hero

הבנק העולמי בוושינגטון הוריד ביום שני, ה – 18/4/2022 את תחזית הצמיחה הגלובלית השנתית שלו לשנת 2022 בכמעט נקודה שלמה, מ – 4.1% ל – 3.2%, כל זאת תוך ציון השפעת הפלישה הרוסית לאוקראינה. נשיא הבנק דוויד מאלפס, אמר בהצהרה לעיתונאות כי הגורם הגדול והחשוב ביותר בתחזית הצמיחה הוא התכווצות כלכלית חזויה של 4.1% ברחבי אירופה ומרכז אסיה.
יום אחר כך (ביום שלישי ה – 19/4/2022) קרן המטבע הבינלאומית חתכה אף היא את תחזיות הצמיחה העולמיות שלה לשנת 2022 ו – 2023. הנימוק, שוב, הוא הפגיעה הכלכלית לה גרמה הפלישה הרוסית לאוקראינה. בקרן המטבע העולמית (היושבת אף היא, כמו הבנק העולמי, בוושינגטון) צופה כעת שיעור תוצר של 3.6% לכלכלה העולמית השנה ולשנת 2023. נתון זה מעיד על ירידה ב – 0.8% לשנת 2022 ו – 0.2% לשנת 2023 ביחס לתחזיות שפורסמו בינואר. 

השפעת הסנקציות ופגיעה בהיצע על הכלכלה העולמית

גורמים נוספים האחראים להאטה בצמיחה ולתיקון התחזית שניתנה בינואר כוללים עלויות מזון ודלק גבוהות יותר, עלויות שנופלות על כתפי צרכנים ברחבי העולם המפותח. עליית מחירים זו היא, לפחות בחלקה, תוצאה של סנקציות מערביות על רוסיה. רוסיה מספקת נפט, גז טבעי ופחם למדינות מערב אירופה, הסנקציות על רוסיה מעלות את מחירי הנפט והגז ברחבי העולם.
שיבושים באספקה לייצור החקלאי האוקראיני גם הם תורמים לעליות המחירים (ירידה בהיצע גורמת למחירים לעלות).
רוסיה חסמה את נמלי הים השחור הגדולים של אוקראינה מה שגורם לכך שאניות נושאות תבואה לא יכולות לצאת מאוקראינה ולהפליג בנתיב הימי המרכזי המחבר את אוקראינה לשאר העולם. 

חבילת מימון למשבר באוקראינה 

הבנק העולמי מתכונן לתגובת משבר מתמשכת, כך אמר נשיא הבנק מאלפס לכתבים. במהלך השבועות הקרובים ידון דירקטוריון הבנק בנושא והצפי הוא לאישור מעטפת תגובה בת כ – 170 מיליארד דולרים לכיסוי עלויות המשבר שנוצר בשל מלחמת רוסיה אוקראינה בין החודשים אפריל 2022 עד יוני 2023. חבילת מימון כזו היא גדולה אפילו יותר מזו שארגן הבנק העולמי לסיוע במשבר הקורונה (חבילת הסיוע אז הגיעה ל – 160 מיליארד דולרים). הנזק שגרמה הפלישה של רוסיה לאוקראינה לכלכלה העולמית מחוויר בהשוואה להשפעה הקטסטרופאלית שהייתה לה על כלכלת אוקראינה ובמידה פחותה על זו של רוסיה. מוקדם יותר החודש הבנק העולמי חזה שהתמ”ג השנתי של אוקראינה ירד ב – 45.1%, נתון מדהים עבור מדינה של יותר מ – 40 מיליון איש. זאת, לאור הידיעה שלפני המלחמה אנליסטים חזו שהתמ”ג של אוקראינה יעלה בחדות בשנים הקרובות. 

גם כלכלת רוסיה סופגת מכה גדולה, בעיקר בשל השפעת הסנקציות ואמברגו סחר הנתמכים על ידי נאט”ו והמערב. בתחילת אפריל הבנק העולמי חזה שהתמ”ג של רוסיה ירד השנה ב – 11.2% כתוצאה מהסנקציות. נשיא רוסיה ולדימיר פוטין נשמע לאחרונה מתעקש שמעצמות המערב נכשלו במה שכינה מסע ה”בליץ” שלהם של לוחמה כלכלית נגד רוסיה. 

לאחר נפילה חדה בשבועות הראשונים של המלחמה הרובל הרוסי התאושש וחזר כמעט לערכו של טרם המלחמה. כלכלנים רבים טוענים שהתאוששות זו היא אשליה שנוצרה על ידי בקרת מטבעות פנימית קפדנית שבוצעה על ידי הקרמלין ואשר ניפחה באופן שקרי את ערך הרובל בתוך רוסיה. 

