במאי 2019 הודיע דונלד טראמפ כי הוא מטיל חרם על יצרנית סמארטפונים מהבולטות בשוק, וואווי. הסיבה לאיסור שיתוף פעולה של חברות אמריקאיות עם היצרנית הסינית נבעה משיתוף פעולה מחשיד בין וואווי לממשלת סין והחשד שעלה בעקבות כך, כי הטלפונים של וואווי מכילים רכיבי ריגול או איסוף מידע בקרב המשתמשים במוצרי החברה, בתוך סין או מחוץ לה.

באירופה, לאחר ההכרזה של טראמפ, שיאומי נהנתה מהתוצאות: שתי החברות, שנחשבות יצרניות מובילות של טלפונים בדירוג ביניים, מתחרות על אותו פלח שוק של משתמשים – ובעוד מכירות סמארטפונים של וואווי ירדו בכמעט 30% באירופה – מכירות המכשירים של שיאומי עלו, בערך באותו השיעור.

רק שזמן קצר לאחר פרסום המידע אודות החרם האמריקאי על וואווי, ועוד הרבה לפני שהוסר, בערך במחצית שנת 2020 פרסמה חברת וואווי דו”חות פעילות שחשפו היקפי מכירות גבוהים הרבה יותר מאלה של חברות הענק בתחום הסלולאר, כמו סמסונג ואפילו אפל. החרם האמריקאי לא נשא תוצאות, לקוחות “הצביעו ברגליים”, ואולי העובדה שהסמארטפונים מבית וואווי אוספים מידע אודותיהם ושולחים אותו ליצרנים – לא משנה את העובדה שהשימוש סמארטפונים של וואווי מוצלח, ידידותי – ואהוב על הלקוחות.

לאחרונה (ספטמבר 2021) עלו שוב פרסומים אודות רכיבי ריגול בסמארטפונים שמיוצרים בסין – אבל הפעם, הטענות הפנו אצבע מאשימה כלפי יצרנית הסמארטפונים שיאומי. סוכנות רויטרס דיווחה ב – 22 לספטמבר השנה, כי מחקר ממשלתי שנערך בליטא מצא מערכת פנימית של מעקב אחר תכנים סמארטפונים של שיאומי, הכוללים רכיב בינה מלאכותית ויודעים לזהות ביטויים שממשלת סין מעוניינת לדעת שאמרתם – כמו למשל Free Tibet ואחרים. המחקר בליטא מצא כי רכיבי ריגול אכן קיימים בטלפונים של שיאומי, אולם הם אינם מופעלים, עד כמה שהבודקים הצליחו לזהות, במכשירים שפועלים מחוץ לסין. על פי חוק הסייבר הסיני, כל חברות הטכנולוגיה מחוייבות לאפשר לכל נציג של הרשויות בסין גישה מלאה לכל הנתונים האגורים במסדי הנתונים של החברה – ואם אכן החברה אוספת מידע בנוגע למשתמשים בטלפונים שלה – ממשלת סין בוודאי יודעת על כולנו הרבה מאוד פרטים.

רק חודשיים לאחר מכן, בנובמבר 2021, דווח על מפולת במחירי המניה של שיאומי. אבל למעשה, ירידות הערך במניית שיאומי החלו עוד ביוני השנה. אז, היה מחיר המניה כ – 29.5 דולר הונג קונג, וכיום מחיר המניה עומד על 19.66 דולר הונג קונג בלבד – ירידה של 33.4%.

מוכרת יותר – מרוויחה פחות

על אף הירידה במחיר מניית שיאומי, כמות המכשירים הסלולריים שהחברה מכרה במהלך שנת 2021 עלתה משמעותית. החברה מכרה כמעט 200 מיליון סמארטפונים במהלך שנת 2021 – זינוק של כ – 29% ביחס לתקופה המקבילה אשתקד. הסיבה לגידול בכמות המכשירים הנמכרת היא בעיקר כניסת החברה לשווקים חדשים.

לצד הגידול במכירת מכשירי סמארטפון בעולם, נרשמה שיאומי בספטמבר השנה כיצרנית כלי רכב חשמליים בסין, עם השקעה של כמעט שני מיליארד דולרים והקמת צוות פיתוח הכולל מאות מהנדסים ואנשי מקצוע בתחום. שם חברת הבת הוא “שיאומי אוטומוביל”, והחברה כבר מתהדרת ברכישת הסטארט אפ הסיני DeepMotion המייצר רכיבים לנהיגה אוטונומית.

האם הגילוי האירופאי הוא הבעיה הגדולה של שיאומי?

ככל הנראה, הירידה במחירי המניות של שיאומי לא נובעת מגילוי רכיבי הריגול שעוררו סערה באירופה. שיאומי, כמו כל חברת ייצור של גאדג’טים בעולם, נפגעת קשות מן המחסור בשוק השבבים. גם סדרה של השקעות כושלות מחקה כמעט חצי מיליארד דולרים מההון העצמי של החברה – וחשוב לזכור את ההצלחה של מתחרות החברה, ביניהן וואווי עם מותג הבת של וואווי הונור וסדרת המוצרים החדשים של אפל.

האם ירידת המחירים של שיאומי מהווה הזדמנות למשקיעים?

