בנק ההשקעות המוביל גולדמן זאקס מפיח רוח גבית משמעותית בשווקים עם פרסום תחזית אופטימית במיוחד עבור מדד הדגל S&P 500. בניתוח חדש שפורסם, מעלה הבנק את יעדי התשואה שלו למדד בטווחים הקצר, הבינוני והארוך, ונוקב ביעדים שאפתניים של 6,600 נקודות עד סוף 2025 ו-6,900 נקודות בטווח של 12 חודשים. העדכון הדרמטי הזה אינו מגיע בחלל ריק; הוא נשען על ציפיות להקלה מוניטרית משמעותית מצד הבנק הפדרלי ועל חוסנן המתמשך של מניות הענק, שממשיכות להוביל את השוק קדימה. עם זאת, על רקע נתוני שיא וסנטימנט חיובי, עולה השאלה האם הערכות אלו לוקחות בחשבון את הסיכונים שבדרך, או שמא מדובר בגל אופטימיות שעלול להתנפץ אל חופי המציאות הכלכלית המורכבת.

ניתוח התחזית: המספרים שמאחורי האופטימיות

המהלך של גולדמן זאקס אינו קוסמטי, אלא משקף שינוי מהותי בתפיסת השוק של האנליסטים בבנק. התחזית ל-12 החודשים הקרובים עודכנה וכעת צופה תשואה של 11% למדד ה-S&P 500, מה שמציב את יעד המדד על 6,900 נקודות. בטווח הביניים של שישה חודשים, עד סוף שנת 2025, התחזית שודרגה מתשואה של 6% ליעד של 6,600 נקודות, עלייה משמעותית מהיעד הקודם שעמד על 6,100 נקודות. גם בטווח הקצר של שלושה חודשים, הבנק צופה עלייה של 3% שתביא את המדד לרמה של 6,400 נקודות. נכון ל-7 ביולי 2024, המדד נסגר ברמה של 6,229.98 נקודות, כך שהתחזיות מגלמות ציפייה להמשך המומנטום החיובי.

הבסיס לשינוי טמון לא רק בתחזית התשואה, אלא גם בהערכת השווי של השוק. האנליסטים העלו את תחזית מכפיל הרווח החזוי (Forward P/E) של המדד מ-20.4 ל-22. מכפיל רווח הוא יחס פיננסי המשמש להערכת שווי של חברה, והעלאתו מצביעה על כך שהמשקיעים מוכנים לשלם מחיר גבוה יותר על כל דולר של רווח עתידי. במילים אחרות, גולדמן זאקס סבור כי הסנטימנט בשוק השתפר עד כדי כך שהמשקיעים מוכנים “להסתכל דרך” חולשה אפשרית ברווחים בטווח הקרוב ולהתמקד בפוטנציאל הצמיחה העתידי.

המנועים המרכזיים: מדוע גולדמן זאקס כל כך אופטימי?

האופטימיות של גולדמן זאקס נשענת על מספר עמודי תווך מרכזיים. הגורם הראשון והמשמעותי ביותר הוא שינוי הציפיות לגבי מדיניות הריבית של הבנק הפדרלי. בבנק מעריכים כעת כי ההקלות המוניטריות, כלומר הורדות הריבית, יגיעו מוקדם יותר ויהיו עמוקות יותר ממה שנצפה בעבר. הורדת ריבית מוזילה את עלויות המימון לחברות, מעודדת השקעות וצמיחה, והופכת את האפיקים הסולידיים (כמו אג”ח) לפחות אטרקטיביים ביחס למניות, ובכך דוחפת הון נוסף לשוק המניות.

המנוע השני הוא מה שהוגדר כ”חוסן פונדמנטלי מתמשך של המניות הגדולות ביותר”. אין זה סוד כי העליות בשוק בשנים האחרונות נשלטות במידה רבה על ידי קומץ מניות טכנולוגיה ענקיות. חברות אלו נהנות מיתרונות לגודל, מודלים עסקיים יציבים וצמיחה גבוהה, מה שמאפשר להן להמשיך ולספק תוצאות חזקות גם בסביבה כלכלית מאתגרת. האמונה של גולדמן זאקס היא שכוחן של חברות אלו ימשיך להוות קטר מרכזי שימשוך את כל המדד כלפי מעלה.

