כתב: נתנאל יני
הכלכלה הגדולה והעשירה באפריקה
דרום אפריקה היא הכלכלה הגדולה והעשירה ביבשת אפריקה, המדינה מונה כ-58 מיליון תושבים כאשר התוצר הממוצע לנפש עומד על -4,736 דולר. כלכלת המדינה מבוססת שירותים המהווים כ-67.5%, תעשייה 29.7% וחקלאות 2.8%. המדינה אחראית על כרבע מהתמ”ג של יבשת אפריקה וזאת בזכות אוצרות טבע כמו פלטינה, זהב, פחם, יהלומים, מינרלים ועוד, המהווים כ-60% מסך הייצוא של המדינה. בשנת 2020 התכווץ התוצר הריאלי של המדינה ב-8.2% וזאת כתוצאה מירידה בבניית תשתיות תחבורה ותקשורת, בשנה האחרונה נרשמה ירידה של 32.4% אחוז בהשקעות במדינה, דבר העשוי לגרום להאטה כלכלית משמעותית.
כלכלת דרום אפריקה נחשבת לכלכלה החזקה ביבשת, ענפי הכלכלה המרכזים כוללים כרייה, חקלאות ודייג, ייצור והרכבת כלי רכב, עיבוד מזון, ביגוד וטקסטיל, טלקומוניקציה, אנרגיה, שירותים פיננסים ועסקיים, נדל”ן, תיירות וייצור IT. הכלכלה היא כלכלת שווק חופשי. בזכות משאבי ואוצרות טבע המדינה נחשבת ליצרנית הפלטינה הגדולה בעולם, והיצרנית השנייה בגודלה בעולם של טיטניום. חקלאות היא עדיין חלק חשוב בכלכלת המדינה, כאשר בשנה האחרונה ייצרה מאות טונות של פירות וירקות. התעשייה החקלאית תורמת כ-5% מהתעסוקה, ותורמת כ-2.8% מהתמ”ג של המדינה. לאחרונה שינוי אקלים גורמים לנזקים גדולים בחקלאות, כאשר אנליסטים מערכים כי הנזק מוערך במאות מיליונים ועשוי לגרום למשבר כלכלי חמור במדינה. כמו כן, ענף החלב נחשב לענף חשוב וצומח במדינה כאשר קיימים כ-4,300 יצרני חלב המספקים תעסוקה למעל 100 אלף עובדים.
מה קרה מאז סיום האפרטהייד?
בשני העשורים שחלפו מאז סיום משטר האפרטהייד והסרת הסנקציות הבינלאומיות, דרום אפריקה התקדמה משמעותית. לראיה, התוצר לנפש, שב-1996 הסתכם ב-7,000 דולר, עלה בכ-90% לרמה של 13,200 דולר לנפש – מהגבוהים בקרב השווקים המתעוררים. עם זאת, בשנים האחרונות הפעילות הכלכלית בדרום אפריקה הולכת ונחלשת. הצמיחה ב-2016 הייתה החלשה ביותר מאז תחילת המילניום, למעט פרק זמן קצר ב-2009, במהלך המשבר הפיננסי העולמי. הכלכלה הדרום אפריקאית סובלת ממגוון רחב של בעיות – מדיניות ממשלתית קלוקלת, שחיתות, פשע משתולל ברחובות, אי-ודאות פוליטית, אבטלה גבוהה, המשולבת בנטל חוב גבוה של האזרחים, רגישות גבוהה למחזור שוקי הסחורות בעולם, ועוד. כל אחת מהבעיות האלה מוסיפה לסיכון הגבוה ממילא במדינה. למעשה, למרות המעבר למשטר דמוקרטי דרום אפריקה הייתה ונותרה בין המובילות בעולם באי-שוויון חברתי. על פי נתוני האו”ם, ההכנסה הממוצעת בקרב האוכלוסייה השחורה נמוכה ב-80% מזו של האוכלוסייה הלבנה במדינה. כיום דרום אפריקה מסתכלת לסכנה בעיניים, עם אבטלה של כ-32.6% הממשל המקומי מבין שקריסה היא עניין של זמן ובמיוחד בקרב הדור הצעיר שם קיימת אבטלה של כ-50%.
50% עדיין מתחת לקו העוני
שנות האפרטהייד הותירו מורשת של ריכוז ההון בידי מעטים יחסית, וחלק ניכר מהאוכלוסייה סובל מעוני ומחסור. 50% מהאוכלוסייה מוגדרת מתחת לקו העוני, ואחוז האבטלה הרשמי עומד על 32.6%. לדרום אפריקה אתגרים גדולים, פשיעה משתוללת ברחובות ובמיוחד ביוהנסבורג, אזור הסחר הכלכלי. הגבולות הפתוחים של המדינה הפכו אותה למרכז סחר סמים והיא יצרנית המריחואנה מהגדולות בעולם. הקורונה הצליחה לגרום נזק רב לכלכלת המדינה, בהשוואה לרבעון השני ב-2019, הכלכלה התכווצה ב-17.6%, פחות מ-23.8% שנרשמו בכלכלה ההודית, אך יותר מ-11% שנרשמו בברזיל ו-9.5% בטורקיה. באותו רבעון, התוצר של ארה”ב וגרמניה ירד בכ-10%, של איטליה ב-12% ושל ספרד ב-19%. נתונים אלו מראים את ההשפעה ההרסנית שהייתה לסגר על מגזרים שונים בכלכלה.
*אין במאמר זה, בחלקו או במלואו, כל הבטחה להשגת תשואות מהשקעות ואין האמור בו מהווה ייעוץ מקצועי לבצע השקעות בתחום כזה או אחר.
להשוואה, בדיקה וניתוח בין בתי ההשקעות
השאירו פרטים ומומחה מטעמינו יחזור אליכם בהקדם
* אין במאמר זה, בחלקו או במלואו, כל הבטחה להשגת תשואות מהשקעות ואין האמור בו מהווה ייעוץ מקצועי לבצע השקעות בתחום כזה או אחר.
- רוני מור
- •
- 11 דק’ קריאה
- •
- לפני 7 mins
שוק העבודה: האם האוטומציה תשפיע על שוקי ההשקעות?
שוק העבודה: השפעת האוטומציה על שוקי ההשקעות בשנים האחרונות, האוטומציה הפכה לחלק בלתי נפרד מהתעשייה ומהשוק העולמי. היא משנה לא
- לפני 7 mins
- •
- 11 דק’ קריאה
שוק העבודה: השפעת האוטומציה על שוקי ההשקעות בשנים האחרונות, האוטומציה הפכה לחלק בלתי נפרד מהתעשייה ומהשוק העולמי. היא משנה לא
- אור שושן
- •
- 5 דק’ קריאה
- •
- לפני 54 mins
ברקשייר האתוויי: המניה שמנצחת את ה-S&P 500 – האם זהו סיפור הצלחה חסר תקדים?
ברקשייר האתוויי: המניה שמנצחת את ה-S&P 500 – האם זהו סיפור הצלחה חסר תקדים? מניית ברקשייר האתוויי, בהובלת וורן באפט, ממשיכה
- לפני 54 mins
- •
- 5 דק’ קריאה
ברקשייר האתוויי: המניה שמנצחת את ה-S&P 500 – האם זהו סיפור הצלחה חסר תקדים? מניית ברקשייר האתוויי, בהובלת וורן באפט, ממשיכה
- עומר בר
- •
- 5 דק’ קריאה
- •
- לפני 2 שעה
טסלה מול BYD: מאבק ענקיות הרכב החשמלי – סקירה השוואתית לרבעון הראשון של 2025
טסלה מול BYD: מאבק ענקיות הרכב החשמלי – סקירה השוואתית לרבעון הראשון של 2025 רקע כללי שוק הרכב החשמלי ממשיך
- לפני 2 שעה
- •
- 5 דק’ קריאה
טסלה מול BYD: מאבק ענקיות הרכב החשמלי – סקירה השוואתית לרבעון הראשון של 2025 רקע כללי שוק הרכב החשמלי ממשיך
- אור שושן
- •
- 5 דק’ קריאה
- •
- לפני 4 שעה
📰 סקירת בוקר לשוק ההון – 21 במאי 2025 בוקר כלכלי
📰 סקירת בוקר לשוק ההון – 21 במאי 2025 🌍 סיכום גלובלי: השווקים בעולם סיימו את יום המסחר במגמות
- לפני 4 שעה
- •
- 5 דק’ קריאה
📰 סקירת בוקר לשוק ההון – 21 במאי 2025 🌍 סיכום גלובלי: השווקים בעולם סיימו את יום המסחר במגמות