בין אם הבעיה הגדולה של שיאומי היא המחסור בשבבים או בין אם התחרות בשוק מכשירי הביניים יוצרת ביקושי חסר למוצרי החברה – לא ברור שהירידה במחיר המניה מייצגת מחיר חסר שיתוקן בקרוב. ניראה שההשקעה דווקא במניות שיאומי היא הימור: מחד, טכנולוגיות דיגיטל חדשות, הכניסה לשוק הרכבים החשמליים והיציבות בשוק הגאדג’טים הכלל עולמי כולם מעידים על מניה חזקה שתתאושש מירידת המחירים – אולם מאידך, מצב השוק, הכשלים בשרשרת האספקה המשפיעים על יכולת הייצור של שיאומי והתחרות המשתנה, עשויים להשפיע גם על תמונת המצב מבחינת סמארטפונים הכי פופולאריים בעולם, ולהשאיר את מניית שיאומי בערכה הנמוך יותר.

*אין במאמר זה, בחלקו או במלואו, כל הבטחה להשגת תשואות מהשקעות ואין האמור בו מהווה ייעוץ מקצועי לבצע השקעות בתחום כזה או אחר.


להשוואה, בדיקה וניתוח בין בתי ההשקעות

השאירו פרטים ומומחה מטעמינו יחזור אליכם בהקדם

    * אין במאמר זה, בחלקו או במלואו, כל הבטחה להשגת תשואות מהשקעות ואין האמור בו מהווה ייעוץ מקצועי לבצע השקעות בתחום כזה או אחר.

    מניית מנצ’סטר יונייטד ומניות ספורט: השקעה עם ערך רגשי ומסחרי
    • אור שושן
    • 7 דק’ קריאה
    • לפני 1 min

    מניית מנצ’סטר יונייטד ומניות ספורט: השקעה עם ערך רגשי ומסחרי מניית מנצ’סטר יונייטד ומניות ספורט: השקעה עם ערך רגשי ומסחרי

    בשנים האחרונות מתגבשת מגמה מעניינת בשוק ההון: יותר ויותר משקיעים בוחנים את תחום מועדוני הספורט הציבוריים כהזדמנות השקעה לא שגרתית.

    • לפני 1 min
    • 7 דק’ קריאה

    בשנים האחרונות מתגבשת מגמה מעניינת בשוק ההון: יותר ויותר משקיעים בוחנים את תחום מועדוני הספורט הציבוריים כהזדמנות השקעה לא שגרתית.

    שוקי אירופה בירידה: מבט מקרוב על סגירת 15 ביולי והלאה
    • אור שושן
    • 7 דק’ קריאה
    • לפני 2 שעה

    שוקי אירופה בירידה: מבט מקרוב על סגירת 15 ביולי והלאה שוקי אירופה בירידה: מבט מקרוב על סגירת 15 ביולי והלאה

    מדדי המניות העיקריים באירופה נסגרו נמוך יותר ב-15 ביולי 2025, המשקף סנטימנט זהיר ברחבי היבשת. מדד הלירה שטרלינג הבריטית, EURO

    • לפני 2 שעה
    • 7 דק’ קריאה

    מדדי המניות העיקריים באירופה נסגרו נמוך יותר ב-15 ביולי 2025, המשקף סנטימנט זהיר ברחבי היבשת. מדד הלירה שטרלינג הבריטית, EURO

    ג’יי.פי. מורגן צ’ייס מציג רווחי שיא ברבעון השני של 2025: 15 מיליארד דולר וביצועים חזקים בכל החטיבות
    • אור שושן
    • 10 דק’ קריאה
    • לפני 3 שעה

    ג’יי.פי. מורגן צ’ייס מציג רווחי שיא ברבעון השני של 2025: 15 מיליארד דולר וביצועים חזקים בכל החטיבות ג’יי.פי. מורגן צ’ייס מציג רווחי שיא ברבעון השני של 2025: 15 מיליארד דולר וביצועים חזקים בכל החטיבות

    ג'יי.פי. מורגן צ'ייס ושות' (JPMorgan Chase & Co.), הבנק הגדול בארצות הברית, דיווח על תוצאות פיננסיות חזקות במיוחד לרבעון השני

    • לפני 3 שעה
    • 10 דק’ קריאה

    ג'יי.פי. מורגן צ'ייס ושות' (JPMorgan Chase & Co.), הבנק הגדול בארצות הברית, דיווח על תוצאות פיננסיות חזקות במיוחד לרבעון השני

    ניתוח תוצאות הרווח לרבעון השני של BlackRock: מגמות עיקריות ומשמעויות
    • Articles
    • 6 דק’ קריאה
    • לפני 6 שעה

    ניתוח תוצאות הרווח לרבעון השני של BlackRock: מגמות עיקריות ומשמעויות ניתוח תוצאות הרווח לרבעון השני של BlackRock: מגמות עיקריות ומשמעויות

    דו"ח הרווחים לרבעון השני של BlackRock זוכה להתעניינות רבה מצד משקיעים ואנליסטים. כחברת ניהול הנכסים הגדולה בעולם, הביצועים של BlackRock

    • לפני 6 שעה
    • 6 דק’ קריאה

    דו"ח הרווחים לרבעון השני של BlackRock זוכה להתעניינות רבה מצד משקיעים ואנליסטים. כחברת ניהול הנכסים הגדולה בעולם, הביצועים של BlackRock