הנוף הכלכלי העולמי ממשיך להיות מושפע עמוקות ממדיניות הסחר האמריקאית, כאשר יצרניות רכב יוקרתיות מגרמניה, ובראשן מרצדס-בנץ ופורשה, מוצאות עצמן בחזית המאבק. איומי המכסים החדשים של הנשיא לשעבר דונלד טראמפ, והטלתם בפועל, גורמים לשינויים משמעותיים בדפוסי המכירה והייצור של יצרניות אלו, המסתמכות במידה רבה על השוק האמריקאי. התפתחויות אלו משתלבות עם אתגרים רוחביים יותר בתעשיית הרכב החשמלי, כפי שניתן לראות במאבקים של טסלה.
השפעת מכסי הרכב על יצרניות היוקרה הגרמניות
מרצדס-בנץ (MBGAF) ופורשה (P911.DE), שתיים מיצרניות הרכב הגרמניות המובילות, תלויות באופן מסורתי בשוק האמריקאי עבור נתח משמעותי ממכירותיהן – כ-25% עבור כל אחת מהן. עם זאת, נתונים עדכניים מצביעים על כך שימים אלו עשויים להשתנות. מוקדם יותר השבוע, דיווחה מרצדס כי מכירות הרכב העולמיות שלה ירדו ב-9% ל-453,700 יחידות ברבעון השני של 2025. הירידה בולטת במיוחד בארה”ב, שם צנחו המכירות ב-12% בהשוואה לשנה קודמת. החברה ייחסה ירידה זו באופן מפורש ל”מדיניות מכסים עולמית חדשה” שהחלה ליישם באפריל, לפיה ממשל טראמפ הטיל מכסים של 25% על כל יבוא מגזר הרכב. מרצדס ציינה כי המשלוחים לסוכנויות רכב “כוונו בקפידה כדי לנווט” במדיניות זו, מה שהשפיע על המכירות בארה”ב ובסין בפרט.
מעניין לציין כי בעוד המכירות בארה”ב חוו ירידה, מרצדס רשמה עליות בגרמניה ובאירופה בכללותה (7% ו-1% בהתאמה), ואף זינוק מרשים של 24% באזורים כמו המזרח התיכון, אפריקה ודרום אמריקה. נתונים אלו מדגישים את ההשפעה הממוקדת של המכסים האמריקאיים על יצרניות הרכב וכיצד הן מנסות לפזר סיכונים גיאוגרפיים.
גם פורשה, יריבתה משטוטגרט, דיווחה על ירידה כללית במכירות, כאשר המסירות העולמיות ירדו ב-6% ל-146,391 יחידות. באופן חריג, פורשה ציינה כי המכירות בארה”ב דווקא טיפסו ב-10% ברבעון, אך הסבירה זאת ב”זמינות גבוהה יותר של מוצרים בשוק ומהגנת המחירים שהוצעה במחצית הראשונה של השנה עקב עליית מכסי יבוא”. למעשה, פורשה הודתה כי היא הסתמכה על מלאי שנצבר לפני הטלת המכסים כדי להגביר את המכירות, ובהמשך נאלצה לנגוס בשולי הרווח שלה כדי להגן על מחירי הלקוחות. מצבה של פורשה מטריד במיוחד, מכיוון שכלל הייצור שלה מתבצע בגרמניה ובמדינות האיחוד האירופי, מה שחושף אותה באופן מלא להשפעת המכסים. בניגוד לכך, למרצדס קיים מפעל גדול בטוסקלוסה, אלבמה, המייצר רכבי שטח וכמה רכבים חשמליים, מה שמסייע לה להפחית חלק מהחשיפה.
מנכ”ל פורשה, אוליבר בלום, ציין כי החברה ככל הנראה תגלגל את עלויות המכס על הלקוחות בעתיד, אם כי לא פירט מתי. במרצדס, דובר החברה מסר הצהרה לפיה “אנו מכירים בחשיבות העקביות והשקיפות עבור לקוחותינו ושותפי הסוכנויות שלנו ומחויבים לשמור על המחירים הנוכחיים של שנת הדגם MY25 [שנת הדגם 2025] עד להודעה חדשה.” הוא הוסיף כי החברה תמשיך לעקוב אחר המצב ולהתאים את עצמה לתנאי השוק המשתנים.
