דמי ניהול – מה זה אומר?

דמי ניהול הם המכנה המשותף של כלל מכשירי ההשקעה והחיסכון כמו תיקים מנוהלים, פוליסות חיסכון, קרנות השתלמות, קופות גמל, קופות גמל להשקעה, קרנות פנסיה, ביטוחי מנהלים ועוד. מדובר למעשה בעמלה ייעודית אשר עלינו לשלם (בעיקר ברמה השנתית) עבור ניהולם השוטף של כל אחד מן המכשירים האלה. על הנייר, דמי הניהול עשויים להצטייר כעלות שולית וחסרת חשיבות כיוון שהיא נעה בממוצע בין כמה עשיריות למספר אחוזים בודדים. בפועל, גם דמי ניהול של 0.7% יכולים להסתכם בסכומים גבוהים אשר עלולים “לנגוס” בפוטנציאל הרווחיות בטווח הרחוק. לצד זה, דמי הניהול הם פרמטר קבוע אשר ניתן לדעת את עלותו מראש ואפילו לנהל משא ומתן כדי להפחית מגובהו הסופי.

תשואות – מה זה בדיוק?

תשואה היא מונח מתחום הפיננסים המייצג את היחס בין שווי ההשקעה שלנו בנקודות זמן משתנות. היא תמיד תוצג בשערוך אחוזי משום שהיא באה להמחיש את מדרגות השינוי לאורך זמן. שלא כמו דמי ניהול, התשואה איננה “כוכב צפון קבוע” אשר ניתן לחזות מראש אלא נתון דינאמי שתלוי בגורמים רבים כמו מדיניות השקעה, רווח נקי, ריבית, רווח הון וכו’. כחוסכים\משקיעים, אנו שואפים להשיג תשואה גבוהה אשר משמעותה היא רווח גדול יותר על הכסף שלנו. אך מה קורה אם דמי הניהול גבוהים יחסית? ובכלל, באיזה מצב אנו צפויים להרוויח יותר; כשדמי הניהול יורדים או כשהתשואה עולה?

יחס “הזהב” בין דמי ניהול לתשואות

בין אם מדובר בחיסכון או בהשקעה, פרופורציית הרווח האופטימאלית היא מצב בו עלות דמי הניהול  מינימאלית ואחוז התשואה הוא “שובר שיאים”. אך פנטזיות לחוד ומציאות לחוד כי במציאות ניתן להיתקל בדמי ניהול גבוהים כאשר התשואות המיוחלות פשוט “מסרבות” להגיע (כמובן שיכול לקרות גם ההפך…). ואם כבר פתחנו את עניין היחס שבין דמי ניהול לתשואות – הגיע הזמן, אחת ולתמיד, לתת תשובה לאחת מן השאלות הבוערות בנושא: מה חשוב יותר – דמי ניהול או תשואות?

בואו נדבר על זה…

קודם כל, באופן כללי, ככל שהיקף החיסכון\השקעה שלכם גבוה יותר – כנראה תוכלו ליהנות מדמי ניהול כדאיים יותר. אך האם זה אומר בהכרח שתזכו לתשואות טובות יותר? זה כבר תלוי בכישורי מנהלי ההשקעות ובמצב השווקים אשר בהם הכסף שלכם מושקע.

וכעת נעבור אל מקרה בוחן מעולם החיסכון הפנסיוני:

למיכאל ולדנה בני ה-32 (שמות וגילאים בדויים ומומצאים), יש קרן פנסיה עם דמי ניהול זהים של 2.12% על הפקדות ו- 0.21% על הצבירה (לידע כללי, דמי הניהול בקרנות הפנסיה מורכבות מעלות צבירה והפקדה כאשר דמי הניהול המקסימאליים על צבירה הם 0.5% ודמי הניהול המקסימאליים על הפקדות הם 6%). חוץ מזה, הם במקרה התחילו לחסוך באותו זמן בדיוק – רק שהם פתחו את קרן הפנסיה שלהם בגופים פיננסיים שונים. כמו כן, קיים פער בין אחוזי התשואה בקרנות, כאשר זו של מיכאל עושה תשואה שנתית ממוצעת של 3% ואילו זו של דנה תשואה שנתית ממוצעת של 5%.

