נקודות מפתח

  • גופים מוסדיים ובתי השקעות (כמו IBI, מיטב והראל) רוכשים קרנות גידור קטנות ובינוניות בהיקפי עתק.
  • המהלך מחבר מנהלי השקעות למערכי ההפצה של הגופים הגדולים, מאפשר גיוון אסטרטגיות (כמו קרנות גידור בנאמנות) ועוקף את תקרת חוק שכר הבכירים.
  •  אלטשולר שחם וילין לפידות מזהירים כי בזמן משבר, נכסים אלו סובלים מבעיית נזילות המביאה למכירת חיסול, לצד שיערוך מאוחר של נכסים לא סחירים הפוגע בחוסכים.
hero

 

 

הארכיטקטורה הפיננסית של שוק החיסכון והניהול האלטרנטיבי בישראל, המנהל כ-100 מיליארד שקל בענף קרנות הגידור, חווה באוגוסט 2026 גל קונסולידציה מואץ. המהלכים האגרסיביים של בתי ההשקעות המרכזיים – הרוכשים זכויות ניהול ופלטפורמות בוטיק בעסקאות של עשרות מיליוני שקלים – משקפים את המעבר מניהול נכסים מסורתי להצעת סל מוצרים רחב ומגוון. עם זאת, התופעה מציפה מתח מורכב בין הצורך לשמר מנהלים מובילים לבין סוגיות מבניות של נזילות, דמי הצלחה ושקיפות מול ציבור המשקיעים.

אנטומיה של עסקה: מנוע הפצה, מכפילי שוק ועקיפת חוק שכר הבכירים

המבנה הכלכלי של הרכישות האחרונות מעיד על כך שהסכומים המשולמים (עשרות מיליוני שקלים בודדים) מהווים “כסף קטן” עבור המוסדיים, אך מגלמים מכפיל גבוה למדי של כ-10% מהיקף הנכסים המנוהלים (AUM) בקרנות של עד חצי מיליארד שקל. כפי שמסביר דייב לובצקי, מנכ”ל IBI, הסיבה המרכזית לעסקאות היא שחקני ההשקעות הנתקלים בתקרת זכוכית תפעולית ושיווקית: מעבר לרף לקוחות מסוים, הקרנות הבוטיקיות נדרשות למערכי ניהול סיכונים, קשרי לקוחות ורגולציה שהגופים הגדולים מספקים כמובן מאליו.

לצד יצירת מערכי הפצה והנגשת קרנות גידור בנאמנות לציבור הרחב, למהלך קיים תמריץ פנימי קריטי: שימור ההון האנושי. הקמת זרוע קרנות גידור בתוך בית השקעות מוסדי מאפשרת להעניק למנהלי השקעות מצטיינים תגמול מבוסס דמי הצלחה החורג מתקרת חוק שכר הבכירים במגזר הפיננסי (המוגבלת ל-3.5 מיליון שקל בשנה). בכך מונעים המוסדיים זליגה של טאלנטים החוצה ושומרים על מנועי האלפא בתוך הבית.

ביקורת הנזילות והדיסוננס של הגידור האלטרנטיבי

מנגד, לא כל השחקנים בשוק שותפים לאופוריית הרכישות. העמדה המסורתית של בית ההשקעות ילין לפידות, בהובלת יאיר לפידות, מציבה תמרור אזהרה נוקב מול הטרנד האלטרנטיבי. הטיעון המרכזי מתמקד בדיס-קונקט המובנה בין מוצרי חיסכון נזילים (כגון קרנות נאמנות או פוליסות) לבין השקעה בנכסים בעלי רמת סחירות מוגבלת או מגבלות משיכה.

בזמני משבר בשווקים, גל פדיונות מצד לקוחות שמבקשים לממש את כספם מאלץ את מנהלי הקרנות למכור נכסים בדיסקאונט עמוק ובמהירות. דינמיקה זו פוגעת בראש ובראשונה במשקיעים שנשארים בקרן, אשר נאלצים “לסבסד” את הנזילות של העוזבים. בנוסף, נכסים פרטיים ואלטרנטיביים מתבססים על הערכות שווי תקופתיות המציגות שחיקה באיחור (כפי שבלט בתיקוני 2023-2022), בניגוד לנכסים סחירים המתומחרים מדי יום בשוק החופשי.