גורם נוסף הוא ההתמודדות של השוק עם האתגרים הגלובליים, ובראשם מלחמת הסחר והמכסים. לאחר הירידות שנרשמו באפריל בעקבות הכרזותיו של הנשיא דאז, דונלד טראמפ, השוק התאושש. האנליסטים מציינים כי נתוני האינפלציה וסקרי חברות מצביעים על כך שהעברת עלויות המכסים אל הצרכן הייתה מתונה מהצפוי. נראה כי לחברות הגדולות, בזכות מלאים שהצטברו מראש ושרשראות אספקה גמישות, יש יכולת לספוג חלק מהמכה, לפחות בטווח הקצר.

בין נתונים למציאות: ההקשר הכלכלי הרחב

התחזית האופטימית מגיעה על רקע שוק שובר שיאים, אשר נתמך לאחרונה בנתונים המצביעים על חוסנו של שוק העבודה האמריקאי. נתונים אלו הפריכו, לפחות זמנית, את חששות המשקיעים מהאטה כלכלית חריפה. מצב זה יוצר ניגוד מעניין: מצד אחד, הכלכלה מפגינה סימני חוסן המונעים חשש ממיתון קשה; מצד שני, חוסן זה עשוי היה לדחות את הצורך בהורדות ריבית. עם זאת, נראה כי השוק מגלם תרחיש “רך” ואופטימלי, שבו הכלכלה מתקררת מספיק כדי להצדיק הורדות ריבית, אך לא נכנסת למיתון עמוק שיפגע ברווחיות החברות.

חשוב להדגיש את הניגוד בין התחזית ארוכת הטווח לבין התנודתיות היומיומית. בעוד התחזית צופה עליות של אחוזים דו-ספרתיים, ביום פרסום הניתוח (7 ביולי) נסגר מדד ה-S&P 500 בירידה של 0.79%. נתון זה מהווה תזכורת לכך שהדרך למעלה אינה ליניארית, והיא רצופה תנודות, תיקונים טכניים ותגובות לאירועים חדשותיים נקודתיים. האמון של גולדמן זאקס טמון ביכולת של המגמות המאקרו-כלכליות החיוביות לגבור על רעשי רקע אלו.

מבט קדימה וניהול סיכונים: לא הכל ורוד

למרות נימתה האופטימית, התחזית של גולדמן זאקס אינה חפה מאזהרות ומהכרה בסיכונים. האנליסטים הותירו על כנה את תחזית צמיחת הרווח למניה (EPS) של חברות המדד על 7% לשנים 2025 ו-2026, אך הדגישו כי קיימים סיכונים לתחזית זו, הן כלפי מעלה והן כלפי מטה. הם ציינו במפורש כי בכוונתם לבחון מחדש את הערכותיהם לאחר עונת הדוחות הכספיים לרבעון השני, שתספק תמונה עדכנית וברורה יותר על בריאותן של החברות האמריקאיות.

הסיכונים הפוטנציאליים מגוונים: אינפלציה דביקה מהצפוי עלולה לאלץ את הפדרל ריזרב לדחות את הורדות הריבית; הסלמה במתיחות גיאופוליטית עלולה לשבש את שרשראות האספקה ולהעלות את מחירי האנרגיה; והאטה בצריכה הפרטית בארה”ב עלולה לפגוע בשורת ההכנסות של החברות. השווי הגבוה של השוק, כפי שמשתקף במכפיל הרווח החזוי, הופך אותו לפגיע יותר לזעזועים ולאכזבות מכיוון הרווחיות.

לסיכום

עדכון התחזית של גולדמן זאקס מהווה הצהרת אמון חזקה בכלכלה האמריקאית ובשוק ההון. הוא מסמן כי לפחות בעיני אחד מבנקי ההשקעות הגדולים בעולם, השילוב של הקלה מוניטרית צפויה, עוצמתן של ענקיות הטכנולוגיה ויכולת השוק להתמודד עם אתגרים, גובר על הסיכונים הנראים באופק. עם זאת, על המשקיעים לזכור כי תחזיות, אופטימיות ככל שיהיו, אינן ערובה לביצועי העתיד. עונת הדוחות הקרובה תהיה מבחן המציאות הראשון לתזה זו, ותקבע האם הסנטימנט החיובי אכן נשען על יסודות כלכליים איתנים, או שמא השוק רץ מהר מדי, רחוק מדי.


