hero

בדצמבר אשתקד (2021) הודיע הפדרל ריזרב, הבנק הראשי של אמריקה, על התערבות דרמטית בשוק הכספים לאחר שנתוני האינפלציה של נובמבר התפרסמו וחרגו מהתחזיות. באותה ההודעה נאמר כי מתוכננות שלוש העלאות ריבית במהלך שנת 2022 ועוד מספר לא מבוטל של אירועי העלאת ריבית גם בשנתיים שלאחר מכן.

בעוד הפדרל ריזרב לא פרסם עדיין תאריך יעד להעלאת ריבית ראשונה (זאת בניגוד, למשל, לבריטניה, שכבר פעלה וביצעה העלאת ריבית ראשונה) שער הדולר מגיב להודעות באופן דרמטי: בעוד בשבוע הראשון של דצמבר איבד הדולר מעל 2%, לאחר ההודעה ועד לסוף אותו חודש עלה שער הדולר בכמעט 3%. אמנם, מחג המולד ועד היום איבד הדולר 1.5%, והוא נסחר כעת סביב שער של 3.11 ₪ – אולם ניראה כי החלטות הריבית משפיעות על תנודתיות מחיר הדולר ביחס לשקל, כך שהוא עוד יעלה ויירד בשנה הקרובה.

גל של העלאות ריבית

כאמור, במחצית השניה של דצמבר הודיע הפדרל ריזרב על העלאות ריבית מתוכננות ל – 2022. אמריקה לא היתה היחידה שפרסמה הודעות כאלה: גם גוש האירו ובריטניה, שאינה חלק מהגוש לאחר הברקזיט, הודיעו על כוונתן להעלות ריבית עם נתוני אינפלציה של מעל 5.5% ועד 7%. העלאות הריבית מעלות את הביקוש למטבע המקומי מפני שהריבית היא הביטוי המדוייק ביותר לערך הכסף, או למחירו המקומי: כאשר משקי הבית משקיעים את הכספים במקום להוציא אותם, הם מרוויחים את הריבית. משכך, אנחנו רואים עלייה צפויה ברכישות המט”ח לקראת העלאות ריבית, לעומת ירידה בערך הכסף בתהליך האינפלציה, הגורם לשחיקה של המטבע המקומי. אפשר לשים לב שהעלאת ריבית ואינפלציה הם כוחות מנוגדים הפועלים בכיוונים הפוכים על השוק, הביקוש וההיצע, ערך המטבע המקומי והיחס בין הוצאה להשקעה, אלו הן בדיוק הסיבות שאנחנו רואים בעולם נטייה להעלאת ריבית כצעד לבלימת האינפלציה.

מה קורה בישראל מבחינת העלאות ריבית ושער הדולר?

כשאנחנו בודקים את גרף הדולר מול האירו (במקום הדולר מול השקל), עולה תמונה של מטבע יציב יותר והרבה פחות הפכפך. למעשה, מול האירו אפשר לספר כי מאז תחילת ספטמבר ועד היום עלה שער הדולר בכ – 4%. דוגמה זו ממחישה עד כמה הערכת שוויו של מטבע מקומי היא עניין של מטבע הייחוס שמולו נערכת ההשוואה. ואכן, לא רק הדולר והאירו נחלשו – השקל עובר ייסוף ומתחזק בעולם, עם כלכלה ישראלית יציבה, ייצוא שעשה חייל בשנת 2021, ותהליך אינפלציוני שנמצא לחלוטין במסגרת השיעורים הנורמליים על פי הערכות בנק ישראל.

בתחילת ינואר פרסם נגיד בנק ישראל את החלטתו להותיר את הריבית במשק ללא שינוי, בשיעור של 0.1%. הפעם האחרונה בה שינה נגיד בנק ישראל את הריבית היתה באפריל 2020, אז הופחתה הריבית במשק משיעור של 0.25% לשיעור של 0.1%. לפני כן, הריבית במשק עמדה על שיעור של 0.25% מאז נובמבר 2018, אז העלה הנגיד את הריבית משיעור של 0.1%.

אם כן, הריבית במשק הישראלי היא נמוכה אך יציבה. מחיר הכסף, למשל בהלוואות או חסכונות, אינו גבוה (וזו הסיבה שרבים בוחרים לנהל תיק השקעות בשוק ההון על פני לחסוך את הכספים במוצרי חיסכון בנקאיים בריביות נמוכות), ותהליך האינפלציה מבוקר וללא חריגות. נגיד בנק ישראל הודיע שעל פי נתונים אלה לא צפוי שינוי בריבית המשק וביחד עם זאת, בנק ישראל מבצע רכישות של מאות מיליוני דולרים על מנת לייצב את שערו של אחד המטבעות הנפוצים בעולם אל מול השקל.

*אין במאמר זה, בחלקו או במלואו, כל הבטחה להשגת תשואות מהשקעות ואין האמור בו מהווה ייעוץ מקצועי לבצע השקעות בתחום כזה או אחר.