פסקה מסכמת:

הסתערות הגופים המוסדיים על שוק קרנות הגידור מסמנת תפנית אסטרטגית בהקצאת המשאבים של בתי ההשקעות בישראל בשנת 2026, המבקשים להרחיב את אופק הרווחיות ולשמר מנהלי השקעות מובילים. מנהלי הקצאת נכסים ואסטרטגים מבינים היטב כי השילוב בין פלטפורמות הפצה חזקות לבין אסטרטגיות השקעה מגוונות יכול לייצר ערך מוסף, אך מחייב זהירות ניכרת בכל הנוגע לבחירת מבני העלויות וניהול סיכוני הנזילות. בטווח הבינוני, המבחן של המוסדיים יימדד ביכולתם להציג תשואות נטו עודפות המצדיקות את דמי הניהול ודמי ההצלחה, מבלי להכניס את החוסכים למלכודות לא-סחירות בעת זעזועי שוק. עבור המשקיע והחוסך הנבון, המסקנה המרכזית היא שאין להסתנוור מ”פרמיית המותג” של קרנות אלטרנטיביות; חובה לבחון את רמת סחירות הנכסים, לוודא את מנגנוני הגידור הריאליים, ולשמור על אסטרטגיית פיזור מאוזנת המשלבת בין רכיבים סחירים בעלי תזרים מזומנים חיובי לבין איגרות חוב ממשלתיות ונכסים סולידיים, כדי להבטיח הגנה מרבית על כוח הקנייה הריאלי של ההון המשפחתי.


להשוואה, בדיקה וניתוח בין בתי ההשקעות

השאירו פרטים ומומחה מטעמינו יחזור אליכם בהקדם

    * אין במאמר זה, בחלקו או במלואו, כל הבטחה להשגת תשואות מהשקעות ואין האמור בו מהווה ייעוץ מקצועי לבצע השקעות בתחום כזה או אחר.

    SKN | 90% מהמשפחות מאבדות את ההון תוך שני דורות – וזה בכלל לא בגלל השקעות כושלות
    • אור שושן
    • 11 דק’ קריאה
    • לפני 2 חודשים

    SKN | 90% מהמשפחות מאבדות את ההון תוך שני דורות – וזה בכלל לא בגלל השקעות כושלות SKN | 90% מהמשפחות מאבדות את ההון תוך שני דורות – וזה בכלל לא בגלל השקעות כושלות

    בואו נדבר בגילוי לב. עבדתם קשה כל החיים שלכם, בניתם עסק לתפארת או שפיתחתם קריירה מצליחה וענפה, חסכתם, השקעתם בתבונה

    • לפני 2 חודשים
    • 11 דק’ קריאה

    בואו נדבר בגילוי לב. עבדתם קשה כל החיים שלכם, בניתם עסק לתפארת או שפיתחתם קריירה מצליחה וענפה, חסכתם, השקעתם בתבונה

    SKN | יש עולם שלם בהשקעות שאתם פשוט לא יודעים שקיים — והמפתח אליו נמצא בבנקאות שוויצרית
    • רוני מור
    • 10 דק’ קריאה
    • לפני 2 חודשים

    SKN | יש עולם שלם בהשקעות שאתם פשוט לא יודעים שקיים — והמפתח אליו נמצא בבנקאות שוויצרית SKN | יש עולם שלם בהשקעות שאתם פשוט לא יודעים שקיים — והמפתח אליו נמצא בבנקאות שוויצרית

    בואו נדבר רגע פתוח על הכסף שלכם. אתם עובדים קשה, בונים הון, חוסכים, ואז – כמו רוב האנשים החכמים –

    • לפני 2 חודשים
    • 10 דק’ קריאה

    בואו נדבר רגע פתוח על הכסף שלכם. אתם עובדים קשה, בונים הון, חוסכים, ואז – כמו רוב האנשים החכמים –

    SKN | מדוע דרום קוריאה מגבירה את הפיקוח על השקעות בחוב פרטי מעבר לים
    • רוני מור
    • 7 דק’ קריאה
    • לפני 3 חודשים

    SKN | מדוע דרום קוריאה מגבירה את הפיקוח על השקעות בחוב פרטי מעבר לים SKN | מדוע דרום קוריאה מגבירה את הפיקוח על השקעות בחוב פרטי מעבר לים

    הרגולטורים הפיננסיים בדרום קוריאה מגבירים את הביקורת על השקעות בחוב פרטי מעבר לים, לאחר שקרנות פנסיה ומוסדות פיננסיים במדינה הרחיבו

    • לפני 3 חודשים
    • 7 דק’ קריאה

    הרגולטורים הפיננסיים בדרום קוריאה מגבירים את הביקורת על השקעות בחוב פרטי מעבר לים, לאחר שקרנות פנסיה ומוסדות פיננסיים במדינה הרחיבו

    SKN | להשקיע זה לא לנחש נכון — זה לדעת מה קורה גם כשאתה טועה
    • עומר בר
    • 5 דק’ קריאה
    • לפני 4 חודשים

    SKN | להשקיע זה לא לנחש נכון — זה לדעת מה קורה גם כשאתה טועה SKN | להשקיע זה לא לנחש נכון — זה לדעת מה קורה גם כשאתה טועה

    יש הבדל גדול בין משקיע שמרוויח כי ניחש נכון — לבין משקיע שמרוויח כי בנה מסגרת שעובדת גם כשהניחוש מתברר

    • לפני 4 חודשים
    • 5 דק’ קריאה

    יש הבדל גדול בין משקיע שמרוויח כי ניחש נכון — לבין משקיע שמרוויח כי בנה מסגרת שעובדת גם כשהניחוש מתברר