להשוואה, בדיקה וניתוח בין בתי ההשקעות

השאירו פרטים ומומחה מטעמינו יחזור אליכם בהקדם

    * אין במאמר זה, בחלקו או במלואו, כל הבטחה להשגת תשואות מהשקעות ואין האמור בו מהווה ייעוץ מקצועי לבצע השקעות בתחום כזה או אחר.

    ההימור של בלאקרוק על השווקים הפרטיים: האם רכישת ElmTree היא רק ההתחלה?
    • אור שושן
    • 9 דק’ קריאה
    • לפני 12 mins

    ההימור של בלאקרוק על השווקים הפרטיים: האם רכישת ElmTree היא רק ההתחלה? ההימור של בלאקרוק על השווקים הפרטיים: האם רכישת ElmTree היא רק ההתחלה?

    ענקית ניהול הנכסים בלאקרוק (BlackRock), המנהלת נכסים בהיקף כמעט בלתי נתפס של כ-11.58 טריליון (נכון לרבעון הראשון של 2025), ממשיכה

    • לפני 12 mins
    • 9 דק’ קריאה

    ענקית ניהול הנכסים בלאקרוק (BlackRock), המנהלת נכסים בהיקף כמעט בלתי נתפס של כ-11.58 טריליון (נכון לרבעון הראשון של 2025), ממשיכה

    שוקי אמריקה בתנועה: צלילה עמוקה לביצועים הנוכחיים (8 ביולי 2025)
    • אור שושן
    • 8 דק’ קריאה
    • לפני 2 שעה

    שוקי אמריקה בתנועה: צלילה עמוקה לביצועים הנוכחיים (8 ביולי 2025) שוקי אמריקה בתנועה: צלילה עמוקה לביצועים הנוכחיים (8 ביולי 2025)

    ככל שיום המסחר נפתח ברחבי יבשת אמריקה, תמונה דינמית עולה מתוך המדדים העיקריים. מחוסנן מניות השבב הכחול ועד לירידות קלות

    • לפני 2 שעה
    • 8 דק’ קריאה

    ככל שיום המסחר נפתח ברחבי יבשת אמריקה, תמונה דינמית עולה מתוך המדדים העיקריים. מחוסנן מניות השבב הכחול ועד לירידות קלות

    ראינייר ממריאה: ביקושים חזקים לקיץ מול אתגרים תפעוליים
    • Articles
    • 6 דק’ קריאה
    • לפני 2 שעה

    ראינייר ממריאה: ביקושים חזקים לקיץ מול אתגרים תפעוליים ראינייר ממריאה: ביקושים חזקים לקיץ מול אתגרים תפעוליים

    חברת הלואו–קוסט האירופית ראינייר (Ryanair) ממשיכה להפגין עוצמה בביקושים, עם נתוני הזמנות מרשימים לקראת שיא עונת הקיץ של 2025. לפי

    • לפני 2 שעה
    • 6 דק’ קריאה

    חברת הלואו–קוסט האירופית ראינייר (Ryanair) ממשיכה להפגין עוצמה בביקושים, עם נתוני הזמנות מרשימים לקראת שיא עונת הקיץ של 2025. לפי

    3 תובנות מרכזיות מהדחייה האחרונה של מכסי הסחר
    • Articles
    • 10 דק’ קריאה
    • לפני 2 שעה

    3 תובנות מרכזיות מהדחייה האחרונה של מכסי הסחר 3 תובנות מרכזיות מהדחייה האחרונה של מכסי הסחר

    ניתוח ההשפעה של דחיית מכסי הסחר האחרונה על אסטרטגיות ההשקעה כאשר משקיעים עוקבים מקרוב אחר התנודות הכלכליות, דחיות חוזרות של

    • לפני 2 שעה
    • 10 דק’ קריאה

    ניתוח ההשפעה של דחיית מכסי הסחר האחרונה על אסטרטגיות ההשקעה כאשר משקיעים עוקבים מקרוב אחר התנודות הכלכליות, דחיות חוזרות של