שוק האנרגיה העולמי חווה תנודתיות משמעותית בשבועות האחרונים, כאשר ירידה חדה במחירי הנפט הובילה למכירות מסיביות של מניות אנרגיה מצד קרנות גידור מובילות. נתונים עדכניים מבית ההשקעות גולדמן זאקס חושפים כי היקף המכירות בתחום האנרגיה בשבוע האחרון היה הגבוה ביותר מאז ספטמבר 2024 והשני בגודלו בעשור האחרון. מה עומד מאחורי המהלך הזה, והאם הוא מסמן נקודת מפנה במגמת ההשקעות בסקטור האנרגיה?
מחירי הנפט בצניחה: השפעת הגיאופוליטיקה וההיצע
הזרז העיקרי למכירות המוגברות של מניות האנרגיה טמון בירידה דרמטית במחירי הנפט הגולמי. שבוע המסחר האחרון, שהסתיים ב-27 ביוני 2025, התאפיין בצניחה של מעל 10 דולרים בחבית הנפט, עקב שילוב של מספר גורמים מכריעים. בראש ובראשונה, ההודעה על הפסקת אש בין ישראל ואיראן הפיגה חלק ניכר מהחששות הגיאופוליטיים שתימחרו במחירי הנפט. מתח גובר במזרח התיכון נוטה באופן מסורתי לדחוף את מחירי האנרגיה כלפי מעלה בשל הסיכון לשיבושים באספקה, ועם התפוגגות המתח, נעלמה גם “פרמיית הסיכון” הזו.
בנוסף להקלה במתיחות הגיאופוליטית, דו”חות על עלייה בהיצע הנפט מצד קבוצת OPEC+ תרמו אף הם לירידת המחירים. בעוד שהפרטים המדויקים של תוכניות ההיצע טרם פורסמו במלואם, עצם הדיווחים על פוטנציאל לגידול בתפוקה הפעילו לחץ כלפי מטה על מחירי הסחורה. כתוצאה מכך, מחירי הנפט נותרו נמוכים משמעותית מהשיא האחרון של כ-81 דולר לחבית, מצב המאותת על עודף היצע יחסי בשוק או על ציפייה להאטה בביקוש עולמי.
מכירות קרנות הגידור: סקירה אזורית ומגזרית
נייר העמדה של גולדמן זאקס, אשר נשלח ללקוחות הבנק ביום שישי ה-27 ביוני, מצביע על מכירות מניות אנרגיה שהחלו כבר ב-23 ביוני, והתפרסו על פני כל אזורי העולם. עם זאת, נטיית המכירה הייתה בולטת במיוחד בצפון אמריקה ובאירופה. באירופה, קרנות הגידור לא רק צמצמו את פוזיציות ה”לונג” (השקעות המצפות לעליית מחיר) שלהן, אלא אף הגבירו את פוזיציות ה”שורט” (השקעות המצפות לירידת מחיר) כנגד חברות האנרגיה. מהלך זה משקף ציפייה ברורה לירידות נוספות במניות הסקטור באזור.
המכירות לא פסחו על אף תת-סקטור בתחום האנרגיה. מניות של חברות נפט, גז ונפט צריכה, כמו גם חברות ציוד ושירותי אנרגיה, נמכרו באופן גורף. נתונים אלו מחדדים את התמונה של יציאה רחבת היקף מהסקטור, ולא רק התאמה נקודתית בחשיפה. חשוב לציין כי למרות גל המכירות המשמעותי, הנתונים מראים כי סך הפוזיציות המשולבות של הספקולנטים נותרו פרופורציונלית ארוכות במניות האנרגיה העולמיות. ייתכן שהדבר מצביע על כך שהמכירות האחרונות היו בעיקר התאמת סיכון מהירה ולא נטישה מוחלטת של הסקטור.
מנופי גידור והעדפות השקעה: הקשר הרחב
ניתוח מעמיק יותר של פעילות קרנות הגידור חושף תמונה מורכבת של העדפות הסיכון שלהן. “מינוף גולמי” (Gross Leverage) של קרנות הגידור, מדד הבוחן את היקף הפוזיציות הכולל שהן מחזיקות, נותר בשיא של חמש שנים. נתון זה מצביע על רמת חשיפה גבוהה יחסית בשוק הכללי, גם אם בוצעו שינויים דרמטיים בסקטורים מסוימים. עצם הישארות המינוף גבוהה למרות המכירות באנרגיה, מרמזת על כך שכספים ששוחררו ממניות האנרגיה הופנו במהירות לסקטורים אחרים.
ואכן, גולדמן זאקס מציין כי השבוע האחרון התאפיין גם בקניות המניות הגדולות ביותר בחמישה השבועות האחרונים, כאשר קרנות הגידור רכשו מניות של חברות מכל אזורי העולם. הסקטורים המובילים ברכישות היו חברות פיננסים, טכנולוגיה ותעשייה. מגמה זו מדגישה את העדפות השוק הנוכחיות, בהן המשקיעים נעים לכיוון סקטורים הנחשבים לצומחים או יציבים יותר בתקופה של אי-ודאות סביב מחירי הסחורות. המעבר ממניות אנרגיה למניות טכנולוגיה, למשל, עשוי לשקף תפיסה של מגזרים אלה כפחות חשופים לתנודות במחירי הסחורות וכבעלי פוטנציאל צמיחה ארוך טווח.
לקראת העתיד: האם המגמה תתייצב?
הירידה החדה במחירי הנפט והמכירה הנרחבת של מניות אנרגיה על ידי קרנות הגידור מעוררים שאלות מהותיות לגבי המשך המגמה בסקטור. עם התייצבות מסוימת במצב הגיאופוליטי במזרח התיכון ועל רקע דיווחים על גידול בהיצע, נראה כי לחצי המחיר על הנפט צפויים להימשך בטווח הקצר. יחד עם זאת, חשוב לזכור ששוק האנרגיה נתון להשפעות רחבות, כולל גידול בביקוש העולמי הנובע מצמיחה כלכלית, שינויים במדיניות האקלים ופיתוח טכנולוגיות חדשות.
בעוד שניתוח זה מציג תמונה עדכנית של השוק, אין לראות בו המלצת השקעה כלשהי. שוקי ההון דינמיים ומושפעים ממגוון רחב של גורמים, ולכן כל החלטת השקעה צריכה להתבסס על ניתוח מעמיק של מכלול הנתונים הרלוונטיים ועל ייעוץ מקצועי המותאם אישית. השאלה המרכזית כעת היא האם המכירה הנוכחית היא תיקון נקודתי לאחר תקופה של עליות, או שמא היא מבשרת על שינוי עמוק יותר בתפיסת הסיכון והתשואה בסקטור האנרגיה. המגמות בשווקים הפיננסיים בחודשים הקרובים יספקו תשובות ברורות יותר לשאלה זו.
להשוואה, בדיקה וניתוח בין בתי ההשקעות
השאירו פרטים ומומחה מטעמינו יחזור אליכם בהקדם
* אין במאמר זה, בחלקו או במלואו, כל הבטחה להשגת תשואות מהשקעות ואין האמור בו מהווה ייעוץ מקצועי לבצע השקעות בתחום כזה או אחר.
- רוני מור
- •
- 5 דק’ קריאה
- •
- לפני 2 שעה
SKN | מדוע מניית Palantir ירדה היום למרות נרטיבים חזקים לטווח הארוך?
מניית Palantir Technologies ירדה בחדות היום, מה שמשקף שינוי בסנטימנט המשקיעים ולא כותרת שלילית בודדת. המימוש מגיע על רקע רגישות
- לפני 2 שעה
- •
- 5 דק’ קריאה
מניית Palantir Technologies ירדה בחדות היום, מה שמשקף שינוי בסנטימנט המשקיעים ולא כותרת שלילית בודדת. המימוש מגיע על רקע רגישות
- Articles
- •
- 6 דק’ קריאה
- •
- לפני 2 שעה
SKN | מיקרוסופט עקפה את תחזיות הרווח ברבעון השני — אז מדוע המניה צנחה?
מיקרוסופט דיווחה על תוצאות טובות מהצפוי ברבעון הפיסקלי השני, אך תגובת השוק הייתה שלילית באופן חד, כאשר המשקיעים בחנו מחדש
- לפני 2 שעה
- •
- 6 דק’ קריאה
מיקרוסופט דיווחה על תוצאות טובות מהצפוי ברבעון הפיסקלי השני, אך תגובת השוק הייתה שלילית באופן חד, כאשר המשקיעים בחנו מחדש
- אור שושן
- •
- 6 דק’ קריאה
- •
- לפני 3 שעה
SKN | מניית פורד מטפסת במתינות כאשר תנופת הרווחים מתחזקת והמשקיעים מעריכים מחדש חשיפה מחזורית
Ford Motor Company (NYSE: F) סיימה את יום המסחר ב־29 בינואר בעלייה מתונה, עם סגירה ברמה של 14.00 דולר, כאשר
- לפני 3 שעה
- •
- 6 דק’ קריאה
Ford Motor Company (NYSE: F) סיימה את יום המסחר ב־29 בינואר בעלייה מתונה, עם סגירה ברמה של 14.00 דולר, כאשר
- אור שושן
- •
- 5 דק’ קריאה
- •
- לפני 4 שעה
SKN | מדד FTSE 100 סיים בעליות כאשר סקטורים דפנסיביים קיזזו חולשה ביבשת
מדד FTSE 100 סיים את יום המסחר ב-29 בינואר בעלייה מתונה, וננעל ברמה של 10,171.76, כאשר המדד הבריטי הפגין עמידות
- לפני 4 שעה
- •
- 5 דק’ קריאה
מדד FTSE 100 סיים את יום המסחר ב-29 בינואר בעלייה מתונה, וננעל ברמה של 10,171.76, כאשר המדד הבריטי הפגין עמידות