חברת אמזון ידועה כמובילת השוק העולמית באי-קומרס – מכירת מוצרים דרך אתרי האינטרנט. החברה צמחה בקצב מרשים בשנים האחרונות והמכירות השנתיות מתקרבות לחצי טריליון דולר. יחד עם זאת ביצועי המניה מדשדשים בחודשים, ואפשר לומר בשנים האחרונות. הבעיה המרכזית של אמזון היא הוצאות גבוהות מאד כשמעט מאד מההכנסות האסטרונומיות מתגלגלות לשורה התחתונה. ההוצאות הגדולות מוסברות בכך שהחברה בונה יכולות לטווח הארוך ופחות מסתכלת על הטווח הקצר. ניתן לראות שההשקעות לטווח ארוך הללו בנו בעצם 4 חברות שונות (לפחות) בתוך חברה אחת עם מרכזי הכנסות ורווח פחות מוכרים.

כולם יודעים שאמזון היא חנות האינטרנט הגדולה בעולם, אבל כמה יודעים שהיא גם חברת משלוחים שנמצאת בין שלוש הגדולות בעולם (ואולי כבר הגדולה שבהם), שההכנסות מפרסומות מגיעות לעשרות מיליארדי דולרים ושהחברה היא מובילת השוק תחום מחשוב הענן? את כל זה ועוד נוכל לגלות על ידי התבוננות בטבלה אחת מדו”ח ההכנסות האחרון של החברה:

השורה הראשונה מצביעה על מכירות של 51.1 מיליארד דולר בחנויות אונליין, ירידה קלה של 3% לעומת הרבעון המקביל אשתקד. הנתון שאיכזב את המשקיעים עם פרסום הדוחות האחרונים ושלח את המניה לירידות. לאחר מכן ישנו נתון על מכירות בחנויות פיזיות שעמד על 4.6 מיליארד דולר, נתון פחות מהותי לעת עתה לעסקי החברה.

אבל, כפי שאמרנו, אמזון היא לא רק קמעונאות אונליין. אם נרד שורה נוספת נגלה נתון המתייחס ל”שרותים למוכרי צד שלישי”. מדובר בשרותי הלוגיסטיקה והמשלוח שהחברה מציעה למוכרים הפועלים דרך החנות האינטרנטית שלה. לאחרונה הודיעה החברה על הרחבת השירות גם ללקוחות שלא מוכרים דרך החנות בצעד שעשוי להוביל לצמיחה נוספת בסגמנט. במילים אחרות, אמזון הקימה חברת משלוחים ולוגיסטיקה שהכניסה ברבעון האחרון 25 מיליארד דולר. לשם השוואה. חברת המשלוחים המפורסמת פדקס, שנחשבת למובילת שוק, הכניסה רק 23.6 מיליארד דולר. העסק הזה נבנה סביב עסקי המכירות העיקריים של החברה, אך אמזון הצליחה לייצר ממנו מקור הכנסה נוסף שמתחרה בחברות המובילות בתחום. הסגמנט הזה אף צומח בקצב מהיר יותר מאשר המכירות הקמעונאיות, כלומר, אמזון מצליחה ליצור יותר הכנסות משירותים נלווים פר מכירה.

הסגמנט הבא הוא שרותי הרישום. מדובר בהכנסות מתשלום חודשי או שנתי עבור מוצר כמו אמזון פריים שמאפשר קבלת משלוח של מגוון רחב של מוצרים תוך יום או יומיים. גם פה רואים צמיחה גבוהה יותר מאשר במכירות עצמן, והכנסה של 8.4 מיליארד דולר. שוב אמזון מצליחה למנף את שרות המכירות הבסיסי למוצר נלווה שכבר מייצר הכנסות של מעל 30 מיליארד דולר בשנה.

שתי השורות האחרונות בטבלה הן הכי מעניינות ומהוות אולי את הפוטנציאל המרשים ביותר של אמזון להמשך צמיחה: פרסומות ושרותי ענן.

