייצור לארה”ב.

החזון של Nvidia – לא לבד: עוד ענקיות עוברות מערבה

מהלך דומה מובילות גם חברות נוספות:

Apple – השקעה של 500 מיליארד דולר בשטח ארה”ב

ענקית הטכנולוגיה Apple הכריזה מוקדם יותר השנה על תוכנית השקעה בהיקף של חצי טריליון דולר בארה”ב. התוכנית כוללת הקמת מרכז נתונים חדש ביוסטון והרחבת פעילות בתחום השבבים, לצד השקת “Apple Manufacturing Academy” להכשרת עובדים מקומיים בתעשיית ה-AI.

Intel – מענה ל־CHIPS Act עם השקעה של 90 מיליארד דולר

אינטל מובילה את התחום עם הרחבת מערך הייצור ב־4 מדינות בארה”ב – אריזונה, אוהיו, ניו מקסיקו ואורגון. החברה קיבלה מענק של 7.86 מיליארד דולר מהממשל האמריקאי, וצפויה ליצור אלפי משרות חדשות. ההשקעה מיועדת לשבבים מהדור הבא, עם דגש על תהליכי ייצור מתקדמים.

TSMC – מתחרות לנותנת שירותים בשטח אמריקאי

יצרנית השבבים הגדולה בעולם, TSMC, הודיעה על הרחבת השקעתה בארה”ב לסכום של 165 מיליארד דולר. החברה בונה שלושה מפעלים חדשים לפיתוח וייצור שבבים, לצד מתקני אריזה ומרכזי פיתוח מתקדמים בפיניקס, אריזונה. המפעל הראשון כבר החל לפעול, עם תפוקות שעולות על מקביליו בטייוואן.

LVMH – תעשיית היוקרה נערכת לאיומי מכסים

גם מחוץ לעולם ההייטק ניכרת תזוזה מערבה. קונצרן היוקרה LVMH שוקל להרחיב את הייצור בארה”ב בעקבות איומי מכסים, לאחר שכבר הקים שלושה מתקני Louis Vuitton במדינה. כעת, החברה בוחנת מעבר דומה גם למותג Tiffany & Co, במטרה לצמצם חשיפה רגולטורית ולענות על ביקוש מקומי.

נתונים מערכתיים: שיבה המונית הביתה?

לפי דו”ח של Reshoring Initiative, 69% מהיצרנים האמריקאים כבר החלו בתהליכים של החזרת ייצור לארה”ב. למעלה מ־90% מהם מדווחים על הצלחה בתהליך – בין היתר הודות לאוטומציה מתקדמת, שיפור זמני אספקה, והגנה טובה יותר מול זעזועים גיאופוליטיים.


סיכום: מעבר מגמה או גימיק תקשורתי?

אמנם מוקדם להכריז על סוף עידן הגלובליזציה, אך הסימנים מהשטח ברורים: ענקיות הטכנולוגיה, לצד תאגידי יוקרה ותעשיינים מסורתיים, מבצעים התאמות עמוקות. בין אם המניע הוא מדיניות מכסים, איום סחר עם סין, או שיפור השליטה התפעולית – התוצאה היא אחת: יותר ויותר קווי ייצור עושים את דרכם חזרה אל גבולות ארצות הברית.


להשוואה, בדיקה וניתוח בין בתי ההשקעות

השאירו פרטים ומומחה מטעמינו יחזור אליכם בהקדם

    * אין במאמר זה, בחלקו או במלואו, כל הבטחה להשגת תשואות מהשקעות ואין האמור בו מהווה ייעוץ מקצועי לבצע השקעות בתחום כזה או אחר.

    מדד ה-PMI לשירותים של ISM מצביע על התרחבות מתונה באפריל
    • אור שושן
    • 6 דק’ קריאה
    • לפני 6 שעה

    מדד ה-PMI לשירותים של ISM מצביע על התרחבות מתונה באפריל מדד ה-PMI לשירותים של ISM מצביע על התרחבות מתונה באפריל

    מדד ה-PMI לשירותים של ISM מצביע על התרחבות מתונה באפריל סקירה של הדוח האחרון ב-5 במאי 2025, פרסם מכון ניהול

    • לפני 6 שעה
    • 6 דק’ קריאה

    מדד ה-PMI לשירותים של ISM מצביע על התרחבות מתונה באפריל סקירה של הדוח האחרון ב-5 במאי 2025, פרסם מכון ניהול

    סקצ’רס בדרך למהפכה פרטית: כך הפכה ממותג נישה לעסקת ענק של 9.4 מיליארד דולר
    • רוני מור
    • 5 דק’ קריאה
    • לפני 6 שעה

    סקצ’רס בדרך למהפכה פרטית: כך הפכה ממותג נישה לעסקת ענק של 9.4 מיליארד דולר סקצ’רס בדרך למהפכה פרטית: כך הפכה ממותג נישה לעסקת ענק של 9.4 מיליארד דולר

    סקצ'רס בדרך למהפכה פרטית: כך הפכה ממותג נישה לעסקת ענק של 9.4 מיליארד דולר המהלך שמטלטל את שוק ההנעלה ב־5

    • לפני 6 שעה
    • 5 דק’ קריאה

    סקצ'רס בדרך למהפכה פרטית: כך הפכה ממותג נישה לעסקת ענק של 9.4 מיליארד דולר המהלך שמטלטל את שוק ההנעלה ב־5

    שבוע הדוחות הגדול יוצא לדרךשני: פתיחה טכנולוגית עם Palantir, Ford ו-BioNTech
    • עומר בר
    • 5 דק’ קריאה
    • לפני 6 שעה

    שבוע הדוחות הגדול יוצא לדרךשני: פתיחה טכנולוגית עם Palantir, Ford ו-BioNTech שבוע הדוחות הגדול יוצא לדרךשני: פתיחה טכנולוגית עם Palantir, Ford ו-BioNTech

    שבוע הדוחות הגדול יוצא לדרך: עשרות ענקיות אמריקאיות צפויות לפרסם תוצאות – מי תכה את התחזיות? שוקי ההון נערכים לשבוע

    • לפני 6 שעה
    • 5 דק’ קריאה

    שבוע הדוחות הגדול יוצא לדרך: עשרות ענקיות אמריקאיות צפויות לפרסם תוצאות – מי תכה את התחזיות? שוקי ההון נערכים לשבוע

    העסקה שמחברת ליתיום, טיטניום וטראמפ: שיתוף הפעולה החדש בין ארה”ב ואוקראינה מסמן שינוי גישה עולמי
    • ליאור מור
    • 7 דק’ קריאה
    • לפני 8 שעה

    העסקה שמחברת ליתיום, טיטניום וטראמפ: שיתוף הפעולה החדש בין ארה”ב ואוקראינה מסמן שינוי גישה עולמי העסקה שמחברת ליתיום, טיטניום וטראמפ: שיתוף הפעולה החדש בין ארה”ב ואוקראינה מסמן שינוי גישה עולמי

    העסקה שמחברת ליתיום, טיטניום וטראמפ: שיתוף הפעולה החדש בין ארה"ב ואוקראינה מסמן שינוי גישה עולמי מעבר מגישת סיוע לשותפות כלכלית

    • לפני 8 שעה
    • 7 דק’ קריאה

    העסקה שמחברת ליתיום, טיטניום וטראמפ: שיתוף הפעולה החדש בין ארה"ב ואוקראינה מסמן שינוי גישה עולמי מעבר מגישת סיוע לשותפות כלכלית