הפגיעה בכלכלה הרוסית 

ארצות הברית, קנדה, בריטניה והאיחוד האירופי הטילו כמה סבבים של סנקציות נגד בנקים, אוליגרכים ואספקת נפט, פחם וגז טבעי מרוסיה. קרן המטבע הבינלאומית אמרה כי לעונשים הללו תהיה “השפעה חמורה על הכלכלה הרוסית”. ההערכה היא שהתמ”ג הרוסי ירד ב – 8.5% השנה וב – 2.3% ב – 2023. הערכת הקרן ביחס לכלכלה האוקראינית היא חמורה עוד יותר, בשנת 2022 הכלכלה האוקראינית צפויה להתכווץ בכ – 35%, כך לפי קרן המטבע הבינלאומית. 

*אין במאמר זה, בחלקו או במלואו, כל הבטחה להשגת תשואות מהשקעות ואין האמור בו מהווה ייעוץ מקצועי לבצע השקעות בתחום כזה או אחר.

 


להשוואה, בדיקה וניתוח בין בתי ההשקעות

השאירו פרטים ומומחה מטעמינו יחזור אליכם בהקדם

    * אין במאמר זה, בחלקו או במלואו, כל הבטחה להשגת תשואות מהשקעות ואין האמור בו מהווה ייעוץ מקצועי לבצע השקעות בתחום כזה או אחר.

    SKN | כיצד בנקים שוויצריים משרתים אנשים בעלי הון עצמי גבוה בעולם הפכפך
    • ליאור מור
    • 6 דק’ קריאה
    • לפני 3 ימים

    SKN | כיצד בנקים שוויצריים משרתים אנשים בעלי הון עצמי גבוה בעולם הפכפך SKN | כיצד בנקים שוויצריים משרתים אנשים בעלי הון עצמי גבוה בעולם הפכפך

    שווקי העולם אינם צפויים עוד. עבור בעלי הון גבוה ומשקיעים בעלי חשיפה בינלאומית, תנודתיות אינה חריגה — אלא קו הבסיס

    • לפני 3 ימים
    • 6 דק’ קריאה

    שווקי העולם אינם צפויים עוד. עבור בעלי הון גבוה ומשקיעים בעלי חשיפה בינלאומית, תנודתיות אינה חריגה — אלא קו הבסיס

    SKN | מדוע משקיעים גלובליים פונים לבנקים שוויצריים ליציבות וצמיחה
    • רוני מור
    • 5 דק’ קריאה
    • לפני 3 ימים

    SKN | מדוע משקיעים גלובליים פונים לבנקים שוויצריים ליציבות וצמיחה SKN | מדוע משקיעים גלובליים פונים לבנקים שוויצריים ליציבות וצמיחה

    עידן חדש של אי-ודאות פיננסית עבור בעלי הון גבוה, בעלי עסקים ומשקיעים בינלאומיים, הסביבה הפיננסית הגלובלית הופכת למורכבת יותר ויותר.

    • לפני 3 ימים
    • 5 דק’ קריאה

    עידן חדש של אי-ודאות פיננסית עבור בעלי הון גבוה, בעלי עסקים ומשקיעים בינלאומיים, הסביבה הפיננסית הגלובלית הופכת למורכבת יותר ויותר.

    SKN | איראן וישראל מסלימים את התקפותיהם על תשתיות אנרגיה ככל שהמתח האזורי מתגבר
    • עומר בר
    • 6 דק’ קריאה
    • לפני 5 ימים

    SKN | איראן וישראל מסלימים את התקפותיהם על תשתיות אנרגיה ככל שהמתח האזורי מתגבר SKN | איראן וישראל מסלימים את התקפותיהם על תשתיות אנרגיה ככל שהמתח האזורי מתגבר

    הסלמה מתמשכת בין איראן לישראל התרחבה להתקפות על תשתיות אנרגיה קריטיות, מה שמעורר חשש עולמי מהפרעות פוטנציאליות באספקת נפט וגז.

    • לפני 5 ימים
    • 6 דק’ קריאה

    הסלמה מתמשכת בין איראן לישראל התרחבה להתקפות על תשתיות אנרגיה קריטיות, מה שמעורר חשש עולמי מהפרעות פוטנציאליות באספקת נפט וגז.

    SKN | מדוע המניות יורדות כאשר מחיר הנפט מזנק מעל 100 דולר וחששות האינפלציה חוזרים?
    • שגיא חבסוב
    • 6 דק’ קריאה
    • לפני 5 ימים

    SKN | מדוע המניות יורדות כאשר מחיר הנפט מזנק מעל 100 דולר וחששות האינפלציה חוזרים? SKN | מדוע המניות יורדות כאשר מחיר הנפט מזנק מעל 100 דולר וחששות האינפלציה חוזרים?

    חוזים עתידיים על מניות בארה״ב ירדו לאחר מכירת חיסול חדה בשוק, כאשר עליית מחירי הנפט והתגברות החששות מאינפלציה ערערו את

    • לפני 5 ימים
    • 6 דק’ קריאה

    חוזים עתידיים על מניות בארה״ב ירדו לאחר מכירת חיסול חדה בשוק, כאשר עליית מחירי הנפט והתגברות החששות מאינפלציה ערערו את