נקודות מפתח

  • הFederal Reserve העלה את הריבית ב-25 נקודות בסיס ל-3.75%–4.00%, בהעלאה הראשונה מאז 2023, בתגובה לאינפלציה שנותרה גבוהה לאורך זמן.
  • ההחלטה פה אחד והתחזיות להעלאת ריבית נוספת השנה חיזקו את הציפיות למסלול מדיניות מוניטרית מגביל יותר.
  • השווקים ניצבים כעת בפני אי-ודאות גדולה יותר בנוגע לצעד הבא, כאשר החוזים מצביעים על סיכויים כמעט שווים להעלאת ריבית באוקטובר, זמן קצר לפני בחירות האמצע בארה״ב.
hero

העלאת הריבית הראשונה של ה-Federal Reserve מאז 2023 חיזקה את התפיסה כי הבנק המרכזי האמריקאי מוכן להעניק עדיפות לשליטה באינפלציה, אך הקו הניצי יותר גם הגביר את אי-הוודאות בשווקים הפיננסיים. ההחלטה פה אחד העלתה את הריבית המרכזית ל-3.75%–4.00%, בעוד תחזיות חברי הוועדה הצביעו על אפשרות להעלאה נוספת לפני סוף 2026.

החלטה פה אחד משדרת מסר ניצי

העלאת הריבית ברבע נקודת אחוז הייתה צפויה במידה רבה, אך ההצבעה פה אחד משכה תשומת לב מיוחדת מצד המשקיעים. בישיבה הקודמת ביולי הצביעו חברי הוועדה ביחס של 9 מול 3 להשארת הריבית ללא שינוי, ולכן ההחלטה הנוכחית מייצגת שינוי משמעותי באיתות שמגיע מהמדיניות המוניטרית. לפי Reuters, המשקיעים פירשו את ההחלטה פה אחד כסימן להתקרבות בעמדות חברי הוועדה סביב הצורך לבלום את האינפלציה.

תחזיות ה-Fed הצביעו גם על כך ש-16 מתוך 18 חברי הוועדה צפו לפחות העלאת ריבית נוספת של רבע נקודת אחוז עד סוף 2026. השינוי חשוב משום שהשווקים נכנסו לשנה עם ציפייה למחזור של הקלות מוניטריות, אך שיבושים בשוקי האנרגיה ואינפלציה מתמשכת שינו בהמשך את תמונת המדיניות. נתון האינפלציה האחרון של מדד Core Personal Consumption Expenditures עמד על 3.3% במונחים שנתיים, הרבה מעל יעד ה-Fed של 2%.

שוק האג״ח מתחיל להסתגל לריבית גבוהה יותר

החלטת הריבית דחפה בתחילה את תשואות האג״ח הממשלתיות בארה״ב כלפי מעלה, אך התשואות לטווחים ארוכים יותר נסוגו בהמשך. תשואת האג״ח הממשלתית האמריקאית ל-10 שנים, שעלתה מעל 5% בעקבות ההחלטה, עמדה ביום חמישי סביב 4.95%, בעוד תשואת האג״ח ל-30 שנה עמדה סביב 5.30%. הירידה מצביעה על כך שחלק מהמשקיעים ראו במהלך של ה-Fed חיזוק לאמינותו במאבק באינפלציה, גם כאשר מסלול הריבית המיידי נותר לא ודאי.

להבחנה הזו יש חשיבות לתנאים הפיננסיים הגלובליים. ריבית גבוהה יותר בטווח הקצר עשויה להגדיל את עלויות המימון למשקי בית ולחברות, בעוד שתשואות גבוהות באג״ח ארוכות משפיעות על תמחור החוב התאגידי, המשכנתאות ותנועות ההון הבינלאומיות. עבור משקיעים עם חשיפה לנכסים ישראליים, שינויים בתשואות בארה״ב עשויים להשפיע גם על שוקי המטבע ועל האטרקטיביות היחסית של נכסי Fixed Income הנקובים בדולר.

ישיבת אוקטובר הופכת למוקד חדש עבור השווקים

תשומת הלב עוברת כבר לישיבה הבאה של ה-Fed. שוק החוזים הצביע בשעות הערב המאוחרות של יום רביעי על הסתברות של כ-50% להעלאת ריבית נוספת באוקטובר, כאשר הישיבה צפויה להתקיים זמן קצר לפני בחירות האמצע בארה״ב. גם העלאות נוספות מתומחרות בציפיות ל-2027, אף שהמסלול המדויק יהיה תלוי בנתוני האינפלציה, התעסוקה והצמיחה שיתפרסמו בהמשך.

אי-הוודאות גוברת גם בשל הסתייגותו של יו״ר ה-Fed, Kevin Warsh, ממתן הנחיות מפורטות לגבי המדיניות העתידית. גישה זו מעניקה לקובעי המדיניות גמישות רבה יותר ככל שהתנאים הכלכליים משתנים, אך היא גם עשויה להפוך את המשקיעים לרגישים יותר לכל נתון אינפלציה או אינדיקטור כלכלי חדש. לפי Reuters, ההתבטאויות האחרונות שלו ונתוני האינפלציה האחרונים כבר חיזקו את הציפיות למסלול מדיניות מגביל יותר.

ריבית גבוהה יוצרת אתגר רחב יותר לשוקי הנכסים

ההשלכות חורגות מעבר לשוק האג״ח הממשלתיות. ריבית גבוהה יותר עשויה להכביד על נכסים הרגישים לריבית, ובהם מניות של חברות קטנות, במקביל לעלייה בעלויות המימון של חברות ומשקי בית. מנגד, עמדה אמינה של ה-Fed במאבק באינפלציה עשויה לצמצם את הסיכון להתבססות ציפיות אינפלציוניות גבוהות ולתמוך ביציבות הפיננסית בטווח הארוך.