נתחיל בפרסומות: אמזון מוכרת תוצאות במנוע החיפוש של החנות. מדובר בשרות פרסומות יעיל מאד למוכרים. אם מפרסם קונה תוצאות ממומנות במנוע החיפוש של גוגל או מודעת פרסום בפייסבוק לעיתים קרובות הוא יגיע לאדם שלא מעוניין בכלל לקנות. אדם שמחפש מוצר באמזון עושה זאת כמעט תמיד בגלל שהוא רוצה לקנות אותו, לכן זו הפעולה היעילה ביותר למוכר שכבר נמצא באמזון. הסקטור הזה צומח באופן מרשים. הכנסות של 7.8 מיליארד דולר וצמיחה של 25%. לשם השוואה, יוטיוב הכניסה לגוגל 6.9 מיליארד דולר מפרסומות, ובמקרה של אמזון מדובר רק בתחילת הדרך עם מוצר שעוד ימשיך לצמוח ככל הנראה שנים רבות. במקרה זה מדובר גם בהכנסה שכמעט לא כוללת הוצאות. ההשקעה בפרסומת מצד החברה שבבעלותה החנות היא מזערית. כלומר כמעט כל ההכנסות הללו יתגלגלו לשורה התחתונה.

כל השירותים שראינו עד כה בנויים סביב החנות האינטרנטית המצליחה של החברה. אמזון מרוויחה גם עמלה על המכירה עצמה, על שרות הרישום שמאפשר ללקוחות יתרונות מסוימים, ואז גובה מהמוכר מלבד העמלה גם על שרותי לוגיסטיקה וגם על הפרסומת שמכוונת את הלקוחות דווקא למוצר שלו. על מכירות של 51 מיליארד בחנות עצמה, אם כן, מייצרת אמזון הכנסות נוספות של 41 מיליארד דולר עם קצב צמיחה ורווחיות גבוהים יותר מאשר במכירת המוצרים עצמם.

השירות הנוסף שמציעה אמזון שמהווה לדעת הרבים את החטיבה המוצלחת ביותר שלה הוא שירותי הענן. החטיבה הזו צומחת בקצב מדהים של 37% וכבר מייצר הכנסות בגובה 18.4 מיליארד דולר. שוב נשווה לגוגל: שרותי הענן הכניסו לחברה 5.8 מיליארד דולר. למעשה, רק שירותי הענן של מיקרוסופט מכניסים יותר. זהו עסק נוסף של אמזון שהוא השני בגודלו בעולם בתחום צומח מאד.

ספין אוף לעסקי הענן?

להבדיל מהעסקים האחרים, עסקי הענן פחות מהותיים לעסקי הליבה של אמזון. אמנם החטיבה הזו חוסכת כסף לכל השאר בכך שאמזון לא צריכה להוציא הוצאות כבדות על שירותי מחשוב שונים כפי שחברות ברמתה בדרך כלל מוציאות, אך עיקר ההכנסות והרווח לא מגיעים מכך, ולא קשורים לעסקי המכירות של החברה. זהו גם העסק הרווחי והצומח ביותר של החברה, ויש אומרים שהוא לבדו מהווה את מרבית שווי השוק של אמזון. לכן, ישנם משקיעים אקטיביים שלוחצים על החברה לפצל (ספין אוף) את עסקי הענן לחברה נפרדת. הדבר יכול להציף ערך למשקיעים, שכן עסקי המכירות מכבידים על עסק הענן מבחינת שווי השוק. אמזון לעת עתה מתנגדת לכך, ולא נראה שתשנה את דעתה בזמן הקרוב. אך המשך הלחץ והתפתחות עסקי הענן יכול לגרום לחברה לשנות את דעתה

לסיכום

בתוך חברת אמזון מסתתרים 4 עסקים (לפחות, התעלמנו מהסקטורים הקטנים יותר). אמזון אולי לא מרוויחה הרבה בשורה התחתונה אך היא מפתחת עסקים רווחיים וצומחים בטווח הארוך ומסתירה פוטנציאל צמיחה עצום בסגמנטים שאינם עסקי המכירות הבסיסיים שלה. המשקיעים קצת איבדו את הסבלנות בגלל הרווחיות הנמוכה שמציגה החברה, אך ייתכן שלטווח הארוך מדובר בהזדמנות מעניינת.