אף לב הפלא, הצלחנו לשים את ידנו על מכונת זמן משוכללת ולשגר את מיכאל ודנה 35 שנים אל העתיד כדי שיוכלו לשאול את ה- “אני בן ה- 67 שלהם” (כן, כבר עשינו את המתמטיקה) מה מצבה של קרן הפנסיה שלהם. במקרה גם השגנו תיעוד של השיחות שהתרחשו אי שם ב- 2055 בין מיכאל למיכאל הפנסיונר ובין דנה ל- דנה “הצעירה בנפשה”.

ואלו היו התוצאות:

מיכאל עם קרן הפנסיה של ה- 3% תשואה צבר סכום שהתקרב לכ- 1,500,000 ₪ והקצבה הפנסיונית שנקבעה לו היא כ- 7,000 ₪ לא רע, לא רע..). מנגד, דנה עם קרן הפנסיה של ה- 5% תשואה צברה סכום משמעותי אשר עלה על 2,200,000 ₪ והקצבה הפנסיונית שנקבעה לה היא חצתה את רף ה- 11,000 ₪. שורה תחתונה, ההבדל “המינורי” של 2% בלבד בהיקף התשואה של קרנות הפנסיה, הסתכם אחרי תקופה ממושכת לפער אדיר של יותר מ- 54%.

ועכשיו ניקח את זה למקום אחר…

מיכאל ודנה צפויים להשיג תשואה שנתית ממוצעת זהה העומדת על שיעור של 3.80%. כמו כן, כל אחד מהם ישלם דמי ניהול  אחרים. מיכאל ישלם דמי ניהול מקסימאליים של 0.5% על הצבירה ו- 6% על ההפקדות. מנגד, דנה תשלם דמי ניהול מינימאליים של 0.05% על הצבירה ורק 1.5% על ההפקדות.

מכאן אתם כבר מכירים את הנוהל… לקחנו את אדון מיכאל ואת גברת דנה למסע נוסף בזמן, שבו ה”אני הגמלאי שלהם” חשף בפניהם את מצבו של החיסכון הפנסיוני:

מיכאל ששילם את דמי הניהול המקסימאליים צבר סכום נאה של לא פחות מ- 1,400,000 שקלים והקצבה שנקבעה לו היא כמעט 7,500 ₪. מנגד, דנה ששילמה את דמי הניהול המינימאליים  צברה סכום שעלה על 1,700,000 שקלים והקצבה שנקבעה לה היא קצת יותר מ- 9,000 ₪.

במקרה הזה, ההבדל בדמי הניהול הקיצוניים הסתכם בהבדל של כ- 1,500 ₪ אשר תורגמו לפער של קצת יותר מ- 20% בהיקף הקצבה של כל אחת מן הקרנות.

מסקנה ומילות סיכום

הבדלים קטנים באחוז התשואה מסתכמים בפער רווחיות גדול מאשר הבדלים קיצוניים בדמי הניהול אשר מסתכמים בפער רווחיות קטן יותר. אז כן, תשואה היא מרכיב עם השפעה גדולה יותר כאשר מסתכלים נטו על שורת הרווח. אך זה לא אומר שצריך לשים בצד את נושא דמי הניהול – אלא לשקלל אותם כחלק מן המשוואה הכוללת של בניית חיסכון ו\או השקעה אופטימאליים עם פוטנציאל לייצר רווחיות מקסימאלית. ובעברית פשוטה ו”כלכלית” פחות – התייחסו אל שני המרכיבים באותה מידת רצינות ושאפו לבחור במוסד פיננסי אשר יוכל לספק את המיטב: גם דמי ניהול אטרקטיביים וגם פוטנציאל רווחיות גבוהה.

