נקודות מפתח

  • מחירי הנפט פתחו את 2026 בתנועה רוחבית, כאשר תחזיות לעודף היצע גוברות על מתיחות גיאו־פוליטית.
  • אופ״ק+ צפויה לשמור על ריסון תפוקה נוכח חולשה עונתית בביקוש.
  • הסיכונים הפוליטיים נותרים גבוהים, אך השוק מתמקד יותר ויותר בעודף ההיצע המבני.
hero

שווקי הנפט נכנסו לשנת 2026 על קרקע לא יציבה, כאשר המחירים נעים בין עליות וירידות מתונות בזמן שסוחרים מאזנים בין עודף היצע הולך וגדל לבין החרפת מוקדי מתיחות גיאו־פוליטיים. לאחר שספגו את הביצועים השנתיים הגרועים ביותר מאז תקופת הקורונה, מדדי הנפט מתקשים לקבוע כיוון ברור — עדות לשוק הלכוד בין עודף היצע מבני לבין זעזועים פוליטיים נקודתיים.

נפט מסוג ברנט נסחר סביב 61 דולר לחבית במסחר המוקדם, בעוד שנפט אמריקאי מסוג WTI נסחר מעט מעל 57 דולר. תנועת המחירים המתונה מגיעה לאחר ירידה של כ־18% בשנת 2025, ומדגישה כיצד גידול מתמשך בהיצע והיחלשות הביקוש גברו אפילו על שיבושים גיאו־פוליטיים חמורים. פעילות המסחר במדדי נפט מהמזרח התיכון, כולל נגזרים הקשורים לדובאי, הציגה לחץ מכירות בולט במהלך שעות המסחר באסיה — סימן למיצוב זהיר בתחילת השנה.

עודף ההיצע שולט בתמונה הבסיסית

הכוח המרכזי שממשיך לעצב את מחירי הנפט הוא עודף ההיצע הגלובלי המתרחב. העלייה בתפוקה מצד מדינות אופ״ק+ וכן מצד יצרנים מחוץ לארגון — ובהם ארצות הברית וגיאנה — ממשיכה לעלות על קצב גידול הביקוש. לפי סוכנות האנרגיה הבינלאומית, השוק עשוי להתמודד השנה עם עודף של כ־3.8 מיליון חביות ביום, תחזית שממתנת את הסנטימנט השורי.

בתוך אופ״ק, זהירות הפכה לאסטרטגיה הדומיננטית. מדינות מובילות כמו ערב הסעודית צפויות לאשר מחדש הקפאה של העלאות תפוקה מתוכננות כאשר הארגון יתכנס לישיבה מקוונת ב־4 בינואר. חולשה עונתית בביקוש במהלך הרבעון הראשון מחזקת עוד יותר את חוסר הרצון של הקרטל להזרים חביות נוספות לשוק שכבר רווי.

סיכונים גיאו־פוליטיים מספקים תמיכה מוגבלת בלבד

למרות עודף ההיצע הכבד, התפתחויות גיאו־פוליטיות ממשיכות להזרים תנודתיות לשוקי הנפט. המתיחות באיראן החריפה לאחר שהמטבע המקומי קרס לשפל היסטורי, מה שהצית מחאות בטהראן ובערים נוספות. נשיא ארה״ב דונלד טראמפ הצהיר כי וושינגטון “תציל” מפגינים אם יותקפו — אמירה שהגבירה חששות להסלמה באזור רגיש ממילא.

במקביל, הממשל האמריקאי הגביר את הלחץ על מגזר הנפט של ונצואלה, תוך הטלת סנקציות על חברות ואוניות שהואשמו בעקיפת מגבלות. חסימה חלקית של משלוחי נפט ופעולות צבאיות אחרונות בתוך המדינה העלו את רמת אי־הוודאות סביב היצוא הוונצואלי, אם כי תגובת השוק נותרה מוגבלת.

במזרח אירופה, תקיפות הדדיות בין רוסיה לאוקראינה על תשתיות נמלים בים השחור סביב ראש השנה הוסיפו שכבת סיכון נוספת. נזק למתקני אנרגיה שיבש חלק מהזרימות מקזחסטן — גם היא חברה בברית אופ״ק+. עם זאת, נראה כי סוחרים הפכו קהי־חושים לאירועים מסוג זה, לאחר שנה שבה זעזועים גיאו־פוליטיים שוב ושוב לא הצליחו להוביל לעליות מחירים מתמשכות.

מדוע השוק נותר ספקני

אנליסטים טוענים כי תגובת השוק המאופקת משקפת עייפות מכותרות גיאו־פוליטיות ואמון בכך שקיבולת עודפת ונתיבי אספקה חלופיים יכולים לספוג שיבושים. כפי שציין רוברט רני מ־Westpac Banking Corp., סיכונים פוליטיים עשויים לתמוך במחירים בטווח הקצר, אך עודף ההיצע והאפשרות להתקדמות במסגרת שלום באוקראינה צפויים להמשיך ולהפעיל לחץ על הנפט במהלך הרבעון הראשון.