אתגרי הביקוש וירידת טסלה בשוק הרכב החשמלי
הצרות של יצרניות הרכב הגרמניות מגיעות על רקע מגמה רחבה יותר של חולשת ביקוש בחלקים שונים של שוק הרכב החשמלי, ובפרט, קשיים עמם מתמודדת טסלה (TSLA). למרות שאפקט המנכ”ל אילון מאסק והתנהלותו הפוליטית (כולל הקמת “מפלגת אמריקה” והתעמתות עם טראמפ) נתפסים כגורם משפיע על ירידת המניה של טסלה ביותר מ-25% לאחרונה, ישנם סימנים המעידים על בעיות עמוקות יותר.
דוח המסירות לרבעון הרביעי של 2024 הצביע לכאורה על תקינות, אך סך המסירות לשנת 2024 ירד ל-1.78 מיליון כלי רכב, ירידה ראשונה אי פעם ביחס לשנה קודמת (1.8 מיליון ב-2023). גם הרבעון הראשון של 2025 היה חלש, והמסירות הגלובליות ברבעון השני המשיכו לרדת ב-13.5% משנה לשנה, ל-384,122 כלי רכב. באירופה, ירידה זו בולטת במיוחד: מספר רישומי הרכבים החשמליים של טסלה צנח ב-27.9% במאי בהשוואה לשנה קודמת, בעוד סך רישומי הרכבים החשמליים באזור דווקא עלה ב-25%. מגמה דומה נרשמה בארה”ב, כאשר קוקס אוטומטיבי העריכה ירידה של 19.5% במכירות טסלה ברבעון השני. אנליסטים מצביעים על “תחרות גוברת, קו דגמים מזדקן וסימנים של עייפות מותג” כגורמים תורמים לחולשה. יצרניות כמו ג’נרל מוטורס (GM), פורד (F) ויונדאי (005380.KS) צוברות נתחי שוק מול טסלה, והביקוש לרכב חשמלי במחיר סביר, כמו דגם Q המדובר של טסלה, נותר גבוה.
השפעת המכסים על יצרניות רכב נוספות ושרשראות האספקה
מעבר ליצרניות הגרמניות וטסלה, המכסים האמריקאים משפיעים גם על שווקים אחרים. בבריטניה, קיצוצי מכסים עבור מגזרי הרכב והחלל נכנסו לתוקף ב-30 ביוני 2025, לאחר שראש הממשלה קיר סטארמר סיכם חלקים מעסקת הקלה עם ארה”ב. יצרניות רכב בריטיות המייצאות לארה”ב יתמודדו עם מכסת מכס של 10% במקום 27.5%, בעוד שמגזר התעופה והחלל ייהנה מהסרה מוחלטת של מס של 10%. למרות זאת, מכסים על פלדה נותרו גבוהים (25%), ושיחות נמשכות להשגת פטור מלא.
במקביל, יצרניות רכב בריטיות נתיבות לעמוד ביעדי מכירות רכבים חשמליים, למרות לובי אינטנסיבי להפחתת המכסות. מכירות רכבים חשמליים היוו 21.6% מהמכירות במחצית הראשונה של 2025, קרוב ליעד הנדרש. עם זאת, ממשלת הלייבור בראשות רישי סונאק ריככה את הכללים לאחר קמפיין לובי מצד התעשייה, מה שיאפשר ליצרנים גמישות רבה יותר, כולל אפשרות ללוות מכירות חשמל משנים מאוחרות יותר ולקבל קרדיט על הפחתת פליטות ממכירת מכוניות היברידיות. החלטה זו צפויה להוביל לפליטות פחמן נוספות משמעותיות, למרות טענות הממשלה. חברות כמו ניסאן, טויוטה ו-JLR (יצרניות יגואר ולנד רובר) נותרות מאחורי יעדיהן האפקטיביים.