תגובת השווקים ביום חמישי הראתה כי המשקיעים לא בהכרח פירשו את החלטת ה-Fed כסימן להידרדרות כלכלית מיידית. מניות ברחבי העולם התאוששו במקביל לירידה בתשואות האג״ח הממשלתיות, כאשר S&P 500 עלה ב-0.96% ו-Nasdaq התחזק ב-1.48% במהלך הסשן.

בהמשך, נתוני האינפלציה, תשואות האג״ח הממשלתיות, תנאי התעסוקה והציפיות להחלטת אוקטובר יישארו במרכז תשומת הלב של השווקים. השאלה המרכזית תהיה האם הידוק המדיניות המחודש של ה-Fed יספיק כדי להחזיר את האינפלציה לעבר יעד של 2%, מבלי להחליש באופן מהותי את הפעילות הכלכלית. האצה מחודשת במחירים עשויה לחזק את הציפיות להעלאות ריבית נוספות, בעוד נתונים כלכליים חלשים יותר עשויים לשנות את הערכת השוק לגבי היקף ההידוק הנדרש בסופו של דבר.


להשוואה, בדיקה וניתוח בין בתי ההשקעות

השאירו פרטים ומומחה מטעמינו יחזור אליכם בהקדם

    * אין במאמר זה, בחלקו או במלואו, כל הבטחה להשגת תשואות מהשקעות ואין האמור בו מהווה ייעוץ מקצועי לבצע השקעות בתחום כזה או אחר.

    SKN | האם ירידת תשואות אג״ח האוצר ומחירי הנפט הנמוכים יותר יתמכו במניות בארה״ב?
    • שגיא חבסוב
    • 6 דק’ קריאה
    • לפני 24 mins

    SKN | האם ירידת תשואות אג״ח האוצר ומחירי הנפט הנמוכים יותר יתמכו במניות בארה״ב? SKN | האם ירידת תשואות אג״ח האוצר ומחירי הנפט הנמוכים יותר יתמכו במניות בארה״ב?

    השווקים מתאוששים כאשר תשואות האג״ח יורדות מניות ארה״ב התאוששו ביום חמישי, כאשר תשואות אג״ח האוצר ומחירי הנפט ירדו בעקבות החלטת

    • לפני 24 mins
    • 6 דק’ קריאה

    השווקים מתאוששים כאשר תשואות האג״ח יורדות מניות ארה״ב התאוששו ביום חמישי, כאשר תשואות אג״ח האוצר ומחירי הנפט ירדו בעקבות החלטת

    SKN | סין מצמצמת את אחזקות האג״ח האמריקאיות לשפל מאז 2008: מה המשמעות לשווקים הגלובליים?
    • עומר בר
    • 6 דק’ קריאה
    • לפני 1 שעה

    SKN | סין מצמצמת את אחזקות האג״ח האמריקאיות לשפל מאז 2008: מה המשמעות לשווקים הגלובליים? SKN | סין מצמצמת את אחזקות האג״ח האמריקאיות לשפל מאז 2008: מה המשמעות לשווקים הגלובליים?

    הירידה המתמשכת באחזקות של סין באג״ח ממשלת ארה״ב מושכת תשומת לב מחודשת מצד משקיעים גלובליים, כאשר הכלכלה השנייה בגודלה בעולם

    • לפני 1 שעה
    • 6 דק’ קריאה

    הירידה המתמשכת באחזקות של סין באג״ח ממשלת ארה״ב מושכת תשומת לב מחודשת מצד משקיעים גלובליים, כאשר הכלכלה השנייה בגודלה בעולם

    SKN | האיחוד האירופי מקדם הכללת אג״ח אירופיות במדדי אג״ח כדי לחזק את מעמד האירו בעולם
    • שגיא חבסוב
    • 6 דק’ קריאה
    • לפני 2 שעה

    SKN | האיחוד האירופי מקדם הכללת אג״ח אירופיות במדדי אג״ח כדי לחזק את מעמד האירו בעולם SKN | האיחוד האירופי מקדם הכללת אג״ח אירופיות במדדי אג״ח כדי לחזק את מעמד האירו בעולם

    הנציבות האירופית פועלת לחיזוק מעמדו הבינלאומי של האירו באמצעות קידום הכללת אג״ח של האיחוד האירופי במדדי אג״ח גלובליים מרכזיים. היוזמה

    • לפני 2 שעה
    • 6 דק’ קריאה

    הנציבות האירופית פועלת לחיזוק מעמדו הבינלאומי של האירו באמצעות קידום הכללת אג״ח של האיחוד האירופי במדדי אג״ח גלובליים מרכזיים. היוזמה

    SKN | הדולר נחלש לאחר איתותי הריבית של הפד, והשווקים מעריכים מחדש את מסלול הריבית
    • אריק ארקדי סלוצקי
    • 6 דק’ קריאה
    • לפני 2 שעה

    SKN | הדולר נחלש לאחר איתותי הריבית של הפד, והשווקים מעריכים מחדש את מסלול הריבית SKN | הדולר נחלש לאחר איתותי הריבית של הפד, והשווקים מעריכים מחדש את מסלול הריבית

    הדולר האמריקאי נחלש ביום חמישי לאחר עלייה חדה שנבעה מהחלטת הפדרל ריזרב להעלות את הריבית ומהמסר כי ייתכן שיהיה צורך

    • לפני 2 שעה
    • 6 דק’ קריאה

    הדולר האמריקאי נחלש ביום חמישי לאחר עלייה חדה שנבעה מהחלטת הפדרל ריזרב להעלות את הריבית ומהמסר כי ייתכן שיהיה צורך