עבור משקיעים וקובעי מדיניות כאחד, האותות הראשונים של 2026 מצביעים על שוק שעדיין מחפש נקודת איזון. אלא אם הביקוש יפתיע כלפי מעלה או שמשמעת ההיצע תתהדק באופן משמעותי, מחירי הנפט עשויים להתקשות להשתחרר מצל הירידות של השנה שעברה.


להשוואה, בדיקה וניתוח בין בתי ההשקעות

השאירו פרטים ומומחה מטעמינו יחזור אליכם בהקדם

    * אין במאמר זה, בחלקו או במלואו, כל הבטחה להשגת תשואות מהשקעות ואין האמור בו מהווה ייעוץ מקצועי לבצע השקעות בתחום כזה או אחר.

    SKN | זהב וכסף פותחים את השנה החדשה בעליות כאשר סיכוני מכירות במדדי המניות נכנסים למוקד
    • שגיא חבסוב
    • 5 דק’ קריאה
    • לפני 2 שעה

    SKN | זהב וכסף פותחים את השנה החדשה בעליות כאשר סיכוני מכירות במדדי המניות נכנסים למוקד SKN | זהב וכסף פותחים את השנה החדשה בעליות כאשר סיכוני מכירות במדדי המניות נכנסים למוקד

    מחירי הזהב והכסף עלו במסחר המוקדם של השנה החדשה, והפכו לביצועי יתר יחסיים כאשר משקיעים בוחנים מחדש את חשיפת הסיכון

    • לפני 2 שעה
    • 5 דק’ קריאה

    מחירי הזהב והכסף עלו במסחר המוקדם של השנה החדשה, והפכו לביצועי יתר יחסיים כאשר משקיעים בוחנים מחדש את חשיפת הסיכון

    SKN | האם ההתאוששות החדה בכסף מאותתת על חידוש מגמה שורית לאחר הטלטלה של סוף השנה?
    • רוני מור
    • 6 דק’ קריאה
    • לפני 11 שעה

    SKN | האם ההתאוששות החדה בכסף מאותתת על חידוש מגמה שורית לאחר הטלטלה של סוף השנה? SKN | האם ההתאוששות החדה בכסף מאותתת על חידוש מגמה שורית לאחר הטלטלה של סוף השנה?

    מחירי הכסף התאוששו בעוצמה וחזרו להיסחר מעל 73 דולר לאונקיה, לאחר תיקון חד מוקדם יותר השבוע שהוריד את המחיר זמנית

    • לפני 11 שעה
    • 6 דק’ קריאה

    מחירי הכסף התאוששו בעוצמה וחזרו להיסחר מעל 73 דולר לאונקיה, לאחר תיקון חד מוקדם יותר השבוע שהוריד את המחיר זמנית

    SKN | ארה״ב מגבירה לחץ על קראקס עם סנקציות חדשות המכוונות למגזר הנפט של ונצואלה
    • אור שושן
    • 6 דק’ קריאה
    • לפני 1 ימים

    SKN | ארה״ב מגבירה לחץ על קראקס עם סנקציות חדשות המכוונות למגזר הנפט של ונצואלה SKN | ארה״ב מגבירה לחץ על קראקס עם סנקציות חדשות המכוונות למגזר הנפט של ונצואלה

    ארצות הברית פרסמה סבב חדש של סנקציות המכוונות למגזר הנפט של ונצואלה, ומחזירות מגבלות מחמירות על מקור ההכנסה הקריטי ביותר

    • לפני 1 ימים
    • 6 דק’ קריאה

    ארצות הברית פרסמה סבב חדש של סנקציות המכוונות למגזר הנפט של ונצואלה, ומחזירות מגבלות מחמירות על מקור ההכנסה הקריטי ביותר

    SKN | הנפט בדרך לשנה הגרועה ביותר מאז הקורונה, כאשר רוסיה חשה את הכאב
    • רוני מור
    • 6 דק’ קריאה
    • לפני 2 ימים

    SKN | הנפט בדרך לשנה הגרועה ביותר מאז הקורונה, כאשר רוסיה חשה את הכאב SKN | הנפט בדרך לשנה הגרועה ביותר מאז הקורונה, כאשר רוסיה חשה את הכאב

    שווקי הנפט נכנסים לישורת האחרונה של 2025 תחת לחץ כבד, כאשר מחירי הנפט בדרכם לרשום את הירידה השנתית החדה ביותר

    • לפני 2 ימים
    • 6 דק’ קריאה

    שווקי הנפט נכנסים לישורת האחרונה של 2025 תחת לחץ כבד, כאשר מחירי הנפט בדרכם לרשום את הירידה השנתית החדה ביותר