לסיכום ומבט קדימה
תעשיית הרכב העולמית נמצאת בתקופה של טלטלה משמעותית, המושפעת ממדיניות מכסים אגרסיבית, ירידה בביקוש בחלקים מסוימים של שוק הרכב החשמלי ותחרות גוברת. יצרניות יוקרה גרמניות כמו מרצדס ופורשה סופגות פגיעה ישירה ממהלכי המכסים של טראמפ, אשר מאלצים אותן לשקול מחדש את אסטרטגיות התמחור והייצור שלהן. במקביל, טסלה מתמודדת עם אתגרי ביקוש וביקורת על התנהלות הנהלתה, מה שמדגיש את המורכבות בשוק הרכב החשמלי.
ההתפתחויות בתחום המכסים, הן בצד האמריקאי והן בהסכמים בריטיים, מדגישות את הצורך של חברות הרכב להתאים את עצמן במהירות לנוף רגולטורי וכלכלי משתנה. העתיד צפוי להיות מאתגר, כאשר יצרניות הרכב יצטרכו לנווט בין עלויות ייצור משתנות, תחרות גוברת, דרישות סביבתיות ודפוסים של ביקוש צרכני משתנה.
להשוואה, בדיקה וניתוח בין בתי ההשקעות
השאירו פרטים ומומחה מטעמינו יחזור אליכם בהקדם
* אין במאמר זה, בחלקו או במלואו, כל הבטחה להשגת תשואות מהשקעות ואין האמור בו מהווה ייעוץ מקצועי לבצע השקעות בתחום כזה או אחר.
- אור שושן
- •
- 10 דק’ קריאה
- •
- לפני 15 mins
שוק הרובוטיקה התעשייתית ב־2025: האטה עולמית, סימני התייצבות ועתיד שמביט אל עבר ה־AI
בעידן שבו אוטומציה אינה מותרות אלא תנאי בסיסי לשרידות תעשייתית, הנתונים האחרונים של חברת המחקר Interact Analysis מעלים דגל אדום
- לפני 15 mins
- •
- 10 דק’ קריאה
בעידן שבו אוטומציה אינה מותרות אלא תנאי בסיסי לשרידות תעשייתית, הנתונים האחרונים של חברת המחקר Interact Analysis מעלים דגל אדום
- אור שושן
- •
- 8 דק’ קריאה
- •
- לפני 1 שעה
אג”ח: ניתוח עומק של שוק החוב האמריקאי – היצע, ביקוש ודינמיקת תשואות
שוק האג"ח בארצות הברית עובר כעת תקופה מרתקת, המאופיינת בדינמיקה משמעותית בין היצע וביקוש, במיוחד בתחום אגרות החוב הממשלתיות לטווח
- לפני 1 שעה
- •
- 8 דק’ קריאה
שוק האג"ח בארצות הברית עובר כעת תקופה מרתקת, המאופיינת בדינמיקה משמעותית בין היצע וביקוש, במיוחד בתחום אגרות החוב הממשלתיות לטווח
- אור שושן
- •
- 9 דק’ קריאה
- •
- לפני 2 שעה
סקטור שירותי התקשורת: האם נצחון ארוך טווח מובטח למרות התנודתיות?
סקטור שירותי התקשורת (Communication Services) מהווה עמוד תווך בכלכלה הגלובלית המודרנית, וכולל קשת רחבה של חברות החל מספקיות שירותי אינטרנט
- לפני 2 שעה
- •
- 9 דק’ קריאה
סקטור שירותי התקשורת (Communication Services) מהווה עמוד תווך בכלכלה הגלובלית המודרנית, וכולל קשת רחבה של חברות החל מספקיות שירותי אינטרנט
- אור שושן
- •
- 8 דק’ קריאה
- •
- לפני 2 שעה
מלכות הדיבידנדים: ניתוח מניות השורה השנייה – חדשנות, יציבות ותשואה לבעלי המניות
המועדון היוקרתי של "מלכות הדיבידנדים", המאגד חברות שהעלו את הדיבידנד השנתי לבעלי המניות שלהן במשך למעלה מ-50 שנה ברציפות, מייצג
- לפני 2 שעה
- •
- 8 דק’ קריאה
המועדון היוקרתי של "מלכות הדיבידנדים", המאגד חברות שהעלו את הדיבידנד השנתי לבעלי המניות שלהן במשך למעלה מ-50 שנה ברציפות, מייצג