להשוואה, בדיקה וניתוח בין בתי ההשקעות

השאירו פרטים ומומחה מטעמינו יחזור אליכם בהקדם

    * אין במאמר זה, בחלקו או במלואו, כל הבטחה להשגת תשואות מהשקעות ואין האמור בו מהווה ייעוץ מקצועי לבצע השקעות בתחום כזה או אחר.

    SKN | פולקסווגן רושמת את ההפסד הרבעוני העמוק ביותר מזה למעלה מעשור, כאשר פורשה וסין מכבידות על התוצאות
    • שגיא חבסוב
    • •
    • 6 דק’ קריאה
    • •
    • לפני 1 ימים

    SKN | פולקסווגן רושמת את ההפסד הרבעוני העמוק ביותר מזה למעלה מעשור, כאשר פורשה וסין מכבידות על התוצאות SKN | פולקסווגן רושמת את ההפסד הרבעוני העמוק ביותר מזה למעלה מעשור, כאשר פורשה וסין מכבידות על התוצאות

    פולקסווגן דיווחה על ההפסד הרבעוני העמוק ביותר שלה מזה למעלה מעשור, מה שמדגיש את הלחץ הפיננסי הגובר הניצב בפני יצרנית

    • לפני 1 ימים
    • •
    • 6 דק’ קריאה

    פולקסווגן דיווחה על ההפסד הרבעוני העמוק ביותר שלה מזה למעלה מעשור, מה שמדגיש את הלחץ הפיננסי הגובר הניצב בפני יצרנית

    SKN | החוזים העתידיים על Nasdaq יורדים ב-1% בעקבות תוצאות Alphabet שמעוררות מחדש חששות בנוגע להוצאות על AI
    • אור שושן
    • •
    • 7 דק’ קריאה
    • •
    • לפני 2 ימים

    SKN | החוזים העתידיים על Nasdaq יורדים ב-1% בעקבות תוצאות Alphabet שמעוררות מחדש חששות בנוגע להוצאות על AI SKN | החוזים העתידיים על Nasdaq יורדים ב-1% בעקבות תוצאות Alphabet שמעוררות מחדש חששות בנוגע להוצאות על AI

    החוזים העתידיים על מניות ארה״ב נסחרו ביום חמישי במגמה מעורבת, כאשר מניות הטכנולוגיה היו תחת לחץ על רקע שאלות מצד

    • לפני 2 ימים
    • •
    • 7 דק’ קריאה

    החוזים העתידיים על מניות ארה״ב נסחרו ביום חמישי במגמה מעורבת, כאשר מניות הטכנולוגיה היו תחת לחץ על רקע שאלות מצד

    SKN | מניות אסיה מזנקות על רקע הגשת מסמכי ההנפקה של Anthropic והתחדשות המסחר במניות ה-AI לקראת פרסום דוחות הטכנולוגיה
    • רוני מור
    • •
    • 7 דק’ קריאה
    • •
    • לפני 4 ימים

    SKN | מניות אסיה מזנקות על רקע הגשת מסמכי ההנפקה של Anthropic והתחדשות המסחר במניות ה-AI לקראת פרסום דוחות הטכנולוגיה SKN | מניות אסיה מזנקות על רקע הגשת מסמכי ההנפקה של Anthropic והתחדשות המסחר במניות ה-AI לקראת פרסום דוחות הטכנולוגיה

    האופטימיות סביב AI חוזרת, אך סיכוני ההשקעה נותרו בעינם שווקי אסיה עלו ביום שלישי, כאשר המשקיעים בחנו מחדש את התחזית

    • לפני 4 ימים
    • •
    • 7 דק’ קריאה

    האופטימיות סביב AI חוזרת, אך סיכוני ההשקעה נותרו בעינם שווקי אסיה עלו ביום שלישי, כאשר המשקיעים בחנו מחדש את התחזית

    SKN | אפל מוסיפה ספק טיטניום אמריקאי ל-iPhone Duo על רקע מגבלות ייצור מתמשכות
    • עומר בר
    • •
    • 7 דק’ קריאה
    • •
    • לפני 1 שבועות

    SKN | אפל מוסיפה ספק טיטניום אמריקאי ל-iPhone Duo על רקע מגבלות ייצור מתמשכות SKN | אפל מוסיפה ספק טיטניום אמריקאי ל-iPhone Duo על רקע מגבלות ייצור מתמשכות

    אפל מרחיבה את ייצור הטיטניום בארה״ב אפל מוסיפה ספק טיטניום אמריקאי עבור ה-iPhone Duo החדש, כחלק מהרחבת הייצור המקומי של

    • לפני 1 שבועות
    • •
    • 7 דק’ קריאה

    אפל מרחיבה את ייצור הטיטניום בארה״ב אפל מוסיפה ספק טיטניום אמריקאי עבור ה-iPhone Duo החדש, כחלק מהרחבת הייצור המקומי של