*אין במאמר זה, בחלקו או במלואו, כל הבטחה להשגת תשואות מהשקעות ואין האמור מהווה יעוץ מקצועי להשקיע בתחום כזה או אחר


להשוואה, בדיקה וניתוח בין בתי ההשקעות

השאירו פרטים ומומחה מטעמינו יחזור אליכם בהקדם

    * אין במאמר זה, בחלקו או במלואו, כל הבטחה להשגת תשואות מהשקעות ואין האמור בו מהווה ייעוץ מקצועי לבצע השקעות בתחום כזה או אחר.

    ריכוך בעימות הסחר: ארה”ב וסין מאותתות על פשרה – אך חוסר הוודאות נמשך
    • Articles
    • 8 דק’ קריאה
    • לפני 12 mins

    ריכוך בעימות הסחר: ארה”ב וסין מאותתות על פשרה – אך חוסר הוודאות נמשך ריכוך בעימות הסחר: ארה”ב וסין מאותתות על פשרה – אך חוסר הוודאות נמשך

    ריכוך בעימות הסחר: ארה"ב וסין מאותתות על פשרה – אך חוסר הוודאות נמשך נשיא ארה"ב דונלד טראמפ נקט בטון מפויס

    • לפני 12 mins
    • 8 דק’ קריאה

    ריכוך בעימות הסחר: ארה"ב וסין מאותתות על פשרה – אך חוסר הוודאות נמשך נשיא ארה"ב דונלד טראמפ נקט בטון מפויס

    אג״ח בתשואה גבוהה: מדד סיכון המשקיעים
    • ליאור מור
    • 15 דק’ קריאה
    • לפני 3 שעה

    אג״ח בתשואה גבוהה: מדד סיכון המשקיעים אג״ח בתשואה גבוהה: מדד סיכון המשקיעים

    אג״ח בתשואה גבוהה: כיצד מדד סיכון המשקיעים משפיע על הבחירה שלכם הבנת אג"ח בתשואה גבוהה והקשר לסיכון אג"ח בתשואה גבוהה

    • לפני 3 שעה
    • 15 דק’ קריאה

    אג״ח בתשואה גבוהה: כיצד מדד סיכון המשקיעים משפיע על הבחירה שלכם הבנת אג"ח בתשואה גבוהה והקשר לסיכון אג"ח בתשואה גבוהה

    תחזית לנפט ברנט מול WTI
    • ליאור מור
    • 15 דק’ קריאה
    • לפני 4 שעה

    תחזית לנפט ברנט מול WTI תחזית לנפט ברנט מול WTI

    תחזית לנפט ברנט מול WTI: מגמות ומניעים בשוק האנרגיה הבדלים מרכזיים בין נפט ברנט לנפט WTI נפט ברנט ונפט WTI

    • לפני 4 שעה
    • 15 דק’ קריאה

    תחזית לנפט ברנט מול WTI: מגמות ומניעים בשוק האנרגיה הבדלים מרכזיים בין נפט ברנט לנפט WTI נפט ברנט ונפט WTI

    ירידה של 7% לאחר פרסום הדו”ח: כיצד תוצאות חזקות הובילו לתגובה שלילית מצד השוק?
    • רוני מור
    • 5 דק’ קריאה
    • לפני 4 שעה

    ירידה של 7% לאחר פרסום הדו”ח: כיצד תוצאות חזקות הובילו לתגובה שלילית מצד השוק? ירידה של 7% לאחר פרסום הדו”ח: כיצד תוצאות חזקות הובילו לתגובה שלילית מצד השוק?

    תפיסה חיובית בדו"ח – אך לא מספיקה לשוק IBM פרסמה את תוצאותיה לרבעון הראשון של 2025 עם שורה תחתונה מרשימה:

    • לפני 4 שעה
    • 5 דק’ קריאה

    תפיסה חיובית בדו"ח – אך לא מספיקה לשוק IBM פרסמה את תוצאותיה לרבעון הראשון של 2025 עם שורה תחתונה מרשימה: