שנת 2021 הייתה שנה פנומנאלית למשקיעים בשוק ההון, והשיגה בממוצע תשואות דו ספרתיות במוצרי השקעה כמו קופות גמל, פוליסות חיסכון ואפילו חיסכון לכל ילד. אם נבדוק את התשואות שהוצגו ב – 12 החודשים האחרונים בקופות גמל להשקעה, למשל, נראה כי שיאנית התשואות בערוץ הכללי היא הראל גמל להשקעה עם תשואה של כ – 13%. לעומתה, שיאנית התשואות באפיק ההשקעה המנייתי בקופות גמל להשקעה ב – 12 החודשים האחרונים היא אינפיניטי גמל להשקעה, עם מעל 21% תשואה. הראל גמל, אגב, במסלול המנייתי, השיגה תשואה שגם היא גבוהה מ – 21%.
אם נבדוק את התשואות של קופות גמל להשקעה בשלוש השנים האחרונות נמצא נתונים דומים: במסלול הכללי השיאנית היא מור קופות גמל עם תשואה על פני שלוש שנים כאמור של מעל 48%; ובמסלול המנייתי השיאנית היא שוב מור, הפעם עם תשואה על פני שלוש שנים של מעל 117%.
מאז תחילת שנת 2022, אנחנו רואים ירידות שערים דרמטיות בשוק ההון. מדד ה – S&P 500 ירד מאז תחילת השנה בכ – 9.18%, מדד הדאקס הגרמני ירד ב – 17.57%, וגם כאן אצלנו המדדים מדשדשים, והמדד המרכזי של הבורסה בתל אביב, הוא מדד תל אביב 125, ירד מאז תחילת השנה בכ – 1.7%.
נשאלת השאלה – האם בתקופות של ירידות שערים, מוצרים מנייתיים מפסידים יותר ממוצרים כלליים או במסלולי השקעה אחרים? ואם כן, האם שווה לנייד את המוצרים הללו למסלולים סולידיים יותר?
השוואת תשואות קרנות השתלמות בינואר ובחמש השנים האחרונות
מכיוון שבאופן כללי בשוק ההון אנחנו לא יודעים בוודאות מה יקרה, התחזית הקובעת את אסטרטגיית ההשקעה שלנו נסמכת על נתונים מההווה ומהעבר המייצרים ניחוש מושכל. אם כן, נבדוק את ההיסטוריה של קרנות השתלמות במסלולים מנייתיים בינואר 2022, ונבחן האם אלו שהפסידו את הסכום הגבוה ביותר הן אכן בחירה גרועה.
אם כן, בינואר 2022 כל קרנות ההשתלמות המנייתיות הציגו תשואה שלילית. השיאנית היא אלטשולר שחם, הגוף המנהל את היקפי הנכסים הגדולים בארץ (על אף בריחת משקיעים ואבדן נכסים בהיקף של מיליארדים מאז תחילת השנה), בסך של מעל תשעה מיליארד שקלים בקרנות השתלמות בלבד. קרן ההשתלמות של אלטשולר שחם השיגה במהלך ינואר 2022 תשואה שלילית של כ – 3.9%, אבל בחמש השנים האחרונות השיגה תשואה של כמעט 70%. שיאנית התשואות בחמש השנים האחרונות היא קרן ההשתלמות המנייתית של אנליסט, עם כמעט 94% תשואה – אולם אותה קרן השתלמות הפסידה במהלך חודש ינואר 3.75%, לא רחוק מהפסד השיא של אלטשולר שחם.
האם נכון לנייד מוצרי השקעה לאפיקים סולידיים יותר?
במוצרי השקעה וחיסכון כמו קופת גמל, חיסכון לכל ילד, פוליסת חיסכון וקרן השתלמות, הסטטיסטיקה נוטה בכובד כלפי הבחירה באפיקי השקעה מנייתיים כל זמן שההשקעה היא לטווח בינוני וארוך. מוצרי השקעה רבים כמו קופת גמל להשקעה ופוליסת חיסכון שומרים על נזילות הסכומים המושקעים, כלומר המשקיע רשאי למשוך את כספי ההשקעה שלו בכל עת. אבל ביחד עם זאת, נראה כי האלטרנטיבה הרווחית ביותר היא להשקיע את הכספים בערוצים המנייתיים, הספקולטיביים, ולאפשר “לכסף לעבוד” על פני שנים. השקעה לטווח קצר באפיקים סולידיים עשויה להפיק תשואה מאכזבת – כפי שראינו בדוגמה שהוצגה בתחילת המאמר.
חשוב לציין כי סל המוצרים המנוהלים להשקעה הכולל קופות גמל וקופות גמל להשקעה, פוליסות חיסכון, קרנות השתלמות ונוספים, הוא סל של מוצרים מנוהלים שבו בית ההשקעות מנהל תיק השקעות עבור המשקיעים לפי תמהיל ואסטרטגיה ידועים מראש ומיטב היכולות של בית ההשקעות. הבחירה בין מוצרים אלו היא אישית, ובכל אחד ממוצרים אלה, לטווח של חמש שנים ומעלה, נראה על פי נתוני העבר כי רווחי יותר להשקיע במסלולים המנייתיים ולא באלה הכלליים.
*אין במאמר זה, בחלקו או במלואו, כל הבטחה להשגת תשואות מהשקעות ואין האמור בו מהווה ייעוץ מקצועי לבצע השקעות בתחום כזה או אחר.
להשוואה, בדיקה וניתוח בין בתי ההשקעות
השאירו פרטים ומומחה מטעמינו יחזור אליכם בהקדם
* אין במאמר זה, בחלקו או במלואו, כל הבטחה להשגת תשואות מהשקעות ואין האמור בו מהווה ייעוץ מקצועי לבצע השקעות בתחום כזה או אחר.
- ליאור מור
- •
- 8 דק’ קריאה
- •
- לפני 21 mins
תוצאות חזקות אך ירידה בשורת הרווח: ביצועי Toll Brothers במחצית הראשונה של שנת הכספים 2025
תוצאות חזקות אך ירידה בשורת הרווח: ביצועי Toll Brothers במחצית הראשונה של שנת הכספים 2025 בוני הבתים האמריקאית Toll Brothers, המובילה בשוק המגורים היוקרתי בארצות‑הברית,
- לפני 21 mins
- •
- 8 דק’ קריאה
תוצאות חזקות אך ירידה בשורת הרווח: ביצועי Toll Brothers במחצית הראשונה של שנת הכספים 2025 בוני הבתים האמריקאית Toll Brothers, המובילה בשוק המגורים היוקרתי בארצות‑הברית,
- רוני מור
- •
- 11 דק’ קריאה
- •
- לפני 42 mins
שוק העבודה: האם האוטומציה תשפיע על שוקי ההשקעות?
שוק העבודה: השפעת האוטומציה על שוקי ההשקעות בשנים האחרונות, האוטומציה הפכה לחלק בלתי נפרד מהתעשייה ומהשוק העולמי. היא משנה לא
- לפני 42 mins
- •
- 11 דק’ קריאה
שוק העבודה: השפעת האוטומציה על שוקי ההשקעות בשנים האחרונות, האוטומציה הפכה לחלק בלתי נפרד מהתעשייה ומהשוק העולמי. היא משנה לא
- אור שושן
- •
- 5 דק’ קריאה
- •
- לפני 1 שעה
ברקשייר האתוויי: המניה שמנצחת את ה-S&P 500 – האם זהו סיפור הצלחה חסר תקדים?
ברקשייר האתוויי: המניה שמנצחת את ה-S&P 500 – האם זהו סיפור הצלחה חסר תקדים? מניית ברקשייר האתוויי, בהובלת וורן באפט, ממשיכה
- לפני 1 שעה
- •
- 5 דק’ קריאה
ברקשייר האתוויי: המניה שמנצחת את ה-S&P 500 – האם זהו סיפור הצלחה חסר תקדים? מניית ברקשייר האתוויי, בהובלת וורן באפט, ממשיכה
- עומר בר
- •
- 5 דק’ קריאה
- •
- לפני 3 שעה
טסלה מול BYD: מאבק ענקיות הרכב החשמלי – סקירה השוואתית לרבעון הראשון של 2025
טסלה מול BYD: מאבק ענקיות הרכב החשמלי – סקירה השוואתית לרבעון הראשון של 2025 רקע כללי שוק הרכב החשמלי ממשיך
- לפני 3 שעה
- •
- 5 דק’ קריאה
טסלה מול BYD: מאבק ענקיות הרכב החשמלי – סקירה השוואתית לרבעון הראשון של 2025 רקע כללי שוק הרכב החשמלי ממשיך