אביב פרוינד

 


להשוואה, בדיקה וניתוח בין בתי ההשקעות

השאירו פרטים ומומחה מטעמינו יחזור אליכם בהקדם

    * אין במאמר זה, בחלקו או במלואו, כל הבטחה להשגת תשואות מהשקעות ואין האמור בו מהווה ייעוץ מקצועי לבצע השקעות בתחום כזה או אחר.

    ריכוך בעימות הסחר: ארה”ב וסין מאותתות על פשרה – אך חוסר הוודאות נמשך
    • Articles
    • 8 דק’ קריאה
    • לפני 2 שעה

    ריכוך בעימות הסחר: ארה”ב וסין מאותתות על פשרה – אך חוסר הוודאות נמשך ריכוך בעימות הסחר: ארה”ב וסין מאותתות על פשרה – אך חוסר הוודאות נמשך

    ריכוך בעימות הסחר: ארה"ב וסין מאותתות על פשרה – אך חוסר הוודאות נמשך נשיא ארה"ב דונלד טראמפ נקט בטון מפויס

    • לפני 2 שעה
    • 8 דק’ קריאה

    ריכוך בעימות הסחר: ארה"ב וסין מאותתות על פשרה – אך חוסר הוודאות נמשך נשיא ארה"ב דונלד טראמפ נקט בטון מפויס

    אג״ח בתשואה גבוהה: מדד סיכון המשקיעים
    • ליאור מור
    • 15 דק’ קריאה
    • לפני 5 שעה

    אג״ח בתשואה גבוהה: מדד סיכון המשקיעים אג״ח בתשואה גבוהה: מדד סיכון המשקיעים

    אג״ח בתשואה גבוהה: כיצד מדד סיכון המשקיעים משפיע על הבחירה שלכם הבנת אג"ח בתשואה גבוהה והקשר לסיכון אג"ח בתשואה גבוהה

    • לפני 5 שעה
    • 15 דק’ קריאה

    אג״ח בתשואה גבוהה: כיצד מדד סיכון המשקיעים משפיע על הבחירה שלכם הבנת אג"ח בתשואה גבוהה והקשר לסיכון אג"ח בתשואה גבוהה

    תחזית לנפט ברנט מול WTI
    • ליאור מור
    • 15 דק’ קריאה
    • לפני 5 שעה

    תחזית לנפט ברנט מול WTI תחזית לנפט ברנט מול WTI

    תחזית לנפט ברנט מול WTI: מגמות ומניעים בשוק האנרגיה הבדלים מרכזיים בין נפט ברנט לנפט WTI נפט ברנט ונפט WTI

    • לפני 5 שעה
    • 15 דק’ קריאה

    תחזית לנפט ברנט מול WTI: מגמות ומניעים בשוק האנרגיה הבדלים מרכזיים בין נפט ברנט לנפט WTI נפט ברנט ונפט WTI

    ירידה של 7% לאחר פרסום הדו”ח: כיצד תוצאות חזקות הובילו לתגובה שלילית מצד השוק?
    • רוני מור
    • 5 דק’ קריאה
    • לפני 6 שעה

    ירידה של 7% לאחר פרסום הדו”ח: כיצד תוצאות חזקות הובילו לתגובה שלילית מצד השוק? ירידה של 7% לאחר פרסום הדו”ח: כיצד תוצאות חזקות הובילו לתגובה שלילית מצד השוק?

    תפיסה חיובית בדו"ח – אך לא מספיקה לשוק IBM פרסמה את תוצאותיה לרבעון הראשון של 2025 עם שורה תחתונה מרשימה:

    • לפני 6 שעה
    • 5 דק’ קריאה

    תפיסה חיובית בדו"ח – אך לא מספיקה לשוק IBM פרסמה את תוצאותיה לרבעון הראשון של 2025 עם שורה תחתונה מרשימה: